15 ΔΕΚ 2021- Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα (Μέρος 2)

ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ: Πολύ μεγάλες οι διαφορές μεταξύ ζήτησης και προσφοράς στο 85% των μετοχών, δεν επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Αλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα της ρηχότητας του Χ.Α, αλλά είπαμε “Αυτή η στάνη, αυτό το τυρί βγάζει”. Εμείς φυσικά σπάμε πλάκα, έχουμε υπομονή και επιμονή για να φάνε και οι κότες…

 • Το αποτέλεσμα το δικό μας μετράει και όχι η τρέλα που κουβαλάνε οι περισσότεροι στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αλλωστε, γιατί να διαφέρει το Χ.Α από τους υπόλοιπους κοινωνικούς ιστούς;

Επομένως ακολουθούμε τους επιτυχημένους, τους οραματιστές και αγωνιστές επιχειρηματίες που δεν επηρεάζονται από τα εκάστοτε καθέκαστα και κοιτάνε αποκλειστικά την δουλειά τους και το σπουδαιότερον για τους υπόλοιπους, την ευημερία των επενδυτών μετόχων τους.

 • KΑΙ από Αγορά Πωλητών, πόσο γρήγορα μεταβάλλεται σε Αγορά Αγοραστών βρε παιδιά;

ΠΟΛΥ καλή η διόρθωση, απαραίτητη θα λέγαμε για την υγεία της Αγοράς και για το ότι προφανώς έσφιξαν οι… (τα λουριά ήθελα να γράψω) στους κακομαθημένους που ήθελαν κάθε μέρα να τα κονομάνε και να αυτοθαυμάζονται στα στέκια τους.

 • ΟΙ αγορές είναι δρόμος μαραθώνιος και όχι κατοστάρι… Και πάνω απ’όλα μοναχικός. Κανείς δεν μπορεί να επιβληθεί στο μυαλό του άλλου, στο τρόπο που σκέπτεται, διαφορετικές οι ανάγκες του καθενός άλλωστε.

ΟΠΟΙΟΙ ασχολούνται μαζί τους, πρωτίστως κοιτάνε πως να μη χάσουν και μετά πως μπορούν να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο της οικογενείας τους. Η κατάληξη όποιων κυνηγούν τα πολλά – η απληστία τους δηλ.- είναι εκ των προτέρων γνωστή.

ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ στο Χ.Α δεν λένε την αλήθεια εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Κοιτάνε τις 900, τις 850, τις 1000 κοκ και ποτέ δεν σκέφτονται την σχέση κάθε μετοχής, την σύγκριση της μαζί τους.

 • Γιατί αν το έπρατταν, θα έβλεπαν ότι για τις περισσότερες (αναφερόμεθα σε εταιρείες, μικρές και μεγάλες, μικρούλες και μεσαίες όχι όμως και στα σαπάκια) ο γδ αντιστοιχούσε και εξακολουθεί να αντιστοιχεί με τις 4.000, με τις 5.000, τις 6.000 και βάλε μονάδες. Για μερικές ξεπερνά και τις 10.000.

Και σαν μέτρο σύγκρισης δεν λαμβάνουμε το παρανοϊκό 1999, αλλά το πιο πρόσφατο και αντιπροσωπευτικό 2007 όταν ο ΓΔ διαπραγματευόταν πριν ακριβώς δύο επταετίες στις 5100 με 5.200 μονάδες. Ψιλά γράμματα θα μου πείτε, αλλά οι λεπτομέρειες κρύβονται σε αυτά. Κανείς δεν τις διαβάζει…

ΑΥΤΑ ο μ/μ τα έγραφε πριν 4 και 5 χρόνια και όχι τώρα ή πριν μερικούς μήνες… Σταματάμε εδώ, ξέρετε εσείς…


ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ γιατί αρκετοί φίλοι μας το ζήτησαν (προφανώς νέοι) η διαμόρφωση ενός χαρτοφυλακίου κατά την ταπεινή άποψη μου δεν θα ήταν άσχημη αν αποτελείτο από…:-

 • 40% χαρτιά του Ftse 25
 • 25% χαρτιά του Μεσαίου Χώρου
 • 15% χαρτιά του Μικρομεσαίου
 • 10% τραπεζικά και
 • 10% Μικρά και… Μικρούλια.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ χαρτοφυλάκια (κάτω των 10 χιλ. ευρώ) από…:-

