Χ.Α+ Μarkets (71): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (15/4)

 • SPREADS
ΧΩΡΑΑΠΟΔΟΣΗ %Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ2,91+2,07
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ1,83+0,99
ΙΣΠΑΝΙΑ1,78+0,93
ΙΤΑΛΙΑ2,50+1,66
 • ΤΟ CLUB του 1 BLN PLUS του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

 • ANOIΞΕ ο δρόμος για τα… 24 στον ΜΥΤΙΛΟ… Οι συγκρίσεις σε απόδοση δεν μπορούν να γίνονται με αντίστοιχες μικρές και μικρούλες, αντιλαμβάνεστε, καμμία σχέση… Με απόδοση λοιπόν στη 2ετία ο ΜΥΤΙΛ στο +144% (!!) είναι απιστευτοαπίθανος. Και η μετοχή ανέβηκε με την αξία της. Ο κ.Ευάγγελος δεν μοιράζει… μαρούλια.
 • Στο 37% η μετοχή της Coca Cola HBC στο 6μηνο, βάζει σε πειρασμό το smart money και όχι μόνον. Ορισμένοι ήδη κτίζουν θέσεις και δεν βιάζονται γιατί την βλέπουν και χαμηλότερα.

Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

 • ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ – Ο ορισμός του ανεκδότου: Ελλάκτωρ στα 515 και ΟΛΠ στα 445 εκατ. ευρώ.
 • ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν δύο αντιμαχόμενες ομάδες εδώ… Να δούμε ποιοί θα δικαιωθούν στο τέλος. Γιατί μπορεί η… μουρλαμάρα των ελλήνων “επενδυτών” να χτυπάει κατακόκκινο και να τους καίει ότι έχει μείνει από τα εγκεφαλικά κύτταρα τους, αλλά η Αγορά στο τέλος πάντα αποκαθιστά… “πάσαν νόσον και πάσαν μαλακία”**

ΠΑΝΤΩΣ…- ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ** Καθόλου νεολογισμός δεν είναι αυτές οι λέξεις. Σας θυμίζω το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο: «Και περιήγεν ο Ιησούς τας πόλεις πάσας και τας κώμας, διδάσκων εν ταις συναγωγαίς αυτών και κηρύσσων το ευαγγέλιον της βασιλείας και θεραπεύων πάσαν νόσον και πάσαν μαλακία».

 • Αλλά η ρίζα της λέξης είναι αρχαιοελληνική. Στην αρχαία Ελλάδα συνηθιζόταν η έκφραση «μαλάκας πολίτης», η οποία ήταν συνώνυμη του «ιδιώτης». Ιδιώτης ήταν ο πολίτης που δεν ασχολείτο με τα πολιτικά. Η ιδιωτεία, για τους αρχαίους ημών προγόνους, ήταν κατάπτυστη. Εξ ου και το λατινογενές «idiot», το οποίο προέρχεται από τον «ιδιώτη» και σημαίνει ηλίθιος. Ο ιδιώτης περιφρονητικά αποκαλείτο μαλάκας πολίτης. Και ακόμα πιο πίσω αν κοιτάξουμε, στα ομηρικά έπη θα βρούμε την έκφραση «αιδώς, Αργείοι».

ΑΨΟΓΟΣ στη κυριολεξία σχολιογράφος στο φόρουμ του ΕΚΗΒΟΛΟΥ, που φυσικά δεν έχει ανάγκη τα εύσημα του μ/μ παρά μόνον τις ευχαριστίες του γιατί τον απάλλαξε από τον κόπο και τον χρόνο να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα πολλών αναγνωστών του… Γράφει λοιπόν ο … “O Kalamaras

 • Καλημέρα σε όλη την παρέα,

Το φαινόμενο πλέον έγινε τόσο συχνό, που δεν προκαλεί έκπληξη:

Εταιρίες ανακοινωνουν εκπληκτικά μεγέθη και την ιδια μέρα γκρεμίζονται, ακόμη και σε ανοδικές συνεδριάσεις. Τα παραδείγματα πολλά (ΣΙΔΜΑ, ΑΛΜΥ, ΠΛΑΘ). Αιτίες που ακούγονται είναι οι εξής:

α) Buy the rumour, sell the fact
β) Κάποια από τα κέρδη ήταν εκτακτα, άρα μη επαναλαμβανόμενα
γ) Τα κέρδη προήλθαν από αύξηση των τιμων της Α’ ύλης που πιθανώς να μην συνεχιστεί
δ) Τα ετήσια σε σχέση με τα ηδη γνωστά κέρδη από το Γ’ τρίμηνο ήταν χαμηλά (ή αλλιώς το Δ’ τρίμηνο δεν πήγε καλά

