16/9– Λεωφ. Αθηνών 110 (1): Άρθρα, σχόλια, εκτιμήσεις, παρατηρήσεις…

ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΠΡΙΝ 4 ΧΡΟΝΙΑ… ‘Ομως παραμένει πάντα επίκαιρο, διαχρονικό…

Δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό της χώρας πάσχει και μάλιστα βαριά. Η πάθηση που το κατακλύζει ονομάζεται «οικονομική άγνοια και ασχετοσύνη». Και δυστυχώς το παραπάνω συμπέρασμα δεν είναι γενίκευση. Αφορά το 95% του υπάρχοντος κοινοβουλίου.

Η αγορά δεν είναι ο μπαμπούλας ούτε έχει πολιτικά πρόσημα. Το μόνο που κάνει με τους διάφορους μηχανισμούς της, όπως το χρηματιστήριο, είναι να αντανακλά κάθε φορά την προσφορά και τη ζήτηση και τις προσδοκίες για τα μελλούμενα.

************* Όσοι δεν το καταλαβαίνουν είναι εκτός τόπου και χρόνου!

Η πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου μας αφορά όλους άμεσα ή έμμεσα. Η απώλεια τόσων δισεκατομμυρίων σε δύο εβδομάδες από την ελληνική κεφαλαιαγορά σημαίνει λιγότερους φόρους για το ελληνικό κράτος, επιδείνωση της δυνατότητας των ελληνικών εταιρειών να αντλούν κεφάλαια και ως εκ τούτου πλήγμα στα δημόσια οικονομικά που θα διαπιστωθεί με τον καιρό.

Τι σημαίνει αυτό; Πώς είτε δουλεύουμε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα πιθανότατα θα χειροτερεύσουν. Και αυτό δεν είναι κινδυνολογία. Είναι απλή λογική με βάση τα δεδομένα και τις πιθανότητες. Το χρηματιστήριο προεξοφλεί πάντα το χειρότερο σενάριο γιατί οι επενδυτές όπως όλοι οι άνθρωποι μισούν την αβεβαιότητα. Όταν δεν είμαστε σίγουροι για αυτά που θα έρθουν, πάντα φροντίζουμε να λάβουμε τα μέτρα μας. Αν τελικά θα συμβεί ή όχι το απευκταίο αυτό είναι άλλο θέμα. Εμείς πάντως εξοπλιζόμαστε κατάλληλα.

Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις που αδιαφορούμε ή νομίζουμε πως όλα ρυθμίζονται με ένα μαγικό ραβδάκι ή με τη μαγκιά μας, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε μετά σε χαμένους ελληνοτουρκικούς πολέμους ή μικρασιατικές καταστροφές. Αλλά εντάξει, εμάς δε μας αφορούν αυτά. Ο λαός μας έχει κάνει βίωμά του το

 • “ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ” και “ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ”.

Θα μου πείτε η αντίδραση του χρηματιστηρίου είναι υπερβολική. Όντως. Αλλά αυτό είναι στη φύση της πτώσης. Όταν κατεβαίνουμε με το ποδήλατο την πλαγιά, οι αναταράξεις είναι πολλές, αλλά η κατάβαση είναι γρήγορη και πολλές φορές επώδυνη. Το ίδιο συμβαίνει και με το χρηματιστήριο.

 • Από την άλλη η δική μας αγορά δεν έχει το βάθος των μεγάλων, με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις της να είναι πιο βίαιες και προς τις 2 κατευθύνσεις. Φυσικά οι απότομες διακυμάνσεις οφείλονται και στην ιδιοσυγκρασία του λαού μας που βασικό χαρακτηριστικό του είναι η έλλειψη μέτρου. Το τελευταίο το διαπιστώνουμε σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

Ας μπούμε και εμείς όμως λίγο στη θέση εκείνου που θέλει να βάλει ή βγάλει χρήματα από μια επένδυση. Εσείς θα επενδύατε σαν σοβαρός επενδυτής τα χρήματά σας σε μια χώρα που το πολιτικό της προσωπικό δεν μπορεί να συνεννοηθεί ούτε στα βασικά; Όπου το φορολογικό σύστημα αλλάζει κάθε μέρα. Όπου δεν ξέρεις αν με ένα διάταγμα θα υποστείς συντριπτικές απώλειες του κεφαλαίου σου ή με μια κρατικοποίηση θα βγει η εταιρεία σου από το ταμπλό και τα λεφτάκια σου θα αποδημήσουν εις κύριον;

Η απάντηση είναι: Φυσικά και όχι! Για κουτό με περνάς;

Ας μην ξεγελιόμαστε λοιπόν. Η πτώση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη δική μας ανικανότητα και βλακεία.  Και όσο δεν το καταλαβαίνουμε, τόσο θα φτωχαίνουμε και τόσο θα μειώνεται η ζήτηση και άλλο τόσο θα πέφτουν οι τιμές στις πωλήσεις όλων των ελληνικών επενδυτικών προϊόντων.