 • 75% Μικρά και… Μικρούλια
 • 25% Μικρομεσαία

COMMENT

 • Μάνος Χατζηδάκης

Η χρονιά κλείνει για το Χρηματιστήριο Αθηνών με βελτιωμένα στοιχεία συναλλαγών από το 2020 που δύσκολα θα αλλάξουν ως την ολοκλήρωση του έτους. Μέχρι και χθες ο μέσος ημερήσιος τζίρος ήταν αυξημένος κατά 11,8% και είχε διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 72,1 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την εικόνα η συμμετοχή δεν είναι καθολική και σίγουρα έχουν βοηθήσει οι τρεις μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ) και η ανοδική πορεία που αφορά τα 2/3 του ταμπλό.

 • Η αύξηση της εμπορευσιμότητας είναι και παραμένει κριτήριο για τη συμμετοχή ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων και τον σχηματισμό των θέσεων τους, αφού εξασφαλίζει καλύτερο συγχρονισμό εισόδου και εξόδου στις κινήσεις τους.

Επιπλέον, αποτελεί βασικό κριτήριο για την είσοδο σε δείκτες αναφοράς αφού εκτός από την ελεύθερη διασπορά η ένταξη σε δείκτες (FTSE, ΜSCI) απαιτεί ένα ελάχιστο μέγεθος των εισηγμένων μετοχών που αλλάζουν χέρια μέσα στη χρονιά ή στο εξάμηνο.

 • Για παράδειγμα, η ένταξη στους δείκτες FTSE προϋποθέτει η διαπραγμάτευση της μετοχής να έχει πραγματοποιηθεί για τουλάχιστον τις μισές εργάσιμες ημέρες του εξαμήνου και οι συναλλαγές τους να μην είναι λιγότερες από το 20% της ελεύθερης διασποράς. Σε αυτές τις συναλλαγές δεν προσμετρώνται οι συναλλαγές σε πακέτα.

Έτσι λοιπόν, από τις 162 μετοχές που διαπραγματεύτηκαν έστω και μία ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και εξαιρουμένων όσων έχουν διαγραφεί, 61 μετοχές έχουν ανοίξει και στις 237 συνεδριάσεις της χρονιάς (έως Δευτέρα 13/12).

 • Σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων η Alpha Bank παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα με 3 δις τεμάχια το οποίο σημαίνει ότι έχει γυρίσει το σύνολο των μετοχών της σχεδόν 1,3 φορές φέτος. Πίσω από αυτή την πολύ σπουδαία συναλλακτική επίδοση υπάρχει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τον περασμένο Ιούνιο καθώς και η συμπερίληψη της μετοχής στον MSCI.

Ωστόσο, σε ποσοστό επί των μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία η Alpha Bank έρχεται δεύτερη πίσω από την Profil Τζιρακιάν η οποία πραγματοποίησε περίπου το 12% των μετοχών της σε μια συνεδρίαση. Αναμενόμενα στις μετοχές που πραγματοποιούν συναλλαγές που αφορούν τουλάχιστον το 50% του συνόλου των εισηγμένων μετοχών τους βρίσκονται όλες οι τράπεζες και μετοχές που προέκυψαν από την απόσχιση των SPVs των τιτλοποιήσεων.

 • Η ύπαρξη και άλλων τίτλων μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων συνδέεται και με την παρουσία βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων στην αγορά και του μικρού σχετικά spread το οποίο σε ποσοστιαία απόδοση ευνοεί γρήγορες κινήσεις σε κοντινό βήμα τιμών.

Στον μακρινό αντίποδα η κοινή μετοχή της Τρία Αλφα έχει ανοίξει μόλις τέσσερις φορές φέτος ενώ έχουν αλλάξει χέρια 1.200 μετοχές, μιλάμε δηλαδή για μια μετοχή που δεν έχει συμπληρώσει ούτε μια πλήρη χρηματιστηριακή εβδομάδα συνεδριάσεων. Μάλιστα η «έντονη» συναλλακτική δραστηριότητα έγινε μέσα στον Αύγουστο σε τέσσερις συνεδριάσεις: στις 2/8 (4 τμχ), 3/8 (400 τμχ), 4/8 (602 τμχ) και 6/8 (175 τχμ). Αρχές Αυγούστου και μετά τέλος, ούτε window dressing ούτε market making.

 • Ακολουθούν με 11 συνεδριάσεις και 1973 κομμάτια το προνόμιο του 1990 της ΑΝΕΚ, η Βαράγκης με 17 συνεδριάσεις και 10.703 τεμάχια, το προνόμιο του 1996 της ΑΝΕΚ με 13.258 μετοχές. Μαζί με την Τρία Άλφα οι τέσσερις τίτλοι δεν καλύπτουν ένα μήνα κανονικής διαπραγμάτευσης στη φετινή τους παρουσία στο ταμπλό.

Σίγουρα το ταμπλό δεν είναι όπως θα το θέλαμε από πλευράς διάχυσης των συναλλαγών, ωστόσο ένα βήμα έγινε τη φετινή χρονιά. Το ευχάριστο αυτής της υπόθεσης είναι ότι η συναλλακτική κίνηση ξέφυγε από τη μονοδιάστατη παρουσία του τραπεζικού κλάδου και έδωσε δυνατότητα και σε άλλους τίτλους να αποκτήσουν σφιχτότερο εύρος τιμών.

Υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μπροστά μας μέχρι να φθάσουμε το επιθυμητό σημείο όπου η εμπορευσιμότητα να μην έρχεται κατά διαστήματα και να αφορά μεγαλύτερο αριθμό μετοχών.

Οι 15 εταιρείες με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα σε τεμάχια το 2021


COMMENT

Aπόστολος Μάνθος: Αν πάμε και τραβήξουμε το πέπλο της πλάγιας στασιμότητας και προχωρήσουμε προς τα μέσα θα διαπιστώσουμε μια τελείως διαφορετική εικόνα στις επιμέρους μετοχές που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς από τις 8 Μαρτίου που ξεκίνησε ο σχηματισμός υπάρχουν μετοχές που έχουν δώσει εκρηκτικά κέρδη όπως της Epsilon Net (352%), Intralot (307%), Unibios (+127%), Intracom (+107%), Καμπάς (+98%), Alumil (+82%), Έλαστρον (+75%) Πλαστικά Θράκης (+57%), Intrakat (+55%), Μοτοδυναμική (+47%) Cenergy (+45%), Autohellas (+42%) και πολλές άλλες που έχουν αποφέρει μέχρι τώρα απόδοση άνω του +30%.

 • Πέραν όμως από τα μικρομεσαία σημαντικά κέρδη έχουν δώσει και αρκετά βαριά χαρτιά όπως η Eurobank (+37%), ΟΤΕ (+27%), ΕΤΕ (+18%), Μυτιληναίος (+17%), δίνοντας έτσι την εμφανή αίσθηση ότι πίσω από τη βιτρίνα της στασιμότητας και της απραξίας υπάρχει κινητικότητα. Οπότε κοιτώντας το Γενικό Δείκτη νομίζεις ότι δεν κινείσαι, αλλά στην πραγματικότητα κινείσαι και μάλιστα αρκετά γρήγορα.

Βέβαια προσοχή γιατί όταν ο Γενικός Δείκτης πάει να σπάσει τα όρια του σχηματισμού στις 932 μονάδες, τότε δε θα μείνει τίποτα όρθιο εμπρός στις ορδές των ταύρων. Μέχρι τότε ας απολαύσουμε τη στασιμότητα της… κίνησης.


COMMENT

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Οταν η αγορά πηγαίνει καλά βρίσκεται η ευκαιρία για να γίνονται ΑΜΚ ή να εκδίδονται νέα ομόλογα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απορροφάται η ρευστότητα και η αγορά να δυσκολεύεται να αναρριχηθεί υψηλότερα. Είναι λογικό επομένως να χρειάζεται χρόνο και νέα κεφάλαια για να συμβεί αυτό.
 • Οι προοπτικές της οικονομίας όχι μόνο είναι καλές αλλά δείχνουν σημάδια μίας μακροπρόθεσμης ανόδου.Υπομονή και επιμονή λοιπόν για την συνέχεια, μιας και με σύνεση και στρατηγική μπορούν να βγουν σημαντικές αποδόσεις στο μέλλον.

