16.8.2021- Χ.Α: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα… (Μέρος 1)

Η κουλτούρα είναι αυτό που απομένει, όταν έχει ξεχάσει κανείς τα πάντα. Το ίδιο συμβαίνει και με την χρηματιστηριακή γνώση.

 • Είναι αυτό που απομένει, όταν κανείς καταφέρνει να ξεχάσει τις λεπτομέρειες, τις εκθέσεις για τις οικονομίες-εταιρείες και τις στατιστικές.

Ο κερδοσκόπος δεν χρειάζεται να είναι ζωντανή εγκυκλοπαίδεια:

 • Πρέπει να γνωρίζει την κατάλληλη στιγμή την συσχέτιση πραγμάτων και να δρα αναλόγως.

Δεν χρειάζεται να γνωρίζει πολλά. Άλλα πρέπει απλώς να καταλαβαίνει τα πάντα.

 • Με δυο λόγια, πρέπει να είναι στοχαστής.

*****

ΣΧΟΛΙΟ: Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι μεγαλομέτοχοι που βγάζουν τα προς το ΕΥ ΖΗΝ τους (πολύ ανώτερο από το δικό μας) σε τέτοιες περιόδους ανοδικής τάσης*** στην αγορά του Χ.Α.

 • ***Μην κάνετε το λάθος και κάνετε συγκρίσεις με τις πορείες των δεικτών. Αυτοί απλά είναι ένα κακόγουστο δημιούργημα παρανοϊκών εγκεφάλων, εξ ου και η αναφορά μας σε Παρανοϊκούς δείκτες… Η αγορά του Χ.Α είναι ξεκάθαρα ανοδική εδώ και αρκετό καιρό.

ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ, αρκούνται για το ΕΥ ΖΗΝ τους που προκύπτει μέσω των… εταιρικών τους μεγεθών/καταστάσεων (και πάλι αυτό είναι πολύ ανώτερο από το δικό μας). Οι εξαιρέσεις και προς τις 2 κατευθύνσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ να μην ξεχνάμε  ότι:-

 • “Αρχικά και βασικά, για να κερδίσουν οι μικροεπενδυτές στο ταμπλό πρέπει τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων να συμπίπτουν με τα δικά τους. Αλλιώς, μαύρο φίδι που τους έφαγε”.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – ΨΩΝΙΣΑΝ ΑΠΟ ΣΒΕΡΚΟ: Και τα λεφτά που τοποθέτησαν αρκετοί μεσοπρόθεσμοι επενδυτές καν δεν τα πλησιάζουν… Και την άνοδο της αγοράς έχασαν. Αλλά η μετοχή… δεν εγκλωβίζει. Καλά κρασιά, που λένε στα χωριά μας.

 • Συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2019 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 οι επενδυτές τους, πλήρωσαν από 9,6000 ευρώ (2019 Ιούνιος) μέχρι και 7,3000 ευρώ (Φεβρ. 2021). Στα 5,6500 ευρώ τώρα.

Τον Ιούνιο του 2019 πχ η ΔΕΗ διαπραγματευόταν στα 2,0000 με 2,2000 ευρώ… Καλά, δεν γράφουμε για κανένα μικρομεσαίο ή μικρό, γιατί εκεί χάνεται το τόπι. Αλλά αυτά… εγκλωβίζουν.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ρίχνει στο κεφάλι 500 εκατομμυριάκια σε κ/φση στα ΕΛΠΕ και 700 εκατ. στην ΜΟΗ. Κάποτε υστερούσε των ΕΛΠΕ κατά 1,5 και πλέον δισ. ευρώ, το ίδιο από τις ΜΟΗ & ΜΠΕΛΑ…

 • Κι όταν τα γράφαμε αυτά, οι πικρόχολοι μας έγραφαν πόσα σου δίνει ο Βαγγέλης για να τον προμοτάρεις…

****

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ – Μη την πολεμάς: Ποτέ μην συγχέετε τις μακροοικονομικές και μικροοικονομικές σας απόψεις με αυτό που «πραγματικά» συμβαίνει στο χρηματιστήριο.

