17/3- Χ.Α+Markets(52): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα- μέρος2

ΠΡΟΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗ – ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Η εκάστοτε συγκεκριμένη εκτίμηση αφορά τη στιγμή κατά την οποία γίνεται με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα. Από εκείνη τη στιγμή και για κάθε επόμενη οποιοσδήποτε παράγοντας διαφοροποίησης των συνθηκών της αρχικής εκτίμησης προφανώς και μπορεί να αλλάξει ακόμα και σε απόλυτο βαθμό την εικόνα μιας εταιρείας και κατ’ επέκταση της μετοχής της.

 • Οποιοι δεν μπορούν να το καταλάβουν, λυπούμεθα αλλά δεν μπορούμε να τους το κάνουμε πιο κατανοητό… Αντε μετά να καταλάβουν και τι εστί αγορά… Εξ ου και δεν τους απαντάμε πλέον. Η αγορά θέλει καθημερινή ενασχόληση, ψυχρή αντιμετώπιση και χρήση όλων των εργαλείων που προσφέρονται προκειμένου κανείς να διασφαλίζει – κατά το δυνατόν – τα συμφέροντα του.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Όταν παίρνουμε την απόφαση να ασχοληθούμε με το χρηματιστήριο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι πολλές πράξεις θα είναι αποτυχημένες και ότι, συχνά θα χρειαστεί να πουλήσουμε με ζημιά. Ο επενδυτής θα πρέπει να θέτει, έγκαιρα και πριν επέλθει η “δύσκολη στιγμή”, κάποιο σημείο, κάτω από το οποίο θα ρευστοποιήσει.

 • Αυτό είναι το σημείο “stop loss”, το οποίο είναι το χαμηλότερο που ο επενδυτής είναι διατεθειμένος να υπομείνει. Η έννοια του “stop loss” έχει διασώσει πάρα πολλούς. Η βασική υποχρέωση του επενδυτή είναι να περισώσει το κεφάλαιό του (να διασώσει μεγάλο μέρος των κερδών του, ή να μην επιτρέψει να εμφανιστούν μεγάλες ζημιές). Αν το περισώσει, θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει η ευκαιρία για κέρδη, στο μέλλον.

*****

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Πολλά τα ερωτήματα για ΕΛΧΑ και CENER. Παιδιά, μην το ψάχνετε. Και για να μην σας κουράζουμε με αναλύσεις, αναφορές, συγκρίσεις κι όλα τα καθέκαστα (τα έχουμε κάνει εξονυχιστικά) σας λέμε απλά ότι η πραγματική δύναμη πυρός του Ομίλου Στασινόπουλου είναι η μητρική ΒΙΟ. Οι άλλες δύο είναι, συγκριτικά με την μητέρα, … νάχαμε κάτι να λέγαμε.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Μερικοί – αρκετοί θα λέγαμε – ρευστοποιούν με βάση υποθέσεις που δεν βρίσκονται στη σφαίρα της πραγματικότητας. Η μετοχή του θα γίνει… ΠΥΡΑΥΛΟΣ. Συνεχίζεται…

ΛΑΜΔΑ: Ωραία τα τοποθέτησε ο συνεργάτης της “Ο μεθοδικός σερίφης” (μόνος του το διάλεξε το προσωνύμιο)…. ” Έχετε μετρήσει πόσο αξίζει σε απόλυτα νούμερα η χρηματιστηριακή τιμή στη περίπτωση που τα εμπορικά ήταν κλειστά με το Ελληνικό χωρίς καμία συμφωνία, χωρίς καμία πρόοδο στο έργο με τα μετρητά, συμπεριλαμβανομένων των δανείων; Εφόσον θέσετε αυτή την ερώτηση, την απάντηση θα σας την δώσει ο xρηματιστηριακός σας σύμβουλος, αν δεν μπορείτε από μόνοι σας”/…

ΦΡΙΓΟ- Απάντηση: Μπορεί την μετοχή να την αποκαλείτε και δικαιολογημένα … “σαπάκι”, αλλά για τον όμιλο η συγκεκριμένη λέξη αποτελεί ύβριν. Ενας όμιλος με 5000 υπαλλήλους και με παρουσία σε όλα τα σημεία της γης. ΕΛΕΟΣ. Να ξέρουμε και τι λέμε, πόσο μάλλον τι γράφουμε. Με ετήσιες πωλήσεις 400 εκατ. ευρώ.

