15 IAN 2022- Χ.Α+ Markets (Nο.12): Σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές

 • SPREADS
ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ 1,51 +1,55
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0,53 +0,57
ΙΣΠΑΝΙΑ 0,64 +0,68
ΙΤΑΛΙΑ 1,34 +1,38

14:10

ΟΛΠ: Θα πάνε ταμείο οι νυν αγοραστές του… Αστεία η κ/φση, αλλά με μπλεγμένους τους κινέζους δύσκολα βγαίνει κέρδος. Θα βγει όμως… Το πρόβλημα το έχουν όσοι εγκλωβίστηκαν στα υψηλά των 22 ευρώ οπου διαπραγματευόταν πριν μόλις εννιά, δέκα μήνες…

 • Που να το φανταζόντουσαν όμως και δικαιολογημένα. Γι αυτό τα χαρτοφυλάκια μας πρέπει να έχουν διασπορά. Χάνεις απο τον ΟΛΠ, κερδίζεις από τον ΜΥΤΙΛ, την ΙΝΛΟΤ, χάνεις από τον ΤΙΤC, κερδίζεις από την ΚΟΥΕΣ, την ΒΥΤΕ ή την ΠΕΡΦ κ.ο.κ.

11:10

ΜΙΓ: ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ… απλά…

 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 825 εκατ. ευρώ και
 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ… 62 εκατ. ευρώ…

16:30

EΛΙNOIΛ (1): Υποαποδίδει και μάλιστα σημαντικά του ΓΔ (Στο +20% αυτός στο 12μηνο και +3% αυτή…) Υστερεί και 40% της Book Value και ποιός ξέρει πόσο από την πραγματική της αξία…
**
ΕΛΙΝΟΙΛ (2): Αλλο ένα πολύ ποιοτικό και με προοπτικές δυναμικής αντίδρασης τερματικό project που η διόρθωση του σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα μας υποχρεώνει να το επανεντάξουμε στο ραντάρ των επισημάνσεων μας…Να πάρουμε και το αίμα μας πίσω… Γελοία – το ολιγότερον – η τωρινή αποτίμηση αυτού του ομίλου τον οποίον αργά ή γρήγορα θα απορροφήσει κάποιος ενεργειακός γίγαντας.
**
ΕΛΙΝΟΙΛ (3): ΒΟΟΚ VALUE: 2,4500 ευρώ, στο ταμπλό 1,7500 και ΧΑΜΗΛΑ – ΥΨΗΛΑ 12Μ: 1,5700 με 2,5600 ευρώ. Μέσος όρος χαμ-υψηλο: 2,0600 ευρώ, μία τιμή απόλυτα εφικτή και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ολίγων εβδομάδων αν κάποιοι ασχοληθούν με την ποιότητα και όχι με την…σαβουροσύνη. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

ΓIANNHΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Τελειώνει το “πάρτι” των μετοχών;

 • Θα περίμενε κάποιος ότι, μετά από μία 12ετή άνοδο με ιστορικά υψηλές αποδόσεις, αλλά και εν μέσω τόσων αντίθετων (δε χρησιμοποιούμε τη λέξη “αρνητικών”, αλλά “αντίθετων”) στοιχείων στην επικαιρότητα, όπως είναι το -επιβεβαιωμένο πλέον- πρόγραμμα διακοπής των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και έναρξη του κύκλου ανόδου των επιτοκίων, οι αμερικανικές αγορές θα κατέρρεαν. Αυτό άλλωστε …προφητεύουν, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, οι διάφορες “κασσάνδρες”.

Παρ’ όλα αυτά, οι αγορές αντέχουν και, παρά την αναστάτωση των πρώτων ημερών του έτους, οι χρηματιστηριακοί δείκτες εξακολουθούν να απέχουν ελάχιστα, από τα ανώτατα υψηλά επίπεδα που πέτυχαν στην περίοδο των εορτών.

 • Υπάρχουν λόγοι που συμβαίνει αυτό. Μπορεί να μειώνεται ο ρυθμός “ροής” της νομισματικής ρευστότητας στην οικονομία, όμως, η υφιστάμενη ρευστότητα, είναι ακόμη αρκετή για να διατήρηση τις τιμές των μετοχών σε ικανοποιητικά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, ακολουθεί η “ροή” της νομισματικής ρευστότητας των “πακέτων” του κ. Biden.

