(2)15 Μαϊου 2020– (Nο. 98): Σχόλια, εκτιμήσεις, αναφορές από τον κόσμο του Χ.Α και των Αγορών

OPTIMA BANK – OTE: Σύσταση Αγορά, τιμή στόχος 15,4000 ευρώ με τους αναλυτές της να χαρακτηρίζουν ισχυρά τα αποτελέσματα 1Q20, πάνω από τις εκτιμήσεις τους και να επαναβεβαιώνουν την θετική τους στάση απέναντι στη μετοχή του οργανισμού.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΙΣΧΥΡΩΝ: Διαβάζουμε…

 • Η κυβέρνηση Τραμπ την Παρασκευή κινήθηκε για να εμποδίσει τις αποστολές ημιαγωγών στην Huawei Technologies από παγκόσμιους κατασκευαστές chip, σε μια ενέργεια που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις με την Κίνα.
 • Εάν οι ΗΠΑ μπλοκάρουν περαιτέρω την παροχή βασικής τεχνολογίας στην Huawei, η Κίνα θα ενεργοποιήσει τη «λίστα αναξιόπιστων οντοτήτων», θα περιορίσει ή θα ερευνήσει εταιρείες των ΗΠΑ όπως η Qualcomm, η Cisco και η Apple και θα αναστείλει την αγορά αεροπλάνων της Boeing.

TITAN: Κάτι το 3μηνο που δημοσίευσε, κάτι οι… προοπτικές του, κάτι η νέα επιστροφή κεφαλαίου με τον δανεισμό όμως να συνεχίζει την ανηφόρα θα του στοιχίσουν κι άλλο στη συνέχεια. Πάλι καλά που συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών…

ΕΥΡΩΒ: Εικόνα κάθε άλλο ενθαρρυντική στο ταμπλό. Έχασε σε κ/φση και ολόκληρη την Vivartia

PRODEA: Καλά αυτοί εδώ ζουν σε ένα παράλληλο δικό τους κόσμο και λαϊκιστί στην καρακοσμάρα τους.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ: Πάντα στο 60%…

ΜΑΣΟΠ: Ξεχάσαμε να βάλουμε το link…

 • German economy contracts 2.2% QoQ in 1Q, biggest slump since Q1 2009, but German fared a lot better than Italy (Q1: -4.7%), Spain (Q1: -5.2%) or France (-5.8%). German 4Q GDP Revised to -0.1% from 0.0% on quarter so Germany already in recession.
Εικόνα__________________________

(1) 15 Μαϊου 2020 – (Nο. 98): Σχόλια, εκτιμήσεις, αναφορές από τον κόσμο του Χ.Α και των Αγορών

ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΦΕΡΕ ΞΑΝΑ ο Αμερικάνος…

Αλλά κι αυτή η μανία να συγκρίνουν τις υπόλοιπες αγορές και αγορούλες με τον ΝΑΟ μας ξεπερνάει.

 • Τι δουλειά έχει βρε η Παναχαική με την Μπαρτσελόνα ή ο Απόλλωνας με την Ρεάλ; Αντε, και στην καλύτερη των περιπτώσεων ο Παναθηναϊκός με την Λίβερπουλ (δηλ. ο DAX με τον Dow Jones), για να γινόμαστε και κατανοητοί.

Οσο αποτιμώνται οι (6) μεγαλύτερες εταιρείες του Ναού, αξίζει ολόκληρο το γερμανικό χρηματιστήριο. Και όσο τζίρο κάνει το ελληνικό χρηματιστήριο σε ένα χρόνο συνολικά, τον κάνει μία μεγάλη εταιρεία της Wall σε μία μόλις ημέρα.

 • Μιλάμε, για την αποθέωση της γραφικότητας.