*****

ΣΧΟΛΙΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 

 • ΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ – 17.3.2022

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γίνεται με βάση την τρέχουσα αποτίμηση τους, τα περιθώρια ανόδου – πτώσης και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο εν δυνάμει αγοραστής των μετοχών τους σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μας.

 1. ΕΥΑΠΣ
 2. ΙΝΤΡΑΚΟΜ
 3. ΙΝΤΕΚ

ΧΘΕΣ – 16.3.2022 – ΜΕΓΑΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

 1. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
 2. ΟΠΑΠ
 3. ΛΑΜΔΑ
 4. ΜΟΗ
 5. ΓΕΚΤΕΡΝΑ

*****

Χ.Α – Η γωνιά του μικροεπενδυτή

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ προσφέρονται στον ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΗ των ολίγων χιλιάδων ευρώ που ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ που διαθέτει θέλει να βγάζει καλές αποδόσεις εκμεταλλευόμενος τις τάσεις της εκάστοτε μετοχής. Και ο οποίος μικροεπενδυτής με 5-6 τέτοιες κινήσεις μπορεί νόμιμα και τίμια να ανεβάζει το βιοτικό επίπεδο του στις τόσο δύσκολες ημέρες που βιώνουμε για τις γνωστές αιτίες. Και σε αυτόν τον επενδυτή ο μ/μ βγάζει το καπέλο και πάντα θα τον βοηθάει. Γι αυτόν άλλωστε νοιάζεται και για κανένα άλλον.
 1. ΡΕΒΟΙΛ
 2. ΒΙΟΣΚ (UNIBIOS)
 3. ΠΑΙΡΗΣ
 4. ΔΟΜΙΚΗ

ΧΘΕΣ – 16.3.2022 –

 1. KOΡΔΕΛΛΟΥ
 2. ΙΛΥΔΑ
 3. ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ
 4. UNIBIOS

OAK: Παιδιά χωρίς να στοχοποιήσω κανέναν αλλά στο Χρηματιστήριο για να βγάλετε κέρδη θέλει ψυχική υγεία, ηρεμία και να περνάτε όμορφα. Αν δεν μπορείτε ή κουβαλάτε πολλά στο κεφάλι από το παρελθόν σας καλό θα ήταν να απέχετε.

 • Γκρίνιες, μουρμούρες, κατηγορίες και γενικά κακή διάθεση και συμπεριφορά σας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε λάθη = ΖΗΜΙΕΣ.

Τα γράφω απλά γιατί μερικοί νομίζουν ότι κάτι κερδίζουν λέγοντας την στους άλλους ή συμπεριφέρονται εσφαλμένα. Σχετικά δε, με το ποιός την έχει πιο μεγάλη να παραπέμψω στις ιστορικές και πλέον συλλεκτικές ταινίες του Γκουζγκούνη.

ΑΠΟ ΤΟΝ φίλο μου τον Ηρακλή (στον ΕΚΗΒΟΛΟ – irasot )

ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΦΕΡΡΑΡΙ….

 • Μου αρέσει που θέλουμε κι εμείς οι μικροί να …επενδύουμε!!!, όπως μ αρέσει που οι ιδεολόγοι αριστεροί, ( σοβαροί αριστεροί, όχι καμμένοι εθνικοσοσιαλιστές), διαδηλώνουμε με σύνθημα έλεγχος του μεγάλου κεφαλαίου!!!! Χαχαχα

Ως γνωστόν έχω (και) μετοχές ΦΡΙΓΟ. Ψάχνοντας λοιπόν τη μετοχική σύνθεση είδα ότι το 48,55% ελέγχεται από την Truad Verwaltungs AG

 • ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ!!!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης εταιρίας την 16/11/2017, η
εταιρία Truad Verwaltungs AG, υπό την ιδιότητά ως διαχειρίστρια
αλλοδαπού ιδιωτικού διακριτικού εμπιστεύματος (private discretionary
trust) που έχει συσταθεί προς όφελος των παρόντων και μελλοντικών μελών
της οικογένειας του εκλιπόντος Αναστασίου Γεωργίου Λεβέντη (το
«Εμπίστευμα»), ελέγχει έμμεσα ποσοστό 48,55% του συνόλου των δικαιωμάτων
ψήφου της εταιρίας.Τα ως άνω δικαιώματα ψήφου κατέχονται από το
Εμπίστευμα μέσω του ελέγχου από την Truad Verwaltungs ΑG της 100%
θυγατρικής της Torval Investment Corp., η οποία ελέγχει την κατά 100%
θυγατρική της Lavonos Ltd., η οποία ελέγχει: α) την κατά 100% θυγατρική
της Boval Limited, η οποία ελέγχει την κατά 100% θυγατρική της Boval
S.A., η οποία ελέγχει: i) άμεσα ποσοστό 48,51% του συνολικού αριθμού
δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας και ii) έμμεσα, μέσω ελέγχου της Eagle
Enterprises Α.Ε., ποσοστό 0,003% του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων ψήφουτης εταιρίας (ο έλεγχος της Eagle Enterprises επιτυγχάνεται ως εξής:
μέσω του ελέγχου της κατά 100% θυγατρικής της Lavonos Ltd. Boval
Limited, η οποία ελέγχει την κατά 100% θυγατρική της Boval S.A., η οποία
από κοινού με την Thrush Investments Holdings ελέγχουν ποσοστό 100% της
Rondo Holding S.A., η οποία από κοινού με την Thrush Investments
Holdings ελέγχουν κατά 100% την Eagle Enterprises Α.Ε.) β) ελέγχει την
κατά 100% θυγατρική της Thrush Investments Holdings Ltd., η οποία
ελέγχει άμεσα ποσοστό 0,02% του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων ψήφου της
εταιρίας, και γ) ελέγχει την κατά 100% θυγατρική της Tinola Holding
S.A., η οποία ελέγχει ποσοστό 0,02% του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων
ψήφου της εταιρίας. Περαιτέρω, σύμφωνα με την ως άνω γνωστοποίηση,η
Truad Verwaltungs A.G.ελέγχει και ασκεί τα ως άνω δικαιώματα ψήφου κατά
τη διακριτική της ευχέρεια χωρίς να λαμβάνει οδηγίες ή εντολές από τους
δικαιούχους του Εμπιστεύματος ή οιοδήποτε άλλο πρόσωπο και δεν υφίσταται
πρόσωπο που να ελέγχει την Truad Verwaltungs AG, σύμφωνα με την έννοια
του ν. 3556/2007!!!!!!!
Φαντάσου τώρα τους βουλευτές της Ελληνικής Βουλής, να…..ελέγχουν το ….κεφάλαιο!!!
Ευτυχώς που δεν έχει καμιά εταιρεία την έδρα της στη …Μυτιλήνη, η στην …κοίτη της επανάστασης του 21, γιατί τότε….
Το κεφάλαιο τρέχει με Φερράρι, και οι πολέμιοι του, προσπαθούν να το πιάσουν με ποδήλατο, κι αυτό ούτε καν ηλεκτρικό!!!
Καλημέρα και ….βοήθεια μας. – AMHN!


MEΘΟΔΙΚΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ: Το ένα και τεράστιο μειονέκτημα ( σε όλους γνωστό ) του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι η ρηχότητα! Μία ρηχότητα που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ψυχολογία και το χαρακτήρα κάθε επενδυτή, παρά με την ποιότητα των μετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιο του.

