(16 Ιουνίου 2019) – Οι Εκλογές, το Ελληνικό Χρηματιστήριο και τo Βασικό Ερώτημα…

Οι οθόνες με τους δείκτες στην είσοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Δευτέρα 27 Μαϊου 2019. Με άνοδο ξεκίνησε το χρηματιστήριο σημερα, μία μέρα μετά τις εκλογές και την δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα ζητήσει με τα και την δεύτερη Κυριακή των εκλογών απότ ον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εκλογών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΣ, ΜΕΣΤΟΣ ΛΟΓΟΣ εξ ου και η προβολή του www.greekfinanceforum.com από τον μ/μ που αρέσκεται στο να (ανα)δεικνύει τους πραγματικούς λάτρεις της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς

 • Εκλογές, Χ.Α. & To βασικό ερώτημα…

Στο βασικό ερώτημα το οποίο υπάρχει στους περισσότερους επενδυτές αναφορικά με το τι θα κάνει η αγορά μετά τις εκλογές, νομίζουμε πως η απάντηση είναι σύνθετη:

 • Αρχικά εξαρτάται από το τι θα έχει κάνει το Χ.Α. προεκλογικά και στις 14 συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι τις εκλογές.
 • Αν το Χ.Α. έχει κάνει ένα μεγάλο ράλι και έχει φτάσει για παράδειγμα τις 900 μονάδες (πόσο μάλλον υψηλότερα) ακόμη και αν η ΝΔ έχει αυτοδυναμία, δεν αποκλείουμε να υπάρξει μια επανάληψη του κανόνα αγόραζε στη φήμη – πούλα στην είδηση.

Η αγορά να «κάτσει» (να υπάρχει και ένα σχετικά ελεγχόμενο profit taking) και γενικά να κλείσει ένας κύκλος ανόδου, με τους επενδυτές πλέον να περιμένουν να δούν το νέο κυβερνητικό σχήμα, τις πρώτες δράσεις της νέας κυβέρνησης κ.λπ.

 • Αν τώρα προεκλογικά και στις συνεδριάσεις που έχουν απομείνει η αγορά κινείται κοντά στα τρέχοντα επίπεδα (σε μια πλέον στάση αναμονής) δεν αποκλείουμε με την επιβεβαίωση της εκλογικής νίκης της ΝΔ και εφόσον υπάρχει και αυτοδυναμία (ή τέλος πάντων διαφανεί αμέσως η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης), η αγορά να έχει έναν νέο κύκλο έντονης ανόδου.

Σε μια επανάληψη ουσιαστικά των όσων είχανε συμβεί την εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές. Και σε αυτό το σενάριο είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε επίπεδα υψηλότερα και των 900 μονάδων, με συζητήσεις φυσικά για το επόμενο ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων.

Φυσικά δε μπορούμε να αποκλείσουμε και το εξαιρετικά καλό σενάριο, η αγορά να τα πάει καλά και πριν τις εκλογές, αλλά και μετά. Σε ένα ράλι που θα τρίβουμε τα μάτια μας, σε μια επανάληψη ίσως αυτού που είχε συμβεί το 2012 – 2014, όταν το Χ.Α. ανέβηκε μέχρι τις 1.380 μονάδες. Μια άνοδο που ελάχιστοι την πίστεψαν.

 • Φυσικά αυτό δε θα γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη.
 • Ούτε χωρίς να υπάρχουν βραχυπρόθεσμες διορθώσεις.

Ωστόσο για το σενάριο της συνέχισης της ανόδου, το κλειδί βρίσκεται στο σχηματισμό μιας σοβαρής κυβέρνησης, που από το ξεκίνημα θα παίρνει σωστές αποφάσεις. Αλλά και η συνδρομή ενός τουλάχιστον μέτριου κλίματος στις διεθνείς αγορές, σίγουρα χωρίς έντονη πτώση και ακραίες καταστάσεις, που θα επηρέαζαν και το δικό μας χρηματιστήριο, παρά την όποια πρόθεση αυτονόμησης.

Δηλαδή δεν υπάρχει κακό σενάριο;

Φυσικά και υπάρχει κακό σενάριο στο Χ.Α.

Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε πάντα για την Ελλάδα και το πλέον ευμετάβλητο χρηματιστήριο. Φυσικά το κακό σενάριο έχει να κάνει είτε με την αδυναμία σχηματισμού μιας «στιβαρής» κυβέρνησης, που θα φαίνεται πως δεν αντέχει στο χρόνο.

 • Είτε φυσικά με άλλα έκτακτα γεγονότα, που ποτέ κανείς δε μπορεί να αποκλείσει. Είναι περιττό να σχολιάσουμε πως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το Χ.Α. θα φύγει αισθητά χαμηλότερα, με το καλό κλίμα των τελευταίων μηνών να χαλάει.

Θέλουμε πάντως να είμαστε αισιόδοξοι ότι πάμε για μια επανάληψη της περιόδου 2012 – 2014, όταν φωνάζαμε (σαν GFF) για την άνοδο. Και ελάχιστοι πίστευαν. Έτσι και αλλιώς, όσο λιγότεροι πιστεύουνε μια άνοδο, τόσο μεγαλύτερη είναι συνήθως αυτή.

Τώρα αν όλοι γίνουνε αισιόδοξοι και εμφανιστούν οι πάντες σίγουροι για τη μεγάλη άνοδο που έρχεται… Με προβλέψεις για το πόσο ψηλά θα πάει το Χ.Α.

 • Τότε καλό είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
 • Το ίδιο είχε γίνει και την περίοδο 2012 – 2014.
 • Μέχρι τις αρχές του 2014 κανείς δεν πίστευε την άνοδο.
 • Μόλις «όλοι» την πίστεψαν το πρώτο τρίμηνο του 2014, η αγορά κορύφωσε το Μάρτιο της ίδιας χρόνιας, περίπου στις 1.380 μονάδες.

Ήλθαν οι ευρωεκλογές του 2014. Η ήττα της ΝΔ από το Σύριζα. Και για μήνες μετά το Χ.Α. βρίσκονταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Η πορεία του Χ.Α. την περίοδο του 2012 – 2014