15.6.2022- Χ.Α: Τα αναπτυξιακά ρεκόρ και το “φτου ξελέ” (Του Απόστολου Μάνθου)

Τελικά όσα χρόνια κι αν περάσουν τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει σε αυτό το μαγαζί της Λεωφόρου Αθηνών γωνία.

  • Όταν έρχεται η ώρα του “φτου ξελέ” που λένε και οι παλιοί του χώρου, οι πυροβολισμοί πέφτουν αδιακρίτως σε ό,τι κινείται ή πάει να κινηθεί στο ταμπλό. Καλές και κακές εταιρείες έχουν την ίδια “ξαπλωτική” τύχη. Τι ισχυρή κερδοφορία και αναπτυξιακή πορεία μου τσαμπουνάς, όλοι στη μηχανή του κιμά.

Ως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα της χθεσινής φοβικής συνεδρίασης είναι και ο διεθνής όμιλος ανάπτυξης λογισμικού της Profile Software (ΠΡΟΦ).

  • Την ίδια ώρα λοιπόν που το ταμπλό την πυροβολούσε στα 3,12 ευρώ ή ένα -9%, η διοίκηση υπέγραφε την πώληση ενός συστήματος κρατήσεων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων UTS TicketLink μαζί με το λογισμικό διαχείρισης τελωνειακών εργασιών, εισπράττοντας σε μετρητά το ποσό των 2,25 εκατ. ευρώ (!), όσα ήταν δηλαδή τα μετά φόρων κέρδη που είχε ανακοινώσει για όλο το 2021. Αφήστε, που πλέον το καθαρό ταμείο της παρουσιάζεται να ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ.
  • Και μιλάμε για χρήματα τα οποία προήλθαν από ένα λογισμικό το οποίο ήταν non-core business με μικρό περιθώριο κερδοφορίας. Τώρα όμως τα κεφάλαια αυτά θα κατευθυνθούν προς τις κύριες και σημαντικά πιο κερδοφόρες δραστηριότητες του ομίλου.

Ας μη ξεχνάμε ότι στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης η διοίκηση ανέφερε ότι ενδιαφέρεται για μια εταιρεία λογισμικού του χρηματοοικονομικού κλάδου, χωρίς να αποκλείεται και μια ακόμη κίνηση στις σκανδιναβικές χώρες. Τώρα φυσικά με τέτοιο ταμείο τα πράγματα δείχνουν ακόμα πιο εύκολα.

  • Επίσης σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο από αυτό που παρουσίαζε χθες η τιμή της μετοχής στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου βρίσκονται και οι νέες συμφωνίες ανάληψης σημαντικών έργων πληροφορικής που έχει κλείσει το τελευταίο διάστημα η Profile τόσο εντός όσο και εκτός, με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα να έχει την τιμητική του.

Εκεί από ό,τι φαίνεται ο όμιλος πάει για συμβάσεις 60 εκατ. ευρώ που θα καταλογιστούν μέσα στο τρέχον έτος, ενώ όπως όλα δείχνουν πλέον το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία φαντάζει κάτι παραπάνω από ένα συντηρητικό σενάριο.

Ο όμιλος για το μέγεθός του διαθέτει από τα πλέον υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, έχει σχεδόν μηδενικό δανεισμό, δεν τον απασχολούν τα κόστη μεταφοράς και οι εφοδιαστικές αλυσίδες, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τα ρεκόρ στα έσοδα των πωλήσεων και την κερδοφορία, κινείται επιθετικά στην αγορά πληροφορικής, αναζητώντας εταιρείες προς εξαγορά που μπορούν να αυξήσουν θετικά τα μεγέθη του, αναζητά λόγω υψηλού φόρτου εργασιών ικανά στελέχη, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης δείχνει κάτι παραπάνω από σημάδια επιτάχυνσης.

Και όλα αυτά με το EU Recovery Fund στην Ευρώπη να ξεκινάει μόλις τώρα τονίζοντας ακόμα πιο πολύ το γεγονός ότι ο όμιλος της Profile βρίσκεται απλά στην αρχική φάση ενός μεγάλου πολυετούς κύκλου κερδοφορίας και ανάπτυξης δίχως ιδιαίτερες παρεμβολές.

  • Διαγραμματικά η μετοχή μετά και το χθεσινό κατέβασμα στη ζώνη των 3,24 με 3,12 ευρώ έχει βρεθεί πάνω σε μια περιοχή από όπου διέρχεται ο μεσοπρόθεσμος Keltner Channel των 50 εβδομάδων και στατιστικά στις τελευταίες 756 ημέρες δίνει σημαντική αγοραστική ευκαιρία.

Παράλληλα το ανοδικό κανάλι “C” συνεχίζει να παρέχει τον ανοδικό τόνο από τα τέλη Οκτωβρίου του 2020. Αναλλοίωτος παραμένει και ο βασικός μεσομακροπρόθεσμος στόχος που είναι η ανοδική διέλευση πάνω από τα 3,68 με 3,60 ευρώ με συνέχεια κίνησης προς την αντίσταση των 4,50 ευρώ.

πιν

ΠΗΓΗ: capital.gr

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής