17.6.2021- Χ.Α: Μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (;)

 • ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ του μ/μ που αυξάνονται καθημερινά και που τον έχουν φέρει στην 1η θέση των χρηματοοικονομικών sites τα κατωτέρω… 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καθόλου ΣΟΒΑΡΟΙ όσοι θεωρούν τον μ/μ ως ενασχολούμενο αποκλειστικά με τις μικρές και μικρούλες μετοχές. Απλά, αυτές σνομπάρονταν αγρίως από τα μεγάλα τζάκια που ήθελαν και θέλουν τους ιδιώτες επενδυτές να μην φεύγουν από τα κοπάδια τους. Αυτά που έχουν δημιουργήσει εδώ και μία 15ετία, καταστρέφοντας τα με την πάροδο των ετών αφού τα μπαινόβγαζαν, ξέρετε που και πως…

 • ΚΟΝΤΡΑ σε αυτά βγήκε ο μ/μ με σκοπό να έστρεφε το ενδιαφέρον όσων είχαν πιο ανοικτόμυαλο μυαλό προς τα μικρομεσαία και μικρά χαρτιά και χαρτάκια για να δουν χαρές στα χαρτοφυλάκια τους. Οπερ και εγένετο και μάλιστα στην πλέον μαύρη περίοδο της σύγχρονης χρηματιστηριακής ιστορίας μας.

ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ έπρεπε να ρίξει το βάρος του στα ΜΕΓΑΛΑ το έκανε πάραυτα, κόντρα στην καταστροφολογία της εκάστοτε περιόδου όπου αυτά δεχόντουσαν μεγάλα χτυπήματα από την συστημική ομάδα που χειραγωγούσε το Χ.Α όλα αυτά τα χρόνια.

 • Διαβάστε λοιπόν τι γράφαμε μεταξύ πολλών άλλων, στις 3 Μαρτίου 2020, δηλ. μόλις ένα 15μηνο πριν… 

ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ, που δεν θα ήθελα να μεροληπτήσω. Γιατί στο χρηματιστήριο δεν υπάρχουν λόγια, παρά μόνον αξίες. Αν κάποιοι έχουν βαλθεί να τις μηδενίσουν, εδώ είμαστε να υπενθυμίζουμε ότι οι εισηγμένες εταιρείες που έχουν αξία, αργά ή γρήγορα βρίσκουν το δρόμο τους. Το δρόμο που τους αξίζει!

Οι θιασώτες του “CASH IS KING” να μην αισθάνωνται και τόσο σίγουροι του λοιπού… Γιατί αν συμβεί το ΧΕΙΡΙΣΤΟ (αυτό δηλ. που φοβούνται και τους οδηγεί στο CASH), τότε θα δούμε εικόνες Αποκάλυψης, όπου θα εύχονται να είχαν μετοχές και όχι CASH.

AMYNTIKEΣ (TOY ΛOIΠOY): ΑΔΗΜΕ, ΕΧΑΕ, TITC, EYΔΑΠ, OΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ

ΕΠΙΘΕTIKEΣ (TOY ΛOIΠOY): ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, AUTOHELLAS, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ (γράφουμε και καμία μ@@@@@α που και που, να σπάει και η μονοτονία)

 • ΤΣΕΚΑΡΕΤΕ και τι τιμές είχαν τότε και ποιές έχουν τώρα… 

Μάνος Χατζηδάκης- ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ: Τα προηγούμενα 10 χρόνια, όσοι εμπιστεύθηκαν μετοχές με μερίσματα έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν. Όσοι εμπιστεύθηκαν μετοχές Τραπεζών υπέστησαν οδυνηρές απώλειες, λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων και των αυξήσεων κεφαλαίων που έλαβαν χώρα μέχρι και σήμερα.

 • Στις Εισηγμένες που μοιράζουν μερίσματα, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η μόνη “παραφωνία”. Από το 2011 η μετοχή χάνει 43%, ενώ αν προστεθούν και τα μερίσματα που έχει μοιράσει η απόδοση παραμένει αρνητική στο 10%. Και πάλι ωστόσο, για να “χρυσώσουμε το χάπι”, είναι μια απόδοση καλύτερη από την επίδοση της Αγοράς.

