17.8.2021- Χ.Α: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα… (μέρος 1)

EMEIΣ ΠΑΝΤΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ούτε καν στο 40% ενός σακατεμένου ΑΕΠ!! Ασχετα από αυτό, οι ελληνάρες θα είναι οι πρώτοι που θα ακολουθήσουν τις ξένες όταν με το κακό αρχίσουν την κατάβαση τους. Και μάλιστα, όπως πάντα, θα τις υπερκεράσουν.

Η μεγαλύτερη τιμωρία τους θα είναι, τότε να τοποθετηθούν τρία – τέσσερα μικρά funds στο ελληνικό χρηματιστήριο και χωρίς καμμία ιδιαίτερη προσπάθεια να το απογειώσουν. Αρκεί να κουνήσουν στο πληκτρολόγιο τους το μικρό τους δακτυλάκι. Νομοτελειακά πράγματα είναι αυτά. Τα έχουμε δει να συμβαίνουν…

 



  • EUR/USD- Απόστολος Μάνθος@https://chartswar.com/

Στο χαμηλότερο επίπεδο των 130 ημερών έχει βρεθεί η ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό δολάριο προσεγγίζοντας επικίνδυνα το όριο στήριξης των 1,1700 δολαρίων.  Η περιοχή αυτή που εκτείνεται ανάμεσα στα 1,1720 με 1,1670  δολάρια χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τους αγοραστές μιας που από εκεί διέρχονται πολλαπλές στηρίξεις με πρωτεύον τον Envelope 55 εβδομάδων που καθορίζει και ελέγχει τη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση του ευρώ από το Μάιο του 2020. Εδώ η άρνηση καθοδικής διάτρησης θα δώσει χώρο για μια ανοδική ανάταση προς τα 1,1880 δολάρια.


  • Copper – Απόστολος Μάνθος@ https://chartswar.com/

O χαλκός, όπως και το αλουμίνιο, δε κατάλαβε και ιδιαίτερη πίεση στην τιμή του καθώς δε τόλμησε καν να γράψει τιμές κάτω από τη βάση των 4,10 δολαρίων. Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες μπορεί να κάνει διερευνητικές «βουτιές» αλλά ποτέ δε θέλησε να απομακρυνθεί από τη σημαδούρα των 4,50 δολαρίων.

  • Περιοχή, όπου αν τη περάσει και παραμείνει για αρκετές συνεδριάσεις πάνω από εκεί θα ανοίξει ξανά την πόρτα για τα 5 δολάρια. Υπάρχει βλέπετε και το αμερικανικό  πακέτο μαμούθ των δημοσιονομικών υποδομών του 1 τρισ. δολαρίων που  μόλις ψηφίστηκε στη Γερουσία (θα χρειαστεί να περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου βρίσκεται σε αργία έως τις 20 Σεπτεμβρίου).


  • CRUDE OIL – Απόστολος Μάνθος@ https://chartswar.com/

Οι επεκτατικές κινήσεις που πραγματοποιεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η μετάλλαξη “Δέλτα”  στο δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου, τη Κίνα έχει φέρει στο προσκήνιο ένα νέο, μικρό αυτή τη φορά, κύμα ανησυχιών για την πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάκαμψης. Τα δε έκτακτα μέτρα και οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η Κίνα  έχουν προκαλέσει μείωση μετακινήσεων, ακυρώσεις πτήσεων και αυστηρές ταξιδιωτικές οδηγίες με αποτέλεσμα να χαμηλώνει περεταίρω ο πήχης της  ζήτησης καυσίμων.

  • Αν μάλιστα  συμπληρώσουμε στο πάζλ των αγορών και την εξασθένιση των περισσοτέρων νομισμάτων απέναντι στο αμερικανικό δολάριο εύκολα κάποιος μπορεί να καταλάβει το γιατί στην απότομη βύθιση του αμερικανικού Crude Oil WTI από το επίπεδο των 72,80 δολαρίων προς την ισχυρή περιοχή στήριξης των 66 με 65 δολαρίων.

Διαγραμματικά όμως η εν λόγω ζώνη στήριξης έχει προκαλέσει στο ημερήσιο chart τιμών την αποτύπωση ενός βραχυχρόνιου διπλού πυθμένα δίνοντας έτσι τα εχέγγυα για ένα πιθανό ανοδικό retracement προς το επίπεδο από όπου διέρχεται η καθοδική γραμμή αντίστασης και τάσης “R” στα 71,40 δολάρια περίπου.  Γραμμή η οποία αν διαρραγεί ανοδικά μπορεί να επαναφέρει το συμβόλαιο του Crude Oil σε μια εκ νέου ανοδική τροχιά προς τα υψηλά των 76 με 76,50 δολαρίων.


