15/5- Η είδηση που αύξησε την τιμή του Enjin 18 φορές σε 2,5 μήνες

Η είδηση που αύξησε την τιμή του Enjin 18 φορές σε 2,5 μήνες

Τι είναι το Efinity που… βάζει τα γυαλιά ακόμα και στους προγραμματιστές του Ethereum. Πώς τα διαδικτιακά παιχνίδια σταματούν να είναι απλά παιχνίδια και μπορούν να δημιουργήσουν επαναστατικές εφαρμογές στην πραγματική ζωή.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Enjin ως την εταιρεία πίσω από το κρυπτονόμισμα, με την κυρίαρχη θέση στον τομέα των on-line παιχνιδιών. Συνήθως σε αυτού του τύπου τα παιχνίδια, η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν. Μπορείς να παίζεις για μήνες, χωρίς να δώσεις καθόλου χρήματα. Αν όμως θέλεις να προχωράς τις πίστες πιο γρήγορα, αγοράζεις βοηθήματα.

Για παράδειγμα, ξεκινάς ένα παιχνίδι με μονομαχίες, έχοντας ένα μαχαιράκι. Μετά από κάποιες νίκες, αναβαθμίζεται το όπλο σου σε σπαθί. Μετά από επόμενες νικηφόρες μονομαχίες, σου παρέχει το παιχνίδι πανοπλία για να αντιμετωπίσεις πιο εύκολα τους νέους αντιπάλους. Και όσο νικάς, ανεβαίνεις επίπεδο σε εξοπλισμό.

Κανονικά, οι παίκτες πρέπει να περιμένουν υπομονετικά έως ότου δημιουργηθούν τα διάφορα αντικείμενα. Έλα όμως που γλυκαίνεσαι από τη ροή του παιχνιδιού και θες, εθισμένος πλέον, να προχωρήσεις πιο γρήγορα, σε νέα επίπεδα περιπέτειας. Τι κάνεις τότε; Δίνεις λίγα χρήματα και η πανοπλία σου έρχεται πιο γρήγορα. Αν δώσεις ακόμα παραπάνω, σου δίνει και ένα δόρυ ή μπορείς να πάρεις έναν πιο δυνατό χαρακτήρα ή κάποιο μαγικό φίλτρο για να γιατρέψει τις πληγές του ήρωα σου.

Το πρόβλημα είναι πως όταν θέλεις να εγκαταλείψεις το παιχνίδι, τα χρήματα που ξόδεψες, χάνονται. Εδώ έρχεται η Enjin και ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Αντί να αγοράζεις τα «καλούδια» απευθείας με δολάρια ή ευρώ, αγοράζεις τα νομίσματά τους. Κατόπιν χρησιμοποιείς τα ENJ για να αγοράσεις ό,τι θέλεις και αφορά το παιχνίδι.

Το πλεονέκτημα ποιο είναι; Ότι όλα τα σπαθιά, τις πανοπλίες κ.τλ. μπορούν να πουληθούν πίσω σε άλλους παίκτες! Μπορεί να έχεις αγοράσει ένα κράνος με Enj coin αξίας 10€ και μετά από κάποιους μήνες που θέλεις να το πουλήσεις, να αξίζει περισσότερο. Αν μάλιστα το παιχνίδι γίνει πολύ δημοφιλές, με πολλές συμμετοχές, κάποια από τα όπλα γίνονται σπάνια συλλεκτικά. Άρα και πολύ πιο ακριβά, καθώς η ζήτηση αυξάνεται. Ο συνδυασμός της διαφάνειας και της ασφάλειας που προσφέρει το blockchain έχει οδηγήσει σε μια ιδιαίτερα εξελιγμένη ελεύθερη αγορά ψηφιακών όπλων, εξαρτημάτων, χαρακτήρων.

