17.4.2021- Κινδυνεύει το θετικό κλίμα στο Χ.Α.;- (από τον Θοδ.Σεμερτζίδη)

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 898,63 μονάδες με πτώση 0,74%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 0,78%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 99,56 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 38,81 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 40 έκλεισαν ανοδικά, 65 πτωτικά, και 65 παρέμειναν αμετάβλητες.

Παρά τις εναλλαγές προσήμου που κατέγραψε ο γενικός δείκτης την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, φθάνοντας στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 907,74 μονάδων, δεν κατάφερε στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί σε θετικό έδαφος, υποχωρώντας σε χαμηλότερα επίπεδα με τις απώλειες να διευρύνονται στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 897,47 μονάδες, και με την σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 1 προς 1,6.

Μεγαλύτερη άνοδος/Μεγαλύτερη πτώση

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η απόρριψη από την Κομισιόν του σχεδίου που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση και αφορά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω υπερτιμολογήσεων (με κάποια από αυτά να αναφέρουν ένα ποσό της τάξεως των 12 δισ. ευρώ)θέλοντας να διασφαλίσει τη φερεγγυότητα του σχεδίου και τη διοχέτευση κονδυλίων, ώστε να μη δημιουργηθούν ομάδες και διασυνδέσεις μεταξύ τραπεζών, επιχειρηματιών και πολιτικών, ίσως επιδράσει αρνητικά το επόμενο χρονικό διάστημα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η όποια καθυστέρηση εκταμίευσης θα θέσει υπό αμφισβήτηση το θετικό κλίμα που καλλιεργήθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο και μετά, καθώς αυτό βασίστηκε κυρίως στον πακτωλό χρημάτων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Πακέτα συνεδρίασης

Στο 68υποχώρησε το ποσοστό των μετοχών του FTSE25 που έκλεισαν με σήμα αγοράς αυτή την εβδομάδα έναντι 84% την προηγούμενη, με τις μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής, και Eurobank από τις συστημικές να κλείνουν με σήμα αγοράς. Οι μετοχές των Alpha BankΕθνικής, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίου, και ΟΤΕ έκλεισαν πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης.

Υψηλό 52 εβδομάδων

Στα 1,58 ευρώ αύξησε την τιμή στόχο της Alpha Bank η Eurobank Equities, από 1,25 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση για αγορά (buy), με αφορμή τη δημοσιοποίηση των νέων στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τη διοίκηση. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) παραμένει βασικό ζήτημα για την Alpha Bank, δεδομένου ότι ο δείκτης NPE εξακολουθεί να είναι αυξημένος περίπου στο 25%, ακόμη και pro-forma για το Galaxy (τιτλοποίηση NPEs 10,8 δισ. ευρώ). Κατά την τελευταία ανακοίνωση, η διοίκηση κοινοποίησε στόχους που προβλέπουν ένα νέο πρόγραμμα μείωσης των NPE, εωσότου φτάσει ο δείκτης στο μονοψήφιο σύστημα έως το 2022 (για εγχώριες δραστηριότητες). Η διοίκηση περιέγραψε μερικά από τα επόμενα βήματα για ολόκληρο το έτος, ωστόσο, σύμφωνα με την Eurobank Equities, υποθέτοντας πρόσθετες ανόργανες ενέργειες περίπου 4 δισ. για το 2022, ο στόχος είναι να φτάσει ο δείκτης NPE του ομίλου περίπου στο 9%. Ενώ η στρατηγική διατήρησης υψηλών κεφαλαιακών αποθεμάτων σε βάρος της κάλυψης NPE έχει λειτουργήσει καλά στο παρελθόν, η Eurobank Equities εκτιμά ότι έχει έρθει η ώρα να χρησιμοποιηθεί αυτό το κεφάλαιο για την ταχύτερη εκκαθάριση του ισολογισμού. Στην πραγματικότητα, το σχέδο Galaxy είναι ένα ισχυρό σημάδι μιας πιο επιθετικής στρατηγικής, ενώ περιμένουμε να έρθουν περισσότερα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο δείκτης CET 1 του ομίλου θα μειωθεί περαιτέρω στο 12,4% στο τέλος του 2022 (από 14,1% στην εκτίμηση του 2021) επιτρέποντας ακόμη και περαιτέρω σημαντικούς κινδύνους, να βρίσκεται πάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα. Οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities για το 2021 αναφέρουν προ προβλέψεων κέρδη στα 778 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της πτώσης 8% στο NII. Επιπλέον, αναμένει παρόμοιες τάσεις να συνεχιστούν έως το 2022, δεδομένης της υπόθεσης για πρόσθετες ανόργανες συναλλαγές για τη μείωση των NPE που θα επηρεάσουν τα NII και τον CoR, διατηρώντας έτσι την κερδοφορία σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.(mikrometoxos.gr)

