17/02/2021: Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μ/μ (νο.2)

Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μ/μ από και για τον κόσμο του Χ.Α (νο.2)

ΣΦΑΛΜΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ: Το να ρευστοποιεί κανείς τα πολύ καλά και ποιοτικά μικρά και μικρομεσαία για να τρέχει τώρα πίσω από χαρτιά που και υπερτιμημένα είναι (αρέσει, δεν αρέσει αυτό σε μερικούς) και πόσο παραπάνω έχουν να δώσουν συγκριτικά με τα προαναφερθέντα που και πάλι θα κλέψουν την παράσταση στα χρόνια που έρχονται.

 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

ΟΜΩΣ έχουν κακομάθει μερικοί που ήθελαν και θέλουν τα μικρά χαρτιά να χαρίζουν σε χρόνο dt σημαντικά έως απίστευτα κέρδη. Καλόν είναι να προσγειωθούν. Η αγορά δεν χαρίζει χρήματα, ούτε είναι δυνατόν κάποιος να κάθεται στην… καφετέρια και να περιμένει να του βάζουν και τα λεφτά στη τσέπη. Και αν ενίοτε συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν σημαίνει ότι θα διαρκεί στον αιώνα τον άπαντα.

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ προσφέρονται στον ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΗ των ολίγων χιλιάδων ευρώ που ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ που διαθέτει θέλει να βγάζει καλές αποδόσεις εκμεταλλευόμενος τις τάσεις της εκάστοτε μετοχής.

 • Και ο οποίος μικροεπενδυτής με 5-6 τέτοιες κινήσεις μπορεί νόμιμα και τίμια να ανεβάζει το βιοτικό επίπεδο του στις τόσο δύσκολες ημέρες που βιώνουμε για τις γνωστές αιτίες.

ΣΧΟΛΙΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 

ΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ Από 100 εκατ. μέχρι 300 εκατ. ευρώ

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γίνεται με βάση την τρέχουσα αποτίμηση τους και τα περιθώρια ανόδου – πτώσης και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο εν δυνάμει αγοραστής των μετοχών τους σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μας.

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Στο + 280% από την τελευταία επισήμανση,παρ’όλα αυτά έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου από τις υπόλοιπες της άτυπης αυτής κατηφορίας

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Πολύ χαμηλή αποτίμηση, αλλά κάποια στιγμή θα βγάλει δυνατή αντίδραση. Νομοτελειακά πράγματα είναι αυτά.

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΚΡΙ ΚΡΙ: Σε ιστορικά υψηλά, οπότε στενεύουν τα ανοδικά του περιθώρια συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΟΧΗ ΕΔΩ… .


ΣΧΟΛΙΑ

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Νέα ιστορικά υψηλά και τι τον νοιάζει τον επενδυτή μέτοχο τους που δεν κάνουν κομμάτια στο ταμπλό; Σκασίλα του μεγάλη, που δεν μπορεί να μπαινοβγαίνει. Είδε τα χαϊρια άλλωστε των μπεσβγενάκηδων της συμφοράς…

 • Οι παλαιοί φίλοι αναγνώστες μας θα θυμούνται τις επιθέσεις προς τον μ/μ γιατί κάναμε αναφορά σε χαρτί που δεν έτρεχε σαν… τα άλογα του ιπποδρόμου…

ΕΛΛΑΚΤΩΡ- απάντηση: Με Βάση τα 1,4000, αν ξεπεράσει τα 1,4750 θα κοιτάξει προς τα 1,5500 ευρώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Και ο ΠΑΙΡΗΣ είχε αντίσταση στα 0,4000, στα 0,5000, στα 0,6000, στα 0,7000 και στα 0,9000 – Αλλά και η ΙΛΥΔΑ στα 0,30- 0,35- 0,40- 0,45 – 0,50 – 0,60 – 0,65 και πολλές  ακόμη (ΙΝΛΟΤ – ΒΙΟΤ- ΔΟΜΙΚΗ – ΛΑΒΙ – ΠΕΡΦ – ΕΠΣΙΛ – ΕΝΤΕΡ – ΚΕΚΡ – ΠΡΟΦ κλπ κλπ-) από τις… εμμονές μας για τους μικροεπενδυτές. Το ίδιο έργο θα παιχθεί και στην λεγάμενη (να μην της κάνουμε κι άλλη διαφήμιση και το πολυπάρει πάνω της)!

