17.3.2021- Eκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι*…

Eκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι*!

  • Κάπως έτσι και ίσως μόνον έτσι, αυτή η φράση θα έπρεπε να ήταν η απάντηση της ΚΕΚΡΩΨ Α.Ε στις περίσσειες θράσους κινήσεις πολυετούς διαρκείας κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων (sic) που προσπαθούν παντί τρόπω να υφαρπάξουν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ λοιπόν εν ολίγοις, πριν από λίγες ημέρες για μία υπόθεση πιο κρυστάλλινη και από τα νερά του καταρράκτη της Εδεσσας ότι…


ΞΕΚΙΝΑΜΕ με προ διμήνου αναφορά στο www.psychiko24.gr και στη στήλη του… top-stories/blackhole μεταξύ άλλων και τα εξής…

@Ωραία τα λένε οι αιρετοί για τη διαμάχη με την Κέκροψ, μακάρι να μπορούσα να συμμεριστώ την αισιοδοξία τους. Με δικαστικές αποφάσεις εναντίον του Δήμου, δεν ξέρω προς τι τόση αισιοδοξία

@Αν είναι για τα 50-100 like στο fb και τα συνηθισμένα πλέον μπράβο των ίδιων και των ίδιων… τότε οκ….Όμως νομίζω πως το θέμα αφορά χιλιάδες κόσμου που δεν εκφράζεται (και λογικά πράττει) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την σιωπηλή συντριπτική πλειοψηφία του Προαστίου μας δηλαδή…

@Και εφόσον ο Άρειος Πάγος ίσως αποφανθεί υπέρ της Κέκροψ (εν αναμονή της απόφασης), τότε τα πράγματα στριμώχνονται για το Ψυχικό. Ναι μεν υπάρχει το ζήτημα των αναδασωτέων εκτάσεων, αλλά φαντάζομαι οι δικαστές στον Άρειο Πάγο το γνωρίζουν…

@Και σίγουρα το γνώριζαν οι του Εφετείου όταν δικαίωναν την εταιρεία. Τώρα σε αναμονή για τον Άρειο Πάγο…

@Επομένως, μια πρώτη πρόκληση είναι αυτή της διαχείρισης του ζητήματος, το οποίο εικάζω πως μπορεί να πάει πίσω χρονικά με διάφορα -νομικά- τερτίπια. (Σ.Σ μ/μ: ειλικρινής, αν μη τι άλλο ο άνθρωπος)

@Το θέμα όμως είναι πως στο τέλος… ίσως υπάρξει μερική δικαίωση της εταιρείας και υλοποίηση μέρους του project της. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, και ας μην την ωραιοποιούμε.(Σ.Σ μ/μ: Μάλλον, ήδη την ωραιοποιήσατε)

Αφήνοντας την ανωτέρω παρένθεση-παράθεση και για μία υπόθεση που την έχουμε εξαντλήσει (πως αλλιώς να συνέβαινε, όταν μιλάμε για μία εκκρεμότητα που διαρκεί τρεις δεκαετίες) απλά υπενθυμίζουμε στους… “καθυστερηματίες” ορισμένες από τις πολλές αναφορές μας επί του… θέματος:-

ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ κατά καιρούς για την καταταλαιπωρημένη αυτή εταιρεία η οποία είχε την δυστυχία να εμπλακεί στα γρανάζια της “κρατικής μαφίας” και η οποία της στερεί την ιδιοκτησία της με διάφορα νομικίστικα τερτίπια και τεχνάσματα, εδώ και σχεδόν τριάντα τρία πλέον χρόνια!!

ΕΠΕΙΔΗ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ιδού ένα σχόλιο ιδιώτη το οποίο γράφτηκε πριν περίπου μία 3ετία και το οποίο κατά την ταπεινή άποψη μας αποδίδει 100% την πραγματικότητα… ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ

*”Δεν είναι δυνατόν να ξεπουλιέται ολόκληρη η περιουσία του Ελληνικού κράτους, (άπειρα τα παραδείγματα) έναντι πινακίου φακής στον κάθε λογής ξένο επιχειρηματία και εδώ επί μισό σχεδόν αιώνα να βολοδέρνει αυτή η εκκρεμότητα για τα Λατομεία του Ψυχικού.