Η Εταιρεία Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ, στο πλαίσιο της ορθής και έγκυρης ενημέρωσης των επενδυτών, σύμφωνα με το άρθρο 4.1.4.3.1 του Κανονισμού του Χ.Α., ανακοινώνει το Οικονομικό Ημερολόγιο για το έτος 2021:

1) Ανακοίνωση Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων 2020: Πέμπτη 22/04/2021

2) Τακτική Γενική Συνέλευση Μετόχων: Τρίτη 25/05/2021

Η Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ διατηρεί το δικαίωμα να μεταβάλει τις παραπάνω ημερομηνίες, αφού ενημερώσει έγκαιρα το επενδυτικό κοινό με τροποποίηση του παρόντος.

Η Εταιρεία διευκρινίζει ότι οι Οικονομικές Καταστάσεις 2020 θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της.

Η Εταιρεία ενημερώνει ότι δεν θα γίνει διανομή μερίσματος για την χρήση 2020.

Εταιρικά ομόλογα

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει πως χθες Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 και ώρα 12:00 περίπου, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, δυο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη. Οι θανόντες ήταν εργαζόμενοι εξειδικευμένης γερμανικής εταιρείας που έχει αναλάβει υπεργολαβικά το έργο συντήρησης και αποκατάστασης στον πύργο ψύξεως της μονάδας 5. Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται αρμοδίως. Ο Όμιλος ΑΒΑΞ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στους οικείους των θανόντων.

Αποδόσεις μετοχών FTSE25

Η ΕΛΑΣΤΡΟΝ ΑΕΒΕ – ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, στο πλαίσιο της ορθής και έγκαιρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού και σύμφωνα με τα άρθρα 4.1.2 & 4.1.3.15.1 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανακοινώνει το Οικονομικό Ημερολόγιο έτους 2021 σύμφωνα με το οποίο:

H “Ετήσια Οικονομική Έκθεση βάσει Δ.Π.Χ.Α.”, θα αναρτηθεί την Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 στην ιστοσελίδα της εταιρίας στο διαδίκτυο, www.elastron.gr καθώς και στο Χρηματιστήριο Αθηνών www.helex.gr.

Ημερομηνία Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων: Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος μερίσματος χρήσης 2020: Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων μερίσματος χρήσης 2020: Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Ημερομηνία πληρωμής μερίσματος χρήσης 2020: Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Στα πλαίσια των υποχρεώσεών της, με βάση τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών (σύμφωνα με τα άρθρα 4.1.2. και 4.1.3.15.1.), η Εταιρεία ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΕΒΕ, γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό την τροποποίηση του Οικονομικού Ημερολογίου του έτους 2021 που είχε ανακοινωθεί στις 06/04/2021, ως εξής:

  1. Οι Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις της Εταιρείας και οι Ετήσιες Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις χρήσεως 2020 θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών (www.athexgroup.gr ) και της Εταιρείας (www.elton-group.com), την Τρίτη 27 Απριλίου 2021.
  2. Η ενημέρωση αναλυτών σχετικά με τα Ετήσια Εταιρικά και Ενοποιημένα Οικονομικά Αποτελέσματα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Απριλίου 2021.

