(17.3.2021) Χ.Α- Συστημικές μετοχές: Φορέστε ζώνη (του Απόστολου Μάνθου)

Φορέστε ζώνη

  • Του Απόστολου Μάνθου

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαγραμματική αντιπαράθεση με τη σημαντική περιοχή αντίστασης των 570 με 560 μονάδων έχει προχωρήσει από τη χθεσινή συνεδρίαση ο Τραπεζικός Δείκτης (ΔΤΡ).

  • To επίπεδο αυτό εδώ και πολύ καιρό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς εάν όντως καταστρατηγηθεί από τις δυνάμεις των αγοραστών, μπορεί να βάλει τις βάσεις για μια εξελικτική ανοδική πορεία όχι μόνο στις τραπεζικές μετοχές αλλά και στο σύνολο του ελληνικού χρηματιστηρίου μιας που η επόμενη σοβαρή αντίσταση εντοπίζεται πολύ πιο πάνω.

Μιλάμε διαγραμματικά για το επίπεδο των 670 με 680 μονάδων, όπου δίνει ένα ποσοστό ανόδου σχεδόν +20% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Η κίνηση αυτή εάν όντως ευοδωθεί θα αναγκάσει αρκετούς βραχυχρόνιους επενδυτές να ακολουθήσουν την προσταγή της επιγραφής “fasten seat belt”.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο βατήρας της βύθισης του Τραπεζικού Δείκτη λόγω της έναρξης της πανδημικής κρίσης βρίσκεται καρφωμένος στις 800 μονάδες, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αν ο δείκτης φτάσει στο κατώφλι των 670 μονάδων θα έχει και πάλι ένα σημαντικό περιθώριο ανόδου.

  • Όλα αυτά φυσικά θα πρέπει να εξελιχθούν “προσεκτικά” και με τοποθετήσεις υπό την αυστηρή επιβολή καθαρογραμμένης επενδυτικής στρατηγικής που να εμπεριέχει στενά όρια αποφυγής απωλειών μιας που οι συστημικές τράπεζες μας έχουν συνηθίσει σε ένα πιο “ξεχαρβαλωτικό” ρυθμό σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.

πινΑπό τις επιμέρους μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη η Eurobank (ΕΥΡΩΒ), που έχει και τη μεγαλύτερη βαρύτητα με ένα 37,29%, φαίνεται να έχει δώσει ήδη τον στόχο των 0,69 ευρώ που είχε θέσει το ανοδικό πέρασμα της μετοχής πάνω από το 50% των Fibonacci Arcs στα 0,58 ευρώ. Τώρα για τη συνέχεια εάν η τιμή της μετοχής αποδράσει με επιτυχία πάνω από το επίπεδο των 0,71 με 0,69 ευρώ θα ανοίξει το μεσοπρόθεσμο έδαφος για το 70,6% των διορθωτικών Fibonacci Arcs, στα 0,90 ευρώ.

  • Πριν όμως η τιμή της μετοχής ανοιχτεί στα βαθιά των 0,90 ευρώ υπάρχει και μια κοντινή οριζόντια αντίσταση αυτή των 0,7850 ευρώ από όπου και δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα της “κατάδυσης” τον Φλεβάρη του 2020 και αναμένεται εκεί να γίνει μεγάλη μάχη μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών.

πιν

Περνάμε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), όπου με μια κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ ελέγχει το 29,15% του Τραπεζικού Δείκτη. Και εδώ εφαρμόζοντας στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών τα Fibonacci Arcs διαπιστώνουμε ότι η μετοχή έχει προσπεράσει με “φέτες” μετά το διορθωτικό 50% των 2,20 ευρώ και το διορθωτικό 61,8% στα 2,50 ευρώ, ανοίγοντας το γκάζι για μια εκτεταμένη μεσοπρόθεσμη ανοδική κίνηση προς το ψυχολογικό όριο των 3 ευρώ.

  • Βάσει τώρα της διαγραμματικής ανάλυσης η δημιουργία μιας ισχυρής βάσης ανάμεσα στα 2,55 με 2,48 ευρώ μπορεί να απλώσει λίαν συντόμως τα δίχτυα για την πολύ κρίσιμη περιοχή των 2,75 ευρώ. Και εδώ θα χρειαστεί μερική επιβεβαίωση από την αύξηση του όγκου των συναλλαγών.

πιν

Στη μετοχή της Alpha Bank (ΑΛΦΑ) έχουμε τοποθετήσει για περισσότερη ακρίβεια, όσο βέβαια αυτή είναι εφικτή, τα Fibonacci Arcs παρέα με τα Fibonacci Speed Fans. Σύμφωνα με αυτόν τον συνδυασμό η τιμή της Alpha εντοπίζεται να κινείται στην περιοχή μεταξύ των 50% με 61,8% όπου ορίζονται από τα 0,88 με 1,04 ευρώ. Πέρασμα πάνω από τα 1,04 ευρώ θα θέσει ως επόμενα σημεία προσέγγισης το 1,20 και τα 1,50 ευρώ.

  • Πέρα από τα Fibo στοιχεία μία ιδιαιτέρως θετική ένδειξη πηγάζει και από την επιτυχή ανοδική δραπέτευση πάνω από τον επιβλητικό καθοδικό στροφέα που ταλάνιζε τη μετοχή εδώ και 640 μέρες. Διαγραμματικά πάντως η διάσπαση που θα ακουστεί για τα καλά στα αυτιά των Bears είναι αυτή που θα προκληθεί στην περιοχή των 1 με 1,04 ευρώ.

πιν

Έντονο ανοδικό σκίρτημα αρχίζει να παρουσιάζει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία όμως παρά το +26% της χθεσινής συνεδρίασης έχει να καλύψει πολύ δρόμο ακόμα για να πλησιάσει τα διαγραμματικά δεδομένα των υπόλοιπων τριών συστημικών τραπεζών. Το πρώτο ίσως θετικό στοιχείο έρχεται από την ανοδική τμήση της πλάγιας κίνησης που διέπει τη μετοχή τις τελευταίες εβδομάδες. Ως σημείο έντονης αναθάρρησης των αγοραστών αναγνωρίζεται η περιοχή των 0,92 με 0,95 ευρώ.

  • Πέρασμα πάνω από εκεί θα ανοίξει το δρόμο για την ισχυρή αντίσταση του 1,02 με 1,05 ευρώ. Εδώ η εφαρμογή των Fibonacci Speed Fans πάνω στο ημερήσιο διάγραμμα της Πειραιώς αποκρυπτογραφεί το έντονο προβληματισμό της, καθώς έχει βρεθεί χρονικά ήδη στο 75% του πλέγματος από την έναρξη της γιγάντιας πτώσης από τα 3,39 ευρώ και η μετοχή της παραμένει ακόμα καθηλωμένη στα χαμηλά σχεδόν της κίνησης των τελευταίων μηνών. Για να αρχίσει να ενεργοποιείται η δυναμική των Speed Fans θα πρέπει η τιμή της μετοχής να περάσει με φόρα πάνω από το σύνορο των 1,24 ευρώ.

πιν * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

ΠΗΓΗ: capital.gr