To Σαββατιάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου – 16/9

ΔEN ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ

Το ελληνικό κράτος είναι ένα πολυπλόκαμο τέρας και κάθε πλοκάμι του είναι κολλημένο σε επί μέρους μαφίες, οι οποίες ελέγχουν για τα θέματα που τους αφορούν από ΠτΔ μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο.

ΕΦΟΠΛΙΣΜΟΣ: Δεν είναι μόνο οι υπάλληλοι. Έχουμε θεσμική διαπλοκή ναυτιλίας-πολιτικών-διοικητικού μηχανισμού τόσο μεγάλη, που πρέπει να πάει φυλακή το μισό πολιτικό σύστημα και δεν ξέρω πόσοι υπάλληλοι. Δεν πρόκειται να βγει άκρη, γιατί κανείς πραγματικά δεν θέλει να γίνει διαχωρισμός εφοπλιστών-κράτους, είναι κάτι σαν το “κράτος-εκκλησία”.

ΕΦΟΠΛΙΣΜΟΣ(1): Γιατί νομίζετε ότι, ακόμη και αν τους φορολογήσουμε, οι εφοπλιστές ΔΕΝ θα φύγουν από την Ελλάδα; Ακριβώς γιατί ελέγχουν απόλυτα τους θεσμούς ενός κράτους της ΕΕ. Μπορούν από το να βγάζουν αξιόπλοα σαπιοκάραβα, ως το να διαμορφώνουν τη νομοθεσία που τους αφορά σε επίπεδο ΕΕ.

ΕΦΟΠΛΙΣΜΟΣ(2): Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Έλληνες ευρωβουλευτές έχουν ΜΟΝΟ 2 φορές ασκήσει veto!! Και τις δυο φορές ήταν για την προάσπιση των εφοπλιστικών συμφερόντων.

Σημ: Οι Έλληνες ευρωβουλευτές με ευκολία επιτρέπουν να χαθεί η προστασία της Φέτας η του Ούζου, αλλά με τίποτε δεν επιτρέπουν να χαθούν τα προνόμια των Ελλήνων εφοπλιστών)

Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: Επιμένω: διαβάστε στο “Bloomberg” την ιστορία του εφοπλιστή Ηλιόπουλου, με θέμα: Η πειρατεία σε ένα σούπερ τάνκερ 100 εκατ. δολ. Δεν είναι μόνο μνημειώδες ερευνητικό ρεπορτάζ, που μοιάζει με μυθιστόρημα. Θα καταλάβετε πολλά για το θαυμαστό κόσμο των Ελλήνων εφοπλιστών.

A mysterious assault. An unsolved murder. And a ship that hasn’t given up all its secrets.
BLOOMBERG.COM
____________

ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ: Τα σοβαρά καράβια παίρνουν πιστοποιητικό από τον Ελληνικό Νηογνώμονα (που δεν είναι και εντελώς καθαρός, αλλά κρατάει εχέγγυα αξιοπιστίας) γιατί ΜΟΝΟ με αυτά τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας δέχονται οι ασφαλιστικές να τα ασφαλίζουν (τα ίδια τα καράβια, όχι την αστική ευθύνη για ζημιές σε τρίτους).

  • Οι ασφαλιστικές ΔΕΝ δέχονται επ’ ουδενί να ασφαλίσουν καράβια που έχουν πάρει πιστοποιητικά από την Επιθεώρηση Πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας
  • ΚΙ ΑΥΤΟ, γιατί ξέρουν ότι εκεί με ένα καλό χαρτζιλίκι ασφαλίζεις και τον Τιτανικό (αφού τον βγάλεις από το βυθό).
  • Ελληνικά πιστοποιητικά παίρνουν κατά κανόνα τα σαπιοκάραβα, που οι ιδιοκτήτες τους χρησιμοποιούν για λαθρεμπόρια και δεν τους νοιάζει αν θα τα χάσουν.
  • Η Αγία Ζώνη ΙΙ είχε ελληνικά πιστοποιητικά. Δηλαδή, δεν υπάρχει αποζημίωση για το ναυάγιο, μπορεί να υπάρχει αποζημίωση για το φορτίο καυσίμων (αν έχει ασφαλισθεί ξεχωριστά) και η ασφαλιστική πληρώνει μέχρι 5 εκατ. ευρώ για ζημιές.

_____________

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ

Έχεις αναλάβει μια δουλειά (“δουλειά”;). Δεν την κάνεις, αφού δεν πατάς στο γραφείο. No problemo!!!
Είσαι αργόμισθος στο Ελληνικό Δημόσιο. Για δουλειά που δεν κάνεις (και ίσως να μην υπάρχει καν πραγματικό αντικείμενο) δεν θα σε απολύσουν. Θα υπάρξει μια μείωση μισθού. Και πάλι: πληρώνεσαι, χωρίς να δουλεύεις (έστω λιγότερα). Σκέφτεσται τίποτα καλύτερο;

Μείωση των αποδοχών για όσους δεν εμφανίζονται στην ΓΓΕΕ
Πειθαρχικές κυρώσεις για τους δημοσιογράφους που δεν εμφανίζονται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει μείωση αποδοχών…
TYPOLOGIES.GR

_______________

ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ: Θα προσθέσω κάτι, σε σχέση με τους βλάκες πολιτικούς που ψηφίζουμε: πίσω από κάθε μεγάλο βλάκα πολιτικό, βρίσκονται πάντα αυτοί που τον καθοδηγούν και κάνουν τη δουλειά τους. Αυτοί, όταν ο βλάκας φάει πέτρες από ψηφοφόρους, βρίσκουν απλώς τον επόμενο βλάκα και… business as usual. Η σημασία της ψήφου στις σύγχρονες δημοκρατίες είναι η πιο υπερτιμημένη αξία του πλανήτη.