Με σύμμαχο λοιπόν την ρηχότητα οι γνωστοί-άγνωστοι δημιούργησαν μια κατάσταση πανικού  και με επιπλέον βοήθεια τη κακή ψυχολογία δεν έμεινε σχεδόν τίποτα όρθιο στο χαρτοφυλάκιο!
 • Η τεχνική συμπίεση έφερε αυτοτροφοδοτούμενη πτώση απ’ τον ίδιο τον επενδυτή και όχι από εκείνους που έκαναν την αρχή! Θόλωσε το μυαλό και οι αποφάσεις ήταν σε εν βρασμώ ψυχής!
Μετά τον πόλεμο – ως εκ του αποτελέσματος – όλοι έχουμε να πούμε κάτι και όλοι κάνουμε ( όσοι αντέχουν ) τον απολογισμό, όμως το πιο σημαντικό  είναι να μην είχαμε ξεπουλήσει, να μην είχαμε κάνει το χατίρι κάποιων τρομολάγνων κερδοσκόπων! Σε αυτή τη πίεση να είχαμε βγει νικητές!

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Οι υφιστάμενες εταιρίες αυτή την στιγμή στο Χρηματιστήριο είναι 154. Αν κατατάξουμε τις εταιρίες με βάση τα έτη κατά τα οποία διένειμαν μέρισμα (εκφράζουμε τα έτη που διένειμαν μέρισμα, ως ποσοστό του συνολικού αριθμού των ετών που βρίσκονταν στο Χρηματιστήριο κατά το διάστημα των τελευταίων 20 έτη), τότε, η κατάταξη έχει ως εξής:

–  11 εταιρίες, διένειμαν μέρισμα στο 100% των ετών.

–  65 εταιρίες, διένειμαν μέρισμα σε περισσότερα από τα μισά χρόνια της περιόδου αυτής.

– 57 εταιρίες διένειμαν μέρισμα για το 20% έως 50% των ετών αυτών.

– 32 εταιρίες, είτε δε διένειμαν μέρισμα καμία χρονιά, είτε διένειμαν 1 έως 3 φορές, στα τελευταία 20 χρόνια.

Στο διάστημα των 20 ετών, δραστηριοποιούνται και τα 20 έτη, οι 129 εταιρίες (από τις 154). Από αυτές, η αντίστοιχη κατάταξη έχει ως εξής:

–  9 εταιρίες, διένειμαν μέρισμα στο 100% των ετών (ΕΛΒΕ, ΕΛΛ, ΕΥΑΠΣ, ΕΥΔΑΠ, ΚΑΡΕΛ, ΜΟΗ, ΟΛΘ, ΟΠΑΠ, ΠΛΑΙΣ).

–  38 εταιρίες, διένειμαν μέρισμα σε περισσότερα από τα μισά χρόνια της περιόδου αυτής.

– 54 εταιρίες διένειμαν μέρισμα για το 20% έως 50% των ετών αυτών.

– 28 εταιρίες, είτε δε διένειμαν μέρισμα καμία χρονιά, είτε διένειμαν 1 έως 3 φορές, στα τελευταία 20 χρόνια.

ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ – Κυκλοφόρησε το Τεύχος Μαρτίου 2022 – Νο 238

****


ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΑΝΘΟΣ: Όλα τα μάτια στραμμένα το βράδυ στο κλείσιμο του αμερικανικού δείκτη S&P 500. Αν μετά τη FED κλείσει πάνω από τις 4300 μον ίσως έχουμε βίαιο ανοδικό τίναγμα προς την περιοχή των 4420-4400 μον με τους αγοραστές να παίρνουν το πάνω χέρι. Η ανοδική απόκλιση στον RSI καλά κρατεί.

DAX 40... όχι μόνο πέρασε πάνω από την αντίσταση των 13800 μον αλλά αρχίζει και ξανακολυμπάει μέσα στο κανάλι “U” που μπορεί να τον φέρει έως τις παρυφές των 14800 με 15000 μον. Θα πρέπει σήμερα και αύριο μετά τη βραδυνή FED να αποτυπώσει κλεισίματα πάνω από τις 14000 μον.

****

FB – από τις πλέον φθηνές του Nasdaq… ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ 


ΣΤΙΣ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022
 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.