Ο προφανής πρώτος σκοπός ενός παιχνιδιού περιπέτειας είναι να διασκεδάσεις. Να επιβιώσεις από τις δυσκολίες και τους αντιπάλους. Ο επόμενος είναι να συγκεντρώσεις λάφυρα. Πολύτιμα αντικείμενα που μπορείς να τα ανταλλάξεις με τους συμπαίκτες σου. Είτε παίρνοντας άλλα αντικείμενα που σε βοηθάνε στο παιχνίδι, είτε πουλώντας τα για πραγματικά χρήματα. Κι όχι μόνο σε όσους συμμετέχουν στο παιχνίδι, αλλά σε οποιονδήποτε μπορεί να ενδιαφέρεται να τα αγοράσει. Τι να τα κάνει κάποιος που δεν του χρησιμεύουν στην ροή του παιχνιδιού; Επειδή ελπίζει να τα πουλήσει ακριβότερα.

Κι όχι μόνο αυτό. Οποιοδήποτε αντικείμενο σας ανήκει, φτάνει να το υποστηρίζει το παιχνίδι, μπορεί να μεταφερθεί σε διαφορετικά παιχνίδια. Είναι κυριολεκτικά σαν τον πραγματικό κόσμο. Εάν έχετε ένα ρούχο ή εργαλείο, μπορείτε να το κουβαλήσετε μαζί σας σε διαφορετικά μέρη. Τώρα, μπορείτε πραγματικά να το κάνετε με παιχνίδια. Μπορείτε να μεταφέρετε ακόμα και την φήμη σας εκτός από τον οπλισμό σας. Τα μεταφέρετε στο Enjin πορτοφόλι σας και τα χρησιμοποιείτε όποτε θέλετε. Είτε να τα ανταλλάξετε με ένας φίλο σας απευθείας είτε με κάποιον άγνωστο που βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο, ανταλλάσσοντας πραγματικές αξίες. Εννοείται πως όποτε θελήσεις, εξαργυρώνεις τα ENJ ξανά σε ευρώ ή δολάρια ή Bitcoin ή Ethereum.

Κι εδώ βρίσκεται η μεγάλη ευκαιρία. Αν καθιερωθεί το νόμισμά τους ως κυρίαρχο μέσο ανταλλαγής σε πολύ περισσότερα on-line παιχνίδια, θα προκαλέσει μια τρομακτική ζήτηση, που βέβαια θα εκτοξεύσει την αξία του, καθώς πρόκειται να υπάρξουν μόνο ένα δισεκατομμύριο νομίσματα ENJ. Φυσικά δεν είναι τίποτα σίγουρο. Το Enjin δεν παύει να είναι ένα altcoin, με ότι κινδύνους ή ευκαιρίες συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Οι νέες εξελίξεις

Όλα αυτά που περιγράψαμε μέχρι εδώ ήταν γνωστά. Τα έχουμε αναφέρει ξανά, καθώς το Enjin είναι το πρώτο μικρής κεφαλαιοποίησης κρυπτονόμισμα που παρουσιάσαμε από το Euro2day.gr πριν δύο χρόνια. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί εκτοξεύτηκε η τιμή του από τα 0,13 που είχε στην αρχή του χρόνου, στα 2,20 δολάρια μέσα σε 2,5 μήνες.

Επειδή βγήκαν κάποια νέα που θα μας επιτρέψετε να τα χαρακτηρίσουμε συγκλονιστικά. Ποια είναι αυτά; Η Enjin ανακοίνωσε πως λανσάρει δύο εφαρμογές που επιλύουν το πρόβλημα της κλιμακωσιμότητας που αφορά την διάθεση των fungible και non-fungible tokens (NFTs): το JumpNet, που θα κυκλοφορήσει στις 6 Απριλίου και το Efinity να αναμένεται κάποια στιγμή αργότερα φέτος.