Το ίδιο ισχύει και με την μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων και του Πλαισίου που βρίσκεται χαμηλότερα, ενώ με τα μερίσματα η απόδοση γίνεται θετική στο +45% και +15% αντίστοιχα.

 • Η μετοχή που έσπασε τα κοντέρ στη δεκαετία, μοιράζοντας μερίσματα σε 8 χρήσεις είναι η Quest. Η απόδοσή της βρίσκεται στο 1.817%, ή 2.287% μαζί με τις μερισματικές διανομές. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έβαζε 100 ευρώ το Καλοκαίρι του 2011 στη μετοχή, σήμερα θα είχε αποτίμηση θέσης 1.817 ευρώ και 470 ευρώ σε μερίσματα (χωρίς να υπολογίζεται η κερδοφορία).
 • Το γεγονός αυτό δείχνει ότι μια επιλογή “μεσαίας” Εταιρείας, με ανάπτυξη και χαρακτηριστικά συνέπειας στο μέρισμα, είναι ικανή να απογειώσει την απόδοσή της. Στο σύνολο η μέση επίδοση 35 Εταιρειών που ελέγχθηκαν για τη συνεπή διανομή μερισμάτων είναι +466%, καθόλου άσχημα για μια Αγορά που έχασε 25%, σε επίπεδο Δείκτη αναφοράς, στη δεκαετία.

Η διανομή μερίσματος είναι μια ένδειξη υγείας για την Εταιρεία και μια έμπρακτη ανταμοιβή της εμπιστοσύνης του Μετόχου για την μακρόχρονη διακράτηση της μετοχής.

 • Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν και διαλείμματα σε αυτή την ανταμοιβή, που σχετίζονται με την επιθυμητή ρευστότητα που θέλει να έχει ένας Όμιλος στον ισολογισμό του, ενόψει ενός απαιτητικού επενδυτικού προγράμματος, ή μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Αυτό το διάλειμμα καλό θα ήταν να μην ξεπερνάει τις δύο χρήσεις.

@10:20

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε χθες ο ΓΔΧΑ χωρίς ωστόσο να διαβρωθεί η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση.  Παράλληλα, μικτή ήταν η εικόνα των βασικών διεθνών μετοχικών δεικτών προφανώς εν αναμονή της  σημερινής συνεδρίασης της FED, όπου αναμένεται ενδεχομένως να παρουσιαστεί ένα χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
Σε εταιρικό επίπεδο, καλύτερα των εκτιμήσεων (70εκ. Ευρώ) ήταν τα αποτελέσματα της ΜΟΗ με τα λειτουργικά προσαρμοσμένα EBITDA (χωρίς το όφελος από ανατίμηση των αποθεμάτων) να ανέρχονται στα 80εκ. Ευρώ, ενώ τα ανακοινωμένα στα 129εκ. Ευρώ. Οι εταιρικοί ισολογισμοί βαδίζουν προς την κανονικότητα, αλλά δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο μελλοντικών επιπλοκών στο μέτωπο της  πανδημίας.
Οι αποτιμήσεις έχουν περιθώρια ανόδου, αλλά θα πρέπει στο εξής να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί βραχυπρόθεσμα. Η περιοχή των 950-970 μονάδων παραμένει ως πιθανός στόχος για το επόμενο διάστημα, αλλά περαιτέρω ανοδική πορεία δεν είναι δεδομένη στο κοντινό μέλλον.

@12:20

Γι αυτό πρέπει να διατηρούμε ρευστότητα, την οποία μάλιστα πρέπει να ενισχύουμε όταν μας καταλαμβάνει ενθουσιασμός και τερματική ευφορία.

ΤΖΚΑ -απάντηση: Λογικά θα περιμένουν να μπουν οι καινούργιες μετοχές των 2,0000 ευρώ, να φύγουν πρώτα οι βιαστικοί και οι “σκιτζήδες” και μετά θα κάνει την κίνηση που θα την φέρει εκεί που πρέπει (καθαρά υποκειμενικό ζήτημα)
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ του στυλ που να τοποθετηθώ, πως βλέπετε αυτή την μετοχή που έχω αγοράσει, που βλέπετε να μπορεί να φτάσει η δείνα, τι τιμή στόχο δίνετε και λοιπές πανομοιότυπες ερωτήσεις δεν απαντώνται. Λυπούμεθα, αλλά δεν είναι δική μας δουλειά. Εμείς ενημερώνουμε, εσείς αποφασίζετε και να μην θεωρείτε τίποτα ως ΔΕΔΟΜΕΝΟ στις ΑΓΟΡΕΣ, όπως ακριβώς άλλωστε κάνουμε και στη ζωή μας.

