17 Ιουνίου 2022- Χ.Α: “Μη εν πολλοίς ολίγα λέγε, αλλ` εν ολίγοις πολλά”

@10:20

Ex-FY21 Dividend

17/06/22 | Quest Holdings (EUR 0.15), Petropoulos (EUR 0.30)

21/06/22 | Plaisio (EUR 0.10), Motodynamiki

24/06/22 | Mytilineos (EUR 0.42)

27/06/22 | ELPE (EUR 0.10), Profile (EUR 0.06409)

30/06/22 | Fourlis Holdings (EUR 0.11)

01/07/22 | OTE (EUR 0.558)

04/07/22 | Terna Energy (EUR 0.34)

07/07/22 | Motor Oil (remaining EUR 0.70), Coca-Cola HBC (EUR 0.71)

@10:35

NIKOΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Δια  χειρός ΕΚΤ, ΓΔΧΑ και Ευρώπη κινήθηκαν υψηλότερα μετά και την μερική αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων. Στις ΗΠΑ, τελικά η αύξηση επιτοκίων διαμορφώθηκε στις 75μβ με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι τα αμερικανικά επιτόκια ενδέχεται να βρεθούν στο 3,4% μέχρι το τέλος του έτους. Ήτοι, η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει αυξημένη σε ομόλογα και μετοχές για το ορατό μέλλον.
Η χθεσινή  ανοδική αντίδραση του ΓΔΧΑ πιθανότατα να συνεχιστεί στην ίδια πλεύση με τους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες, αλλά θα είναι εύθραυστη καθώς η  συνολική εικόνα δεν έχει ουσιαστικά διαφοροποιηθεί.
Ο ΑΔΜΗΕ εμφάνισε αυξημένα έσοδα στο Α΄ τρίμηνο στα 70,3εκ ευρώ (3,5%), αλλά και χαμηλότερα κέρδη προ φόρων κατά 23,1% στα 16,2εκ ευρώ κυρίως λόγω αυξημένων αποσβέσεων και υψηλότερου χρηματοοικονομικού κόστους.
Η σημερινή μακροοικονομική ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το εγχώριο ποσοστό ανεργίας Α΄ τριμήνου και τα στοιχεία από αγορά  εργασίας (εβδομαδιαία) και αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ.

@12:20

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Η αγορά δοκιμάζει και πάλι την στήριξη της ζώνης του 800. Μέχρι στιγμής, τα τελευταία 2 χρόνια όταν βγαίνει υπερπουλημένη αντιδράει. Αν τώρα χάσει αυτά τα επίπεδα, θα δούμε και πάλι μία πτωτική κίνηση σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

Αν μη τι άλλο από την ζώνη του 800 περιμένουμε μία ανοδική προσπάθεια και πάλι με την πρώτη σοβαρή αντίσταση στην ζώνη του 860. Σε κάθε περίπτωση όσο κάτω από την ζώνη του 900 η αγορά  και σε μεγάλη εικόνα δεν μπορεί να αποκτήσει σοβαρό ανοδικό momentum.

@12:30

Διάλυση σχεδόν των πάντων… Μεγάλο πρόβλημα οι λογαριασμοί που κάνουν χρήσης μόχλευσης και η αδυναμία τους να στηρίξουν τις θέσεις τους οδηγούν σε άκριτες ρευστοποιήσεις. Μην σας κάνουν εντύπωση οι αστείες κεφαλαιοποιήσεις αρκετών πλέον εταιρειών. Είναι αποτέλεσμα αναγκαστικών πωλήσεων για να καλυφτούν ανοίγματα σε ζημιογόνες θέσεις..

@12:35

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Η αγορά κατάφερε να καταγράψει ένα πτωτικό εβδομαδιαίο χάσμα στις 854-863 μονάδες, κάτι που έχουμε να δούμε από την πανδημία. Σε εβδομαδιαίο γράφημα βλέπουμε μία προσπάθεια συντήρησης των επιπέδων με κάποιες  μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχει συμπεριφορά Nasdaq, μιας και έχει καταγράψει χαμηλότερο χαμηλό από τον Μάρτιο του 2022. Οι άνοδοι στην bull market είναι πολύ πιο αργοί από την πτώση σε χρόνο. Όταν αυτό αλλάξει, τότε έχουμε μπει σε bear market.

@12:45

KEKΡΟΠΑΣ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Η Εταιρεία λόγω του σύνθετου χαρακτήρα της νομικής υπόθεσης θα μελετήσει με τους εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους της το περιεχόμενο της απόφασης και θα ενημερώσει άμεσα και λεπτομερώς το επενδυτικό κοινό για τις περαιτέρω ενέργειες της.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ – απάντηση: Δύσκολα θα γλυτώσει και νέα ΑΜΚ (5η δηλαδή) και να δούμε που θα μπορέσει να βρει στήριξη η τιμή της.
EINAI ποτέ δυνατόν να μην γνώριζαν τα Μεγάλα Σπίτια τι …ερχόταν, όταν έδιναν τιμές στόχου για τα Ευαγή Ιδρύματα στα ύψη;; Και όχι τίποτα άλλο, έβγαιναν και τις διαφήμιζαν με μεγάλα χοντρομαυρισμένα γράμματα οι αφελείς φίλοι τους…