(Τα NFTs είναι tokens τα όποια είναι μοναδικά και αναγνωρίσιμα, δεν είναι ευκόλως ανταλλάξιμα και διαιρετά, έχουν μια μοναδική, επαληθεύσιμη ταυτότητα. Μπορεί να είναι κάποιο ψηφιακό αντικείμενο από παιχνίδι, ψηφιακή αναπαράσταση ενός καλλιτεχνικού αντικειμένου σε περιορισμένα αντίγραφα και άλλα ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα)

Με το JumpNet προσφέρεται η δυνατότητα για δωρεάν και άμεσες συναλλαγές. Πρόκειται για ένα δίκτυο γεφυρών υψηλής ταχύτητας που θα επιτρέπει στους δημιουργούς να διανέμουν μαζικά χιλιάδες NFTs χωρίς κόστος, μέσα από το Ethereum ή το Efinity (το οποίο είναι το νέο blockchain του Enjin, όχι second layer όπως αρχικά προορίζονταν). Κι όλα αυτά χωρίς παραχωρήσεις στο ζήτημα της αποκέντρωσης.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αντιμετωπίζεται το τεράστιο πρόβλημα που έχει το Ethereum όσο αφορά την κλιμακωσιμότητα, άρα και τα υψηλά κόστη συναλλαγών; Αυτό ακριβώς! Αυτή την περίοδο η πλειονότητα των NFTs δεν συμφέρει να πουλιέται και να διανέμεται εξαιτίας του υψηλού κόστους συναλλαγών. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, οι προγραμματιστές της Enjin «έβαλαν τα γυαλιά» στους συναδέλφους τους στο Ethereum, το Cardano, το Polkadot και αλλού. Κάποιοι προγραμματιστές θεωρούν το Efinity πιο εξελιγμένο ακόμα και από το Ethereum 2.0, το οποίο δεν γνωρίζουμε καν πότε θα βγει σε πλήρη λειτουργία.

Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει απρόσκοπτη διακίνηση των NFTs; Πολύ πιο σημαντικό από ότι αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι. Ο κλάδος των NFTs είναι ίσως ο νέος ανερχόμενος κλάδος που θα γνωρίσει εκρηκτική ανάπτυξη, παρόμοια με των DeFi.

Εκδημοκρατικοποίηση του gaming

Η βιομηχανία ψηφιακών παιχνιδιών έχει πλέον ξεπεράσει το box office όσον αφορά τα έσοδα και τα κέρδη. Πολλά παιχνίδια σημειώνουν ρεκόρ από αριθμό χρηστών. Οπότε αντιλαμβανόμαστε πως η παραγωγή δε μπορεί να γίνει από τον καθένα. Ωστόσο τώρα ένας μικρός παραγωγός, αντί να διαθέτει έναν τεράστιο προϋπολογισμό, μπορεί να δημιουργήσει μια κοινότητα στην οποία να κάνει προπώληση των αντικειμένων του παιχνιδιού του. Δημιουργεί αντικείμενα και τα τοποθετεί σε κάποιον ιστότοπο ή marketplace, έχοντας την δυνατότητα εσόδων. Με άλλα λόγια πουλώντας τα, λαμβάνει χρήματα για το παιχνίδι του, προκειμένου να μπορέσει να το ολοκληρώσει. Τα άτομα της κοινότητας ωφελούνται επειδή εγγυημένα θα έχουν αυτά τα αντικείμενα αργότερα.

Τι εγγυάται πως θα υπάρχουν; Το ότι φτιάχνονται έχοντας σαν πρώτη ύλη τα enjin. Η λογική είναι η ίδια, όπως όταν παίρνεις μια ποσότητα χρυσού. Μπορείς να φτιάξεις ένα σπάνιο καλλιτέχνημα που αν αρέσει στον κόσμο και φυσικά να αξίζει πιο πολύ από το βάρος του πολύτιμου μετάλλου. Στην χειρότερη περίπτωση που το ενδιαφέρον παύσει να υπάρχει, μπορείς να το λιώσεις και να πάρεις την αξία του χρυσού. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται κίνητρο να κλείσεις (staking) τα νομίσματα μέσα στο αντικείμενο. Έτσι στην κυκλοφορία μένουν πολύ λιγότερα.