Δεν θα αναλώσω πολύ χρόνο για να καταρρίψω τα 4 αυτά σημεία, μόνο αυτά:

Στις πλείστες περιπτώσεις δεν ειχε προηγηθεί άνοδος ΑΝΑΛΟΓΗ των αποτελεσμάτων , παρά μόνο rebound της πτώσης λόγω του Ουκρανικού – όπως έγινε παγκοσμίως στις περισσοτερες μετοχες και ΑΣΧΕΤΩΣ καλών ή κακών αποτελεσμάτων.

Όσο για τα κέρδη, εκτακτα ή τακτικά, λογω τιμών ή λόγω συγκυρίας, ΕΓΙΝΑΝ και βοηθησαν τους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες, η τιμή δεν πήγε ΠΟΤΕ εκει που θα πρεπε αν δεν ήταν εκτακτα, άρα δεν εχει λογο και να παει παρακάτω τώρα

Last but not least που λενε και στο χωριό μου, γνωρίζουμε πόσο εύκολο είναι για μια διοικηση να “κρατήσει πίσω” κέρδη σε μια χρονιά που πήγε εκπληκτικά, κάτι σαν απόθεμα για την επόμενη που δεν αναμένεται το ίδιο καλή

 • Και τι φταίει τελικά; Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής;

Οτι απλά δεν μπαίνει νέο χρήμα στο ΧΑ, και ειδικα στα χαμηλότερα στρώματα. Μετά από μια ώρα είμαστε στα 9 εκατ ευρώ! Οι μισές μετοχές δεν έχουν ανοίξει καν. Παίζουμε μεταξύ μας, με παρόμοια σε πολλές περιπτώσεις στρατηγική:

 • Αγοράζουμε τη μετοχή που θεωρούμε πως θα πάει καλά, και περιμένουμε να πουλήσουμε τη μέρα που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα. Μόνο που εκείνη τη μέρα, δεν βρίσκεται κάποιος να αγοράσει! Όσο η αγορά ειναι τοσο ρηχή, απουσιάζει το ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ, με αποτέλεσμα 2-3 μεγάλοι λογαριασμοί ( ή και Market makers) να μπορουν να κανουν σχεδόν ότι θέλουν, χωρίς μεγάλο ρίσκο.

MANOΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η Ελληνική Αγορά όχι μόνο γύρισε θετική από την αρχή τους έτους, αλλά υπεραποδίδει έναντι των άλλων Δυτικών Χρηματιστηρίων, εμφανίζοντας αμυντική στάση ακόμα και σε ημέρες πίεσης στις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Το εξωτερικό μίγμα νέων κάθε άλλο παρά υποστηρικτικό μπορεί να θεωρηθεί, με τα νούμερα του πληθωρισμού να φέρνουν νωρίτερα τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, ενώ το πολεμικό μέτωπο, μετά από 50 ημέρες εχθροπραξίων, δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης, διατηρώντας το ενεργειακό κόστος ψηλά.

Φαίνεται όμως ότι η Ελληνική Αγορά έχει καταφέρει να πείσει ένα νέο κοινό επενδυτών, πολλοί από αυτούς μπήκαν στις περυσινές αυξήσεις κεφαλαίου, με διαφορετική οπτική και σίγουρα πιο “δυνατά χέρια” αλλάζοντας άρδην την συμπεριφορά του Χ.Α.

Σε αυτό έχει συμβάλει και η ικανοποιητική, ως τώρα αποτίμηση της περυσινής χρήσης σε κερδοφορία (3,3 δισ. ευρώ) και αυξημένα μερίσματα (1,7 δισ. ευρώ ως τώρα), έντονη κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά και η προσδοκία αύξησης της στάθμισης Ελληνικών μετοχών σε δείκτες που απευθύνονται σε επενδυτές σημαντικού “ειδικού βάρους”.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ: Πέραν των άλλων ζητημάτων αποκαλυπτική των πρακτικών της Κλουκίνας είναι η τελευταία παράγραφος της επιστολής προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που αναφέρει ότι «η αίτηση αναφέρεται αφενός σε δήθεν απουσία υπεύθυνων κανονιστικής συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων – κάτι το οποίο είναι παντελώς ανακριβές, καθώς δυνάμει των από 24.2.2022 και 4.3.2022 αποφάσεων του Διοικητικού της Συμβουλίου, η Εταιρεία έχει ορίσει ως υπεύθυνο κανονιστικής συμμόρφωσης τον συνεργαζόμενο με την Εταιρεία δικηγόρο Αθηνών, κ. Μιλτιάδη Δανιήλ και ως υπεύθυνη διαχείρισης κινδύνων την εταιρεία ΑΜiD (outsourcing)».