Όμως, ακόμη και αν η ρευστότητα τείνει να περιοριστεί, τότε, απλά το “πάρτι” των μετοχών στις αγορές, θα “μετακομίσει” από τις τεχνολογικές και άλλες μετοχές της κατηγορίας της “υψηλής ανάπτυξης”, στην κατηγορία των μετοχών “υψηλής αξίας”, κατηγορία που δεν είχε συμμετάσχει στον ίδιο βαθμό, στην άνοδο που προηγήθηκε.

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΚΑΣ@ΒΝ και ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ: Στην Ελλάδα δυστυχώς άμα χρωστάς πολλά βρίσκεις τρόπο να μην πληρώσεις ή να πληρώσεις λίγα. Νομίζουμε πως υπάρχει και ένα θέμα ανταγωνισμού. Δηλαδή μία επιχείρηση που δεν έχει μεγάλα δάνεια και τα πληρώνει κανονικά, σε σύγκριση με κάποια που χρωστάει πολλά και της τα κουρεύουν για να επιβιώσει, λειτουργεί ανταγωνιστικά προς την πρώτη. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να επιβιώσουν όλοι, αλλά κυρίως αυτοί που χρωστάνε πολλά να μην έχουν να δώσουν, όχι να τα έχουν στο εξωτερικό και να έχουν και όφελος.

***

ΕΚΘΕΣΕΙΣ για τις ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΕΣ

 • Eurobank Equities: Δίνει τιμή στόχο 1,2500 ευρώ για την Alpha Bank, τα 4,2000 ευρώ για την Εθνική και τα 1,9100 ευρώ για την Πειραιώς.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Οι εκταμιεύσεις που έρχονται από το 2022 έως το 2026, μαζί με τα δάνεια και την συμμετοχή των Ιδιωτών είναι πάνω από 5%, ως ποσοστό του ΑΕΠ, για κάθε ένα χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται οι επιμέρους πολλαπλασιαστές ρευστότητας που δημιουργούνται. Πιθανότατα, να μην έχουμε αντιληφθεί πλήρως τη σημασία που έχει για την Οικονομία, την απασχόληση και την Κοινωνία, η εισροή όλων αυτών των πόρων για ένα τόσο σημαντικό χρονικό διάστημα.

 • Η καθημερινότητα της πανδημίας έχει βάλει σε δεύτερο πλάνο εξελίξεις, που εκτός από την χρηστικότητά τους, θα δημιουργήσουν ένα σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα και προστιθέμενη αξία με ευρεία διάχυση σε κλάδους δραστηριότητας και μεγέθη Επιχειρήσεων. Το Χρηματιστήριο πάντως κάτι άρχισε να καταλαβαίνει τελευταία… 

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο ότι οι Οικονομίες κάνουν μικρούς και μεγάλους κύκλους και όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στο ξεκίνημα ενός μεγάλου ανοδικού κύκλου, που σταδιακά θα φέρνει νέα κεφάλαια, τόσο στην πραγματική Οικονομία, όσο και την Χρηματιστηριακή Αγορά.

**

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στην κούρσα που ξεκίνησε για την ανάδειξη της “μετοχής του 2022”, το “κεφάλι” διατηρεί η Sato (+62,22%), ακολουθούμενη από Βιοτέρ (+36,61%), ενώ σε πυκνό όμιλο ακολουθούν MIG (+24,4%), Παϊρης (+23,61%), Byte (+22,03%), Realcons (+21,86%), Μοτοδυναμική (+21,53%), Lavipharm (+20,69%), Χαϊδεμένος (+20,34%) και ΑΝΕΚ (+20%).

ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ (του Θανάση Σταυρόπουλου): Επέστρεψαν οι αγοραστές σε Ικτίνο (+1,94% και “πακέτο” 100000 τεμ. στα 0,78 ευρώ), Ιντρακόμ (+1,06%), Κρι Κρι (+0,71%), Q&R (+5,39%) και Sato (+1,39%). Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ελινόιλ (+5,23%, με σχετικά αυξημένες συναλλαγές). Ξαφνικό “bid” στην ΑΝΕΠΟ (+20%).

 • Σε νέα υψηλά 23 ετών η Autohellas (+1,49%), σε υψηλά 4ετιας η εντοπισθείσα εγκαίρως Ελλάδος (+2,79%), σε νέα ιστορικά υψηλά η Cenergy (+0,30% και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις), σε νέα υψηλά 13 ετών ο Παπουτσάνης (+1,12%). Αύξησαν συναλλαγές οι Fieratex (-1,72%), Έλαστρον (-3,45%), Πετρόπουλος (-2,33%) και Πλ. Κρήτης (-2,16%).

