16 Ιουνίου 2022- Χ.Α: “Μη εν πολλοίς ολίγα λέγε, αλλ` εν ολίγοις πολλά”

@10:10

NIKOΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Αυξημένες πιέσεις καταγράφηκαν χθες για τον ΓΔΧΑ, παρόλο που η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν καλύτερη. Στις ΗΠΑ, σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι βασικοί μετοχικοί δείκτες εν αναμονή των αποφάσεων της FED σήμερα το βράδυ. 
 
Ο ΓΔΧΑ βρέθηκε απευθείας στα πρώτα κρίσιμα επίπεδα στήριξης των 830-820 μονάδων με την συνεισφορά των δεικτοβαρών τίτλων που τον απαρτίζουν. Σημειώνουμε ότι η τελευταία σημαντική περιοχή στήριξης είναι η ζώνη των 790 μονάδων, η οποία δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί καθώς το επενδυτικό περιβάλλον εμφανίζεται ιδιαίτερα τοξικό. 
 
Οι αγορές έχουν σπεύσει να προεξοφλήσουν την αύξηση του κόστους του χρήματος με την ελληνική 10ετία να προσεγγίζει σταδιακά το 5% καθιστώντας τις μετοχές όλο και λιγότερο ελκυστικές. 
 
Παράλληλα, τα λειτουργικά περιθώρια όπως φάνηκε μόνο μερικώς και στο Α΄ τρίμηνο του έτους αναμένεται να υποχωρήσουν τα επόμενα τρίμηνα και σε ορισμένες περιπτώσεις η υποχώρηση εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική. 
 
Η ανθεκτικότητα των επιχειρηματικών μοντέλων των εισηγμένων και η ικανότητά τους να παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές υψηλότερες του 5%-6% (σε σχέση με την κεφαλαιοποίησή τους, συνεκτιμώντας φυσικά και το επενδυτικό πλάνο) θα αποτελέσει μία από τις  βασικές παραμέτρους επιλογής τίτλων. 
 
Για σήμερα, εκτός από την FED βαρύτητα θα δοθεί και στις λιανικές πωλήσεις Μαΐου στις ΗΠΑ.
 
Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση εντός της ημέρας με αντικείμενο τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει και να συζητήσει το πρόσφατο sell off στις αγορές κρατικών ομολόγων. 

@10:30

ΣΧΕΤΙΚΑ με την αύξηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 4,7% υπενθυμίζουμε ότι το ελληνικό χρέος παρά το μέγεθος του είναι ρυθμισμένο για τουλάχιστον 10 χρόνια. Τα 2/3 του χρέους βρίσκονται στα χέρια του επίσημου τομέα και είναι κλειδωμένο με χαμηλά επιτόκια με ετήσιες υποχρεώσεις αναχρηματοδότησης που δε ξεπερνούν το 10- 12% του ΑΕΠ και με μεγάλη μέση περίοδο ωρίμανσης που φτάνει και τα 21 χρόνια.

@10:32

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ταμειακά αποθέματα –πέριξ των 39 δισ. ευρώ- με τα οποία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς να δανειστεί για 3,5 χρόνια. Τουτέστιν, όσο συνεχίζεται η συγκυρία της ανόδου των επιτοκίων μπορεί κάλλιστα να μη βγει στις αγορές.

@10:40

ΕΠΙΠΛΕΟΝ το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το REPowerEU έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα για τη χώρα μας γι’αυτό άλλωστε και προσελκύει πλέον μεγάλες ξένες επενδύσεις όπως αυτές των Microsoft, Pfizer, Amazon Web Services, κ.α.
Όλα αυτά δε σημαίνουν βέβαια ότι δεν θα έχει και η Ελλάδα το μερίδιο της στη διεθνή διόρθωση.
Όμως ας μη ξεχνάμε ότι οι επενδυτικές ευκαιρίες δημιουργούνται όταν το αίμα ρέει στους δρόμους. Και πλέον αρκετές από αυτές τις επενδυτικές ευκαιρίες έχουν ελληνικό χρώμα.

@10:42

Results (1Q22)

15/06/22 | ADMIE Holding

29/06/22 | Attica Bank

EGM / AGM

15/06/22 | Petropoulos (AGM), Quest Holdings (AGM)

16/06/22 | Motodynamiki (AGM), Iktinos Hellas (AGM)

17/06/22 | Fourlis Holdings (AGM)