 • Και εδώ το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Πρόκειται για δήθεν απουσία ή για εκ των υστέρων παρέμβαση και εφ όσν είχε υποβληθεί η αίτηση Σπεντζάρη προς το δικαστήριο.
  Αλήθεια γιατί η Κλουκίνας δεν αναφέρει πότε υπέβαλε ο μέτοχος την αίτηση και πότε η ίδια έλαβε γνώση της υποβολής της αίτησης και αν πέραν τούτων έχει λάβει και άλλες επιστολές αιτήματα επί των συγκεκριμένων ζητημάτων;

Αλήθεια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θεωρεί ότι κάνει το καθήκον με απαντήσεις σαν της Κλουκίνας που αντί να πληροφορούν το επενδυτικό παρουσιάζουν μονομερείς θέσεις χωρίς κανένα στοιχείο ώστε οι επενδυτές να εξάγουν συμπεράσματα;
****

Η εικόνα αυτή με τα διαγράμματα των Inflation Rate σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Γερμανία θέλει ιδιάζουσα προσοχή καθώς μπορεί να κλιμακωθεί επικίνδυνα για τις αγορές.


t@@@@@ti <χχχχχχχ@gmail.com>
Προς:V Pap

Καλημέρα Βασίλη,

ΔΡΟΜΕΑΣ: Για ποιά δρομολόγια μιλάμε και πουσαρίσματα? Αν η χρηματαγορά μας δεν ήταν τόσο ρηχή και αν υπήρχαν funds που πραγματικά σκανάρουν την ελληνική αγορά για ευκαιρίες, τον δρομέα των 11 μύριων κεφαλαιοποίηση, με τέτοια πάγια, ανεκτέλεστο 100 μυρίων και μετατόπιση παραγωγής στην ευρώπη από κίνα θα έπρεπε να τον έχουν σαρώσει εν ρύποι οφθαλμού. Όπως βεβαίως και άλλες μικρές ελληνικές εταιρίες.

 


9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021- CRYPTO WORLD

SOLANA – Από το 1 δολάριο στα 260 δολάρια και τώρα στα 194 δολ. Κι όλα αυτά μέσα στο 2021!
 

Πτωτική κίνηση για την Wall Street την Πέμπτη με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 113 μονάδες, ή 0,33%, κλείνοντας στις 34.451 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 1,2% στις 4.392 μονάδες ενώ και ο Nasdaq κινήθηκε με πτώση 2,14% στις 13,351 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι αγορές στην Αμερική θα παραμείνουν κλειστές την Παρασκευή.

Η μετοχή της Twitter υποχώρησε κατά 1,68% στα 45,08 δολάρια, παρά τα αρχικά κέρδη, μετά την υποβολή προσφοράς εκ μέρους του Ελον Μασκ να εξαγοράσει την εταιρεία έναντι 54,20 δολ. ανά μετοχή και να την βγάλει από το χρηματιστήριο.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα τραπεζικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Morgan Stanley. Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,02 δολ. και τα έσοδα στα 14,80 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στο 1,71 δολ. και έσοδα στα 14,33 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, στη Wells Fargo, μπορεί τα κέρδη ανά μετοχή να μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι, αλλά διαμορφώθηκαν πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών και συγκεκριμένα στα 88 σεντς.

THE MOST ACTIVE

CRYPTOS

Με κέρδη τόσο στην ημέρα όσο και στην εβδομάδα ολοκλήρωσαν την συντετμημένη λόγω Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών εβδομάδα συναλλαγών οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά από τη δημοσιοποίηση πληροφοριών ότι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζουν προσχέδιο απόφασης επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Τα κέρδη της Πέμπτης οδήγησαν το πετρέλαιο σε κέρδη περί το 9% σε εβδομαδιαία βάση.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου, πρόσθεσε 2,92 δολ. ή 2,7%, στα 111,70 δολ.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου κατέγραψε άνοδο 2,70 δολ. ή 2,6%,, στα 106,95 δολ. το βαρέλι.

