15 Αυγούστου 2021- Είναι η Τεχνική Ανάλυση Αυτοεκπληρούμενη Προφητεία; (του Απόστολου Μάνθου)

Είναι η Τεχνική Ανάλυση Αυτοεκπληρούμενη Προφητεία;

  • https://chartswar.com/

Μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία είναι μια διαδικασία όπου μια αρχική προσδοκία δημιουργεί τις συνθήκες της δικής της πραγματικότητας. Με μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, οι προσδοκίες και οι συμπεριφορές για ένα μελλοντικό γεγονός προκαλούν το αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει την αρχική πρόβλεψη.

  • Ορισμένοι εικάζουν ότι ο λόγος που τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης των τιμών έχουν νόημα είναι επειδή οι επενδυτές που πιστεύουν σε αυτα απλά το κάνουν, αγοράζουν πάνω στις στηρίξεις και πουλάνε σε περιοχές αντιστάσεων.

Η τεχνική ανάλυση μπορεί να θεωρηθεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία επειδή οι δείκτες έχουν ισχύ μόνο αν ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών λαμβάνει αποφάσεις συναλλαγών βάση των ενδείξεων που πηγάζουν από αυτούς και κυρίως από τους πιο δημοφιλείς τεχνικούς δείκτες (RSI, MACD, MA, Bollingers, Envelops κτλ).

  • Όταν η πλειοψηφία των ενεργών επενδυτών χρησιμοποιεί παρόμοιες πληροφορίες για αποφάσεις εισόδου και εξόδου σε κάποια μετοχή ή άλλο  χρηματιστηριακό προϊόν τότε είναι πολύ πιθανό να μετακινήσουν την τιμή προς την αναμενόμενη κατεύθυνση.

Η διαγραμματική στήριξη και  αντίσταση στην τιμή έχει νόημα μόνο εάν αρκετοί αγοραστές περιμένουν να αγοράσουν ή να πουλήσουν αντίστοιχα σε αυτήν τη ζώνη τιμών. Η διάσπαση της τιμής μπορεί να αναγκάσει τους επενδυτές ορμής και τους επενδυτές τάσεων να αγοράσουν το γεγονός της διαφυγής σπρώχνοντας σε ακόμη υψηλότερες τιμές.

  • Πολλές φορές η παλιά αντίσταση γίνεται νέα στήριξη, επειδή το pullback στην περιοχή τμήσης και διαφυγής δίνει στους επενδυτές που έχασαν την αρχική κίνηση μια δεύτερη ευκαιρία να μπουν στην ίδια τιμή. Η τεχνική ανάλυση σε πολλές περιπτώσεις είναι ένας κορυφαίος δείκτης καθώς το σήμα αγοράς ή πώλησης έρχεται πρώτο και μετά το ακολουθούν οι επενδυτές.

Η τέχνη και η επιστήμη της τεχνικής ανάλυσης είναι να μελετάει μέσω των γραφημάτων τα πρότυπα των δεδομένων των τιμών της αγοράς  για να προσδιορίσει τις κυρίαρχες τάσεις.

Τα stop losses και τα trailing stops που έχουν τοποθετηθεί  σε βασικά τεχνικά επίπεδα μπορούν να ανατροφοδοτήσουν  και να προκαλέσουν σπιράλ πωλήσεων.

  • Για παράδειγμα μια τιμή που αρχίζει να κινείται κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών μπορεί να προκαλέσει αντισταθμίσεις με ενεργά stop losses, με αποτέλεσμα η τιμή να πέσει χαμηλότερα και να προκαλέσει ακόμα περισσότερα stop losses που έχουν οριστεί σε διαφορετικές τιμές σε αυτό το επίπεδο, οδηγώντας σε φαινόμενο καταιγισμού.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε έναν βασικό στόχο κέρδους ή αντίστασης όπου οι πωλητές κλειδώνουν το κέρδος τους και η υπάρχουσα τάση τελειώνει.

Είναι λοιπόν η τεχνική ανάλυση μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία;  

Και ΝΑΙ και ΟΧΙ.

Ναι, αν αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν στην έννοια των διαγραμματικών επιπέδων τιμής ή των τεχνικών δεικτών σήματος αγοράς ή πώλησης και μπορούν να επηρεάζουν με τη δυναμική των χαρτοφυλακίων και του κεφαλαίου τους τη τιμή.

Οχι, γιατί η τεχνική ανάλυση δεν έχει καμία σχέση με τον φόβο ή την απληστία που κυριαρχούν στις αγορές κυρίως από τους πολύ ενεργούς επενδυτές οι οποίοι επιδίδονται σχεδόν καθημερινά στο σαράκι του μπες – βγες  ανεξάρτητα από το οποιοδήποτε μοτίβο γραφημάτων ή τάσης.

Η καλύτερη χρήση της τεχνικής ανάλυσης είναι  για τη δημιουργία καλών αναλογιών κινδύνου/ανταμοιβής  (risk/reward ratios)  στο παρόν και όχι για την πρόβλεψη ενός… άγνωστου μέλλοντος.