Ο ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

 • ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΥΣ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει σωτηρία γι αυτή την χώρα!
 • Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ ΓΡΑΦΕΙ

Κυανή Ακτή ο Σκαραμαγκάς…

 • Κυανή Ακτή ο Σκαραμαγκάς…

Του Γιώργου Κράλογλου 

Δουλειές για 1.000.000 άνεργους δεν έχουμε. Θα τους δώσουμε όμως παραλίες να λιάζονται. Ξηλώνουμε στον Σκαραμαγκά τα ναυπηγεία και ξεκινάμε από εκεί…

Και γιατί όλα αυτά; Γιατί o Δήμος εκτιμά (σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κ. Κώστα Κετσιετζή) ότι αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτή… Τι τους θέλουμε τους Προκοπίου και τα ναυπηγεία στην Ελλάδα… Κακοπεράσαμε τόσα χρόνια με τα κρατικά ναυπηγεία μας, που είχαν κάνει τη Σιγκαπούρη να τρέμει…; Τη Γερμανία να ψάχνεται…; Τυχαία ήρθαν και οι Κινέζοι στην Ελλάδα;
 • Είχαν τρομάξει τότε που εμείς, ως σύντροφοι μαχητές, του 1975-1985, ξελαρυγγιαστήκαμε ενάντια στον Νιάρχο τον ληστή… Τότε που καταφέραμε αντί να πουλήσουμε διυλιστήρια και ναυπηγεία να τα περάσουμε στο κράτος… Και από εκεί στις τσέπες των ιθαγενών… Τι δηλαδή, θα μας τρόμαζε η τότε, δεύτερη, πετρελαϊκή κρίση; Σιγά το πράγμα…

Αυτό το θαύμα ήρθαν στην Ελλάδα να δουν οι Κινέζοι. Πώς πήραμε στα χέρια μας την ιδιωτική ναυπηγική βιομηχανία από τους Νιάρχους, τους Ανδρεάδηδες και άλλους ανεπρόκοπους… της ιδιωτικής οικονομίας. Πώς ανεβάσαμε τα κρατικά ναυπηγεία στα ουράνια… Και τώρα να θέλουν, κάποιοι Προκοπίου…, να προκόψουν σε βάρος της παραλίας μας, Κυανή Ακτή…, στον Σκαραμαγκά.

 • Ευτυχώς που εμείς δεν μασάμε…

Τι νόμισαν αυτοί που θέλουν να μας πάρουν τις παραλίες μας, απέναντι από τα κρατικά διυλιστήρια. Ουρές περιμένουμε με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας για μια ξαπλώστρα. Να ρίξουμε τις βουτιές μας και να πιούμε το καφεδάκι μας με τα χαρτζιλίκια της ελληνικής σοβιετίας, που ζει και βασιλεύει, γελώντας με τους ορκισμένους… της φιλελεύθερης οικονομίας.

 • Νόμισαν πως θα αφεθούμε στα χέρια των κατακτητών και των αποικιοκρατών των άλλων οικονομιών; Εμείς είμαστε που τους ξεπαστρέψαμε τότε που ο υπόλοιπος κόσμος κοιμότανε στα σύννεφα της Ευρώπης, της ευρωζώνης και της παγκοσμιοποίησης.

Πρώτους ξεπαστρέψαμε τους 2-3 στη ναυπηγική και πετρελαϊκή βιομηχανία. Ακολούθησαν τα αυτοκίνητα. Δεν αφήσαμε βίδα. Όχι μόνο στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα. Και στα νησιά. Πήραμε σβάρνα, στη συνέχεια, τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, τις χημικές, τα λιπάσματα, το χαρτί, το ξύλο, τη μεταλλουργία, τα είδη άμυνας. Μέχρι και τα ελαστικά κήπων και αυτοκινήτων. Τίποτε όρθιο.

 • Δεν πειράξαμε (για να έχουμε να λέμε…), βιοτεχνίες μέχρι 5 άτομα, ταβερνάκια, μπαράκια, σουβλατζίδικα, καφενέδες και μαγαζάκια με σουβενίρ, παραγωγής Κίνας…Περάσαμε στο κράτος ό,τι μπορέσαμε από τους ιδιώτες. Ακόμη και τα χρέη τους… Πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δραχμές δώσαμε  από το 1983 ως το 2000 του ευρώ.

Και συνεχίσαμε, από την τσέπη μας, σε ευρώ. Κάπου 3 δισ. και παραπάνω, για να πάρουμε τις αερομεταφορές και τα άλλα μεταφορικά. Όλα από τους φόρους μας και από δανεικά. Η συνέχεια στα κόμματα. Να τα κάνουν ό,τι θέλουν. Έβαλαν 150-200.000 κομματικό στρατό με μισθάρες και αυτοκινητάρες. Ήταν όμως όλα δικά μας… Του λαού.