 • Η οικονομία μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση, αλλά εάν η αγορά πάει κόντρα και συνεχώς ανεβαίνει, τότε πρέπει να ακούσετε την αγορά. Πληρώνει πάντα καλύτερα.

Η καταπολέμηση της τάσης σου ρουφάει ενέργεια και χρήμα. Σε γενικές γραμμές, οι αγορές ή πωλήσεις με την πλευρά της κύριας τάσης, δίνει πάντοτε περισσότερο κέρδος.

*****

REAL CONS: Ξεκίνησε εντυπωσιακά, αλλά στις τελευταίες συνεδριάσεις της δείχνει να ξεφουσκώνει.

 • Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί δεν πρέπει να εντυπωσιαζόμαστε από τέτοιες αποδόσεις όταν συνοδεύονται με τα δικά της θεμελιώδη. Ούτε να μας ενδιαφέρει το γεγονός σε ποιά οικογένεια ανήκει.

Είχε φτάσει να αποτιμάται μέχρι και 60 εκατ.ευρώ, στα 48,5 εκατ. τώρα, πιο πολύ και από την κ/φση της πολύ καλύτερης ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ.

*****

ΒΥΤΕ: Κίνηση μεταξύ 2,0500 με 2,6800 στο διάστημα ημερολογιακού μήνα, έχει καταστεί ένα από τα πλέον προσφιλή χαρτιά για τoυς traders του μικρομεσαίου χώρου. Οποιος επιτυγχάνει σωστή είσοδο μπορεί να κερδίζει αρκετά (από +10%) έως και πολλά (30%). Πάντως μία απόδοση 15% σε ένα δύσκολο 30ήμερο είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική.


****

IΛΥΔA: Κίνηση μεταξύ 1,2500 με 1,7000 σε διάστημα ημερολογιακού μήνα, δίνει ευκαιρίες στους ενεργά ενασχολούμενους επενδυτές μετόχους της αυξομειώνοντας την θέση τους να αυξάνουν τα ποσοστιαία κέρδη τους. Οποιος επιτυγχάνει μία σχετικά ικανοποιητική κίνηση σε επιβίβαση & αποβίβαση μπορεί να δεί άνετα μία απόδοση περί το +15% (πχ 1,3500 με 1,5500 (+15%) έως και μάξιμουμ (30%).

*****

ΛΑΝΑΚΑΜ Α.Ε. (ΛΑΝΑΚ)****: Δραστηριοποιείται στην εμπορία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, έτοιμων ενδυμάτων, υποδημάτων, αξεσουάρ αλλά και στο real estate κρατάει από το 1941 με τη μετοχή της να εισέρχεται το Μάρτιο του 1974 στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την επωνυμία του ιδρυτή της Ηλία Καμσίζογλου. Γνωστή μετοχή στους παλιούς του χώρου για την ευπρεπή της παρουσία στο ξύλινο ταμπλό της Σοφοκλέους και στο κλάδο των κλωστοϋφαντουργικών.

Η ονομασία ΛΑΝΑΚΑΜ έγινε το 1994 και προέρχεται από τις δύο λέξεις, λάνα (lana)  που στα ιταλικά σημαίνει μαλλί και ‘Καμ’ από το επώνυμο του ιδρυτή της. Η εταιρεία που εδρεύει στον Πύργο των Αθηνών ναι μεν παρουσίασε σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του 2020 κύκλο εργασιών 1,391 εκατ. ευρώ και κερδοφόρο EBITDA 104 χιλ. ευρώ από ζημιές -280 χιλ. ευρώ το 2019 αλλά έχει και ένα πολύ αξιόλογο χαρτοφυλάκιο ακινήτων εύλογης αξίας 9,351 εκατ. ευρώ. Ακίνητη περιουσία η οποία είναι ελεύθερη βαρών.

 • Οι γνωρίζοντες τώρα την όλη κατάσταση του χαρτοφυλακίου έχουν εντοπίσει ένα ακίνητο στη Κερατέα το οποίο μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο εκτινάσσοντας έτσι την εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου κατά σχεδόν 2,5 με 3 εκατ. ευρώ ή στα 12 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι 7,9 εκατ. ευρώ.

