17.8.2021- Χ.Α: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα… (μέρος 2)

ΑΝ ΑΥΞΟΜΕΙΩΝΕΤΕ την ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ σας αυτή την περίοδο τότε η ΠΛΑΣΤΙΓΓΑ να γέρνει προς την πλευρά της Αύξησης… Το δεύτερο μισό του Αυγούστου είναι από το πλέον απρόβλεπτα στην χρηματιστηριακή μας ιστορία. Οπότε, φύλλαγε τα ρούχα σου για να τα έχεις πολλά. Ειδικά, στο τρίτο δεκαήμερο είναι σκέτη… φωτιά και λαύρα!

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ:  Στο εσωτερικό, η υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα αδυνατεί να δώσει κατεύθυνση προμηνύοντας χρονική παράταση της συσσώρευσης. Συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στην κατάλληλη επιλογή τίτλων, καθώς όπως έχουμε αναφέρει ξανά οι θετικοί καταλύτες θα εντοπίζονται περισσότερο σε επιχειρηματικό επίπεδο. 

 • H σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις  λιανικών πωλήσεων για τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, οι οποίες θα λάβουν και τη σχετική βαρύτητα σε συνδυασμό με ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών μεγάλων retailers όπως Wallmart (σήμερα) και Target (αύριο). 
*****

ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ ή μάλλον ζουν στην καρακοσμάρα τους και δεν νοιάζονται για τα υπόλοιπα.  

ΠΕΣΤΑ φίλε μου Θανάση (κουραστήκαμε να τα επαναλαμβάνουμε)

ΑΝ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΜΟΝΟΝ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΥΣΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝ- ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ!!!

****

Το Χρηματιστήριο δεν είναι εγκληματική οργάνωση

Αυτό που λείπει από την ελληνική Οικονομία είναι το μέγεθος. Έρχονται εδώ τα μεγάλα funds του εξωτερικού για να αγοράσουν αξίες και φεύγουν άπραγα, επειδή η αγορά δεν μπορεί να τους ικανοποιήσει. Πέντε – δέκα μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν να προσφέρουν «βάθος». Δεν μπορούν όλοι να αγοράσουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΓΕΚ και Μυτιληναίο. Κι εδώ έρχεται ο ρόλος του Χρηματιστηρίου. Νέα προϊόντα, νέες εισαγωγές, νέα πνοή.

 • Το Χρηματιστήριο είναι εργαλείο  και όχι εγκληματική οργάνωση. Οι σημερινοί υπουργοί της φιλελεύθερης κυβέρνησης το αντιμετωπίζουν με καχυποψία, εμφανώς επηρεασμένοι από την εποχή Έβερτ, όταν αναζητούσαν τις ποινικές ευθύνες για την φούσκα του 99. Λογικό είναι και αυτοί εδώ να φοβούνται. Σου λέει, «να γίνει καμία γενναία άνοδος και να περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας στα δικαστήρια; Άσε καλύτερα»!

Η μοίρα των χρηματιστηρίων, πάντως, είναι να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν και των αρχών να μην αφήνουν φαινόμενα τύπου Κουτσολιούτσου να συμβαίνουν. Η δουλειά των πολιτικών δεν είναι να παίρνουν την μεζούρα και να ψάχνουν να βρουν ποια μετοχή έχει σκαρφαλώσει στο τείχος του φόβου.

 • Δουλειά των πολιτικών, επίσης, είναι να φροντίζουν ώστε ο πλούτος να διαχέεται στην Οικονομία. Αν τα funds έρχονται και φεύγουν άπραγα, δεν φταίνε τα funds. Φταίμε εμείς που δεν γεμίσαμε τις αποσκευές τους με ψώνια. Φταίει ο υπουργός Οικονομικών που δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα. Κι αν θέλει να δει τι θα μπορούσε να κάνει, ας μελετήσει τα μέτρα Καρατζά!

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το Χρηματιστήριο. Να ενισχύσει τις νέες εισαγωγές, να δημιουργήσει νέα προϊόντα, να επενδύσει στις εταιρείες χαρτοφυλακίου. Οι αγορές θέλουν να μας δώσουν λεφτά. Ας βρούμε προϊόντα για να τα πάρουμε.

 • Το Χρηματιστήριο το χρειάζεται η Οικονομία περισσότερο από κάθε άλλη φορά και με δεδομένη την αδυναμία των τραπεζών να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτιζαν στο παρελθόν.

Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει την Ελλάδα να αρπάζει την ευκαιρία που της προσφέρεται, πρέπει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του εργαλείου «Χρηματιστήριο». Πρέπει η κυβέρνησή του να εκπονήσει ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της χρηματιστηριακής αγοράς. Και μάλιστα σε πιο υγιείς βάσεις, έχοντας την γνώση του παρελθόντος.