Κινήσεις “profit taking” σε Attica Group (-2,65%), Performance (-1,68%), Profile (-0,31%), Centric (-0,99%), Ιντεάλ (-1,08%) και Τζιρακιάν (-1,99%). Σε υψηλά 12μηνου η MIG (+7,74% και πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις). Παρουσία πωλητών σε ΕΛΓΕΚ (-1,58%), ΚΟΡΔΕ (-2,78%), ΒΙΟΣΚ (-2,58%) και ΣΠΙ (-1,99%).

 • Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 31/12 και νέα υψηλά 161 μηνών για την ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (+2,76%). Επιμένει πλαγιοανοδικά ο Δρομέας (+0,23%). Σε υψηλό 5μηνου η Βιοτέρ  (+2,04%). Με λίγες συναλλαγές ισοφάρισε τα υψηλά 4μηνου, που είναι και υψηλά 241 μηνών, η Space (+0,99%).

Δεν είχαν πειστικούς αγοραστές οι ΑΑΑΠ (+8,54%), ΜΙΝ (+2,33%), ΚΑΜΠ (+0,43%), ΜΕΝΤΙ (+2,89%), ΑΝΔΡΟ (+2,56%), ΧΑΙΔΕ (+1,43%), ΚΕΚΡ (+0,31%), ΛΟΓΟΣ (+1,79%), ΠΡΟΝΤΕΑ (+4,65%), ΠΑΙΡ (+3,26%), ΦΟΥΝΤΛ (+0,72%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+2,54%), ΙΝΤΕΤ (+1,97%) και ΠΡΔ (+10%).

 • Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τους Ευρωσυμβούλους (-4,03%). Μόνο λίγες δεν είναι οι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Epsilon Net (-3,40%).Συνεχίζεται η “επιβίβαση δυνάμεων”, παρά τα υψηλά 136 μηνών, στην Lavipharm (+10,24%).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 • Αναμένεται σημαντική αύξηση στη ζήτηση κεφαλαίων

Η αύξηση της ζήτησης κεφαλαίων, σε μία περίοδο κατά την οποία οι κεντρικές τράπεζες θα προσπαθούν να περιορίσουν τα μεγέθη των ισολογισμών τους (οι οποίοι, “φούσκωσαν” εντυπωσιακά κατά τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της πολιτικής που ακολούθησαν), αναμένεται να έχει σημαντικές επιδράσεις στην πορεία των διαφόρων χρηματοοικονομικών αγορών.

 • Με βάση τη λογική ακολουθία των πραγμάτων, στο τέλος της δεκαετίας, το επίπεδο των επιτοκίων θα είναι αρκετά υψηλότερο από το επίπεδο που βρίσκονταν στην αρχή της.

Παράλληλα, αυτό θα σημάνει καλύτερη -και πιο λογική- αντιμετώπιση του κινδύνου στις αγορές των μετοχών -όχι, η αποτίμηση των μετοχών δεν θα υποχωρήσει απαραίτητα, αλλά η ροή των κεφαλαίων προς αυτές θα γίνεται πιο επιλεκτικά και με αυστηρότερα κριτήρια, κάτι που θα περιορίσει τους ρυθμούς ανόδου των δεικτών, ενώ ίσως αυξήσει τις διακυμάνσεις τους.

 • Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι, η αυξημένη ζήτηση κεφαλαίων και οι αυξημένες επενδύσεις, δε θα σημαίνει απαραίτητα ότι ο πληθωρισμός θα μονιμοποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Για το ζήτημα του πληθωρισμού, διατηρούμε την ίδια άποψη:

Η μειωμένη ανταγωνιστικότητα των αναπτυγμένων οικονομιών στο βιομηχανικό τομέα και η δημογραφική τους γήρανση, θα αποτελούν, για αρκετά ακόμη χρόνια, ανασταλτικούς παράγοντες για την άνοδο ή την διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα για μακρό χρονικό χρονικό διάστημα.

 • Η δε αύξηση του πληθωρισμού κατά τους τελευταίους μήνες, οφείλεται περισσότερο σε εξωτερικές επιδράσεις (προγράμματα στήριξης λόγω της πανδημίας, ενεργειακή κρίση λόγω των μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής και αναστάτωση στις εφοδιαστικές αλυσίδες) και λιγότερο σε εγγενή αίτια των ίδιων των οικονομιών.

https://www.eurocapital.gr/


 • ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ


 • Απώλειες 200 μονάδων κατέγραψε ο Dow στη συνεδρίαση της Παρασκευής μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των αμερικανικών τραπεζών. Δεύτερη σερί εβδομάδα για τη Wall Street εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και της προοπτικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τη FED.

Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones υποχώρησε 201,81 μονάδες ή 0,56%, στις 35.911,81 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,08% στις 4.662,85 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στο +0,59% και έκλεισε στις 14.893,75 μονάδες.

 • Οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν υπεραποδώσει τις τελευταίες εβδομάδες καθώς τα επιτόκια κινήθηκαν υψηλότερα, ήταν σε γενικές γραμμές οι μεγάλοι χαμένοι καθώς τα τριμηνιαία αποτελέσματα δεν… ενθουσίασαν τους επενδυτές.

Η JPMorgan Chase, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ από άποψη ενεργητικού, παρουσίασε κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, αλλά οι μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από 6%. Τα κέρδη της εταιρείας βοηθήθηκαν από μια μεγάλη αποδέσμευση πιστωτικού αποθεματικού και ο CFO Jeremy Barnum προειδοποίησε ότι η εταιρεία πιθανότατα θα χάσει έναν βασικό στόχο κερδών τα επόμενα δύο χρόνια.

 • Η μετοχή της Citigroup υποχώρησε 1,3%. Η τράπεζα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις εσόδων, αλλά παρουσίασε πτώση 26% στα κέρδη. Οι μετοχές της Morgan Stanley και της Goldman Sachs, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα, υποχώρησαν επίσης.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Wells Fargo σημείωσαν άνοδο 3,7% αφού τα έσοδα της τράπεζας ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Ο διευθύνων σύμβουλος Charles Scharf δήλωσε ότι η ζήτηση δανείων αυξήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

 • Στον τομέα της τεχνολογίας, η μετοχή του Netflix σημείωσε άνοδο πάνω από 1% μετά την ανακοίνωση αύξησης της τιμής για τους συνδρομητές των ΗΠΑ και του Καναδά, βοηθώντας τον Nasdaq να βρεθεί σε θετικό έδαφος.

 • Με κέρδη έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου την Παρασκευή, καταγράφοντας την τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο, με αναλυτή να προειδοποιεί για δυνητικές διαταραχές στην αγορά ενέργειας, καθώς εντείνονται οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

“Από ενεργειακή άποψη, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό γεγονός”, δήλωσε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Price Futures Group. Η Ρωσία δεν αποτελεί μόνο έναν σημαντικό παραγωγό πετρελαίου, αλλά η Ευρώπη, στη βιασύνη της να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα, εξαρτάται περισσότερο από τη Ρωσία ως κύρια πηγή ενέργειας, τόνισε.

 • Η Ρωσία άρχισε να μετακινεί άρματα μάχης και περαιτέρω στρατιωτικό εξοπλισμό προς την Ουκρανία από τις βάσεις της στην Άπω Ανατολή, καθώς διπλωμάτες πραγματοποιούν διαπραγματεύσεις για το ζήτημα, ανέφερε την Παρασκευή η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.

Επίσης, την Παρασκευή, η Associated Press μετέδωσε ότι μια κυβερνοεπίθεση έκανε προσωρινά μη διαθέσιμες πολλές κυβερνητικές ιστοσελίδες της Ουκρανίας. Η κρατική υπηρεσία ασφαλείας SBU της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κάποιες ενδείξεις που δείχνουν ότι η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση σε διαδικτυακούς τόπους της ουκρανικής κυβέρνησης έγινε από ομάδες χάκερ που συνδέονται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

 • “Ενώ η ρωσο-ουκρανική κρίση επηρεάζει άμεσα τις περιφερειακές τιμές του φυσικού αερίου, οι τιμές του αργού είναι γενικά αποστασιοποιημένες, καθώς ελάχιστο ρωσικό πετρέλαιο διέρχεται από την Ουκρανία”, δήλωσε ο Manish Raj, οικονομικός διευθυντής της Velandera Energy Partners, και πρόσθεσε: “Παρόλα αυτά, το ενδεχόμενο μιας ένοπλης σύγκρουσης αποτελεί μια σοβαρή εξέλιξη και έχει ευρείες γεωπολιτικές προεκτάσεις, ενισχύοντας έτσι τα “ασφάλιστρα” των τιμών του πετρελαίου”.