ΑΓΟΡΑ – ΣΧΟΛΙΟ: 

 • Σε κάποιους κακοφάνηκε που ο γενικός δείκτης υποχώρησε μόλις 0,43% και δεν διαλύθηκε όπως οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί(!!)… Οι άνθρωποι πάει και τελείωσε, είναι άρρωστοι, είναι ψυχοπαθείς, είναι σχιζοφρενείς.
 • Αντί να γράψουν ένα καλό λόγο, δώστου μιζέρια και κακεντρέχεια.
 • Και ας αποτιμάται το Χ.Α στο 23,5% του ΑΕΠ (παίρνοντας υπόψη μας και το υφεσιακό -10% μας).

Εν τω μεταξύ, στα κείμενα τους το 60% ασχολείται με τις (4) μετοχούλες, αντί μίας απλής παραγράφου με στατιστικά δεδομένα, το πολύ πολύ… Καμία αναφορά, καμία συναίσθηση ότι οι 4 αυτές μετοχούλες είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνες για το διεθνές ξεφτύλισμα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς ως της χείριστης σε παγκόσμιο επίπεδο σε απόδοση επί σειρά ετών. Με φυσικούς αυτουργούς τα εντεταλμένα από αυτές όργανα. Τα λεγόμενα και εκτελεστικά, που στην περίπτωση τους ήταν όνομα και πράγμα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, να έχεις και ένα δείκτη – Ftse25 ονομαζόμενο – που το 40% σχεδόν της απόδοσης του να εξαρτάται από 2 (!!) μετοχές και πάνω σε αυτό να παίζουν στα Παράγωγα τα αιώνια θύματα του… Για να θυμηθούν επιτέλους – εφέτος – να τον κάνουν μη ξεφωνημένο από τον επόμενο μήνα. Δεν γίνονται φίλοι μας αυτά θα πει κανείς ουδέτερος τρίτος… Και όμως γίνονται σε αυτό τον τόπο, όπως και πολλά άλλα.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Χωρίς το -4,43% της Coca Cola HBC θα έκλεινε χθες θετικός.



ΟΤΕ – ΤΡΙΜΗΝΟ 2020

 • ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ: 5,59 δισ. ευρώ
 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ:2,14 δισ. ευρώ
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 11,8900 ευρώ
 • ΒΟΟΚ VALUE MTX: 4,5500 ευρώ
 • P/BV: 2,6
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,43
 • ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ: 4,4% καθαρά (μια χαρά)

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΤΕ ΠΑΙΧΤΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ

Aπό τις 1.550.216 μονάδες στις … 272 μονάδες τώρα!!!!!


ΑΝΑΦΟΡΕΣ + ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 • ΤΗΝ ΟΤΟΕΛ την… ξέσχισαν μικροί και μεγάλοι. Για να δούμε τώρα, τι θα κάνουν με τα Ελληνικά Πετρέλαια…
 • ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Σε λίγο θα ξαναδώσουν κέρδη σε όσους traders μαντεύουν τα δρομολόγια, έστω σε αυτούς τους λίγους που δεν τους ξεπάστρεψαν.
 • ΑΔΜΗΕ: Δύσκολα θα ξαναγυρίσει
 • ΤΙΤΑΝ: Υπάρχουν γκρίζες σκιές, ενώ δεν χρειαζόταν η επιστροφή κεφαλαίου. “ΕΧΑΕ” τον κατάντησαν τον τίτλο… Δεν έφτασε τυχαία από τα 25 στα 9 ευρώ… Είπαμε, ότι παράγινε το κακό, γράψαμε και καλά, ενθαρρυντικά σχόλια και νάσου επιστροφή κ/φ ενώ ακολουθούν κι άλλες.
 • ΕΧΑΕ: Μην ασχολείστε με τζίρους, p/e και τα τοιαύτα. Στην διαδρομή όμως από τα 4,5000 προς τα πέντε ευρώ έπρεπε να δίνατε το 50%… Σφάλμα τακτικής. Όπως και όσοι δεν πούλησαν ΟΤΟΕΛ στα 8plus (50/50) και τόσες άλλες περιπτώσεις.