 • Τώρα, πώς με τόσα κρατικά μαγαζιά έχουμε και 1.000.000 πραγματικούς άνεργους ιθαγενείς στη χώρα και 700.000 Έλληνες έξω από τη χώρα,  είναι κάτι που δεν μας το εξήγησαν ως τα σήμερα οι πολιτικοί μας. Θα μας το εξηγήσουν κάποτε… Πού θα πάει…

Μέχρι τότε, θα ζούμε με τα όνειρα που πλάθει η κυβέρνηση για εμάς και για την ίδια. Θα σταματήσει (λέει) τη μετανάστευση νέων Ελλήνων. Θα φέρει τους 700.000 μετανάστες στην Ελλάδα για να βρουν, μαζί με το 1.000.000 άνεργους, δουλειές με δεξιότητες και εξειδικεύσεις, στις εκατοντάδες επενδύσεις που θα γίνουν μέχρι τις εκλογές του 2023. Για μετά δεν ευθύνεται… Όπως δεν ευθύνονται και οι Δημοτικοί άρχοντες που αντί για επενδύσεις στους Δήμους τους μιλάνε για παραλίες.

Σκαραμαγκάς και Ασπρόπυργος λοιπόν για τους άνεργους και τους Έλληνες του εξωτερικού… Δοξάστε μας!!. 

george.kraloglou@capital.gr


 • WALL STREET

Διευρύνονται οι απώλειες στη Wall Street που προκλήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ που έδειξαν άλμα 9,6% σε ετήσια βάση και ενέτειναν την ανησυχία ότι η Fed σχεδιάζει να επιταχύνει το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της. Σε αυτό το περιβάλλον ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,1%, ο S&P με αρνητικό πρόσημο 0,75% και ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,30%.

 • Μάλιστα οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν με ρυθμό μεγαλύτερο και από τις προβλέψεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για αύξηση 9,2% σε ετήσια βάση και 0,5% σε μηνιαία. Τελικά και σε μηνιαία βάση καταγράφηκε αύξηση 0,8% και η ετήσια σε 9,6%

Ο Dow Jones υποχώρησε 105 μονάδες αλλά ξεπέρασε τις επιδόσεις των άλλων σημαντικών σημείων αναφοράς, ο S&P υποχώρησε 0,7% ήτοι 34 μονάδες ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση άνω του 1% και απώλεσε 175 μονάδες. Η μετοχή της Tesla είναι από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης με πτώση 0,8% μετά την ανακοίνωση του Έλον Μασκ ότι πούλησε μετοχές αξίας 906,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

 • Η Microsoft σημείωσε επίσης σημαντική πτώση στους μέσους όρους της αγοράς, με πτώση άνω του 3%. Σημαντική πτώση παρατηρείται και στην αυτοκινητοβιομηχανία Ford με τη μετοχή να έχει υποχωρήσει κατά 1,9% % μετά την είδηση ​​ότι έως το 2030 η Toyota θα επενδύει 35 δισ. δολάρια σε ηλεκτρονικά οχήματα με μπαταρίες, έναν χώρο όπου η Ford προσπάθησε να καθιερωθεί ως ηγέτης.

Αντίθετα, οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο μαζί με τα επιτόκια, με την Goldman Sachs, JPMorgan Chase και Bank of America η καθεμία να προσθέτει πάνω από 1% στην αξία των μετοχών της. Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένα στη διήμερη συνεδρίαση της Fed και τις ανακοινώσεις για την οικονομία, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ θα δώσει επίσης συνέντευξη Τύπου.

 • Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα σχόλια σχετικά με το εάν η Fed σχεδιάζει να επιταχύνει το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της. Το πρόγραμμα έχει ορίζοντα λήξης τον Ιούνιο του 2022, αλλά αρκετοί αξιωματούχοι κάνουν για νωρίτερο τερματισμό των αγορών.Σε χαμηλό δύο εβδομάδων ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης ο χρυσός καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις της αμερικανικής Federal Reserve αύριο, Τετάρτη, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι η τράπεζα θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στην κατεύθυνση της συγκράτησης του πληθωρισμού, μετά το τελευταίο ράλι των τιμών.