Αποδόσεις μετοχών FSTEM

Η εταιρεία “ΒΥΤΕ COMPUTER A.B.E.E”, στο πλαίσιο της ορθής, εγκύρου και εγκαίρου ενημερώσεως του επενδυτικού κοινού και συμφώνως προς τα άρθρα 4.1.2. (παρ. 1 περ. 2) και 4.1.3.15.1 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ως ισχύει σήμερα, ανακοινώνει το Οικονομικό Ημερολόγιο έτους 2021, το οποίον έχει ως ακολούθως:

-Ημερομηνία ανακοινώσεως και δημοσιεύσεως των Ετησίων Οικονομικών Στοιχείων (Εταιρικών και Ενοποιημένων) της χρήσεως 2020 (1.1.2020 – 31.12.2020), τα οποία συνετάγησαν βάσει των ΔΛΠ/ΔΠΧΠ: Δευτέρα 26 Απριλίου 2021 (μετά το πέρας της συνεδριάσεως του Χρηματιστηρίου Αθηνών), και ανάρτηση τους στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.byte.gr.

-Ημερομηνία Ετησίας Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων: Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021.     

-Ημερομηνία αποκοπής Δικαιώματος Μερίσματος χρήσεως 2020: Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021.

-Ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων Μερίσματος χρήσεως 2020: Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 (record date).

-Ημερομηνία ενάρξεως καταβολής Μερίσματος χρήσεως 2020: Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021.

Ειδικώτερες λεπτομέρειες και τυχόν διευκρινήσεις σχετικώς με τα ανωτέρω θα δοθούν με νέες ανακοινώσεις της εταιρείας σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Η εταιρεία “Παπουτσάνης Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρία Καταναλωτικών Αγαθών” ανακοινώνει την τροποποίηση του Οικονομικού της Ημερολογίου για το έτος 2021, σύμφωνα με τα άρθρα 4.1.2. και 4.1.3.15.1. του Κανονισμού Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ισχύει, ως προς τις ακόλουθες ημερομηνίες:

-19.04.2021: Δημοσίευση συνοπτικής χρηματοοικονομικής έκθεσης α’ τριμήνου 2021

Κατά τα λοιπά δεν υφίσταται άλλη τροποποίηση του Οικονομικού Ημερολογίου 2021.

Αποδόσεις μετοχών Small Cap

  • Στα διεθνή χρηματιστήρια, στο ημερήσιο διάγραμμα ο δείκτες Dow Jones, S&P 500, και Nasdaq παραμένουν με σήμα strong buy. Στην Ευρώπη οι δείκτες DAX 30, FTSE 100, και CAC 40 διατήρησαν το σήμα τους σε strong buy, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

  • Τέταρτη εβδομάδα κερδών για τον γενικό δείκτη, ο οποίος παρέμεινε πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, διατηρώντας την ανοδική του τάση, καθώς και το σήμα αγοράς, με τις σημερινές απώλειες να μην προκαλούν μέχρι στιγμής ανησυχία, καθώς ο πραγματοποιηθέν όγκος ήταν σημαντικά χαμηλότερος του μέσου όρου των τριάντα ημερών

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, η αντίσταση βρίσκεται στις 940 μονάδες (γραμμή ΑΒ) και η στήριξη στις 799 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον εβδομαδιαίο όγκο να διαμορφώνεται  (218,9 εκατ. τεμάχια) υψηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών (176,0 εκατ. τεμάχια).

  • Ο δείκτης FTSE πραγματοποίησε εβδομαδιαία κέρδη 0,93%, παραμένοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση στο εβδομαδιαίο διάγραμμα να βρίσκεται στις 2.218 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 1.779 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο εβδομαδιαίος όγκος διαμορφώθηκε στα 119,7 εκατ. τεμάχια έναντι 140,3 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

  • Διατηρεί την ανοδική του τάση ο δείκτης FTSEM, παρά τις απώλειες των τελευταίων ημερών, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 0,69%, συνεχίζοντας παρόλα αυτά να διαπραγματεύεται πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να παραμένει. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, η αντίσταση βρίσκεται στις 1.371 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.053 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

  • Νέα υποχώρηση κατέγραψαν  οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,142% με πτώση 27,06%, και του δεκαετούς στο 0,899με πτώση 0,11%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

follow us on twitter

https://twitter.com/neweconomygr

https://twitter.com/TheodorosSem