@14:25


EΠI ΤΟΥ ΩΣ ΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟΥ λάβαμε το εξής μήνυμα από φίλο αναγνώστη ” Βασιλη,

η centric δεν εχει καμια στοιχηματικη δραστηριότητα, οποτε το αστρο εχει σβησει

μονο κατι καζινο σε καποια πλοια αγνωστο που ο βασικος μετοχος εχει ως φυσικο προσωπο – επιχειρηματιας, η εταιρεια οχι -φιλικα “.
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φυσικά και έτσι είναι, όλοι οι ενασχολούμενοι με την μετοχή το γνωρίζουν. Απλά, το απαγορευτικό ανάμειξης μετά την προ ετών πώληση της αδείας παιγνίων έληξε τον περασμένο Νοέμβριο. Οπότε, μπορεί να κινείται ελεύθερα.

Στα τέλη Νοεμβρίου 2020 έληξε η ρήτρα μη ανταγωνισμού για την δραστηριοποίηση του ομίλου στα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια, όπου διαθέτει ένα εξαιρετικό know-how, από την προηγούμενη δραστηριοποίησή του, το οποίο δεν παρουσιάζεται στα άυλα!


ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ:

ΑΓΟΡΑ: Ατυχώς και για πολλοστή φορά δείχνουν ότι δεν μπορούν να στηρίξουν την αγορά. Τόσες βοήθειες από παντού, τόσες (υπο)στηρίξεις, τόσα κεφάλαια, τόσες ρυθμίσεις κι όμως… Και όλοι και όλα ασχολούνται με την πάρτη τους… Και ας έχουν κατηφορίσει από τις 1.600.000 μονάδες στις… 600. Ούτε καν αυτές δεν μπορούν να “ξεπεράσουν”.

 • ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΛΟΙΠΟΥ. Βέβαια, οι φίλοι αναγνώστες μας αποκλείεται να κατέχουν πάνω από το 10% στα χαρτοφυλάκια τους σε αυτές, αρθροιστικά φυσικά.

ΟΣΗ καλή θέληση να διαθέτει κανείς, προέχει το δικό του συμφέρον. Ταπεινή εκτίμηση – άποψη καταθέτουμε και τίποτα παραπάνω. Ούτε διεκδικούμε το αλάθητον, αλλά αυτή την στιγμή η μαρκέτα αυτό δείχνει.

 • Η ΑΓΟΡΑ θέλει συνεχή παρακολούθηση, τα πάντα ρει… Δεν ισχύει δηλ. το… με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω όταν ασχολείται κανείς με το αντικείμενο της.

Γ.Κατικάς- Β.Ν:

ΑΓΟΡΑ: Οι διορθώσεις προσφέρουν την ευκαιρία σε όσους έχουν ρευστότητα να αγοράσουν σε καλύτερες τιμές και να μην κυνηγάνε τις μετοχές. Πάντα με προσοχή και με βάση τα θεμελιώδη και όχι τα ΘΑ.

Θα λέγαμε πως χθες, αποτυπώθηκαν στο ταμπλό οι ανησυχίες του Απόστολου Βακάκη, περί αύξησης στα μεταφορικά κόστη και θέματα στην τροφοδοτική αλυσίδα. Είδαμε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις σε κλάδους που επηρεάζονται και δεν αναφερόμαστε μόνο στα παιχνίδια. Γιατί το θέμα αφορά πολλούς κλάδους. Σημαντικές απώλειες για Jumbo και AS Company, πιέσεις στην Aegean λόγω των νέων μετοχών, αλλά και πιέσεις σε μέταλλα, εταιρείες που έχουν μεγάλα κατασκευαστικά projects, βλέπε Lamda κτλ.