Πώς διασφαλίζεται η σπανιότητα του αντικειμένου; Από το blockchain και τον διάφανο τρόπο λειτουργίας του. Ιδιοκτήτης δεν θα είναι ο κατασκευαστής του παιχνιδιού, αλλά οι αγοραστές. Είναι πολύ βασικό ότι ακόμα και αν ο δημιουργός σβήσει το παιχνίδι, τα αντικείμενα θα συνεχίσουν να υπάρχουν κανονικά! Επιπλέον, δεν μπορεί ο κατασκευαστής του να πλημμυρίσει την αγορά χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Πολλά από αυτά τα αντικείμενα έχουν αρκετά μεγάλη αξία, ακόμα και εκατομμύρια ευρώ. Μπορείς να τα βάλεις ως εγγύηση και να πάρεις δάνειο από τραπεζικές εφαρμογές τύπου DeFi. Κάποια από τα πιο ακριβά, υπάρχει η δυνατότητα να ανήκουν σε πολλούς. Το εύρος των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης τους είναι πάρα πολύ μεγάλο. Μόλις τώρα αρχίζει και γίνεται αντιληπτό, σε ένα κόσμο που τώρα σχηματίζεται.

Το παιχνίδι παύει να είναι παιχνίδι

Δεν είμαστε βέβαια οι μόνοι που διαβλέψαμε κάποια αξία στις εφαρμογές της Enjin. Κορυφαίες επιχειρήσεις όπως η Microsoft και η Atari, αξιοποιούν ήδη την πλατφόρμα τους για να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πελάτες τους, που δεν περιορίζονται στα παιχνίδια και τα NFTs καλλιτεχνών.

Η μεγάλη ανατροπή θα γίνει σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ακίνητα. Θα μπορούν να δημιουργούν μικρά ψηφιακά μερίδια για τα πάντα! Θα επιτρέψει σε όλους – ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση – να αγοράσουν τίτλους ιδιοκτησίας ακινήτων με μόλις 100 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα εισέλθει ρευστότητα σε χώρους που αντικειμενικά δεν μπορεί να υπάρξει, τα ακίνητα. Η αγορά ακινήτων αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, αξίας εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πώς; Οι εγκεκριμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν NFTs που θα αντιπροσωπεύουν μερίδια των διαμερισμάτων, των ξενοδοχείων και άλλων ακινήτων. Αργότερα θα μπορούν να ανταλλάσσουν αυτά τα κλασματικά περιουσιακά στοιχεία μέσω ανταλλακτηρίων. Οι επενδυτές στον κλάδο των ακινήτων όχι μόνο θα μπορούν να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία στο πορτοφόλι blockchain της Enjin, αλλά και να επαληθεύουν την ιδιοκτησία, τη μοναδικότητα, την προέλευση και την αυθεντικότητα του NFT μέσω του blockchain explorer της Enjin.

Ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι στην πραγματικότητα πολύ απλός: με πραγματικά ελάχιστα χρήματα, θα μπορείτε να επενδύσετε σε ένα πολυτελές θέρετρο της επιλογής σας, σε όλο τον κόσμο. Τις δυνατότητες είναι δύσκολο να τις αναλογιστούμε σήμερα, καθώς μπορεί να παρασύρουν σε αλλαγή της δομής του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως αν έχεις την δυνατότητα να κατέχεις ψηφιοποιημένα μερίδια ενός ακινήτου το οποίο μπορείς να ρευστοποιήσεις άμεσα (όχι απλώς να έχει αντίκρισμα σε κάποιο ακίνητο), ποιος ο λόγος να κατέχεις ομόλογα κράτους με μηδενικό ή αρνητικό επιτόκιο;

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα σεμινάρια διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 4,5 ωρών. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (γκρουπ 10 ατόμων, 3 ώρες). Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματα σας. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα (γκρουπ 5 ατόμων, 1,5 ώρα).

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, καταθέτοντας έστω και 1€, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του. Μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο. Φυσικά το ίδιο προνόμιο θα έχουν και όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το βιβλίο. Θα ενημερωθούν σύντομα με e-mail για τη διαδικασία.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

Βασίλης Παζόπουλος[email protected]