ΙΚΤΙΝΟΣ: Τα άσχημα είναι πίσω του και η χρήση 2020 προεξοφλημένη… Οταν ανοίξει ο δίαυλος μεταφορών προς την Κίνα θα είναι αργά. Για τις παραγγελίες υπάρχουν και οι τηλεδιασκέψεις, αν και οι κινέζοι προτιμούν οι ίδιοι να κατεβαίνουν στα λατομεία και να διαλέγουν με τα χεράκια τους!!

ΟΙ DARLINGS της ημέρας μέχρι στιγμής@4:20μμ: ΔΕΗ – ΙΝΤΡΑΚΟΜ – ΙΛΥΔΑ – 


_____________________

17/02/2021: Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μ/μ από και για τον κόσμο του Χ.Α (νο.1)

TΕΛΕΙΩΣΕ η ντεμί- άδεια του μ/μ που επανέρχεται στα πλήρη καθήκοντα του. Χρειαζόταν μία δροσιά ξεκούρασης μετά πολυετή 15ωρη ενασχόληση που πάντως δεν μας κούραζε. Χόμπι γαρ. Το υποχρεωτικό είναι αυτό, που σκοτώνει. Αλλά πρέπει να προσέχουμε και τον εαυτό μας, να μην το παρακάνουμε.

ΠΟΣΑ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ κύριε μ/μ μας έγραφαν… Τις εποχές που διαπραγματευόταν στα χαμηλά του κι όλα έφταιγαν σε όλους, με ορισμένους μάλιστα να κάνουν συγκρίσεις με άλλους μεγαλοεισηγμένους.

 • Και τους απαντούσαμε, αν αξίζει ο τάδε 2 δισ. ευρώ, αναλογιστείτε πόσα θα αξίζει ο Ευάγγελος… Μεγάλη ηδονή να βλέπεις τώρα τις αποτιμήσεις τους, με τον ΜΥΤΙΛ να προηγείται, έστω οριακά. Για την ώρα… Και δεν προχωράμε σε άλλες συγκρίσεις.
 • Και να τους γράψουμε για μία ακόμη φορά ότι ο μ/μ δεν μιλάει με κανένα εισηγμένο (πλην ενός, λόγω αμοιβαίας αλληλοεκτίμησης και όχι για πράγματα της δουλειάς), δεν εξαρτάται από κανένα, διαμένει εδώ και μία 10ετία σε ένα τριαράκι 70 τμ δίπλα στα κύματα και δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για υποτιθέμενα μεγαλεία. Την έζησε την ζωή του, χορτάτος θα φύγει (αργεί πολύ πάντως, Θεού θέλοντος).

*****

ΣΧΟΛΙΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 

 • ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (από 300 εκατ. και άνω)

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γίνεται με βάση την τρέχουσα αποτίμηση τους και τα περιθώρια ανόδου – πτώσης και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο εν δυνάμει αγοραστής των μετοχών τους σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μας.

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΔΕΗ (όχι για τα θεμελιώδη της, αλλά γι’ άλλο – συγκεκριμένο λόγο)
 • ΟΤΕ (σημαντικό discount, μερισματική πολιτική, εξαιρετικοί δείκτες)
 • MOH (μεγάλα περιθώρια ανόδου)

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (έχουμε εξαντλήσει σε αυτή την φάση τις παρατηρήσεις, εκτιμήσεις, επισημάνσεις, να μην σας κουράζομαι)
 • ΓΕΚΤΕΡΝΑ (ομοίως)

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

!ΕΛΧΑ – CENER ( Δεν χρειάζονται σχόλια, γνωστές οι αναφορές μας και εν αναμονή του 2020 και του guidance από την διοίκηση τους)

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

!ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Λίγα βάζεις, λίγα χάνεις και λίγα βάζεις πολλά βγάζεις.

ΓΡΑΨΑΜΕ ΧΘΕΣ και τα εξής…

 • ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ το τι παίζεται και τι διακυβεύεται πλέον στις Αγορές

Το να τα επαναλαμβάνουν όμως καθημερινά καταντάει πολύ κουραστικό, σε εκνευριστικό βαθμό μάλιστα.