Οι αναλυτές περιμένουν πλέον η κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό που έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982.

 • Εν αναμονή των αποφάσεων της Fed, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 16 δολ. ή 0,9% και έκλεισε στα 1.772,30 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Δεκεμβρίου.

Μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαρτίου να χάνει 40 cents ή 1,8% στα 21,924 δολ. ανά ουγγιά. Ο χαλκός Μαρτίου, στο μεταξύ, υποχώρησε 0,6% στα 4,258 δολ. η λίβρα. Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, η πλατίνα Ιανουαρίου έχασε 1,5% στα 910,90 δολ. ενώ το παλλάδιο Μαρτίου σημείωσε βουτιά 3,1% στα 1.622,70 δολ. ανά ουγγιά.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας επίσης συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα.


 • Πτώση 0,8% για το αργό με τις ανησυχίες για την όμικρον στο επίκεντρο

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης το αργό καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η νέα μετάλλαξη όμικρον του κορονοϊού θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάκαμψη, πλήττοντας ταυτόχρονα την ζήτηση.

 • Η λίστα των κυβερνήσεων που αναγκάζονται να επιστρέψουν σε πιο αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας ολοένα και μεγαλώνει καθώς ο καιρός ψυχραίνει, αυξάνοντας τη μολυσματικότητα του ιού. Την ίδια στιγμή, η μετάλλαξη όμικρον επελαύνει, βάζοντας σε συναγερμό τις κρατικές αρχές.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις της για την πορεία της προσφοράς το 2022, από παραγωγούς εκτός του OPEC, κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα καθώς και την πρόβλεψη της για την πορεία της ζήτησης κατά το ίδιο μέγεθος, εν μέσω εκτιμήσεων ότι το άλμα των κρουσμάτων λόγω της όμικρον θα πλήξει την παγκόσμια ανάκαμψη.

 • Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 56 cents ή 0,8% και έκλεισε στα 70,73 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Δεκεμβρίου.

 • Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, καθώς η επέλαση της μετάλλαξης όμικρον και η νευρικότητα για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν άφησαν περιθώρια για μια ανοδική αντίδραση στις διεθνείς αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,8% στις 469,56 μονάδες με τις πιέσεις να εντείνονται μετά τα στοιχεία στις ΗΠΑ που έδειξαν νέο άλμα των τιμών παραγωγού το Νοέμβριο. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν λίγο πριν τις αποφάσεις της αμερικανικής Federal Reserve αύριο για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, με τους περισσότερους αναλυτές να περιμένουν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να υιοθετήσει επιθετικότερη στάση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

 • Ειδικότερα, η Fed αναμένεται να ανακοινώσεισήμερα την ταχύτερη συρρίκνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τους επόμενους μήνες. Την Πέμπτη ακολουθούν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας οι οποίες θα πρέπει να χαράξουν την πορεία της πολιτικής τους για το 2022 σε ένα περιβάλλον πολύ υψηλού πληθωρισμού.

Στο μεταξύ, την επενδυτική ψυχολογία επιβαρύνουν και οι αρνητικές εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίζουν ένα νέο κύμα μολύνσεων την ίδια στιγμή που κλιμακώνονται οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη όμικρον.

 • Το γερμανικό ινστιτούτο Ifo αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2022, προειδοποιώντας ότι το τέταρτο κύμα της COVID-19 και τα επίμονα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες επιβραδύνουν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 1,1% στις 15.453,56 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,7% στις 6.895,31 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,2% στις 7.218,64 μονάδες.

 • Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με οριακά κέρδη 0,02%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,7%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η UniCredit σημείωσε άλμα 4,6% στον απόηχο της αναβάθμισης της τιμής-στόχου για την ιταλική τράπεζα από την HSBC.

 • Ράλι 8,1% σημείωσε εξάλλου ο τίτλος της ArcelorMittal μετά την ανακοίνωση του κολοσσού του χάλυβα ότι σχεδιάζει να επαναγοράσει ένα μέρος του χρέους του.

Στον αντίποδα, η βρετανική BT Group υποχώρησε 4,6% αφού η Altice U.K., η επενδυτική εταιρεία τηλεπικοινωνιών που ελέγχεται από τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Πατρίκ Ντραχί, αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στο 18% από 12,1% προηγουμένως.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.