Θανάσης Μαυρίδης  thanasis.mavridis@liberal.gr


ΠΕΤΑΕΙ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΜΟΝΤΑ, ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ… ΠΗΡΕ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΜΑΖΑ των ΜΙΚΡΩΝ να υπολογίσει πόσο πραγματικά αξίζει η εταιρεία, αν απλά επαναλάβει στο  πρώτο και στο δεύτερο 6μηνο του 2021 αυτά που επέτυχε στο β’6μηνο του 2020…

MODA BAGNO: Για τα παιδιά της υπόγας – ΟΣΟΥΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑΖΑΝ ΧΘΕΣ – τους παραθέτουμε τα κάτωθι links

*****

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ

ΚΟΙΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΦΡΙΛΑ – Η ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΟΙ ΚΑΦΡΟΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το άρθρο του εξαιρετικού δημοσιογράφου που δικαιολογεί τον ως άνω τίτλο

“Η Ελλάδα επενδυτικός προορισμός για κολοσσούς…”. Μην ορκίζεστε…

 • Του Γιώργου Κράλογλου

Οραματιστήκαν πάρκο logistics στο Θριάσιο πριν 17 χρόνια. Το συμφώνησαν μετά από 13 χρόνια. Kαι το μπλοκάρανε… Είμαστε χώρα επενδυτικών κολοσσών;

Οραματίστηκαν ενεργειακές βάσεις διανομής πετρελαίων και φυσικού αερίου (μέχρι και αγωγούς…) σε Αλεξανδρούπολη-Καβάλα πριν 14 χρόνια. Τα ξανασχεδίασαν, μετά από 10 χρόνια… Και έχουμε δρόμο μπροστά μας. Είμαστε χώρα επενδυτικών κολοσσών;

Οραματίσθηκαν πριν 45 χρόνια να χαλάσουμε τον κόσμο να βρούμε τα ελληνικά πετρέλαια και αέρια. Φώναξαν ειδικούς ερευνών να κάνουν συμφωνίες. Να μη μείνει τίποτε κάτω από την ελληνική γη και την ελληνική θάλασσα. Να πιάσουμε όλα τα αντίκλινα με τα αποθέματα πετρελαίου-φυσικού αερίου και να τα ξετινάξουμε.

 • Μετά από 5 χρόνια το ξανασκέφτηκαν. Δεν τους θέλουμε τους ξένους μονάχους τους, είπαν. Θα κάνουμε εμείς τις επενδύσεις. Έφτιαξαν και κρατικό φορέα. Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίων ( ΔΕΠ) την ονόμασαν.
 • Διόρισαν και αξιολογότατους επιστήμονες, είναι η αλήθεια. Την έφτιαξαν αλλά την συρρίκνωσαν… Την έκαναν μικρό γραφείο. Την επανόρθωσαν στη συνέχεια. Τους ιδιώτες επενδυτές τους χρησιμοποιούν κατά περίπτωση… Τα πολλά ψαξίματα σταμάτησαν. Είμαστε χώρα επενδυτικών κολοσσών;

Οραματίστηκαν πριν 15 χρόνια να κάνουν τον Πειραιά Σιγκαπούρη. Και τον Ασπρόπυργο-Ελευσίνα διεθνές ναυπηγοεπισκευαστικό κέντρο, να το ζηλεύουν η Γερμανία, η Μ. Βρετανία και μερικώς…, η Ιαπωνία. Μετά από 10 χρόνια έδωσαν και άδειες. Στα επόμενα 5 χρόνια μπερδεύτηκαν. Δεν ήξεραν τι θέλουν. Ναυπηγεία θέλουν, ή καρνάγια του λαού. Μήπως θέλουν πάρκα με παιδικές χαρές; Μπήκαν στη μέση και τα αρχαιολογικά. Είμαστε χώρα επενδυτικών κολοσσών;

 • Οραματίστηκαν την Αττική κάτι σαν το Μονακό, πριν 12 χρόνια. Με συγκροτήματα, με Καζίνο, με πάρκα και ειδικές εγκαταστάσεις για επιφανείς στο Ελληνικό, στη Βούλα και σε άλλες διακεκριμένες περιοχές. Τους πήραν στα σοβαρά (όσοι τους πήραν) και ξεκίνησαν σχέδια για επενδύσεις μέχρι και κάποια δισ.
 • Οι επενδυτές λογάριασαν χωρίς εκείνους που θεωρούν ιδιοκτησία τους και την Αττική. Τους οικοπεδοφάγους, τους πονεμένους Δημάρχους. Και τους άλλους, που θεωρούν την προκοπή κατάρα και βρισιά…, αλλά κουβαλάνε και ψήφους…Και όταν λέμε ψήφους εννοούμε ποσοστά που σε βάζουν στη Βουλή…
 • Τι δηλαδή; Θα κοιτάμε επενδύσεις και σχέδια και θα χάσουμε τους πελάτες των κομμάτων, είπαν; Και έμειναν με αυτούς που δεν θέλουν προκοπή. Κλείνουμε 10 χρόνια. Και σήμερα, αύριο…, περιμένουμε μπας και δούμε τις μπουλντόζες… Είμαστε χώρα επενδυτικών κολοσσών;