@11:10

TITC: Το πλέον υποτιμημένο χαρτί του Ftse25.
KAI το Ελληνικό θα ολοκληρωθεί και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και το Πετρέλαιο θα γυρίσει αρκετά κάτω… Για το Χρέος τα γράψαμε προηγουμένως…
ΤΟ πραγματικό ΑΕΠ της χώρας, μας δίνει σχέση με την Κ/φση του Χ.Α κάτω του 25%, μακράν το φθηνότερο παγκοσμίως.
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ότι λατρεύετε – οι περισσότεροι – τα καλύτερα των συναισθημάτων για μίζερα, καταστροφικά άρθρα, κείμενα και αναλύσεις της απελπισίας κλπ. Στη ζωή όμως αν δεν έχεις ισορροπία και αισιοδοξία δεν θα δεις ποτέ προκοπή.
@11:25
ΟΠΩΣ στην ζωή έτσι και στην Αγορά δεν είναι όλα “Μαύρο – Ασπρο”, ούτε “Βάλτα τώρα που γυρίζει”… Οσοι πρεσβεύουν αυτές τις τακτικές και κινούνται βάσει αυτών καταλήγουν στα Αζήτητα στη καλύτερη των περιπτώσεων.
PROFILE: Πάντα κυρία απέναντι στους πιστούς επενδυτές μετόχους της… Αλλάζει ταχύτητες… Προσοχή και στην ΠΕΡΦ που δεν έχει ακόμη δείξει τις πραγματικές δυνατότητες της. Ομως μην περιμένετε θαύματα από την μία μέρα στην άλλη. Οι αγορές απαιτούν τεράστια αποθέματα υπομονής και στρατηγικής.
REALCONS – απάντηση: Με χαμηλό – υψηλό 2022 στα 1,9100 – 2,9700 ευρώ διαπραγματεύεται τώρα στα 1,9500 με 1,9700 ευρώ. Ο μεγαλομέτοχος εγγυάται για την ανάληψη σημαντικών έργων στον κλάδο της ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Συνεχίζουμε στην επόμενη ανάρτηση μας…

@12:10

  • ΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΓΙΝΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΕ ΤΗΝ REALCONS
MH ΞΕΧΝΑTE ότι προ μηνός υπεγράφη το έργο GOV-ERP μεταξύ ΚτΠ και Uni Systems– PwC– Real Consulting. Το Gov-Erp αποτελεί το πρώτο έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Ο συνολικός προυπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 51,5 εκατ. ευρώ.
Η Real Consulting έχει ως σημαντικούς συνεργάτες στην έντονη επιχειρηματική της ανάπτυξη την ισχυρή SAP Ηellas S.A., θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου SAP και την τεράστια Microsoft Corporation. Φυσικά δηλώνει ισχυρό παρόν σε μια πληθώρα διαγωνισμών σημαντικών μεταρρυθμιστικών έργων του ελληνικού δημοσίου διεκδικώντας ένα μέρος από τη τεράστια πίτα των 5 δισ. ευρώ που θα δοθούν τα επόμενα χρόνια στο κλάδο της πληροφορικής.
Ο μεγαλομέτοχος της (Νίκος Βαρδινογιάννης) μπορεί να βασίζεται και στην (υπο)στήριξη του ομίλου της ΜΟΗ, όπου δεν χρειάζεται να σας αναπτύξουμε τις θετικές συνέπειες των συνεργειών.

@15:10

AUTOHELLAS: Εδειξε χαρακτήρα και όχι μόνον…
TITC: Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς ή προσφορές σε τιμές ξεπουλήματος;; Φυσικά, το δεύτερο…
ΦΡΛΚ: Αυτά παθαίνει μία μετοχή, όταν την εγκαταλείπει ένα επενδυτικό σχήμα από τα πάνω ράφια…  Με αποτέλεσμα να βλέπουμε στο ταμπλό κ/φση… 155 εκατ. ευρώ.
ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Πρέπει να υπάρχει πρόβλημα, αλλιώς πως να εξηγήσει κανείς την αδυναμία διαρκείας της μετοχής που υποχωρεί ολοένα και χαμηλότερα. Από την ημέρα που έκανε το placement την πήρε η κατηφόρα. Είχε φυσικά και τις θετικές εκλάμψεις της, κάποιοι – μάλλον μόνον οι indiders – τις εκμεταλλεύτηκαν.


@15:15

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι αυτή που κτυπιέται περισσότερο στην αγορά. Χάνει το 13,5% της αξίας της με ΓΔ, FTSE και ΔΤΡ να είναι στο -6,60%, 6,22% και 6,17% αντίστοιχα.

Η διάσπαση του 1400 ήταν καθοριστική με το επίπεδο πλέον να γίνεται σημαντική αντίσταση. Ουσιαστικά ήταν και ο μεγάλος νικητής σε απόδοση τα τελευταία 2 χρόνια διορθώνοντας πλέον όλη την κίνηση από το 2020

Το 1267 θα μπορούσε να δώσει μία αντίδραση προς το 1335-1350. Όσο κλείνει κάτω από αυτό το επίπεδο η τάση είναι επιθετικά πτωτική.

@16:20

GAP προηγούμενο χαμηλό και 23% διόρθωση η ζώνη του 840 έχει σαν αποτέλεσμα να είναι και πρώτη σημαντική αντίσταση στην αγορά.

Μία κατοχύρωση θα μπορούσε να δοκιμάσει κίνηση στο 850 ή στο 863 με το τελευταίο να είναι και κύρια αντίσταση στην παρούσα

@16:25

KΛM – Σε πτωτικό κανάλι ανάμεσα στο 052 και 067 κινείται το τίτλος χωρίς να ακολουθήσει την κίνηση των υπολοίπων το προηγούμενο διάστημα.

@16:55

ΟΤΕ: Μπορεί χτες να δοκίμασε να σπάσει το ανοδικό κανάλι των τελευταίων 2 ετών με την σημερινή συνεδρίαση να μαζεύει άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών.

Ουσιαστικά το 16 επίπεδο είναι κύρια στήριξη που αν χαθεί μπορεί να δώσει αισθητά χαμηλότερο στόχο στην ζώνη του 1350.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