16/9- Ενα βήμα πριν το χάος μετά την λίρα και οι τουρκικές τράπεζες (του Απόστολου Μάνθου)

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι Τούρκοι αποσύρουν με ταχύτατους ρυθμούς τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες είτε για να τις τοποθετήσουν βαθιά στα «στρώματα», είτε για να τις μετατρέψουν σε δολάρια, είτε για να αγοράζουν χρυσό.

Στο τελευταίο κομμάτι είναι χαρακτηριστικές οι τελευταίες 15 μέρες όπου οι πωλήσεις ράβδου χρυσού εξακοντίστηκαν στα 7 δισεκ. δολάρια. Μάλιστα στο γνωστό σε όσους έχουν επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη μεγάλο παζάρι οι ουρές για αγορά χρυσού είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο με τη τιμή του χρυσού να εκτοξεύεται σε δέκα μόλις λεπτά στις 5 Αυγούστου, κατά μία ολόκληρη τουρκική λίρα.

 • Με τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας να έχουν εξαντληθεί, από τις συνεχείς παρεμβάσεις της κεντρικής της τράπεζας στην αγορά για τη στήριξη του νομίσματος και  τα φετινά συναλλαγματικά έσοδα από τον τουρισμό να είναι ασθενικά, υπολογίζονται στα 9,4 δισεκ. δολάρια από 34 δισεκ. δολάρια πέρυσι,  το bank run (τραπεζικός πανικός) βρίσκεται προ των πυλών.

Και πώς άλλωστε να μη σηκώνει τις καταθέσεις του ο ιδιωτικός τομέας μη θέλοντας να διατηρήσει πια τη τουρκική λίρα στις αποταμιεύσεις του, παρά το πατριωτικό τους ήθος,  αφού το «νοθευμένο» επιτόκιο στέκεται στο  8,25% και ο επίσημος πληθωρισμός στο 11,8%, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη χάνουν μόνο από εκεί ένα 3,55% ενώ με την υποτίμηση της λίρας να λαμβάνει μορφή χιονοστιβάδας. μειώνεται συνεχώς και το βιοτικό τους επίπεδο.

Η δυνατότητα της κυβέρνησης για να πείσει τους πολίτες να σταματήσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους ή να μετατρέπουν τα χρήματα τους σε δολάριο και χρυσό παρά τη πρόσφατη επιβολή αυξημένων χρεώσεων από τις τράπεζες στις αναλήψεις έχει παρέλθει προ πολλού  με το τουρκικό υπουργείο οικονομικών να πατάει πάνω σε αναμμένα κάρβουνα καθώς το αμέσως επόμενο βήμα είναι οι υποχρεωτικοί έλεγχοι κεφαλαίων (capital controls).

 • Με δεδομένο δε το δεύτερο κύμα της  Covid-19 που έχει πλήξει κυρίως  την ανατολική πλευρά της Τουρκίας οι κλυδωνισμοί στην οικονομία της γείτονος χώρας είναι ακόμα πιο ισχυροί ωθώντας  σταδιακά την ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το αμερικανικό δολάριο κοντά στο 8.
 • Κάτι ανάλογο φαίνεται και στη διαγραμματική της ανάλυση, καθώς πλέον κινείται  πάνω από το 7 με σχεδόν καθημερινή καταγραφή  νέων ιστορικών τιμών  φτάνοντας τελευταία στα 7,47. Ενδεικτική είναι η αποτύπωση του ανοδικού στροφέα, όπου μας προϊδεάζει για μια βίαιη κίνηση προς τα 8,18 με 8,25 με την επιβεβαιωμένη διάσπαση των 7,60.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και τα διαγράμματα των δύο ισχυρών τουρκικών τραπεζών, που είναι υπερχρεωμένες σε ξένο συνάλλαγμα καθώς αρχίζουν και αναδύουν σημάδια πιθανής καθοδικής κόλασης  προεξοφλώντας το επερχόμενο ξέσπασμα ενός τραπεζικού πανικού και τη πιθανή  μη  εξυπηρέτηση των χρεών τους. Πολλοί δε αναλυτές  έχουν αρχίσει και παρακολουθούν με άγρυπνο μάτι  τα  CDS (Credit Default swaps) η τα λεγόμενα ασφάλιστρα κινδύνου των εν λόγω τραπεζών.

 • Στο μηνιαίο διάγραμμα της  δεύτερης μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας της Τουρκίας την  Turkiye Garanti Bankasi αυτό που διακρίνεται είναι τη τιμή της μετοχής να βρίσκεται με το ένα πόδι στο γκρεμό, προσπαθώντας απεγνωσμένα να διαφύγει από τη καθοδική διάλυση της μακροπρόθεσμης γραμμής στήριξης. Επιβεβαιωμένη πτωτική  καταστρατήγηση της τιμής των 6 τουρκικών λιρών θα ανοίξει τη καταπακτή για μια κίνηση που μπορεί να φτάσει σε απώλειες έως και το -75% στα 1,50.

Κάτι ανάλογο εντοπίζουμε και στην Akbank TAS, όπου στο μηνιαίο της διάγραμμα η τιμή της μετοχής βρίσκεται ένα βήμα πριν το χάος. Ο στροφέας στήριξης της τελευταίας 8ετίας εντοπίζεται στις 4,66 τουρκικές λίρες ενώ η τιμή διαπράγματευσης της είναι μια ανάσα πριν τη βύθιση, στις 4,93 τουρκικές λίρες.

 • Εδώ η καθοδική τμήση της στήριξης μπορεί να σπρώξει βίαια τη τιμή της μετοχής καταγράφοντας πτώση έως και -61% στις 1,83 τουρκικές λίρες. Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι και ο όγκος συναλλαγών καθώς στους τελευταίους μήνες βαίνει αυξανόμενος επιβεβαιώνοντας το κλίμα φυγής. Τα τεχνικά αυτά δεδομένα θα οδηγούσαν αρκετά ισχυρά επενδυτικά σχήματα σε εκτεταμένο άνοιγμα short θέσεων αλλά βλέπετε η κυβέρνηση της Άγκυρας τους πρόλαβε επιβάλλοντας την απαγόρευση του  short selling.

Λήψη όλων των συνημμένων ως αρχείο zip

 • AKBANK 11092020.png
  54.2kB
 • Turkiye Garanti Bankasi 11092020.png
  58.7kB
 • USDTRY 11092020.png
  70.2kB


ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ του Σαββατοκύριακου 12/13 Σεπτ.2020