  • Είναι άδικο, όταν οι ίδιες οι κυβερνήσεις διαχρονικά είναι «υπόδουλες» και ξεπουλούν τα πάντα όπως ξαναείπα, να δημιουργούν προσχώματα σε επιχειρηματίες όπως ο Κόκκαλης και ο Περιστέρης που εν μέσω κρίσης – όπως ξεκάθαρα φαίνεται –  επενδύουν και συνεχίζουν να επενδύουν στην Ελλάδα με αμείωτους ρυθμούς, φέρνοντας δίπλα τους παγκόσμιους κολοσσούς.

Ναι βρε αθεόφοβοι και νάνοι πολιτικά κυβερνώντες, άλλα ήθελα να γράψω ας είμαι όμως όσο μπορώ κόσμιος… Σημερινοί – χθεσινοί και αυριανοί,  στήνεστε στα τέσσερα στους ξένους επιχειρηματίες και συμφέροντα και ταλαιπωρείτε τους Έλληνες επιχειρηματίες.

Δείτε βρε μανδαρίνοι, εταιρείες όπως ΚΑΡΕΛΙΑΣ, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΜΙΛΟΣ ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ και πολλές άλλες πως αναπτύσσονται προσέχοντας και τους εργαζομένους τους και στηρίξτε τους επιτέλους. Εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες ταίζουν τις οικογένειες τους εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους!!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ:- 

Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν οι μαφιόζοι του εν ευρεία εννοία κράτους που εχουν κλεψει την εταιρεία και προσπαθουν να κρατήσουν τα κλοπιμαία με κάθε τροπο αλλα δεν θα τους βγει… Tυπική είναι πλεον η διαδικασία. η αναίρεση που έκανε το δημοσιο ήταν τύποις και μόνον. Για να ξέρουν οι μη γνωρίζοντες, ο ΚΕΚΡΟΠΑΣ ήταν στο Παλαιό Ψυχικό από τότε που η περιοχή ήταν βοσκοτόπια. Αυτός χαραξε μάλιστα στη ρυμοτομία κλπ κλπ… Και ήρθαν οι άγριοι να του πάρουν την περιουσία του.
ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΚΟΥΦΟ: Είναι από τα παράδοξα που συμβαίνουν συχνά με το ελληνικό δημόσιο… Είναι γνωστό ότι η εταιρεία Κέκροψ διαθέτει οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 282 στρεμμάτων στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού. Όπως επίσης ότι τα περισσότερα από αυτά αμφισβητούνται και διεκδικούνται από το ελληνικό δημόσιο.
….
Και όμως η εταιρία καλείται, σύμφωνα με πληροφορίες, να πληρώνει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) αρκετών εκατ. ευρώ (συν τις προσαυξήσεις) για εκτάσεις που διεκδικεί το ελληνικό δημόσιο. Άρα ουσιαστικά το κράτος δέχεται ότι οι εν λόγω εκτάσεις ανήκουν στον Κέκροπα για αυτό και επιβάλλεται ο φόρος…
  • Ή απλά μπροστά στον στόχο να μπουν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους, η νομιμότητα  ή μη… απλά παραμερίζεται!
Για την Κέκροψ πάντως εδώ και χρόνια τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση της ακίνητης αυτής περιουσίας και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξή της, τον έχει η δικαιοσύνη. Μάλιστα η εισηγμένη διαθέτει τα τελευταία χρόνια ένα πολύ καλά οργανωμένο νομικό τμήμα, το οποίο υπερτερεί και από το τμήμα ανάπτυξης έργων.

