16.6.2021- Χ.Α: Μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα(;)

ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΤΙ κι αν δεν επιβεβαιωθεί την… επόμενη, τότε ορισμένοι αρχίζουν την γκρίνια. Βλέπετε, η τελευταία άνοδος της αγοράς και οι μεγάλες αποδόσεις που προσέφεραν και θα προσφέρουν μελλοντικά αρκετές μετοχές έχει δημιουργήσει ένα άτυπο club, το αποκαλούμενον ΤΩΝ ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΩΝ ΚΑΦΕΝΟΒΙΩΝ. Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών θα προτιμούσαν να πήγαινες και να τους τα ακούμπαγες επιτόπου τα κέρδη!
 • Αντιλαμβάνεστε, ότι αυτοί οι τύποι πάντοτε θα υπάρχουν έχοντας βαθειά μέσα στο αίμα τους το μικρόβιο του πονηρού ελληναρά που όλο οι άλλοι του φταίνε, ενώ αυτός είναι πρότυπον, όλοι του χρωστάνε υποχρέωση και από πάνω όλοι πρέπει να του κάνουν τα κέφια.

Το κακό μάλιστα έχει παραγίνει στα λεγόμενα μικρά χαρτάκια όπου παρ’όλο που γράφεις στους φίλους μικροεπενδυτές αναγνώστες σου να αγοράσουν το πολύ 1500 ευρώ σε μία μετοχή του είδους (και οι οποίοι το ενστερνίζονται, αφού άλλωστε το χαρτοφυλάκιο τους να έχει το πολύ 10 άντε 15 χιλ ευρώ ή και ολιγότερον των 10 χιλ.) με την συμβουλή να μην κυνηγήσουν την τιμή, υπάρχουν και οι πονηροί (Τ.Κ.Κ) που με τακτική Ταλιμπάν δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Και μετά αν γυρίσει το χαρτί, τους φταίει ο μ/μ!!

 • ΑΦΗΣΤΕ, που υπό νορμάλ συνθήκες μία επένδυση μπορεί να πάρει και ένα χρόνο για να δώσει κάποια καλά αποτελέσματα που να αποζημιώνουν τον επενδυτή για το ρίσκο που ανέλαβε. Ενώ μπορεί και να μην δώσει… Λες και κανείς υπογράφει συμβόλαιο με τα κέρδη, με την αγορά να τα μοιράζει αφειδώς στον κάθε ονειροπαρμένο (sic).

ΝΑ ΞΕΡΑΤΕ ΠΟΣΟΙ πούλησαν ΒΥΤΕ, EPSIL, ENTER, PROF, PERF, ILYDA, ΠΑΙΡΗ, ΔΟΜΙΚΗ, ΕΛΑΣΤΡΟΝ, ΕΣΥΜΒ, ΑΛΜΥ, ΙΝΤΕΚ, ΛΥΚ κ.λπ κ.λπ πριν κάνουν τις απίστευτες κινήσεις τους επειδή βαρέθηκαν να περιμένουν μερικές εβδομάδες ή και μήνες; Και μετά κλαιγόντουσαν σαν κακομαθημένα παιδάκια που τους πήραν τα κουβαδάκια γιατί έπεφτε παντού η άμμος τους;

ΜΥΤΙΛ: Στις 24/6 η αποκοπή μερίσματος €0,3420 (καθαρό) ανά μετοχή (Απόδοση 2,2%)
 • EPSIL NET: Πλησίασε σε απόσταση αναπνοής την αντίστοιχη της ΕΝTERSOFT (107 έναντι 110 εκατ. ευρώ)… Αν τώρα είναι πλέον ελκυστικά επενδύσιμες σαν μετοχές, δεν χωρούν εκτιμήσεις – προβλέψεις. Αυτοί που τις ανέβασαν εδώ που βρίσκονται, θα ξέρουν καλύτερα.
ΤΖΚΑ -απάντηση: Λογικά θα περιμένουν να μπουν οι καινούργιες μετοχές των 2,0000 ευρώ, να φύγουν πρώτα οι βιαστικοί και οι “σκιτζήδες” και μετά θα κάνει την κίνηση που θα την φέρει εκεί που πρέπει (καθαρά υποκειμενικό ζήτημα)
 • ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ του στυλ που να τοποθετηθώ, πως βλέπετε αυτή την μετοχή που έχω αγοράσει, που βλέπετε να μπορεί να φτάσει η δείνα, τι τιμή στόχο δίνετε και λοιπές πανομοιότυπες ερωτήσεις δεν απαντώνται. Λυπούμεθα, αλλά δεν είναι δική μας δουλειά. Εμείς ενημερώνουμε, εσείς αποφασίζετε και να μην θεωρείτε τίποτα ως ΔΕΔΟΜΕΝΟ στις ΑΓΟΡΕΣ, όπως ακριβώς άλλωστε κάνουμε και στη ζωή μας.