TO AΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ – από ποιόν άλλο;

  • Καμένο από χέρι και το χαρτί της ΔΕΘ

Του Γιώργου Κράλογλου

Κρατικοδίαιτη οικονομία και το 2024. Ό,τι και αν δούμε στη ΔΕΘ ως φορολογικό χάρτη, είναι δείγμα προθέσεων. Τα σύνορα με το κράτος δεν μετακινούνται…

  • Οι δε προθέσεις της κυβέρνησης στην φορολογική πολιτική, ίσως να είναι συζητήσιμες (τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, στην αγορά, στην οικονομία, στους άνεργους και στους Έλληνες επιχειρηματίες και εργαζόμενους εκτός Ελλάδας) αλλά οι λύσεις θέλουν πολιτική τόλμη και συνεννόηση, που δεν υπάρχει…

Λύσεις δεν είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις. Αυτά που έχει αποφασίζει και θα παρουσιάσει και στη ΔΕΘ η κυβέρνηση, ως μεταβολές στο φορολογικό σώμα της κοινωνίας, είναι ασπιρίνες… Παυσίπονες ενέσεις αν θέλετε. Δεν είναι η γερή δοσολογία αντιβίωσης στη χολέρα του κρατισμού. Δεν είναι απαλλαγή από τη χρόνια ασθένεια της οικονομίας, λόγω διαπλεκόμενου κρατικοδιαιτισμού.

  • Θέλετε να παίξουμε και με τις λέξεις; Εισφορά αλληλεγγύης!!. Ακούγεται όμορφα ως λέξη προοδευτικής οικονομικής κουλτούρας… Τι ήταν όμως η εισφορά αλληλεγγύης. Τι είναι κάθε εισφορά αλληλεγγύης που πληρώνει, ως λύτρα, ο φορολογικά αιχμάλωτος του ψευτοσοσιαλιστικού κρατικοδιαιτισμού; Που διανέμεται η συγκεκριμένη εισφορά (στην Ελλάδα βέβαια και μόνο στην Ελλάδα…);

Καταλήγει ή δεν καταλήγει στην παραοικονομία όταν ως επίδομα της ελληνικής σοβιετίας προστίθεται στο σύνολο της μαύρης αμοιβής του άνεργου-εργάτη, του άνεργου-υπαλλήλου, του άνεργου-μετανάστη;

  • Επιστρέφει ή όχι στον κρατικό υπάλληλο της κρατικής βιομηχανικής σαβούρας, που δεν την ιδιωτικοποιούμε επειδή θα έχει πρόβλημα ο τοπικός βουλευτής, (δεν έχει σημασία ποιανού κόμματος…) αλλά αντίθετα την επιδοτούμε από τα φορολογικά έσοδα του κορβανά; Έσοδα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η εισφορά αλληλεγγύης;

Επιστρέφει ή δεν επιστρέφει και στο άχρηστο κράτος που επίσης για λόγους μικροπολιτικής των τοπικών βουλευτών (όλων των κομμάτων) δεν καταργούμε; Οι δανειστές, αυτοί που μας οδήγησαν (έμμεσα βεβαίως) και σε αυτήν την εισφορά, επιμένουν ότι θα ήταν διαφορετικά τα μέτρα φορολόγησης και πλεονασμάτων, αν κλείναμε το άχρηστο κράτος και απολύαμε τουλάχιστον 30.000 από εκείνους που περισσεύουν.

  • Γραπτά μας τα έχουν δώσει αυτά. Μαζί με μια τρόικα να μας τα κάνει πράξη. Αλλά εμείς “παροπλίσαμε” την τρόικα μέχρι και στο Χίλτον, για να δείξουμε στους ιθαγενείς πως δεν την δεχόμαστε στα υπουργεία μας… Ασφαλώς και δεν είναι το θέμα μας η πολιτική αλληλεγγύης και η εισφορά όλων των πολιτών σε έκτακτες ανάγκες της κοινωνίας. Για όνομα του Θεού…

Μας κούρασε όμως το παραμύθι (ξεκίνησε εδώ και κάποιους μήνες) με τη μείωση της συγκεκριμένης εισφοράς, ανάμεσα στα όσα προετοιμάζονται για να αλλάξει δήθεν το παραγωγικό μοντέλο της οικονομία μας.