Εκτός φυσικά άμα θελήσουμε να κλειστούμε στα ωραία μας σύνορα ανακυκλώνοντας την φτώχεια μας, αφού περί άλλων τυρβάζουμε. Άλλωστε, είναι προτιμότερο να απευθύνεται κανείς σε μια αγορά 10.000.000 ανθρώπων παρά σε μια άλλη δισεκατομμυρίων.

Φυσικά όλοι θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος και από τις επιλογές μας σε βάθος χρόνου… Για κάθε περίπτωση πάντως μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παρακάτω κατάλογο. Όποιος και να έρθει στην εξουσία, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία του λαού μας, η παρακάτω λίστα πιθανότατα να μας χρειαστεί…

Η αγορά δεν είναι ο μπαμπούλας, ούτε έχει πολιτικά πρόσημα

ΑΞΙΖΟΥΝ ΜΝΕΙΑΣ όσες συμμετέχουν στο RoadShow του Λονδίνου δηλ. οι εισηγμένες των ΑΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Autohellas, Genergy Holdings, Ελλάκτωρ- ΕΛΤΕΧ Ανεμος, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Eurobank, Φουρλής, ΓΕΚΤΕΡΝΑ- ΤΕΡΝΑ Energy, Grivalia Properties, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Intralot, ΚΡΙ ΚΡΙ, Lamda, MΟΗ, MLS, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΔΕΗ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν και Βιοχάλκο. Εξαιρούνται φυσικά οι “4” αφού είναι υποχρεωμένες για χίλιος δυό λόγους να δηλώνουν το παρών.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ανακοινώνει αύριο, το ίδιο και ο ΑΝΕΜΟΣ… Και μεθαύριο στις 4μμ η τηλεδιάσκεψη…

Image result for revoil

REVOIL – 6Μ

 • ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: 9,9 εκατ.ευρώ
 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα Ελάχιστη τιμή Μέγιστη τιμή Μεταβολή %
7 ημερών 0,452 0,460 -1,74
30 ημερών 0,452 0,510 -11,37
3 μηνών 0,384 0,595 -7,76
6 μηνών 0,384 0,605 -20,70
12 μηνών 0,384 0,758 -11,20
Κύκλος Εργασιών: 342,5 εκατ. ευρώ
EBITDA: Θετικά κατά 4,1 εκατ. από αρνητικά 1,83 εκατ. το 2017.
Κέρδη μετά από φόρους: 1,01 εκατ. από ζημίες 5 εκατ.ευρώ. 
Σύνολο εισροών από λειτουργικές δραστηριότητες: +0,25 εκατ. από -3,7 εκατ.ευρώ.
Σύνολο εκροών από επενδυτικές δραστηριότητες: -1,14 εκατ. από -0,71 εκατ.
ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ: -0,89 εκατ. από -4,41 εκατ. ευρώ.
Απαιτήσεις από πελάτες: 38,5 εκατ. από 38,2 εκατ. ευρώ.
******
Σύνολο ιδίων κεφαλαίων: 11,18 εκατ. από 10,39 εκατ. ευρώ.
Μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις: 14,55 εκατ. από 16,48 εκατ.
Βραχυπρόθεσμες δανειακές: 28,87 εκατ. από 26,2 εκατ. ευρώ.
Ταμειακά διαθέσιμα: 1,17 εκατ. από 0,94 εκατ.
ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 42,25 εκατ. από 41,74 εκατ. ευρώ.
******
Συναλλαγές+αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης: 448,5 χιλ. ευρώ.
Απασχολούμενο προσωπικό στις 30/6: 106 από 95 άτομα.
ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 9,9 εκατ., στη τιμή των 0,4520 ευρώ η μετοχή.
ΕΥΡΟΣ 2018: 0,3840 με 0,6900 ευρώ
ΑΠΟΔΟΣΗ 2018:-20,70%
******
P/E:  9,8 με το 6μηνο…
P/BV:  0,88
ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝ.ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 3,8 (οφείλει 3,8 φορές τα ίδια κεφάλαια)
EV/EBITDA: 12,7 (6μηνου)
NETDEBT/EBITDA: 10,3 φορές (6μηνου)

ΞΑΝΑΠΑΙΓΜΕΝΟ ΤΟ ΕΡΓΟ: Διαβάζουμε συνεχώς ότι η πτώση στο Χ.Α. δεν έχει τελειώσει. Γιατί έτσι θέλουν ορισμένοι… και γιατί έτσι λένε οι περισσότεροι χάρακες…

ΝΑ ρίξουν καμμιά ματιά στα θεμελιώδη των καλών έως εξαιρετικών εισηγμένων ομίλων του Χ.Α ( οι χαρακτηρισμοί δίνονται βάσει των τρεχουσών αποτιμήσεών τους στο ταμπλό…) ούτε καν φιλοτιμούνται…

ΝΑ κοιτάζουν αξίες και όχι γενικολογίες και… υποδεκάμετρα, φυσικά ούτε συζήτηση, ούτε καν κουβέντα… Ούτε καν μυίγα στο… σπαθί τους δεν δέχονται.