ΑΓΟΡΑ: Ατυχώς και για πολλοστή φορά δείχνουν ότι δεν μπορούν να στηρίξουν την αγορά. Τόσες βοήθειες από παντού, τόσες (υπο)στηρίξεις, τόσα κεφάλαια, τόσες ρυθμίσεις κι όμως… Και όλοι και όλα ασχολούνται με την πάρτη τους… Και ας έχουν κατηφορίσει από τις 1.600.000 μονάδες στις… 600. Ούτε καν αυτές δεν μπορούν να “ξεπεράσουν”.

 • ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΛΟΙΠΟΥ. Βέβαια, οι φίλοι αναγνώστες μας αποκλείεται να κατέχουν πάνω από το 10% στα χαρτοφυλάκια τους σε αυτές, αρθροιστικά φυσικά.

ΟΣΗ καλή θέληση να διαθέτει κανείς, προέχει το δικό του συμφέρον. Ταπεινή εκτίμηση – άποψη καταθέτουμε και τίποτα παραπάνω. Ούτε διεκδικούμε το αλάθητον, αλλά αυτή την στιγμή η μαρκέτα αυτό δείχνει.

 • Η ΑΓΟΡΑ θέλει συνεχή παρακολούθηση, τα πάντα ρει… Δεν ισχύει δηλ. το… με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω όταν ασχολείται κανείς με το αντικείμενο της.

Γ.Κατικάς- Β.Ν:

ΑΓΟΡΑ: Άνοδο περιμέναμε λόγω των ΗΠΑ και της Ευρώπης και τελικά είδαμε μία σημαντική διόρθωση. Πιέστηκαν τράπεζες, αλλά και συνολικά μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο τζίρος χαμηλός και στην πτώση σήμερα, όπως και στις προηγούμενες ανοδικές συνεδριάσεις.
Μάλλον ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών ήταν η σημερινή, παρά κάτι το ανησυχητικό. Το ανησυχητικό για τη στήλη έρχεται από όσα είπε ο κ.Βακάκης στη γενική συνέλευση της Jumbo και είναι ένα γενικό σχόλιο για την κατάσταση την οποία βιώνει ο πλανήτης. Κατά τα λοιπά το -0,78% του γενικού δείκτη μας έστειλε στις 920 μονάδες.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Το καμπανάκι για την τροφοδοτική αλυσίδα και το κόστος μεταφοράς έκρουσε ο Απόστολος Βακάκης, πρόεδρος της Jumbo. Είναι τεράστιο θέμα και έχει υποτιμηθεί. Ήταν ο δεύτερος επιχειρηματίας που σήμερα τόνισε το ίδιο θέμα και το άκουσε η στήλη. Θα πρέπει να το δούμε πιο προσεκτικά.

Οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και μεγάλες επενδύσεις. Το κόστος μεταφοράς έχει πάει στα ύψη και κάποιες εταιρείες δε κάνουν παραγγελίες. Φανταστείτε κάποιον να χτίζει σπίτι και να πληρώνει 60% παραπάνω μόνο στα σίδερα.

Η Jumbo πάει καλά σε πωλήσεις είπε ο κ.Βακάκης αλλά μέχρι να έχει stock. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλές εταιρείες ακόμα και σε άλλους κλάδους. Ακόμα και τα συμβόλαια που είχε κάνει η Jumbo για τη μεταφορά, δεν μπορούν να τηρηθούν στο ακέραιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε ήταν μία λούτρινη αρκούδα που πουλιόταν 50 ευρώ και τώρα θα πρέπει να πουληθεί 200 ευρώ.

ΑΛΦΑ: Η πορεία της στο ταμπλό χθες μας ανησύχησε κάπως, αλλά σήμερα παρά τις όποιες πιέσεις και διακυμάνσεις θεωρούμε πως δε θα αλλάξει ο στόχος για την τιμή διάθεσης. Νομίζουμε πως θα είναι γύρω στο 1 ευρώ που έχει προεξοφλήσει κατά την άποψή μας το ΧΑ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Απώλειες για όλες τις συστημικές πλην Eurobank που έκλεισε με μικρή άνοδο. Η Πειραιώς έχασε πάνω από 3% και η άλλες πάνω από 2%.

ΟΛΠ: Μεγάλος ο όγκος στη μετοχή και πολλά έγιναν στο ξεκίνημα. Αν και πήγε μέχρι τα 20,60 ευρώ δηλαδή στο +3% έκλεισε τελικά αμετάβλητη στα 20 ευρώ.