Αμφότερα έκλεισαν έτσι στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones Market Data.

 • Οι New York Times δημοσίευσαν νωρίτερα σήμερα ρεπορτάζ με βάση το οποίο αξιωματούχοι της ΕΕ ετοιμάζουν προσχέδιο απόφασης απαγόρευσης εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία στις 27 χώρες – μέλη της Ένωσης. Η ΕΕ έχει επιβάλει διαφόρων ειδών κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωστίοσο έχει σταθεί διστακτική στην επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στη Μόσχα, λόγω της εξάρτησης πολλών χώρων από το ρωσικό πετρέλαιο.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες της Ένωσης των 27 δήλωσαν ότι η ΕΕ κινείται προς επιβολή κλιμακωτού εμπάργκο σχεδιασμένου με τρόπο που να επιτρέπει στη Γερμανία και σε άλλες χώρες να αποκτήσουν εναλλακτικές λύσεις για πετρελαϊκές προμήθειες. Ανάλογα μέτρα ελήφθησαν από την ΕΕ για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού άνθρακα τον περασμένο μήνα.

Τα κράτη-μέλη θα συζητήσουν το εμπάργκο μετά τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, στις 24 Απριλίου, σημειώνουν οι New York Times.

“Δεδομένου ότι η εικόνα της προσφοράς δείχνει θολή, η μόνη δυνατή αποσυμπίεση θα ερχόταν από μια περικοπή της ζήτησης”, σημειώνει ο Manish Raj, CFO στην Velandera Energy Partners, μιλώντας στον ιστότοπο MarketWatch.

Για την εβδομάδα, το Brent κατέγραψε άνοδο 8,7%, ενώ το WTI 8,8%.

Με την πρώτη ημερήσια απώλεια σε έξι συνεδρίασεις, αλλά κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας, έκλεισε την “σύντομη” Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών ο χρυσός, με τα πολύτιμα μέταλλα να συνεχίζουν να λειτουργών ως επενδυτικό αντίβαρο στον υψηλό πληθωρισμό.

“Είναι προφανές ότι ο χρυσός αντιμετωπίζει αντίρροπους ανέμους λόγω δολαρίου και αποδόσεων των ομολόγων”, αναφέρει ο Ross Norman, CEO στην Metals Daily. “Προσθέστε σε αυτό τα lockdown σε Σανγκάη και Χονγκ Κονγκ και θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί έκπληξη ότι τα πηγαίνει τόσο καλά”.

Παρά ταύτα, “ούριοι άμενοι στη μορφή του υψηλού πληθωρισμού συνεχίζουν να είναι σταθερά παρόντες”, είπε. “Εκείνο που είναι το πλέον ενθαρρυντικό είναι οι θεσμικοί επενδυτές που τον επιλέγουν στη Βόρεια Αμερική μέσω ETF”, συμπληρώνει.

Οι εισροές στα παγκόσμια ETFs ήταν συνολικά 269 μετρικοί τόνοι, αξίας 17 δισ. δολαρίων στο α’ τρίμηνο του 2022, τα υψηλότερα επίπεδα από το γ’ τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 9,80 δολ. ή 0,5%, κλείνοντας στα 1.974,90 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το ασήμι Μαΐου έχασε 33 σεντς ή 1,3%, στα 25,70 δολ. ανά ουγγιά.


 • Στην εβδομάδα, ο χρυσός κατέγραψε άνοδο 1,5% και το ασήμι κέρδη 3,5%, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Η εκτίμηση περί επιθετικής αύξησης επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τη Federal Reserve τον Μάιο είναι λογική, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Federal Reserve Νέας Υόρκης John Williams, και λειτουργεί επίσης θετικά για τα πολύτιμα μέταλλα.

Η κεντρική τράπεζα του Καναδά, Bank of Canada, αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1%, την Τετάρτη, ενώ η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δώσει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της (APP) μέσα στο γ’ τρίμηνο.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός Μαΐου κέρδισε 0,2%, στα 4,724 δολ. η λίβρα, με απώλειες μόλις ενός σεντ στην εβδομάδα. Η πλατίνα Ιουλίου πρόσθεσε 0,5%. στα 994,20 δολ. η ουγγιά, κερδίζοντας 1,9% στην εβδομάδα. Το παλλάδιο Ιουνίου πρόσθεσε 0,7%, στα 2.355,40 δολ. ανά ουγγιά, καταγράφοντας ωστόσο 2,7% σε εβδομαδιαία βάση.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.