15.4.2022- Ο τρόμος του πληθωρισμού και το σκιάχτρο των επιτοκίων

chartswar.com

Ο τρόμος του πληθωρισμού και το σκιάχτρο των επιτοκίων

Οι αμερικανικές αγορές φαίνεται να έχουν βάλει στην άκρη τις εξελίξεις στη ρωσοουκρανική κρίση τοποθετώντας ως προτεραιότητα τις αρνητικές ενδείξεις που λαμβάνουν από την πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία αναμένεται να προβεί και σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (σήμερα βρίσκονται στο 0,25%) στους επόμενους δύο μήνες, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού.

Επίσης η δημοσίευση των πρακτικών της Fed φανερώνει τη μείωση του ενεργητικού της από το Μάιο με αρχικό μηνιαίο όριο τα 95 δισ. δολάρια, 60 δισ. σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και 35 δισ. σε στεγαστικά ομόλογα που είναι  εγγυημένα από κυβερνητικές υπηρεσίες.

Μία μείωση που είναι αρκετά επιθετική μιας που στην περίοδο 2017 – 2019 που είχε κάνει κάτι παρόμοιο η μέγιστη μείωση ήταν της τάξης των 50 δισ. δολαρίων μηνιαίως. Μάλιστα  σε μια πρόσφατη ομιλία της η Λέιλ Μπρέιναρντ, η οποία είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed είχε τρομάξει τις αγορές αφήνοντας να νοηθεί  ότι η μείωση του ενεργητικού της Fed, το οποίο ξεπερνά τα 8 τρισ. δολάρια μπορεί να γίνει τόσο επιθετική που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απευθείας  πωλήσεις ομολόγων στις αγορές.

Το αποτέλεσμα της επιθετικής ρητορικής έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στο επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου (US10Y)  φθάνοντας στο 2,675% που είναι και το υψηλότερο στις τελευταίες 1200 μέρες. Μάλιστα η ανοδική γωνία κλίσης, που έχει αναπτύξει δείχνει ότι λίαν συντόμως θα βρεθεί πάνω στην αντίσταση των 3,25% και εκεί θα κριθούν πολλά.  Το μόνο θετικό στοιχείο πιθανής επιβράδυνσης έρχεται από το ταλαντωτή Σχετικής Ισχύος (RSI) ο οποίος πλησιάζει σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Την ίδια ώρα η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δέχεται πιέσεις να αυξήσει τα μηδενικά επιτόκια, δεδομένου ότι οι τιμές καταναλωτή σκαρφαλώνουν στα ύψη καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, παραμένει ένα μεγάλο black box  με το ευρώ να φαίνεται ανήμπορο να κρατήσει στην αναλογία του με το αμερικανικό δολάριο (EURUSD) τα επίπεδα των 1,1000 ανοίγοντας έτσι τρύπα για το σημείο στήριξης των 1,0800 δολαρίων.

Κάτω από εκεί υπάρχει η στήριξη των 1,0630 η οποία όμως αν προσεγγιστεί θα προκαλέσει δύστροπες αντιδράσεις στις αγορές. Εδώ σε αντίθεση με το δεκαετές αμερικανικό ομόλογο ο ταλαντωτής RSI ακουμπάει υπερπουλημένα επίπεδα που είχε να τα δει από το Γενάρη του 2017.

Υπό αυτά τα δεδομένα ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 πραγματοποιεί ένα βραχυχρόνιο καθοδικό retracement από τα πρόσφατα υψηλά των 4636 μονάδων δοκιμάζοντας τις αντοχές του πάνω στον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών που διέρχεται από τις 4495 μονάδες. Θεωρητικά όσο ο δείκτης διατηρεί τα ανοδικά του κεκτημένα κρατώντας αποστάσεις από το 50% Fibonacci retracement, στις 4370 μονάδες, τόσο θα θέλει να κατευθυνθεί εκ νέου ανηφορικά  προς τη ζώνη αντίστασης των 4660 με 4650 μονάδων.

Στην περίπτωση όμως που ο δείκτης διαλύσει καθοδικά τις 4400 με 4370 μονάδες τότε οι Bears θα έχουν το πάνω χέρι σπρώχνοντάς τον ακόμα και κάτω από τις 4305 μονάδες.

Μέχρι τότε όμως ο δείκτης καλά κρατεί διατηρώντας τη βραχυχρόνια τάση του ανοδική. Επίσης όσο περνάνε οι μέρες και δηλώνει φανερά ότι δε μπορεί να επιβεβαιώσει καθοδική τμήση του 200άρη τόσο θα αναγκάζονται οι θεσμικοί επενδυτές να ανοίγουν αγοραστικές θέσεις στις μετοχές που απαρτίζουν τον S&P 500.

Σημάδια αποκλιμάκωσης δείχνει το συμβόλαιο του Crude Oil WTI (USOIL) καθώς μετά τη δημιουργία μιας διαγραμματικής «τιάρας» κορύφωσης στα 125 δολάρια έχει βρεθεί στο κατώφλι της στήριξης των 95,60 δολαρίων. Καθοδική είναι και η ένδειξη που λαμβάνουμε στις τελευταίες τρείς συνεδριάσεις από τη διαγραμματική διάσπαση του ανοδικού στροφέα “R”  στα 101,50 δολάρια, που  συντηρούσε  την ανοδική τάση του πετρελαίου από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η άρνηση ανοδικής διάτρησης σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος της περιοχής των 103,5 με 102 δολαρίων για να μπορέσουμε να πούμε ότι η τάση διαμορφώνεται από ανοδική σε καθοδική θέτοντας ως επόμενο στόχο τη ζώνη των 90 με 89 δολαρίων.

Κάτω από εκεί τα νέα θα είναι ευχάριστα για τις αγορές καθώς δεν υπάρχει κάποια ισχυρή στήριξη πέρα από αυτή στα 72,50 δολάρια ή ένα -25% από τα σημερινά επίπεδα τιμών. Αρκετά δύσκολο φυσιολογικά σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες αλλά οι αγορές δεν στηρίζονται και πολύ στη λογική και σε αυτό που θεωρούν οι περισσότερο ως ανέφικτο.

Στην αντίθετη τώρα περίπτωση που το συμβόλαιο καταφέρει και περάσει πάνω από τα 103,5 δολάρια τότε είναι πολύ πιθανό να κάνει έναν τελευταίο ασπασμό με το σημείο των 114,5 δολαρίων.

APOSTOLOS MANTHOS