ΟΛΘ: Περιμένουμε τη δημόσια πρόταση, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε την τιμή που αγόρασε το ποσοστό ο όμιλος Σαββίδη. Πάντως η μετοχή δε θα φύγει από το ΧΑ και η δημόσια πρόταση θα είναι ένα «μαξιλαράκι». Η μετοχή είναι σε υψηλότερα επίπεδα, λίγο, από εκείνα που είχε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και πάνω σε σημαντική αντίσταση. Έχει γενική συνέλευση στις 23 Ιουνίου και μετά θα κόψει το μέρισμα (1,42 ευρώ μικτό). Καλή η εικόνα της μετοχής με την τιμή να πηγαίνει στα 28,80 ευρώ και στο +3,60%.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με μικρό όγκο στο -8,05% και στα 1,5080 ευρώ. Θα λέγαμε πως τεχνικά ήταν σε ένα κρίσιμο σημείο, δεν έσπασε την αντίσταση και γύρισε κάπως χαμηλότερα.

ΑΝΟΔΙΚΕΣ: Καλή η εικόνα από τη Fourlis με άνοδο 1,37% και από ΟΤΕ με άνοδο 1,16%. Με μικρή άνοδο έκλεισε και η Jumbo και ακόμα μικρότερη, Eurobank, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΠΕ.

ΔΡΟΜΕΑΣ (απάντηση): Ο Ιωάννης Παπαπαναγιώτου έχει αποχωρήσει από την εταιρεία, άρα δεν είναι υπόχρεο πρόσωπο. Αυτό σημαίνει ότι δεν ανακοινώνει κάθε του πώληση, αλλά όταν περάσει κάποια όρια. Έπεσε κάτω από το 25% με πώληση 25 χιλ. μετοχών και το ανακοίνωσε. Στον ισολογισμό του 2020 αναφέρεται πως είχε 25,813% και με την τελευταία ανακοίνωση έχει 24,97%. Άρα δεν έχει πουλήσει μόνο 25 χιλ. μετοχές αλλά περίπου 300 χιλ. μετοχές. Απλά υπόχρεος για ανακοίνωση ήταν μόλις έπεσε κάτω από 25%.

ΛΑΝΑΚΑΜ: Νέα ανοδική σήμερα και η αποτίμηση πλέον στα 10,4 εκατ. ευρώ.

EPSILON NET: Στα 107 εκατ. ευρώ η δική της αποτίμηση.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Ανοδικός από το ξεκίνημα και έκλεισε στα υψηλά ημέρας σχεδόν και στο +4,20%.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Στα 1,95 ευρώ και πάει να κάνει το… άλμα.

ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ: Φαίνεται σε κάποιους δεν άρεσε η άνοδος και βάλθηκαν να την πάνε χαμηλότερα.

 • ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ από τον Θανάση Σταυρόπουλο

Σε νέα υψηλά 57 μηνών, έστω και με λιγότερο πειστικούς αγοραστές, η ΛΕΒΚ (+9,88%), από κοντά και η ΛΕΒΠ (+8,13%), με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της Εισηγμένης στα 3,9 εκατ., νέα υψηλά 137 μηνών για την Λανακάμ (+8,70%, η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 10 εκατ.), από τα υψηλά 130 μηνών έδωσε διόρθωση η Βιοτέρ (-3,85%, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 8,8 εκατ.)
 • Το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για Doppler (+7,20%), Mermeren (+3,51%), Ναύπακτο (+3,70%), Ιντερτέκ (+3,66%) και Εβροφάρμα (+2,28%), τα υψηλά 16 μηνών προσεγγίζει η Μαθιός (+3,85%, η κεφαλαιοποίηση στα 6,7 εκατ.), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Epsilon Net (+5,84%, η κεφαλαιοποίηση κοντά στα 104 εκατ.). Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 0,648 ευρώ για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

Η Μουζάκης (+1,67%), δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Ικτίνος (+4,20%) και Space (+1,57%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Entersoft (-0,54%, η κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 109 εκατ.), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Μπήτρο (-6,98%), Premia (-2,73%), ΕΛΧΑ (-0,91%) και Cenergy (-0,18%) ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε στον ΟΛΘ (+3,60%) και μένει να φανεί αν θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν ότι η επικείμενη δημόσια πρόταση, δεν θα αποτελέσει θετική έκπληξη.

 • Αύξησαν συναλλαγές οι Δρομέας (+0,82%), Intralot (+1,94%), Moda Bagno (-1,49%), Flexopack (-2,27%) και Νίκας (-8,67%), παρουσία πωλητή σε Κυριακούλη (-0,18%), Ιατρικό (-3,67%) και Lavipharm (-5,79%), τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 8/6 για την ΚΛΜ (-1,08%) και στις 9/6 για την Ελγέκα (-2,50%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Autohellas (+2,03% και υψηλά 16 μηνών) και πέντε οι ανοδικές για την Έλαστρον (+2,63% και υψηλά 161 μηνών), ενώ η σημερινή “εμφάνιση” της Τζιρακιάν (-2,40%) δεν δικαίωσε τους συγκρατημένα αισιόδοξους.
 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (II)

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.