17/3- Απ.Μάνθος: Η σκυτάλη της ανόδου έχει περάσει για τα καλά στη γηραιά ήπειρο

Με την εξελικτική πορεία των εμβολιασμών και την ελπίδα της σταδιακής άρσης των  lockdowns στις αρχές του δεύτερου τριμήνου η σκυτάλη της ανόδου έχει περάσει για τα καλά στη γηραιά ήπειρο προκαλώντας ένα τσουνάμι στις ευρωπαϊκές αποδόσεις.

  • Οι «βαριές» ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές παρουσιάζονται στις τελευταίες συνεδριάσεις να σπρώχνουν τους δείκτες και τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα τιμών καταγράφοντας κάθε μέρα υψηλά 52 εβδομάδων ή ακόμα περισσότερο νέα ιστορικά υψηλά. Χορηγοί της ανόδου εμφανίζονται τόσο τα ελπιδοφόρα μακροοικονομικά στοιχεία που παρουσιάζονται στις αρχές του 2021 όσο και τα μικροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνουν δεικτοβαρείς  ευρωπαϊκοί όμιλοι.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της περιρρέουσας ευρωπαϊκής ανοδικής ατμόσφαιρας είναι το διάγραμμα του γερμανικού δείκτη DAX 30, όπου μετά από μια συσσώρευση 70 ημερών ανάμεσα κυρίως στις 14000 με 13600 μονάδες οδηγήθηκε βιαίως στην ανοδική διάσπαση της αντίστασης των 14200 με 14150 μονάδων καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά.

  • Ο επόμενος ανοδικός στόχος υπό την κυριαρχία του ανοδικού στροφέα “U” φαίνεται να εντοπίζεται μέσω των Fibonacci Retracement, στις 14800 μονάδες.  Από τις επιμέρους εταιρείες που απαρτίζουν το γερμανικό δείκτη στα «σαλόνια» των αναλυτών κυκλοφορούν…

****

Η BMW AG, η οποία με επίκεντρο την περιβαλλοντική απόδοση αναμένεται να γίνει η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία με εγκαταστάσεις παραγωγής ουδέτερου άνθρακα παγκοσμίως. Οι ισχυρές πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων «αυγάτισαν» τα αποτελέσματα για το 2020, μειώνοντας παράλληλα τις μέσες εκπομπές CO2 κάτω από τα ρυθμιστικά όρια. Η πολλή ενθουσιώδης συζήτηση για την ηλεκτροκίνηση έχει αλλάξει τα δεδομένα κάνοντάς τη ως τη βασική εστίαση της BMW για την επόμενη 4ετία.

  • Μάλιστα σύμφωνα με το BloombergNEF οι πωλήσεις των επιβατικών ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν 47% από το 2015 (450.000) έως το 2019 (2,1 εκατ.) και αναμένεται να αυξηθούν εκθετικά σε 8,5 εκατ. έως το 2025, 26 εκατ. έως το 2030 και 52 εκατ. έως το 2040.

Σε αυτό ακριβώς το κομμάτι της πράσινης ανάπτυξης στοχεύει το νέο στρατηγικό πλάνο της BMW. Διαγραμματικά η μετοχή έχει διασπάσει ανοδικά μετά από 2000 μέρες τη μακροχρόνια καθοδική γραμμή τάσης “Z” στα 69 ευρώ ανοίγοντας έτσι τον ανηφορικό δρόμο για την περιοχή αντίστασης των 94 ευρώ. Τώρα η μετοχή δίνει τα διαπιστευτήριά της στην περιοχή των 80 ευρώ.

****

Η κατασκευάστρια αθλητικών ειδών ADIDAS (ADS) , η οποία στη τελευταία οικονομική ενημέρωση προέβλεψε  ισχυρή ανάκαμψη στις πωλήσεις το 2021, ενώ παρουσίασε ένα νέο πενταετές πρόγραμμά, που έχει ως  καθορισμένο στόχο την αύξηση των πωλήσεων κατά 10% ετησίως έως το 2025.

  • Επίσης σκοπεύει να δημιουργήσει περίπου το ήμισυ των εσόδων της από επιχειρήσεις απευθείας προς τους καταναλωτές έως το 2025 επενδύοντας  σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιακή τεχνολογία, ενώ συγχρόνως τίθεται ως στόχος η  επίτευξη περιθωρίου κέρδους από 12% έως 14% έως το 2025.

Τεχνικά η μετοχή έχει μαζέψει όλες τις απώλειες της περσινής πανδημικής κρίσης επανερχόμενη πάνω στο οχυρό των πωλητών των 300 ευρώ. Επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση του εν λόγω ορίου θα ανοίξει την πύλη για τα ιστορικά υψηλά των 317,50 ευρώ. Από εκεί και πάνω θα αρχίσει η συζήτηση για τα 350 ευρώ με ότι σημαίνει αυτό και για το γερμανικό δείκτη DAX 30.

****

Σημαντική επάνοδο στο γερμανικό ταμπλό έχει σημειώσει και η πολυπαθής Deutsche Bank (DBK) καταγράφοντας τιμές, που είχε να δει από το καλοκαίρι του 2018. Η έντονη αυτή ανοδική κίνηση καταγράφεται σε μια περίοδο που η τράπεζα ενημερώνει τους νέους πελάτες της ότι θα πρέπει να πληρώσουν ετήσιο επιτόκιο 0,5% για να μπορέσει να  κρατήσει τα χρήματά τους σε δικούς της  λογαριασμούς μιας που εδώ και πολύ καιρό δε μπορεί να απορροφήσει τα αρνητικά επιτόκια που της χρεώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  • Όσες περισσότερες καταθέσεις έχει η DBK αλλά και γενικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες, τόσο περισσότερα θα πρέπει να «παρκάρουν» στην κεντρική τράπεζα. Τούτο δημιουργεί το παράδοξο φαινόμενο να μη θέλουν άλλες καταθέσεις λέγοντας έτσι δια της πλαγίας οδού στους πελάτες τους να φύγουν.

Διαγραμματικά η μετοχή της Deutsche Bank αναπνέει πλέον πάνω από τα 10 ευρώ κάνοντας «όνειρα» για τη κατάκτηση της περιοχής των 11 με 11,30 ευρώ. Το επίπεδο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν όντως καταστρατηγηθεί  με ισχυρό όγκο συναλλαγών μπορεί να δώσει ανοδικό περιθώριο έως την αντίσταση των 13,10 ευρώ ξυπνώντας έτσι έντονες ανοδικές τραπεζικές μνήμες.

Το τσουνάμι πάντως που έχει ξεκινήσει στις μεγάλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές αναμένεται να «πλήξει» στη συνέχεια και το Ελληνικό Χρηματιστήριο δίνοντας σημαντική ώθηση στις τιμές των ελληνικών μετοχών.

  • TOY AΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΝΘΟΥ

Από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