 • Οι παντογνώστες των πάντων και αοράτων αξιών του ελληνικού χρηματιστηρίου…
ΣΚΕΤΟ καζινότζογο την έχουν προ πολλού καταντήσει την αγορά μας… Καμμία επαγγελματική προσέγγιση στο αντικείμενό της, καμμία εντρύφηση στα θεμελιώδη των εταιρειών της… Κανένα ενδιαφέρον των αρμοδίων στο να φέρουν στη βιτρίνα της αγοράς τις άξιες εταιρείες της…

ΥΓ: Σπουδαία επιστήμη η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ και σχεδόν αδύνατη η αποφοίτηση από την Σχολή της…

Ομως αυτοί που την χρησιμοποιούν στις πραγματικές αγορές έχουν κάνει πρώτα διαχωρισμό βάσει θεμελιωδών και έχουν θέσει τα ΣΑΠΑΚΙΑ των αγορών τους εκτός του πεδίου δράσης – ενασχόλησης…

Γιατί σε αυτές τις αγορές δεν επιτρέπονται οι μα@ακίες. Ένα profit warning να βγει και η μετοχή της εταιρείας –  που βάσει νομοθεσίας είναι υποχρεωμένη να το ανακοινώσει στην αγορά – βλέπει την τιμή της αυτόματα στο -50% και -80%…

ΕΔΩ γίνεται κυριολεκτικά του… ”Κιγκλιδώματος”  και κανένας αρμόδιος δεν ενδιαφέρεται!!


5.1.2015 – ΠΕΡΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ…[Που κάποτε πρέπει να αλλάξει…]

 

ΣΧΟΛΙΑ: Το χαρακτηριστικό της περιόδου δεν είναι άλλο από την έντονη μεταβλητότητα τόσο από τη μία συνεδρίαση στην επόμενη, όσο και ενδοσυνεδριακά. Η περίοδος την ενισχύει, όπως την ενισχύουν και τόσα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε καθημερινή βάση, τόσο στην Χώρα μας όσο και διεθνώς. Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσει ο επενδυτής τελικά, είναι πως η αποκρυπτογράφηση αυτών των πληροφοριών δεν είναι πάντα η ευκολότερη διαδικασία.

 • Ακόμα δυσκολότερο μάλιστα, είναι να προσπαθήσει κανείς να εκτιμήσει τις δηλώσεις που γίνονται και θα γίνουν τις επόμενες μέρες και αντίστοιχα να τοποθετηθεί. Έτσι οι διακυμάνσεις μπορεί να προσφέρουν ευκαιρίες συναλλαγών σε βραχυπρόθεσμους διαπραγματευτές και να δημιουργούν αναστολές σε εκείνους που έχουν μεγάλο επενδυτικό ορίζοντα.

Εκτιμάται πως ο καλύτερος τρόπος για να συμμετέχει ο επενδυτής στην Αγορά, είναι να τοποθετηθεί με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις για τις άμεσες εξελίξεις. Ταυτόχρονα το προς επένδυση κεφάλαιο πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογο του κινδύνου, που σημαίνει ότι σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας οι τοποθετήσεις καλό είναι να είναι μικρότερες.

 • Στο επίκεντρο παραμένουν οι τίτλοι στους οποίους πραγματοποιείται μεγάλος όγκος συναλλαγών, καθώς η δυνατότητα “άμεσης” τοποθέτησης και ρευστοποίησης είναι απαραίτητο συστατικό της βραχυπρόθεσμης τοποθέτησης σε όλες τις Αγορές. “Η εμπειρία έχει δείξει ότι η αποκλιμάκωση της διακύμανσης στις τιμές είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο και αυτό θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα συμβεί και στην Αγορά μας.

ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ από παράγοντες της αγοράς: Η Ελληνική Κυβέρνηση λειτουργεί κάτω από ασφυκτική πίεση ρευστότητας. Τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών και οι “δίκαιες” αποτιμήσεις αυτών, δεν διαδραματίζουν πλέον πρωτεύοντα ρόλο. Κάτω από αυτό το πρίσμα όλες οι επενδύσεις έχουν “παγώσει” περιμένοντας το αποτέλεσμα των συζητήσεων, ενώ το οικονομικό κλίμα δείχνει να επιδεινώνεται.

 • Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά είναι σε φάση αναμονής ειδήσεων – πληροφοριών.
 • Άρα είναι ευαίσθητη στην ροή πληροφοριών που πολλές φορές είναι απλώς “θόρυβος”
 • Και επηρεάζεται από παντός τύπου δηλώσεων που χαρακτηρίζονται από διγλωσσία για να είναι αρεστές σε “εσωτερικά ακροατήρια”.
 • Χρειάζονται να παρθούν, λοιπόν, σημαντικές αποφάσεις προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο
 • Και η Οικονομία και η Κεφαλαιαγορά να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους.

Κοινός τόπος είναι ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης πρέπει να εξαλειφθεί. “Η κυκλοφορία της εμπιστοσύνης είναι προτιμότερη από την κυκλοφορία του χρήματος” είχε πει ο James Madison…


************* Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΦΥΣΙΚΑ

ΒΑΣ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Print Friendly, PDF & Email