 • Και καλά εμείς σαν μ/μ, δικαιούμαστε που και που να είμαστε επιφυλακτικοί και… συμβουλάτορες, γιατί μόλις τώρα τελευταία ξεκινήσαμε τις “προειδοποιήσεις”. Η συντριπτική πλεοψηφία των υπολοίπων όμως, έχουν ξεκινήσει τα σχετικά προειδοποιητικά τροπάρια από τότε που ο DJ διαπραγματευόταν στις 14 και 15 χιλ. μονάδες και ο S&P στις 1800 με 2000 μονάδες.
 • Από την άλλη πλευρά, η ρευστότητα που διοχετεύεται στο σύστημα είναι απίστευτη και θα παραμείνει, ενώ τα επιτόκια δανεισμού για τα κράτη της ΕΕ είναι σχεδόν μηδενικά. Με την ελληνική αγορά να είναι ταυτόχρονα η φθηνότερη και ελκυστικότερη από όλες τις υπόλοιπες.

Στο κάτω κάτω της γραφής αν αποκλείσουμε τους “μπεσβγενάκηδες” του αέρα και της αλόγιστης μόχλευσης (μέσω ξένων πλατφορμών που τους την επιτρέπουν), οι υπόλοιποι ενεργοί έλληνες ιδιώτες είναι αν μη τι άλλο και υποψιασμένοι και μπαρουτοκαπνισμένοι.

 • Έχουν δε εκμεταλλευτεί με τον σωστό τρόπο το Χ.Α, ενασχολούμενοι με το ΥΓΙΕΣ και ΥΓΙΕΣΤΑΤΟ τμήμα του και απολαμβάνοντας παράλληλα πολύ καλές έως εξαιρετικές αποδόσεις.

Χ.Α: Τι μας λέτε καλέ… 

Το πιο hot play είναι η ενέργεια. Δίνουν τιμές στόχους ακόμα και με υποθέσεις για ζημιές το 2020 και το 2021. Παίζουν EV/EBITDA ή net debt/EBITDA.

 • Αλήθεια βρε παιδιά, αυτές οι μετοχές που παίζουν με net debt / EBITDA 1,7 φορές πόσο πρέπει να πάνε αν σηκώσουν δηλαδή δάνεια και μοχλευθούν; Στην άκρη τα p/e, αδιαφορία για το μέρισμα. Πάνε όλοι σε αυτές που θα δώσουν μέρισμα το 2023!! Και μακάρι να πάνε και να είναι όλοι happy.

Εμείς θα συνεχίσουμε να κοιτάμε τα μερίσματα, τα κέρδη που θα βγουν φέτος και την αξία των επιχειρήσεων. Αλλά θέλουμε να αποδίδει σχεδόν κάθε χρόνο.

 • Δεκάδες οι αδάνειστες. Καλά τα turnaround stories και υπάρχουν αρκετά στο ΧΑ. Ναι, να εστιάσουμε σε αυτές που δεν επηρεάζονται από την πανδημία, αλλά υπάρχουν και άλλες.

Αλλά γι΄αυτές δεν υπάρχουν αναλύσεις. Δεν ασχολούνται οι ξένοι, δεν ασχολούνται οι αναλυτές. Ούτε αυτοί των μικρών χρηματιστηριακών. Λες και όλοι έχουν πελάτες με πορτοφόλια δεκάδων εκατομμυρίων.

 • Βρε ρίξτε μια ματιά στα κεφάλαια που έχουν οι επενδυτές σας και βάλτε τους και σε καλές εταιρείες.

Σνόμπαραν την Quest, τον Παπουτσάνη, την Κρι-Κρι, την Paperpack, την Ελβέ Ενδυμάτων, τις Εntersoft, Epsilon Net, Performance Technologies  και πολλές ακόμα. Δείτε που πήγαν και αυτές.

Και πιο χαμηλά στις κεφαλαιοποιήσεις υπάρχουν και εκεί. Αλλά και στα βαριά χαρτιά.