@12:50

ΕΜΕΙΣ οι παλαιοί έχουμε ζήσει πολλές φορές αυτές τις αγριάδες. Εξαιρετικά δύσκολη όμως η αντιμετώπιση τους από τους νέους που γνωρίζουν την Αγορά από την πολύ άσχημη πλευρά της. Δεν ήμασταν τρελοί, όταν συνεχώς γράφαμε εδώ και πολλούς μήνες… 50/50 ρευστότητα/μετοχές στα χαρτοφυλάκια… Αν ξέραμε όμως τι θα συνέβαινε (επ)ακριβώς, θα γράφαμε 80% τουλάχιστον ρευστότητα.

@13:00

ΣΧΟΛΙΟ: 50 δισ.ευρώ από Ταμείο ανάκαμψης και ΕΣΠΑ μέχρι το 2026. Λέτε κάποιες μικρές, ευέλικτες εταιρείες, με εξαιρετική διοίκηση,,,να μην καταφέρουν να διπλασιάσουν και τριπλασιάσουν τζίρο και κέρδη;;

ΣΧΟΛΙΟ (Ι): Μή… μασάτε! Και ο πληθωρισμός θα ”χτυπηθεί” και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα και ο Τούρκος απλά θα γαυγίζει. Και μάλιστα, με κίνδυνο, αυτή τη φορά, να υποστεί συνέπειες.

@13:45

Συμφωνία πλαίσιο Mevaco – Naval Group για τις φρεγάτες FDI – «Η ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και εξωστρέφεια ενώ συγχρόνως εξασφαλίζει την Ασφάλεια Εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιόδους κρίσης».

  • ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΧΘΕΣ τα σαϊνια! Στο -8% και στα 2,2600 ευρώ
  • ΣΗΜΕΡΑ ο πρώτος πωλητής είναι στο +8%, στα 2,4400 ευρώ

@13:45

ΑΥΡΙΟ Παρασκευή έχουν συγκαλέσει τακτική Γ.Σ. οι Fourlis (πρόταση για μέρισμα 0,11 ευρώ/μετοχή), Λεβεντέρης, Interlife και Ιατρικό Αθηνών (πρόταση για επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ/μετοχή), ενώ οι Quest και Π. Πετρόπουλος (μέρισμα 0,30 ευρώ/μετοχή) έχουν ορίσει ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος.

  • ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΡΙΟ, λήγουν τα ΣΜΕ και δικαιώματα σε μετοχές & τα ΣΜΕ και δικαιώματα στον δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap.

@13:55

ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Αισίως στα 100 εκατ. κεφαλαιοποίηση με τους πωλητές (κάποιοι έχουν ακόμα κέρδη) να πετάνε τα χαρτιά. Fundamentally και αυτή και άλλες εταιρίες δεν έχουν λογική να ξεπουλιούνται, παρόλα αυτά έτσι λειτουργεί η αγορά. Αν τα αμοιβαία έχουν εκροές είναι υποχρεωμένα να πουλήσουν θέσεις, ανεξάρτητα αν  πιστεύουν ότι δεν είναι σωστό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιες εταιρίες με καλά μεγέθη θα ανακάμψουν πολύ πιο εύκολα μετά το τέλος της πτωτικής αυτής φάσης.

@14:10

TAMΠΛΟ – απάντηση: Φανταστείτε πως νοιώθαμε παρατηρώντας τον ΟΤΕ στα 1,5000, τον ΜΥΤΙΛ κάτω από το ένα ευρώ, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο μισό ευρώ, την ΤΕΝΕΡΓ στα 60 σεντς κλπ κλπ…
ΠΑΛΑΒΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ: Στα 590 εκατ. η κ/φση του Ελλάκτωρα και στα 390 εκατ. η αντίστοιχη του ΟΛΠ. Στα 250 εκατ. ο ΟΛΘ… Στα 150 εκατ. ο ΦΡΛΚ(!)…

@14:15

@14:40

Στο 1,25% το βασικό επιτόκιο της Βρετανίας, με την Τράπεζα της Αγγλίας να εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και θα ξεπεράσει το 10% τους επόμενους μήνες. Το παράδειγμα των Fed και Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας ακολούθησε και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) προχωρώντας στην πέμπτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων, σε μία κίνηση απόλυτα αναμενόμενη από τις αγορές.

Παράταση 3,5 ετών στη δυνατότητα των κυκλωμάτων να υποκλέπτουν τον ΦΠΑ μέσω των μεθόδων των εξαφανισμένων εμπόρων δίδεται με απόφαση της Κομισιόν. Την ώρα που η απάτη στον ΦΠΑ κοστίζει κάθε χρόνο πάνω από 130 δισ. ευρώ στην ΕΕ και πάνω από 5 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα, η Κομισιόν αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου της αντιστροφής της επιβάρυνσης σε όλα τα προϊόντα.