Ήταν βέβαια η χθεσινή συνεδρίαση και μία καλή ευκαιρία να κατοχυρωθούν κέρδη, που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν μεγάλα. Το ΧΑ έκλεισε με απώλειες 0,92% και πάλι χαμηλό τζίρο κοντά στα 54 εκατ. ευρώ ο καθαρός, χωρίς τα πακέτα δηλαδή. Έχουμε αρκετές συνεδριάσεις με χαμηλό τζίρο και ελπίζουμε να αλλάξει σύντομα και να μην περάσουμε έτσι το φετινό καλοκαίρι.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ: Ο κίνδυνος των μεταφορικών και η αύξηση των πρώτων υλών μπορεί να αντισταθμιστεί από τους επενδυτές με μετοχές εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες π.χ. Που νοικιάζουν ακίνητα, που έχουν σχέση με τουρισμό, λιμάνια, νερά κτλ. Και βέβαια υπάρχουν και κάποιες που έχουν καράβια που ωφελούνται από το υψηλό μεταφορικό κόστος. Εκτός και αν αυτή η στρέβλωση δεν ισιώσει και συμπαρασύρει τα πάντα. Εκτίμησή μας είναι πως σταδιακά θα εξομαλυνθεί η εικόνα.

Νομίζουμε πως, η ανάδειξη του θέματος από τον κ.Βακάκη, μπορεί να επηρέασε χθες, γιατί είδαμε διορθώσεις σε κάποιες μετοχές που σχετίζονται με όσα ανέφερε. Βέβαια, υπάρχει και το θέμα της εμπορευσιμότητας, όπου στις πτωτικές μέρες οι αγοραστές πάνε αρκετά χαμηλότερα, με αποτέλεσμα κάποιες μετοχές να έχουν υψηλότερες απώλειες αλλά με περιορισμένες συναλλαγές.

Να πούμε επίσης πως ο γενικός διευθυντής της CPI μας ανέφερε (δείτε σχετικό θέμα στην κατηγορία επιχειρήσεις) για μεγάλες ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά, και η εταιρεία πουλάει περιφερειακά συστήματα και όχι παιχνίδια.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Όχι που θα καθόταν με σταυρωμένα χέρια αυτός ο όμιλος και να βλέπει άλλες να παίζουν το ενεργειακό στόρι και αυτός να κοιτάει. Θα πούμε βέβαια πως ο διπλασιασμός μεγεθών σε τόσο μικρό διάστημα δεν είναι εύκολη υπόθεση και υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι ήδη στο προσκήνιο. Όμως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος την ξέρει τη δουλειά και μπορεί να φέρει το νούμερο ή έστω να το πλησιάσει.

Βέβαια, στην αποτίμηση που είναι και κάπως πιο έξω να πέσει, πάλι σε σύγκριση με άλλες, φθηνός θα μας φαίνεται. Εμείς θα ξαναγράψουμε πως κοιτάμε το διάγραμμα, όπου σχηματίζεται τριπλή κορυφή και πρόκειται για ιστορικά υψηλά. Για να δούμε πως θα εξελιχθεί, γιατί μπορεί να κρίνει τη βραχυπρόθεσμη στρατηγική της στήλης. Στα 15,63 ευρώ και στο +2,22%.

AEGEAN: Πιέστηκε λόγω των νέων μετοχών, καθώς η τιμή απόκτησης ήταν αρκετά χαμηλότερη και κάποιοι έσπευσαν να εισπράξουν το κέρδος τους. Στα 5,20 ευρώ και στο -3,53% με 325 χιλ. τεμάχια.

ΜΕΤΑΛΛΑ: Πιέστηκε η Viohalco, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και η Cenergy. Απώλειες και για τη ΣΙΔΜΑ και την Κορδέλλου.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Σε νέα πολυετή υψηλά η μετοχή και φαίνεται πως θέλει λίγο για να δούμε αν πραγματικά ξεφύγει ή αν θα έχουμε ένα πισωγύρισμα. Το Μάιο του 2009 είχε υψηλό στα 2 ευρώ. Στα 1,99 ευρώ και στο +2,05%.

ΕΚΤΕΡ: Καλή εικόνα χθες από τη μετοχή και πήγε μέχρι τα 1,3250 ευρώ, αλλά το κλίμα συνολικά δεν βοήθησε. Ακούγονται κάποιες πληροφορίες για νέα έργα που είναι έτοιμα για να πέσουν οι υπογραφές. Στα 1,26 ευρώ και στο +2,02% με 103 χιλ. τεμάχια.