ΚΙ ΑΛΛΟ ΜΗΝΥΜΑ: Οι μέτριοι, οι επιδερμικοί, οι ημιμαθείς=αμαθείς κ.λπ. πολίτες που κυριαρχούν γύρω μας δεν μπορούν να δεχτούν, μετρήσουν και κατανοήσουν όσους τυχόν βρίσκονται πιο ψηλά και λένε και μερικά σωστά! Λαϊκισμό, μπαρουφολογία, κωλοτούμπες, αστειάκια και ποσταρίσματα θέλουν… Εως 200 λέξεις αντέχουν να διαβάσουν, κατανοώντας τις μισές και αν…! Τί περιμένετε;

  • Πρόσκληση για μπάνιο

Διαβάζω: Σε 20 ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι διαδικασίες απάντλησης και καθαρισμού των ρύπων από το «Αγία Ζώνη ΙΙ», στις πληγείσες περιοχές και τα νερά θα είναι «καθαρότερα από πριν», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νίκος Σαντορινιός, σχετικά με το πότε θα είναι και πάλι ασφαλές για τους λουόμενους της Αττικής να κολυμπήσουν.

  • Απευθύνω, λοιπόν, στην υπουργάρα μας πρόσκληση: ας έλθει για μπάνιο στην Γλυφάδα στις 4 Οκτωβρίου και όλοι εμείς θα τον υποδεχθούμε με ζητωκραυγές.
  • Να μπει στην θάλασσα, να κολυμπήσει, να βγει ζωντανός και καθαρός από τα κρυστάλλινα νερά, που θα είναι “καθαρότερα από πριν”.
Φωτογραφία του Epameinondas Chaldoupis.
_____________
Ελλάδα 2017 – Λίστα Α΄ δημοτικού για το ένα παιδί..
Προτείνω να βάλουν ΕΝΦΙΑ στα σχολικά κτήρια και να το πληρώνουμε οι γονείς..!!!
Φωτογραφία του Γιώργος Μπενέτος.
__________________
ΠΙΚΡΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ:Στον Πρίνο βγάζουν πετρέλαιο από το 1981, δίπλα στις παραλίες της Θάσου και δεν έχει χυθεί σταγόνα. Καλούν τους δικούς μας σε γειτονικές χώρες (Κροατία) να τους μάθουμε πώς συνδυάζουμε ασφαλή παραγωγή πετρελαίου με τουριστική ανάπτυξη. Κι έρχεται ένας λαδιάρης εφοπλιστάκος με ένα σαπιοκάραβο και μαυρίζει όλο τον Σαρωνικό…
ΟΙ ΑΓΡΑΦΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ: Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό που λέει ο συμπαθής εφοπλιστής.
Αν όμως ισχύει, το παιχνίδι χοντραίνει πολύ: το Blue Star ανήκει στην Mig του μακαρίτη Βγενόπουλου, που με τη σειρά της ελέγχεται από την Τράπεζα Πειραιώς.
  • Σύμφωνα με τους ελληνικούς άγραφους κανόνες δικαίου, η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη σταματάει εκεί που αρχίζουν χωράφια: α) εφοπλιστών, β) τραπεζιτών.

________________

Υπηρετικό προσωπικό

Είμαι 1000% βέβαιος ότι μετά την τρομακτική καταστροφή στον Σαρωνικό, οι αρμόδιες αρχές θα μεριμνήσουν να κουκουλωθούν οι ευθύνες με άψογη ελληνική μεθοδολογία. Μην περιμένετε να ανοίξουν φυλακές. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα και οι αρχές μας κατά παράδοση λειτουργούν ως (προσοχή: όχι “σαν”) πιστό υπηρετικό προσωπικό των λατρεμένων μας εφοπλιστών.

Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που όσο και αν απειλούν ότι “θα πάρουν τα καράβια τους και θα φύγουν”, κάθε φορά που γίνεται συζήτηση για φόρους, στην πραγματικότητα δεν έχουν σκοπό να κουνηθούν από το “Ελλάντα”.

Το υπουργείο Ναυτιλίας είναι, στην πραγματικότητα, υπουργείο Εφοπλιστών και υφίσταται θεσμικά μόνο για να τους εξυπηρετεί, όπως και το θαυμάσιο κατασκεύασμα (ιδιωτική εταιρεία) που ονομάζεται Ελληνικός Νηογνώμων και υπάρχει για να σφραγίζει χαρτιά όλων των πλοίων χωρίς διακρίσεις, χωρίς να αδικεί τα σαπιοκάραβα. Τα ίδια ισχύουν, δυστυχώς, και για το Λιμενικό.

Και δεν υπάρχει, δυστυχώς, πρωθυπουργός ή κόμμα που θα θελήσει να βάλει μαχαίρι σε αυτό το νοσηρό κύκλωμα. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ που “μαστίγωνε” σε κάθε ευκαιρία των εφοπλιστών, κατάλαβε πώς παίζεται το παιχνίδι και το παίζει καλά. 

Κάτι πήγε να κάνει ο ΓΑΠ το 2009, καταργώντας την αυτοτέλεια του υπουργείου Ναυτιλίας και βρέθηκε απέναντι σε θεούς και δαίμονες, για να αποκατασταθεί αργότερα το θεσμικό φέουδο των εφοπλιστών στην προηγούμενη κατάστασή του. Δυστυχώς, είμεθα κράτος εφοπλιστών και δεν βλέπω να αλλάζει το παραμικρό, ακόμη και αν φθάσουν οι μαύρες κηλίδες στις μπανιέρες μας.

Καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακου

ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ*

*Μετά από παράκληση του μ/μ λόγω υποχρεώσεων.