 • Τι νομίζετε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια γνωστοί επιχειρηματίες που επιβίωσαν και διέπρεψαν στην δεκαετή κρίση των μνημονίων; Τι λέτε καλέ…

********

 • Χ.Α – Αναλυτές: Eνα ερώτημα που δεν θα πάρει ποτέ απάντηση…
Προς κ.κ αναλυτές,
Μήνυμα από αναγνώστη (Κων.Γαβρ.)
Βρε… “αναλυταράδες” όταν βγάζετε αποτιμήσεις για τις μετοχές που πάνε σε δημόσια πρόταση πως και τις βρίσκεται όλες δίκαιες, ενώ στα άλλα χαρτιά που καλύπτετε όλα είναι με discount και μάλιστα αδικαιολόγητο;
 • Και εσείς σαν μ/μ πως και δεν έχετε ασχοληθεί με αυτή την μικρή…λεπτομέρεια; Τα καλά και συμφέροντα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ μ/μ: Φίλε Κωνσταντίνε, υπάρχει μία ελληνική παροιμία που πάει γάντι με το ερώτημα σου…
 • Δεκάδες τα παραδείγματα φίλτατε…
 • Τα φωνάζαμε, αλλά τι να κάνουμε; Δεν είμαστε βλέπεις εποπτική αρχή.
 • Μήπως δεν τα λέγαμε στην περίπτωση της ΝΙΟΥΣ, της ΕΦΤΖΙ, της NEXANS κλπ κλπ;
 • Και όχι μόνο ο μ/μ, ευτυχώς πολλοί φίλοι από άλλα μέσα τα έγραψαν.
 • Και όλους αυτούς και μαζί και εμάς, μας έγραψαν κανονικά οι εποπτικές αρχές.

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Είναι πλέον θέμα χρόνου να βγει από την Επιτήρηση – Αλλά αυτό δεν έχει καμμία σημασία! Κι αυτό, γιατί η εταιρεία είναι πλέον, η νέα κλασσική Turnaround Situation στην “Μικρούλα” Κ/φση. Και εδώ δεν μιλάμε με υποθετικά σενάρια ούτε με τα ebitda του 2024 και 2025, ούτε για εκτιμώμενα μονοψήφια p/e που δεν πρόκειται να συμβούν στον αιώνα τον άπαντα…

 • Μετά τις απίστευτα χαμηλές οικονομικές επιδόσεις του 2018, το 2020 ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κερδοφόρων αποτελεσμάτων για την εισηγμένη εταιρεία, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της αρνητικής της καθαρής της θέσης.

Το 2021 βρίσκει τους Ευρωσυμβούλους με υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων, ενώ οι προσδοκίες για μεγάλες εισροές Κοινοτικών κονδυλίων, διαμορφώνουν θετικές προοπτικές για την πορεία των επόμενων ετών.

 • Εχουν δικαίωμα και οι μικροεπενδυτές, δεν είναι όλοι οι ενασχολούμενοι με το Χ.Α …”εκατομμυριούχοι”, ούτε… μεγαλοπιάνονται.
 • Οσοι ενδεχομένως ασχοληθούν με την μτχ, δεν χρειάζεται να την κυνηγούν. Υπάρχουν πρόθυμοι πωλητές κι ας μη τους κάνουν μάγκες. Σιγά σιγά και με το μαλακό.
 • Και αφήστε τους να γράφουν για τον μ/μ ότι πομπάρει μετοχές, όταν εκατοντάδες φορές τάχει γράψει αυτά. Ο φθόνος είναι ίδιον της φυλής μας.  