CENTRIC: Και εδώ αν το κλίμα ήταν καλύτερο ίσως βλέπαμε και μεγαλύτερη κίνηση, αν και υπήρχαν μεγάλες εντολές πώλησης πάνω από τα 0,29 ευρώ. Στο +5% και στα 0,2940 ευρώ με 314 χιλ. τεμάχια όγκο!

FLEXOPACK: Αν και ο ισολογισμός της είναι διαμάντι δεν έχουμε δει κάποια καλή κίνηση φέτος. Βέβαια, η συγκεκριμένη πάνω από τα 9 ευρώ είναι σε επίπεδα που είχε γράψει το 2000.

PROFILE: Από τα υψηλά των 5,50 ευρώ περίπου έχει διορθώσει σχεδόν 1 ευρώ. Στα 4,50 ευρώ έχει μία στήριξη, όπως και στα 4,20 ευρώ. Σήμερα έγραψε χαμηλό στα 4,48 ευρώ αλλά έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στα 4,66 ευρώ με απώλειες 0,21%.

ΟΛΥΜΠ: Φανταστείτε να μην είχε επενδύσει σε καράβια, ή τα μεταφορικά να έπεφταν αντί να ανεβαίνουν όπως τώρα. Δηλαδή τι θα είχαν κάνει τότε οι πωλητές; Θα τη βύθιζαν; Στα 1,58 ευρώ και στο +0,51% με χαμηλό όγκο.

AS COMPANY: Μάλλον οι εξελίξεις στη Jumbo ή μάλλον όσα είπε ο κ.Βακάκης στη γενική συνέλευση, την επηρέασαν χθες. Στα 2,27 ευρώ και στο -7% με όγκο 16 χιλ. τεμάχια.

ΚΛ.ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Με αποτίμηση 12 εκατ. ευρώ, είχε καθαρή θέση στο τέλος του 2020 9,4 εκατ. ευρώ. Δεν έχουμε υψηλό p/bv αν αναλογιστούμε και τι έχει περάσει ο κλάδος τα προηγούμενα χρόνια. Ο τραπεζικός δανεισμός ήταν στα 3,7 εκατ. ευρώ περίπου αλλά είχε ταμείο 2,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ο καθαρός δανεισμός είναι κάτω από 1 εκατ. ευρώ, άρα ελάχιστος. Παρά τη σημαντική πτώση του τζίρου στα 10,5 εκατ. ευρώ από 14,1 εκατ. ευρώ κατάφερε να έχει κέρδη προ φόρων 93 χιλ. ευρώ από 588 χιλ. ευρώ.

Η υψηλή φορολογία γύρισε την τελική γραμμή σε οριακή ζημία 7,5 χιλ. ευρώ από κέρδη 428 χιλ. ευρώ. Οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν περίπου 76%. Φέτος μάλλον θα είναι μία καλύτερη χρονιά λόγω και της ανόδου της τιμής του βαμβακιού. Ίσως το εξάμηνο να δείξει αυτή την εξέλιξη και να είναι μία θετική έκπληξη. Άρα μάλλον δικαιολογείται η άνοδος της τιμής της μετοχής στο τελευταίο δίμηνο και ίσως να έχει περιθώριο περαιτέρω ανόδου.

Γιώργος Κατικάς@www.bankingnews.gr
george.katikas@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

Στα 2,2 ευρώ θέτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Πειραιώς η Euroxx σε έκθεσή της με τίτλο “Ηλιοφάνεια μετά την καταιγίδα”, στην οποία δίνει σύσταση overweight. 

Η χρηματιστηριακή, μετά τα αποτελέσματα τριμήνου, προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεων για τα καθαρά έσοδα από τόκους. Οι εκτιμήσεις της για τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της τράπεζας διαμορφώνονται στα 400 εκατ. ευρώ το 2021, στα 316 εκατ. ευρώ το 2022 και στα 451 εκατ. ευρώ το 2023.