Διαγραμματικά τώρα η μετοχή αφού έχει  διορθώσει «τεχνηέντως»   κατά -35% από τα πρόσφατα υψηλά του Ιουνίου στα 1,83 ευρώ παρουσιάζεται κατά πρώτον να έχει βρει σημαντική στήριξη στα  Keltner Channel πέριξ των 1,25 με 1,20 ευρώ και κατά δεύτερον να έχει κάνει μια πρώτη διάσπαση του πλαγιοκαθοδικού καναλιού “Q”. Η κίνηση αν πάρει την επιβεβαίωση στις επόμενες συνεδριάσεις αυξάνοντας τον όγκο συναλλαγών θα ανοίξει εκ νέου την πόρτα για την περιοχή των 1,80 με 2 ευρώ.

****

ΛΑΝΑΚΑΜ: Υπάρχει είδηση από τον κατάσκοπο μας του City 

*****

A.ΜΑΝΘΟΣ: https://chartswar.com/ΚΟΥΑΛ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εν αναμονή του 6μηνου της, ας θυμηθούμε τα μεγέθη της στις 31.12.2020

 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 2,87 εκατ. από 3,48 εκατ. το 2019
 • ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ: 8,7 εκατ. ευρώ
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 0,3160
 • ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ: 0,1045
 • ΠΩΛΗΣΕΙΣ: 2,82 εκατ.
 • ΚΕΡΔΗ: Ζημίες 667 χιλ. ευρώ
 • EBITDA: 92 χιλ. ευρώ
 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 2,2 εκατ. ευρώ
 • ΕΛΕΥΘ.ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ: Αρνητικές 360 χιλ. ευρώ
 • ΣΧΕΣΗ P/E: ΑΡΝΗΤΙΚΗ
 • ΣΧΕΣΗ P/BV: 3,03
 • ΣΧΕΣΗ EV/EBITDA: 118
 • ΣΧΕΣΗ NETDEBT/EBITDA: 24
 • MEΡΙΣΜΑ: —
 • ΑΜΟΙΒΕΣ Δ.Σ: 100 χιλ.ευρώ

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Ο κατάσκοπος ο ελληνικός, μας πληροφόρησε ότι πρέπει να την προσέχουμε γιατί βγαίνουν κομμάτια από insider(s) και θα βγούν ή πρόκειται να βγουν πολλά, πάρα πολλά….

 • Δεν ξέρουμε αν αληθεύει, αλλά εμείς πιστεύουμε τους συνεργάτες μας γιατί δύσκολα πέφτουν έξω. Αλλά και να πέσουν έξω εδώ, δεν χάθηκε ο κόσμος. Ολοι οι φίλοι αναγνώστες μας κερδισμένοι είναι, άλλος πολύ, άλλος λίγο.

ΔΟΜΙΚΗ(Ι): Την είχαμε στο Top5 των Μικρών, αλλά τώρα την αποσύρουμε κι ας την πάνε όπου θέλουν. Δεν ρισκάρουμε όταν έχουμε τέτοιες πληροφορίες από τέτοιες πηγές. Κι ας υπάρχει περίπτωση τώρα να μαζευτούν στη γωνιά τους για να θολώσουν τα ύδατα.

*****

NIO – AΠΑΝΤΗΣΗ για Νικ.Ν: Αρκετοί συνεργάτες μας ασχολούνται και με την Wall Street, σχεδόν όσοι και με το Χ.Α. Μάλιστα με το Χ.Α, ασχολούνται πιο πολύ για… πατριωτικούς λόγους και να περνούν τα πρωϊνά τους. Για την συγκεκριμένη μάλιστα είχαν ασχοληθεί πέρυσι τέτοια εποχή περίπου, πριν ξεκινήσει η φρενίτιδα για τον κλάδο της (ELECTRIC CARS) – Αυτή την εποχή, απλά την παρακολουθούν, αλλά εκτιμούν ότι μία ακίνδυνη τιμή εισόδου θα μπορούσε να ήταν αυτή μεταξύ των 34 και 37 δολαρίων. • Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΑΣ στις 2 Ιουλίου 2020

*****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.