 • ΓΡΑΦΑΜΕ ΧΘΕΣ στο κεντρικό βασικό μας θέμα…
ΕΣΥΜΒ -απάντηση: Αν με τόσα ΣΔΙΤ – ΕΣΠΑ και τεχνολογικά projects μπροστά τους, δεν πιάσουν τον νούμερο που μας λέτε, καλύτερα οι της διοίκησης να αλλάξουν επάγγελμα (sic)…
 • INΤΡΙΓΚΑΡΕΙ το προ 5ετίας υψηλό τους στα 1,8000 ευρώ. Οι εποχές, τους ευνοούν και μία τιμή αρκετά υψηλότερη από την τρέχουσα είναι απόλυτα εφικτή. Λόγοι δεοντολογίας δεν μας επιτρέπουν να γίνουμε αποκαλυπτικοί.
ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Τα κέρδη προ φόρων το γ΄ τρίμηνο του 2020, ανήλθαν στο ποσό των 0,30 εκατ. ευρώ έναντι 0,06 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου τα κέρδη προ φόρων για το 2020 ανήλθαν στο ύψος των 0,33 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 30 χιλ.ευρώ στο 6μηνο. Ο καθαρός δανεισμός στις 30/9/2020, ανέρχονταν στα 3,78 εκατ. ευρώ έναντι 4,03 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
 • Την ίδια χρονική περίοδο βέβαια, έχει αυξηθεί σημαντικά το ανεκτέλεστο ύψος εργασιών του ομίλου με πολλές νέες αναθέσεις έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το θέμα των δανείων είναι ρυθμισμένο και αυτά εξυπηρετούνται από τα έσοδα της εισηγμένης από την εκμίσθωση του ακινήτου της.
Σε ότι αφορά τα αρνητικά ίδια κεφάλαια (-1,07 εκατ. ευρώ στις 30/6/2020) η διοίκηση εκτιμά ότι θα καλυφθούν σταδιακά από την κερδοφόρο πορεία στην οποία έχει εισέλθει η εισηγμένη, ή και ενδεχομένως από κάποιες ανατιμήσεις παγίων στοιχείων στο βαθμό που αυτές προκύψουν.
 • Το 2020 ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κερδοφόρων αποτελεσμάτων για την εισηγμένη εταιρεία, με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της αρνητικής της καθαρής της θέσης. Το 2021 βρίσκει τους Ευρωσυμβούλους με υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων, ενώ οι προσδοκίες για μεγάλες εισροές Κοινοτικών κονδυλίων, διαμορφώνουν θετικές προοπτικές για την πορεία των επόμενων ετών.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ σε ρεπορτάζ του ο Στέφανος Κοτζαμάνης στο euro2day.gr ανέφερε τα εξής μεταξύ των άλλων ” Με σαφώς βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις έκλεισε το 2020 για τους Ευρωσυμβούλους, καθώς ο κύκλος εργασιών συνέχισε την ανοδική του πορεία, το καθαρό αποτέλεσμα ήταν κερδοφόρο και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.

Ειδικότερα, η εισηγμένη εταιρεία ξεκίνησε από το 2019 πορεία σαφούς ανάκαμψης, έχοντας υπογράψει σημαντικές συμβάσεις τόσο στο εξωτερικό, όσο και εντός Ελλάδας, εκμεταλλευόμενη τα επενδυτικά σχέδια που αποσκοπούν στην απορρόφηση των Κοινοτικών κονδυλίων.

Ειδικότερα, η εταιρεία έκλεισε την περυσινή χρονιά με αύξηση κύκλου εργασιών που προσέγγισε ή και υπερέβη το 35% (στο +36,7% η αντίστοιχη επίδοση του πρώτου εννεαμήνου) και με κερδοφόρο τελικό αποτέλεσμα (κέρδη προ φόρων εννεαμήνου 0,33 εκατ. ευρώ).

Το κερδοφόρο αυτό αποτέλεσμα προβλέπεται να επηρεάσει θετικά το ύψος των ιδίων κεφαλαίων -το οποίο ήταν αρνητικό (στο -1,07 εκατ. ευρώ) στις 30/6/2020- ενώ προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να επιδράσει και η επανεκτίμηση της εύλογης αξίας του ακινήτου της εισηγμένης εταιρείας η οποία έλαβε χώρα και τα αποτελέσματά της θα φανούν στις λογιστικές καταστάσεις της 31ης Δεκεμβρίου του 2020.

Περαιτέρω ανοδικές είναι και οι προοπτικές της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, με δεδομένο ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων των Ευρωσυμβούλων είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό, ενώ παράλληλα ευρεία σειρά συμβάσεων αναμένεται να διεκδικηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ενδεικτικό είναι το ότι απομένουν προς απορρόφηση γύρω στα δέκα δισ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ, άλλα 25-27 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ που θεωρητικά ξεκίνησε το 2021 και κάπου 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το 70% των οποίων θα πρέπει να έχει συμβασιοποιηθεί μέχρι και το τέλος του έτους 2022.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό από το κατά πόσο η χώρα θα καταφέρει να απορροφήσει τα προαναφερθέντα κονδύλια, ιδίως όταν αυτή την περίοδο μεγάλο τμήμα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας.

ΝΕΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

 • Η Euroxx Sec. εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα, απουσία σημαντικού καταλύτη, ο ΓΔXA θα κυμανθεί περί τις 800 μονάδες, με κυρίαρχη τη στρατηγική “stock picking”. Δίνει συστάσεις “overweight” για έξι “top picks”, με την τιμή – στόχο της Εθνικής στα 3,40 ευρώ, της Μυτιληναίος στα 14,00 ευρώ, του ΟΠΑΠ στα 14,50 ευρώ, του ΟΤΕ στα 16,50 ευρώ, της Τέρνα Ενεργειακή στα 15,80 ευρώ και της ΔΕΗ στα 13,00 ευρώ.

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ – ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΙ και με ΚΟΠΟ βγαλμένοι

****

ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΔΕΝ είναι λίγα τα ερωτήματα αναγνωστών μας που περιμένουν απαντήσεις. Σε αρκετά εξ αυτών έχουμε αναφερθεί πρόσφατα (ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΦΡΛΚ, ΔΕΗ)

 • ΟΙ εταιρείες γιατί τις οποίες έχουμε δεχτεί τα περισσότερα ερωτήματα αφορούν (5) μετοχές και συγκεκριμένα των εταιρειών ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ, ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ΦΙΕΡΑΤΕΞ, ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ και ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ.

Δικαιολογημένα τα ερωτήματα τους αφού αφορούν μετοχές που υστερούν αφάνταστα συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά οι τέσσερις, ενώ η 5η αφυπνίστηκε μετά τις συνεχείς αναφορές του μ/μ και του Στ.Κοτζαμάνη λόγω της επιχειρηματικής ειδησεογραφίας για την πορεία της εταιρείας στο 2020 και τις εκτιμήσεις της διοίκησης για το 2021-2022…

 • ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ μπορούν να φτάσουν οι τιμές τους, ουδείς μάγος. Αλλωστε, στο Χ.Α και ειδικότερα στις δικές τους κατηγορίες (μικρή κ/φση, χαμηλή εμπορευσιμότητα) οι μετοχές αυτές δεν προσφέρονται για βραχυπρόθεσμη χόρταση, ούτε για μεγάλες τοποθετήσεις και απαιτούν υπομονή μέχρι να έρθει και η δική τους ώρα, το δικό τους φεγγάρι που λέμε…

Το κακό με αυτές είναι, ότι ολωνών οι μεγαλομέτοχοι δεν δείχνουν – πόσο μάλλον έδειξαν – κανένα ενδιαφέρον για την εικόνα των μετοχών τους στο ταμπλό του Χ.Α. Μάλιστα σε μία εξ αυτών (ΚΟΡΔΕ) πλακώνονται και μεταξύ τους(!).

 • ΕΚΕΙΝΟ που έχουν να ελπίζουν οι ερωτώντες είναι μη τυχόν και ασχοληθούν μαζί τους τίποτα μικρά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια οπλισμένα με υπομονή αφού θα έχουν δει και κάποιο όραμα στον ύπνο τους.

Η ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ είναι η υγιέστερη by far περίπτωση από τις πέντε, αλλά μόλις πάει κάτι να ξεκινήσει αμέσως πλακώνουν οι πωλητές. Για την ΦΙΕΡΑΤΕΞ και την διοίκηση της ότι και να σχολιάσει κανείς δεν θα μπορέσει να αποδώσει την πραγματικότητα, δεν σχολιάζουμε για την ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (τζάμπα κόπος) ενώ η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ απογοητεύει τους δικούς της φίλους μικροεποενδυτές.

 • ΑΠΟΜΕΝΕΙ η ΕΣΥΜΒ που δείχνει ορεξάτη και είναι φανερόν ότι έχει αρχίσει να προσελκύει την προσοχή μερικών επενυτών που ψάχνουν για το επόμενο προσοδοφόρον εγχείρημα τους. ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΠΙΟ ΠΑΝΩ, δεν κάνουν και άσχημα οι άνθρωποι…

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων.

 • Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών.

Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.