Δεν μπορεί λχ η ΠΕΙΡ να έχει ξεκινήσει από τα 0,7000 να ξεφεύγει από τα 2,5000, τα 2,8000, τα 3,1000 και να πλησιάζει τα 3,4000 και να μου λέτε τώρα (και δεν είναι ένας και δυο)… κτυπάω το κεφάλι μου…

 • ΤΑΜΠΛΟ: Θα συνεχιστεί η συσσώρευση κατά τα φαινόμενα, αλλά δεν μπορούμε και να αποκλείσουμε ξαφνικό τίναγμα προς τα πάνω.. Αυτά μου λέει ο δικός μου χάρακας.

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

DAX – ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ 


 • It certainly resembles a ‘V’! The OECD China Leading Indicator.
Εικόνα
 • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΕΜΠΕΔΩΣΗ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Καλόν είναι να επισημάνουμε στους πολύ καλόπιστους μικροεπενδυτές των αγορών ότι απέναντί τους έχουν μία ξεχωριστή κάστα ανθρώπων… Αυτήν δηλαδή των μεγαλομετόχων και ταυτόχρονα διοικούντων τις εταιρείες με τις μετοχές των οποίων οι μικροεπενδυτές κατατρίβονται για τον άλφα ή βήτα λόγο. Αυτοί είναι και οι αντίπαλοί τους…

 • Κι αυτό, γιατί κοιτάνε μόνον την πάρτη τους και πως θα εκμεταλλευτούν το οτιδήποτε θα τους φέρει κέρδος ανεξαρτήτως αν κάποιος άλλος χάνει ή καταστρέφεται. Αυτή είναι η μοναδική σκέψη, αυτή είναι η κινητήριος δύναμη κάθε σκέψης και κίνησής τους. Το πως θα τα αρπάξουν από παντού.

Βέβαια, το παρήγορο είναι ότι τουλάχιστον στο ελληνικό χρηματιστήριο (το πιο αθώο από όλα τα υπόλοιπα και μιλάμε πολύ σοβαρά) υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες (μειοψηφία φυσικά) που δεν κυριαρχούνται από ταπεινά ελατήρια και οι οποίοι αξίζουν για να ασχολείται κανείς μαζί τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Από την στιγμή που η αγορά του Χ.Α έχασε τον τίτλο της ξεκάθαρα ανοδικής τάσης, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πίνακα διαπραγματεύονται μετοχές ακριβές έως πανάκριβες. Να προσέχετε, για να έχετε.

 • Μην κοιτάτε κόστος κτήσης… Αν δεν σας ικανοποιεί μία μετοχή είτε λόγω απογοητευτικής συμπεριφοράς διαρκείας στο ταμπλό, είτε λόγω ανησυχητικών χρηματοοικονομικών μεγεθών + προοπτικών της εταιρείας που εκπροσωπεί σε αυτό. Πόσο μάλλον όταν συνδυάζει αμφότερα.
 • Δημιουργείστε ρευστότητα και εκμεταλλευτείτε την με σύνεση και μέτρο. Όλο και κάποια ευκαιρία (είτε φθηνή λόγω μεγεθών, είτε λόγω τσακίσματος- υπερπώλησης της) θα εμφανίζεται στον ορίζοντα για να την εκμεταλλεύεστε… Πρόσφατες αυτές των ΕΥΠΙΚ, ΠΛΑΙΣΙΟ, ΠΛΑΘΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ, ΑΒΑΞ κλπ κλπ…

YΓ: ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΤΕ σχόλια, εκτιμήσεις σας, τα καλώς κείμενα, τα κακώς κέιμενα, να μας τα… ψέλνετε  στο [email protected]

ΥΓ1: ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΕΠΕΙΓΟΝ και θέλετε άμεση απάντηση στο [email protected]

ΥΓ2: Οι νεοσσοί του Χ.Α να μην επηρεάζονται από τα γραφόμενα στα διάφορα forums. Γιατί πολλές φορές γράφονται παλαβομάρες και ασυναρτησίες, σε βαθμό να διερωτάσαι για την διανοητική τους κατάσταση.

ΥΓ3: Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας. Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε. Και φυσικά εσείς διαλέγετε και ποιους να εμπιστεύεστε. Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον. Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Βασίλης Παπαθεοδώρου

μ/μ