Οπως αναφέρει η Euroxx, προτιμά να παραμείνει πιο συντηρητική σε σχέση με τους μεσοπρόθεσμους στόχους της τράπεζας, υποδηλώνοντας ανοδικό περιθώριο στις προβλέψεις της, εάν οι μακροοικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν και η διοίκηση της Πειραιώς υλοποιήσει επιτυχημένα το επιχειρηματικό της πλάνο.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και η βελτίωση στην αποδοτικότητα κόστους θα βοηθήσουν στα περιθώρια παραγωγής κερδών της Πειραιώς μεσοπρόθεσμα (euro2day.gr)


ΜΕ ΚΑΛΥΨΗ 5 ΟΜΙΛΩΝ η Jefferies κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα μείνουν πίσω οι ελληνικές μετοχές!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Οι ελληνικές μετοχές που καλύπτονται από την Jefferies είναι η Coca Cola HBC και εισηγμένες της ποντοπόρου ναυτιλίας σε χρηματιστήρια του εξωτερικού και έχουν συστάσεις αγοράς (buy).

 • H Jefferies στο «καλάθι» των εγχώριων μετοχών «survivors» περιλαμβάνει τους τίτλους των Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Motor Oil. Ο Ο τίτλος της Jumbo είναι διαπραγματεύσιμος με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) στις 11,9 φορές τους επόμενους 12 μήνες και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) στη 1,5 φορά.

Ο τίτλος του ΟΤΕ με 13,3 φορές σε όρους P/E και 3,7 φορές σε όρους P/BV. Η Motor Oil με δείκτη P/E στις 8,5 φορές και δείκτη P/BV στη 1,4 φορά ενώ για την ΕΧΑΕ  δεν παρέχει στοιχεία.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΛΕΟΝ Η ΑΝΑΦΟΡΑ επειδή τον μ/μ τον διαβάζουν (έστω από βίτσιο) και καθυστερημένα διανοητικά άτομα…

ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΤΙ κι αν δεν επιβεβαιωθεί την… επόμενη, τότε ορισμένοι αρχίζουν την γκρίνια. Βλέπετε, η τελευταία άνοδος της αγοράς και οι μεγάλες αποδόσεις που προσέφεραν και θα προσφέρουν μελλοντικά αρκετές μετοχές έχει δημιουργήσει ένα άτυπο club, το των ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΩΝ ΚΑΦΕΝΟΒΙΩΝ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΩΝ (ΚΚΕ εφεξής αποκαλούμενο). Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών θα προτιμούσαν να πήγαινες και να τους τα ακούμπαγες επιτόπου τα κέρδη!
 • Αντιλαμβάνεστε, ότι αυτοί οι τύποι πάντοτε θα υπάρχουν έχοντας βαθειά μέσα στο αίμα τους το μικρόβιο του πονηρού ελληναρά που όλο οι άλλοι του φταίνε, ενώ αυτός είναι πρότυπον, όλοι του χρωστάνε υποχρέωση και από πάνω όλοι πρέπει να του κάνουν τα κέφια.

Το κακό μάλιστα έχει παραγίνει στα λεγόμενα μικρά χαρτάκια όπου παρ’όλο που γράφεις στους φίλους μικροεπενδυτές αναγνώστες σου να αγοράσουν το πολύ 1500 ευρώ σε μία μετοχή του είδους (και οι οποίοι το ενστερνίζονται, αφού άλλωστε το χαρτοφυλάκιο τους να έχει το πολύ 10 άντε 15 χιλ ευρώ ή και ολιγότερον των 10 χιλ.) με την συμβουλή να μην κυνηγήσουν την τιμή, υπάρχουν και οι πονηροί (Τ.Κ.Κ) που με τακτική Ταλιμπάν δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Και μετά αν γυρίσει το χαρτί, τους φταίει ο μ/μ!!

 • ΑΦΗΣΤΕ, που υπό νορμάλ συνθήκες μία επένδυση μπορεί να πάρει και ένα χρόνο για να δώσει κάποια καλά αποτελέσματα που να αποζημιώνουν τον επενδυτή για το ρίσκο που ανέλαβε. Ενώ μπορεί και να μην δώσει… Λες κανείς υπογράφει συμβόλαιο με τα κέρδη, και με την αγορά για να τα μοιράζει αφειδώς στον κάθε ονειροπαρμένο μέλος του ΚΚΕ (sic).

 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (II)

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.