  • Μας κουράζει και η ιδέα, ανάμεσα στα άλλα που φέρνει σε 25 ημέρες η φετινή ΔΕΘ (θεσμικό οικονομικό γεγονός που κατάντησε μπαλκονάκι Εξαρχείων με φτηνή μικροπολιτική) η συνεχώς επαναλαμβανόμενη εξαγγελία της κατάργησης (λέει) της εισφοράς αλληλεγγύης και στους κρατικούς υπαλλήλους… Σε εκείνους που από την μια τσέπη τα βγάζουν και από την άλλη τα βάζουν…

Να φύγουμε όμως από αυτό το χαράτσι. Και να πάμε πού; Πάμε στην ελάφρυνση από τον ΕΝΦΙΑ, κατά 8%; Όχι στην κατάργηση. Στην ελάφρυνση ενός άθλιου χαρατσιού, που ξεκίνησε επίσης στη ΔΕΘ πριν 10 χρόνια!!. Το 2011 με τη “συνθηματική” ονομασία ΕΕΤΗΔΕ, ως μέτρο εκδίκησης της Πολιτείας στους πλούσιους…

  • Χάλασαν όμως τον κόσμο και οι φτωχοί οι ιθαγενείς για την αδικία. Φώναζαν μια 3ετία. Τους άκουσε η Πολιτεία. Και στις 3 Ιουλίου του 2013 τους “απαλλάσσει” φέρνοντας τον ΕΝΦΙΑ!!.

Ένα χρόνο μετά, το 2014, η αντιπολίτευση καταδικάζει τον ΕΝΦΙΑ, ως άδικο φόρο. Υπόσχεται την κατάργηση του. Το 2014 και πάλι από τη ΔΕΘ… Ξεχνάει την κατάργηση, ως κυβέρνηση, μέχρι και το 2019. Και μοιράζει τις ετήσιες εισπράξεις του (2,5-3 δισ. ευρώ ) στο άχρηστο κράτος!!

  • Το μάζεμα στο μακρύ-μακρύ χέρι του κράτους, εκτός του φόρου αλληλεγγύης, του ολίγον από ΕΝΦΙΑ…, τη μείωση εισφορών ασφάλισης και τη μείωση της παρανοϊκής προπληρωμής του φόρου επαγγελματιών από το 100% στο 50%, δεν φέρνει νέο παραγωγικό μοντέλο την οικονομία.

Ούτε το 2021, ούτε μέχρι και ως το 2024, όταν το 2023 έχεις εκλογές αριστερών μηνυμάτων… Η δε κυβέρνηση που θα βγάλεις θα πληρώνει σπασμένα πανδημίας, σπασμένα πυρκαγιών και των Αφγανών που θα προστεθούν στο 1.100.000 των άνεργων Ελλήνων και στους άλλους εισαγόμενους μετανάστες.

[email protected]


WALL STREET:

Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας ο Dow Jones και ο S&P 500, στηριζόμενοι στην κεκτημένη ταχύτητα που έχει αναπτύξει η Wall Street μετά το εντυπωσιακό ανοδικό σερί και τα διαδοχικά ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτό είναι το 49ο ρεκόρ του S&P 500 για το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο δείκτες έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση.

  • Οι δείκτες βρέθηκαν να κινούνται με αρνητικό πρόσημο για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Κίνα για τις λιανικές πωλήσεις, την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και τις επενδύσεις σε πάγια στοιχεία του ενεργητικού δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Τα απογοητευτικά στοιχεία από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες ότι η νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού λόγω της μετάλλαξης Δέλτα απειλεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη καθώς επιστρέφουν οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί για την ανάσχεση της πανδημίας.



  • Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε 110,02 μονάδες ή 0,31% στις 35.625,40 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 11,71 μονάδες ή 0,26% στις 4.479,71 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 29,14 μονάδες ή -0,20% και έκλεισε στις 14.793,79 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 18 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η UnitedHealth Group με κέρδη 7,54 δολ. ή σε ποσοστό 1,84% στα 417,21 δολ. και ακολούθησαν Merck στα 77,93 δολ. με άνοδο 1,58% και Amgen στα 231,07 δολ. με κέρδη 1,38%. Τις μεγαλύτερες απώλειες οι Boeing (-2,30%), Walt Disney (-1,02%) και Chevron (-1,02%).

  • Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ επίσης διαμόρφωσαν μια αρνητική εικόνα, με τον μεταποιητικό δείκτη New York Empire State να εμφανίζει σημαντική επιδείνωση τον Αύγουστο, χάνοντας σχεδόν το σύνολο της βελτίωσης που κατέγραψε τον προηγούμενο μήνα όταν διαμορφώθηκε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο δείκτης των επιχειρηματικών συνθηκών κατρακύλησε κατά 24,7 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 18,3 μονάδες τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε το παράρτημα Νέας Υόρκης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Econoday, ανέμεναν μικρότερη υποχώρηση του δείκτη στις 30 μονάδες. Τον Ιούλιο ο δείκτης είχε σημειώσει “άλμα” κατά 25,6 μονάδες και είχε σκαρφαλώσει στο επίπεδο ρεκόρ των 43 μονάδων.

  • Η προσοχή στρέφεται και στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου η επέλαση των Ταλιμπάν ολοκληρώθηκε με την κατάληψη της Καμπούλ λίγο μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα. Η κατάρρευση της κεντρικής κυβέρνησης σε χρόνο-ρεκόρ και το χάος στην Καμπούλ αναπόφευκτα θα έχουν βαρύ αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και στην εικόνα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.