16.8.2021- Χ.Α: Το παρασκήνιο μιας βίαιης κίνησης (Του Απόστολου Μάνθου)

Stock market graph on background with desk and personal computer. Double exposure. Concept of financial analysis.

Με μόνη εξαίρεση την καθοδική υπερβολή της 19ης Ιουλίου, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών λαμβάνει τιμές για περίπου 100 συνεδριάσεις μέσα στο εύρος διακύμανσης που καθορίζουν οι ζώνες στήριξης και αντίστασης των 865 με 850 μονάδων και των 928 με 920 μονάδων αντίστοιχα.

  • Η μεσοπρόθεσμη τάση μπορεί να δείχνει ότι είναι πλάγια σταθεροποιητική, αλλά η κυρίαρχη μακροπρόθεσμη τάση που έχει ξεκινήσει από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου είναι μια “καθαρόαιμη” ανοδική με στόχο πολύ πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων.

Η δε βραχυπρόθεσμη εικόνα μπορεί να παρουσιάζει τον δείκτη ότι χάνει το βήμα του κάθε φορά που προσπαθεί να περάσει πάνω από τις 900 μονάδες αλλά κατά βάση είναι ψευδής, καθώς, αν κάποιος δει τη μεγάλη εικόνα των επιμέρους δεικτοβαρών μετοχών που τον απαρτίζουν, θα διαπιστώσει ότι στο παρασκήνιο υπάρχει μια έντονα ανοδική κινητικότητα που επί σκηνής είναι πολύ πιθανό να φανεί προσεχώς με βίαιο και έντονο τρόπο.

  • Όμως πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν ισχυρές εταιρείες που έχουν γράψει από την αρχή του έτους υψηλότερη ποσοστιαία άνοδο από αυτή του Γενικού Δείκτη, όπως, για παράδειγμα, η Eurobank που γράφει ένα +39%, ο Μυτιληναίος +31%, η ΔΕΗ +25%, η Alpha +19%, ο ΟΤΕ +17,5%, η TITC +17% κτλ., ξεπροβάλλουν όλο και περισσότερες μικρομεσαίες εταιρείες οι οποίες όχι μόνο σπάνε ανοδικά το υψηλό των 52 εβδομάδων, αλλά γράφουν τιμές που είχανε να δούνε εδώ και μια δεκαετία.

Το φαινόμενο αυτό αποκαλύπτει ότι τα δεδομένα της αγοράς αλλάζουν και αλλάζουν προς μια κατεύθυνση που μπορεί να καταπλήξει ακόμα και αυτούς που θεωρούν ότι γνωρίζουν τα όρια και τις πλευρές της εξελισσόμενης ανοδικής κίνησης.

  • Πολλοί, βέβαια, θα προστρέξουν να χτυπήσουν τον κώδωνα του κινδύνου για το τέταρτο ή ένα x κύμα της πανδημίας αλλά όπως φαίνεται στη “κορδέλα” των κεφαλαιαγορών η άπλετη ρευστότητα που κυκλοφορεί στο σύστημα, κάτι φυσικά που το έχουμε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι με τις άνετες υπερκαλύψεις των διάφορων εταιρικών ομολογιών και αυξήσεων κεφαλαίων, έχει ήδη βάλει μπροστά τις ανοδικές μηχανές σε εκείνες κυρίως τις αγορές που το 2022 θα παρουσιάσουν εκρηκτική ανάπτυξη, όπως είναι η ελληνική.

Για τους λάτρεις, τώρα, των κοντινών αποστάσεων ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζεται διαγραμματικά να θέλει να απλώσει παραγάδι για τις 920 με 928 μονάδες με έναν τζίρο συναλλαγών που προς το παρόν ασθμαίνει.

  • Στη περίπτωση, όμως, που ο δείκτης δραπετεύσει πάνω από τις 928 μονάδες τότε η σαθρή αντίσταση των 950 μονάδων δύσκολα θα μπορούσε να του σταθεί εμπόδιο στον στόχο του 1.000ρικου.

Από τις πέντε πάντως πιο δεικτοβαρείς μετοχές (ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ) που έχουν τη δύναμη να τινάξουν ανοδικά τον δείκτη, τα μάτια των αναλυτών έχουν επικεντρωθεί πάνω στην Alpha, όπου πλέον έχει ενισχυμένη βαρύτητα λόγω αύξησης και τον Μυτιληναίο, ενώ υπάρχει στο τραπέζι και το γνωστό αουτσάιντερ, η ΔΕΗ.

 

Μια Alpha, η οποία θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο και στα δρώμενα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap, καθώς έχει ανέβει πλέον στο ανώτατο σκαλί της σύνθεσής του έχοντας ένα 10,1% βαρύτητα μαζί με τον ΟΤΕ +10,37% και την Coca-Cola HBC +10.43%.

  • Η ώθηση, για παράδειγμα, της Alpha πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση θα επέφερε ισχυρούς ανοδικούς κλυδωνισμούς στον δείκτη ωθώντας τον πιθανότατα ακόμα και πάνω από το δύσκολο επίπεδο αντίστασης των 2.260 μονάδων.

Προς το παρόν ο δείκτης διαγραμματικά δείχνει να βολιδοσκοπεί το επίπεδο αντίστασης των 2.175 μονάδων, όπου αν τμηθεί ανοδικά θα οδηγήσει προς την προαναφερόμενη περιοχή των 2.235 με 2.260 μονάδων. Το εν λόγω σενάριο δύναται να αλλάξει μόνο με τη καθοδική διάτρηση και παραμονή του δείκτη κάτω από τις 2.080 με 2.070 μονάδες.

pin

  • Τα ρέστα του στις 565 μονάδες ετοιμάζεται να δώσει ο Τραπεζικός Δείκτης στις επόμενες συνεδριάσεις. Κίνηση η οποία, αν καταλήξει σε ανοδική διαφυγή, θα δώσει χώρο στους τραπεζικούς Bulls να τρέξουν προς την περιοχή των 600 μονάδων έχοντας όμως ως κόκκινο πανί το υψηλό των 640 μονάδων.

Πάνω από εκεί τα πράγματα θα πάρουν ξέφρενες διαστάσεις μιας που το επόμενο σοβαρό εμπόδιο εντοπίζεται στις… 800 μονάδες. Ο πενταμηνιαίος, πάντως, αποτυπωμένος τριγωνικός σχηματισμός “Τ”, που φαίνεται να οδεύει σε ανοδική τμήση έχει αρχίσει ήδη και εξιτάρει τις ορέξεις των αγοραστών.

pin

  • Κλείνουμε με τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Mid Cap όπου παρά τον παροδικό “τραυματισμό” του ομίλου Φουρλή, ενός από τους πλέον βασικούς του ρυθμιστές, συνεχίζει απρόσκοπτα την ανοδική του πορεία έχοντας την άμεση στήριξη των υπολοίπων, όπως της ανερχόμενης Intracom, των Πλαστικών Θράκης, της Quest, της Κρι-Κρι, της Autohellas κ.ά.

Ο στόχος εδώ παραμένει σύμφωνα με τον στροφέα αντίστασης “R” η περιοχή των 1.600 μονάδων ή ένα +10% από τα παρόντα επίπεδα τιμών. Η επάνοδος του ομίλου Φουρλή σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της Autohellas και την ενδυνάμωση της Cenergy Holdings μετά και τις ανακοινώσεις των οικονομικών στοιχείων από το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα δώσουν νέο ανοδικό αέρα στον δείκτη.

pin

ΠΗΓΗ: capital.gr

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”