16.11.2020 – X.A: Τα πήρες όλα κι έφυγες… (του Απόστολου Μάνθου)

16.11.2020 – X.A: Τα πήρες όλα κι έφυγες… (του Απόστολου Μάνθου)

Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τα πήρε όλα και έφυγε διανύοντας μέσα σε μία μόνο μέρα διαγραμματική ανοδική απόσταση 68 μονάδων, που άλλοτε θα χρειαζόταν κάτι παραπάνω από 20 συνεδριάσεις για να περάσει από τη μια όχθη του πλαγιοκαθοδικού καναλιού “R” στην άλλη.

  • Η ανακοίνωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου των Pfizer και BioNTech αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της εκρηκτικής ανόδου κατά 11,46% του Γενικού Δείκτη εκτονώνοντας έτσι το έντονα συσπειρωμένο καθοδικό ελατήριο που είχε διαμορφωθεί λίγο πάνω από τις 550 μονάδες.

Η αρνητική ειδησεογραφία που είχε προηγηθεί με την εξελικτική πορεία του πανδημικού lockdown και της επερχόμενης αυξητικής οικονομικής ύφεσης είχε πιέσει αρκετούς επενδυτές σε άμεσες ρευστοποιήσεις με την προσμονή της κατακρήμνισης του δείκτη και της αγοράς προς το επίπεδο των 500 μονάδων.

  • Παρά το γεγονός, βέβαια, ότι κανένα από τα αίτια της πτώσης δεν έχει τερματιστεί ή αλλάξει προς το θετικότερο αλλά, αντιθέτως, δείχνουν να οξύνονται περαιτέρω η περιρρέουσα ρευστότητα του παγκόσμιου συστήματος και ο γνωστός χρηματιστηριακός προεξοφλητικός μηχανισμός του “θα”, προκάλεσαν την ανοδική έκρηξη παρέχοντας το εύφλεκτο καύσιμο που χρειαζόταν η αγορά για να πάρει φωτιά το ταμπλό.

Διαγραμματικά, τώρα, αυτό που θα πρέπει να αποδείξει στις επόμενες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης είναι ότι διαθέτει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να χτίσει ένα αγοραστικό ορμητήριο γύρω από τη ζώνη των 660 με 665 μονάδων. Η κατασκευή τού εν λόγω βατήρα θα δώσει τα εχέγγυα για μια ανοδική αντιπαράθεση με την πολύ σημαντική περιοχή των 680 με 685 μονάδων.

  • Περιοχή, η οποία εάν όμως ξεπεραστεί μπορεί να δώσει στον Γενικό Δείκτη το “κλειδί” για την πύλη των 700 μονάδων. Στην αντίθετη των περιπτώσεων που ο δείκτης πραγματοποιήσει μια σαθρή άνευ αγοραστικής δυναμικής βάση στις 660 μονάδες τότε θα πρέπει να αναμένουμε ένα ακαριαίο pullback προς την περιοχή στήριξης των 635 με 628 μονάδων για τη διαγραμματική επανεκτίμηση της βιαστικής ανοδικής κίνησης.

πιν

  • Προχωρώντας στους επιμέρους τίτλους της Coca-Cola HBC, του ΟΤΕ και της ΤΙΤΑΝ Cement, που αποτελούν το 25% της ιπποδύναμης του δείκτη διαπιστώνουμε τα εξής οικονομικά και διαγραμματικά στοιχεία:

Για την Coca-Cola HBC, που έχει περάσει μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα στο τιμόνι του Γενικού Δείκτη με βαρύτητα 10,29%, η μικρή μείωση των εσόδων σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση κατά 2,6% το τρίτο τρίμηνο και η σημαντική αύξηση των πωλήσεων στο κανάλι τής εντός σπιτιού κατανάλωσης έσπρωξε την τιμή της μετοχής πάνω και από την ισχυρή αντίσταση των 24,50 ευρώ.

  • Διαγραμματικά, τώρα, εάν η μετοχή πατήσει με σημαντικό όγκο συναλλαγών πάνω στο επίπεδο των 24,50 με 24,20 ευρώ μπορεί να καλλιεργήσει συνθήκες περαιτέρω ανοδικής κίνησης προς το κάτω όριο του καθοδικού χάσματος του περασμένου Μαρτίου των 27,20 ευρώ. Το δε υπερμέγεθες ανοδικό candlestick που έχει αποτυπωθεί στο weekly chart τιμών μόνο “ήσυχο” δεν είναι, καθώς, εάν όντως στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδος κρατήσει σε κλείσιμο τα 24 ευρώ, θα επιφέρει ριζική αλλαγή στη μεσοπρόθεσμη διαγραμματική τάση.

πιν

  • Ο όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο, καθώς, παρά την υποχώρηση κατά 0,8% στον κύκλο εργασιών, παρουσίασε ενισχυμένα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη κατά +18,9% στα 148,8 εκατ. ευρώ. Τεχνικά, η τιμή της μετοχής προσπαθεί να επιβεβαιώσει την ανοδική τμήση της μεσοπρόθεσμης γραμμής αντίστασης “S”, στα 12,30 με 12,20 ευρώ.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του σεναρίου θα επαναφέρει την τιμή της μετοχής προς το επίπεδο των 13,28 ευρώ θέτοντας πλέον ως στόχο τα 14 ευρώ. Στην περίπτωση, όμως, που δεν μπορέσει να κρατηθεί πάνω από τη γραμμή “S” τότε η περιοχή που θα ξεκαθαρίσει τις όποιες διαθέσεις των πωλητών θα είναι αυτή μεταξύ των 12 και των 11,65 ευρώ.

πιν

  • Τέλος, ο όμιλος ΤΙΤΑΝ συνεχίζει να εκπλήσσει, καθώς κατέγραψε ισχυρότερες οικονομικές επιδόσεις στο 9μηνο του 2020 σε σχέση με το 2019. Παρά την οριακή μείωση κατά 0,5% στον κύκλο εργασιών εμφάνισε λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) αυξημένη κατά 10,1% στα 229,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 58 εκατ. ευρώ έναντι 45,2 εκατ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο του 2019, σημειώνοντας έτσι αύξηση 28,1%.

Η τιμή της μετοχής έχει τμήσει μετά από 5 αποτυχημένες προσπάθειες την περιοχή αντίστασης των 11,60 ευρώ ανοίγοντας έτσι το πεδίο για τη διαμόρφωση τιμών μέσα στο εύρος διακύμανσης των 12 με 13 ευρώ. Εδώ μια πιθανή ανοδική καταστρατήγηση της περιοχής αντίστασης των 13 ευρώ θα δώσει σημαντικά κέρδη στους μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές, καθώς το αμέσως επόμενο γήπεδο διαμόρφωσης τιμών εντοπίζεται μεταξύ των 15,80 με 17,80 ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανοδική διάσπαση του απλού κινητού μέσου των 100 ημερών (ΚΜΟ:100) μετά από σχεδόν 200 συνεδριάσεις.

πιν

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”