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Φεβρουαρίου, σημείωσε κέρδη 1,70 δολ. ή 2,1% και έκλεισε στα 83,82 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, σημείωσε άνοδο 6,2%, καταγράφοντας μάλιστα την τέταρτη σερί εβδομάδα κερδών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

 • Παράλληλα, το Brent παράδοσης Μαρτίου, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πρόσθεσε 1,59 δολ. ή 1,9% και έκλεισε στα 86,06 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, έκλεισε με άνοδο 5,3%.
Οι αγορές πετρελαίου ανακουφίστηκαν επίσης από την ενίσχυση της αισιοδοξίας για τη ζήτηση, δήλωσε ο Raj. Πολλά μέρη ζήτησης πετρελαίου, συγκεκριμένα η Ισπανία και οι ευρύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν “αρχίσει να αντιλαμβάνονται τον κορονοϊό ως ενδημικό φαινόμενο”, γεγονός που σημαίνει ότι “μαθαίνουν να ζουν με τον ιό αντί να επιβάλλουν σποραδικά lockdowns”.
 • Εν τω μεταξύ, ο OPEC+ επιμένει στο σχέδιο για τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής, αντιστεκόμενος στις πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και άλλων χωρών για επιτάχυνση της αύξησης. Ταυτόχρονα, ορισμένα μέλη του OPEC έχουν αποτύχει να τηρήσουν τις αυξημένες ποσοστώσεις.

Οι προσδοκίες για την προσφορά συνεχίζουν να απαιτούν αυξημένη παραγωγή από τον OPEC+ και τους αμερικανούς παραγωγούς τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Robbie Fraser, υψηλόβαθμο στέλεχος της Schneider Electric.

 • “Ωστόσο, η γεωπολιτική κατάσταση και οι απρογραμμάτιστες διαταραχές έχουν προσθέσει στήριξη στις τιμές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα”, είπε και πρόσθεσε: “Οι αναταραχές σε χώρες όπως η Λιβύη και το Καζακστάν προκάλεσαν κάποιες έντονες, αλλά πιθανότατα προσωρινές, απώλειες στην παραγωγή τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι πιθανότητες για μια πρόοδο στις συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν εκ νέου υποχωρήσει”.

 • Με κέρδη στην εβδομάδα έκλεισε ο χρυσός, παρά τις σημερινές απώλειες. Ο Colin Cieszynski, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην SIA Wealth Management, απέδωσε την πτώση της ημέρας εν μέρει σε profit-taking ενόψει του τριήμερου χωρίς συναλλαγές, καθώς οι αγορές θα είναι κλειστές τη Δευτέρα εξαιτίας της αργίας για την ημέρα του Martin Luther King Jr..

Ωστόσο, η πτώση του αμερικανικού δολαρίου στην εβδομάδα και ο ρόλος του χρυσού ως μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού μακροπρόθεσμα είναι μεταξύ των λόγων στους οποίους οφείλεται η εβδομαδιαία άνοδος για το πολύτιμο μέταλλο, πρόσθεσε.

 • Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε 0,3% ή 4,90 δολάρια στα 1.816,50 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας ενδοσυνεδριακά “αγγίξει” προηγουμένως τα 1.829,30 δολάρια. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο χρυσός ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,1%, έπειτα από πτώση 1,7% στην εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιανουαρίου. Πριν από αυτό, είχε καταγράψει 4 σερί εβδομάδες κερδών.

Ο μακροπρόθεσμος ρόλος του χρυσού ως μέσου αντιστάθμισης απέναντι στον πληθωρισμό έχει επανέλθει στο προσκήνιο, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό τιμών καταναλωτή από το 1982 και το ποσοστό των τιμών παραγωγού να πλησιάζει το 10%, τόνισε ο Cieszynski.

 • Οι επενδυτές προετοιμάζονται για αυστηρότερη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες και ανησυχούν για το πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι κεντρικές τράπεζες στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι ο ICE U.S. Dollar Index, δείκτης που μετρά τη σχέση του δολαρίου έναντι έξι ισχυρών νομισμάτων, σημειώνει άνοδο 0,4% σήμερα, αλλά σε επίπεδο εβδομάδας υποχωρεί κατά 0,6%. Σημειώνεται ότι το ασθενέστερο δολάριο κάνει το χρυσό σε τιμές δολαρίου λιγότερο ακριβό για τους αγοραστές στο εξωτερικό.

 • Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 24 cents ή 1,1% στα 22,918 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφντας ωστόσο άνοδο 2,3% στην εβδομάδα. Παράλληλα, ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου διολίσθησε 2,8% στα 4,421 δολάρια τη λίβρα, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο κατά 0,2%.

Τέλος, η πλατίνα παράδοσης Απριλίου έχασε 0,8% στα 964,60 δολ. ανά ουγγιά, με άνοδο 0,8% στην εβδομάδα, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου έκλεισε στα 1.878,20 δολάρια ανά ουγγιά, με πτώση 0,6% σήμερα αλλά με άνοδο άνω του 2% στην εβδομάδα.

**

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.