Οι δικαστικές διαμάχες του Κέκροπα είτε με το ελληνικό δημόσιο είτε με τον δήμο Ψυχικού είναι πολύχρονες, μπλεγμένες στις αναιρέσεις, τις εφέσεις και τις αιτήσεις αναστολής.
(Ι) ΣΣ μ/μ: Πίσω από την “κρατική μαφία” στέκονταν και στέκονται πανίσχυρα τζάκια τα οποία επ’ουδενί θα ήθελαν να έχαναν την ησυχία τους. Έλα όμως που τα τελευταία χρόνια είχαν και έχουν να αντιμετωπίσουν το δίδυμο Κόκκαλη-Περιστέρη; ‘Ελα όμως που ένας αδέκαστος δικαστής δεν θα μπορούσε να τους έδινε στη τελική δίκαιο; Από που να το βρουν άλλωστε;
  • Μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση από το ελληνικό κράτος για τη στέγαση των προσφύγων του 1922, το τμήμα που απέμεινε από την έκταση που είχε παραχωρηθεί στην «Κέκροψ» οριζόταν από την Κηφισίας, τη σιδηροδρομική γραμμή της Καποδιστρίου, το Αδριάνειο και την κορυφογραμμή των Τουρκοβουνίων.…

Και δεν φαίνεται να έχουν πολύ άδικο: η «Κέκροψ», που κάποτε ήλεγχε, πολεοδόμησε και πούλησε περισσότερα από 2.000 στρέμματα, έχει πλέον λιγότερα από 500 και από αυτά τα περισσότερα είτε σε επιδικία με το Δημόσιο, είτε και υπό απαλλοτρίωση, είτε μη αξιοποιήσιμα.

  • Εκτός από το λατομείο, και άλλες δύο βραχώδεις αρυμοτόμητες εκτάσεις (εκτός πράσινης γραμμής) 31 και 18 στρεμμάτων αντιστοίχως, έχει επίσης άλλα δυο οικόπεδα 5,8 και 7 στρεμμάτων στις οδούς Περσέως και Νεφέλης, τα οποία επίσης είναι σε επιδικία με το ελληνικό Δημόσιο αλλά και υπό απαλλοτρίωση, η οποία πάντως βρίσκεται σε διαδικασία αντιστροφής, αφού δεν πληρώθηκε ποτέ από το Δημόσιο.
  • Υπό το ίδιο καθεστώς βρίσκεται, σύμφωνα με όσα αναγράφει η «Κέκροψ» στην εταιρική της σελίδα στο Διαδίκτυο, και το ιστορικό κτίριο των γραφείων της σε οικόπεδο 5 στρεμμάτων στην οδό Δάφνης, όπως και άλλα τέσσερα οικόπεδα από 1 έως 2 στρέμματα στο Παλαιό Ψυχικό.

Το βασιλικό διάταγμα του 1908 και η δημιουργία του Ψυχικού από την «Κέκροψ»

Η «Κέκροψ» δραστηριοποιείται στον χώρο των ακινήτων από την ίδρυσή της, το 1923. Σήμερα, βασικοί μέτοχοι είναι οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (37,222%), Ιντρακόμ Συμμετοχών (34,315%) και Alpha Bank Α.Ε. (6,688%), ενώ το υπόλοιπο 21% βρίσκεται στα χέρια μικρομετόχων. Ο κύκλος εργασιών της είναι πρακτικά μηδενικός και το καθαρό αποτέλεσμα ζημιογόνο και επιβιώνει μέσω αυξήσεων κεφαλαίου με την προσδοκία της εκμετάλλευσης των εναπομεινάντων ακινήτων της.

  • Το Ψυχικό ήταν από τις πρώτες περιοχές που κατοικήθηκαν κοντά στην πρωτεύουσα. Χτίστηκε πίσω από τα Τουρκοβούνια σε μια περιοχή που ήταν χώρος άσκησης των αξιωματικών του ιππικού.