Οραματίστηκαν πάλι πριν 10-12 χρόνια να αλλάξουν τουριστικό πρόσωπο και στην Κέρκυρα και στη Μύκονο με επενδύσεις γίγαντες από επενδυτικούς κολοσσούς. Σχεδίασαν χωρίς τον ξενοδόχο. Έκαναν τις συμφωνίες. Έδωσαν και τις εγκρίσεις. Γιατί όμως; Ίσως υπολόγιζαν πως έτσι και οι επενδυτές φάνε 1-2 προσφυγές στο ΣτΕ, δεν ξεμπλέκεις, στην Ελλάδα, που να έχεις τον Θεό μπάρμπα… Και το πέτυχαν. Για ψάξτε κάπου στη Μύκονο και στον Ερημίτη στην Κέρκυρα να δείτε τι έγινε με τις επενδύσεις και τα οράματα; Είμαστε χώρα επενδυτικών κολοσσών;

 • Οραματίστηκαν, από την πρώτη ημέρα της μεταπολίτευσης, Ιούλιο του 1974, μια βιομηχανική Ελλάδα δυναμική που να μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά στην ΕΟΚ. Βρήκαν βιομηχανία, (τσιμέντα, χαλυβουργία, ναυπηγεία, χημικά, διύλιση, ξύλο, χαρτί, μεταλλευτικά, ορυκτά, μεταλλουργικά, ελαστικά, συναρμολογήσεις), αλλά σε κρίση (λόγω τιμών πετρελαίου και κατ’ επέκταση και ενέργειας). Σε κρίση αλλά βιώσιμη.
 • Με εντονότατο στρατηγικό επενδυτικό ενδιαφέρον από πολυεθνικές. Φώναξαν επενδυτές (Αμερικάνους κυρίως, Γερμανούς, Γάλλους και Άραβες) αλλά την ίδια στιγμή έβαζαν και τα κόμματα να διώχνουν από την Ελλάδα ό,τι προλάβαιναν (ελαστικά, τρόφιμα, χημικά, οικοδομικά).
 • Ταυτόχρονα αποβιομηχάνιζαν την Πάτρα, τον Βόλο, τη Λαμία, τη Στυλίδα, την Θεσσαλονίκη και την Πελοπόννησο. Ίσως με τη σκέψη…, ότι η Αλβανία, η Ρουμανία και η Τουρκία ήταν δίπλα μας. Ας πήγαιναν εκεί. Είμαστε χώρα επενδυτικών κολοσσών;

Και επειδή ο Μανώλης με τα λόγια, χτίζει ανώγια και κατώγια… καλό θα ήταν για την κυβέρνηση να σταματήσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του τύπου “η Ελλάδα είναι επενδυτικός προορισμός για κολοσσούς…” και άλλα παρόμοια. Και ας μην παρασύρονται από τις (αρχικές) προτάσεις (όντως σοβαρών) πολυεθνικών.

 • Γιατί όσο μένουν στον αέρα μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται να αποβάλλει η οικονομία τα χαρακτηριστικά κρατισμού και όσο κυριαρχεί ο επενδυτικός αρνητισμός, από την τοπική αυτοδιοίκηση, τα κόμματα και τους κρατικοδίαιτους, ίσως συνεχίσουμε να βλέπουμε επενδυτές να πηγαινοέρχονται, αλλά επενδύσεις ούτε από το Αστεροσκοπείο…

george.kraloglou@capital.gr
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ 

EMEIΣ ΠΑΝΤΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ούτε καν στο 40% ενός σακατεμένου ΑΕΠ!! Ασχετα από αυτό, οι ελληνάρες θα είναι οι πρώτοι που θα ακολουθήσουν τις ξένες όταν με το κακό αρχίσουν την κατάβαση τους. Και μάλιστα, όπως πάντα, θα τις υπερκεράσουν.

Η μεγαλύτερη τιμωρία τους θα είναι, τότε να τοποθετηθούν τρία – τέσσερα μικρά funds στο ελληνικό χρηματιστήριο και χωρίς καμμία ιδιαίτερη προσπάθεια να το απογειώσουν. Αρκεί να κουνήσουν στο πληκτρολόγιο τους το μικρό τους δακτυλάκι. Νομοτελειακά πράγματα είναι αυτά. Τα έχουμε δει να συμβαίνουν…


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.