Η Ιστορία θέλει το 1908 με Βασιλικό Διάταγμα (ΦΕΚ Α΄ 16/25-01-1908) να εγκρίνεται το πρώτο διάγραμμα ρυμοτομίας του Ψυχικού από τον Γεώργιο Α΄. Λίγο μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ιδιοκτήτης ενός από τα μεγάλα κτήματα της περιοχής είχε γίνει ο Γεώργιος Ανδρέου Ησαΐας, επιχειρηματίας και υπουργός Συγκοινωνίας, που πιστώνεται την ιδέα της δημιουργίας του προαστίου. Μαζί με τον τότε γενικό γραμματέα της Τράπεζας Αθηνών Γ. Οικονομίδη κατάφεραν να αγοράσουν και το συνορεύον Κτήμα Νικήτα.

  • Κάπως έτσι αποκτήθηκε η ακίνητη περιουσία της «Κέκροψ», από τις εισφορές των ιδρυτών της, δηλαδή του Γεωργίου Ησαΐα και της «Αθηναϊκή Εταιρία προς ενίσχυση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας».  Ο Ησαΐας μεταβίβασε στην «Κέκροψ» το δυτικομεσημβρινό τμήμα του όλου γηπέδου, εκτάσεως χιλίων στρεμμάτων, συνορευόμενο ανατολικά με την Εθνική Οδό Αθηνών Κηφισίας (όπως λεγόταν τότε η Κηφισίας) και δυτικά με τις κορυφές των Τουρκοβουνίων.

Η «Αθηναϊκή Εταιρία προς ενίσχυση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας» μεταβίβασε στην «Κέκροψ» το εφαπτόμενο στο κτήμα Ησαΐα βορειοανατολικό τμήμα του όλου γηπέδου, εκτάσεως τριών χιλιάδων στρεμμάτων, «συνορευόμενο γύρωθεν με την Οδό Κηφισίας και παλαιό δρόμο Αμαρουσίου, Καλογρέζα, και Ομορφη Εκκλησιά».

  • Μετά την ίδρυσή της το 1923 η «Κέκροψ» κατάρτισε και εφάρμοσε ένα από τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της Ελλάδας, το οποίο περιελάμβανε τη χάραξη, διάνοιξη και κατασκευή δρόμων, τη μελέτη και κατασκευή έργων υποδομής, τη διαμόρφωση χώρων αναψυχής και πρασίνου, τη δημιουργία κοινωφελών χώρων, την κατασκευή κοινωφελών έργων και οικοδομημάτων σε δικά της ακίνητα, και την οριοθέτηση οικοπέδων για οικιστική ανάπτυξη. Βάσει του οικοδομικού κανονισμού, ανοίχθηκαν δρόμοι πλάτους 15-20 μέτρων που κατέληγαν σε κυκλικές πλατείες, ένα σχέδιο που προσομοιάζει σε αντίστοιχα αγγλικής κηπούπολης.

Μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση από το Ελληνικό Δημόσιο, την περίοδο 1924-1926, τμημάτων της έκτασης αυτής για τη στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων του 1922, τα οποία κάλυπταν όλη την έκταση που βρισκόταν στα διοικητικά όρια του Δήμου Ν. Ιωνίας, το τμήμα που απέμεινε περιοριζόταν από το Κολέγιο που είχε κτιστεί το 1925, την Κηφισίας, τη σιδηροδρομική γραμμή της οδού Καποδιστρίου, το Αδριάνειο, την κορυφογραμμή των Τουρκοβουνίων και είχε εμβαδόν περίπου 2.000 στρεμμάτων.

ΜΑΣ θυμίζει σεληνιακό τοπίο θα έλεγε κανείς, ενώ βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας.

ΕΤΣΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις (τρομάρα τους…) και οι λοιποί… (βάλτε όποια λέξη ή όσες λέξεις θέλετε)

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ τώρα ΑΠΛΑ πως θα γινόταν αν όλοι οι προαναφερόμενοι δεν εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα συμφέροντα… Με πάρκα, χώρους ψυχαγωγίας, πρότυπα οικιστικά συγκροτήματα, μία ολόκληρη μικρή πανέμορφη πολιτεία… Και πόσο αποκρουστική είναι και θα παραμείνει έτσι και επικρατήσουν οι… ΚΟΡΜΟΛΑΓΝΟΙ της περιοχής.