15/3-Χ.Α & Markets: Πολλά εν ολίγοις και εν λίγοις πολλά…

Εάν έχετε τοποθετήσει τα χρήματα σας σε κάποια επενδυτική αξία, είναι φυσιολογικό να θέλετε να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ατυχώς όμως, για τους περισσότερους, αυτό σημαίνει να παρακολουθούν καθημερινά και επισταμένως τις εξελίξεις στα μέτωπα των αγορών.

 • Οι άπειροι αντιδρούν σπασμωδικά στις ειδήσεις, αγοράζοντας ότι έχει ήδη ανέβει υπερβολικά και πουλώντας ότι έχει ήδη χάσει την αξία του. Και οι πιο έμπειροι πιστεύουν ότι έχουν την ικανότητα να προβλέπουν τις αυριανές εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα πραγματικά τους αποτελέσματα είναι πάντα χειρότερα από τον μέσο όρο της αγοράς. Και υπάρχουν δύο πολύ σοβαροί λόγοι για αυτό:

1: Οι περισσότερες προβλέψεις είτε είναι λάθος, είτε καθυστερημένες.

2: Το κόστος των συνεχών συναλλαγών είναι μεγαλύτερο από τα όποια κέρδη πετυχαίνει κανείς.

TURNING & ΚΕΥ POINT: Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές για να  επιτευχθεί το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με την ανταλλαγή της χρυσής επιταγής για το γιγάντιο project των 8 δισ. ευρώ της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού μεταξύ της Lamda Development (ΛΑΜΔΑ) και του ελληνικού Δημοσίου.

 • Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θέμα ημερών είναι και η διανομή της έκτασης που σχετίζεται με την ιδιοκτησιακή ωρίμανση του ακινήτου.

Πέραν τούτου είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό το μέχρι τώρα ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την απόκτηση κατοικιών μέσα στο υπό ανάπτυξη project του Ελληνικού με το πλάνο σε ορισμένες θέσεις και  οικισμούς να έχει ήδη χτυπήσει “sold out” .

 • Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό καθώς φαίνεται ότι ο όμιλος της Lamda Development  πέφτει από πολύ νωρίς μέσα στις  προκαταρκτικές εκτιμήσεις που ήθελε τη συνολική αξία που θα δημιουργηθεί από τις επενδύσεις των πρώτων ετών να προέλθει κατά 43% από τις πωλήσεις κατοικιών.

Στο κόκκινο χτυπάει και το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών και παικτών  που κινούνται στο χώρο της λιανικής, της εστίασης και των επιχειρήσεων διασκέδασης και αναψυχής για την παρουσία τους στο  σχεδιαζόμενο εμπορικό κέντρο που  θα υπερβαίνει σε μέγεθος το The Mall Athens στο Μαρούσι.


ΑΠ.ΜΑΝΘΟΣ – ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Έπειτα από 32 συνεδριάσεις που η τιμή της μετοχής του Ελλάκτωρ διαπραγματευόταν κάτω από ορόσημο αντίστασης των 1,55 με 1,50 ευρώ, προέκυψε αγοραστικό ενδιαφέρον, σπρώχνοντας εκ νέου την τιμή της μετοχής προς τα 1,60 ευρώ.

 • Από εδώ και πάνω, όμως, τα διαγραμματικά δρώμενα δυσκολεύουν, καθώς η περιοχή που εκτείνεται από τα 1,60 έως τα 1,77 ευρώ έχει αποδειχθεί πολλάκις ως ένα ιδιότυπο ναρκοπέδιο για τους αγοραστές που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν σε αυτή.

Για να αλλάξει κάτι ριζικά ως προς τη συμπεριφορά της στο ταμπλό, θα πρέπει η μετοχή να διασπάσει με ισχυρό όγκο συναλλαγών τη ζώνη των 1,77 με 1,80 ευρώ. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι αγοραστές να βάλουν πόδι άνευ φόβου στη διεκδίκηση του επιπέδου ανάτασης των 2 ευρώ. Παραδόξως, ως από μηχανής θεός στην ανοδική κίνηση της μετοχής μπορεί να παρουσιαστεί η… ΓΕΚ Τέρνα.

πιν


ΑΠ.ΜΑΝΘΟΣ – ΑΒΑΞ: Στην κοινοπραξία για τον διαγωνισμό του έργου της Εγνατίας Οδού εισχώρησε τελευταία και ο όμιλος Άβαξ, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζεται αρκετά δραστήριος και δυναμικός. Ναι μεν, εάν όντως τελεσφορήσει το έργο υπέρ της εν λόγω σύμπραξης, θα έχει το μικρότερο ποσοστό, αλλά δεν παύει να αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό ανεκτέλεστο έσοδο.

 • Ιδιαίτερα δυναμικό εμφανίζεται στους τελευταίους μήνες και το διάγραμμά του, με την τιμή της μετοχής να έχει περάσει για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 4.700 μέρες πάνω από τον απλό κινητό μέσο όρο των 70 μηνών, στην περιοχή των 0,57 ευρώ. Τώρα η τιμή της μετοχής συλλαμβάνεται να βολιδοσκοπεί την αντίσταση των 0,70 ευρώ.

Πιθανή ανοδική διάσπαση του εν λόγω σημείου θα δώσει χώρο για την προσέγγιση των 0,80 ευρώ, ενώ βάσει του Pitchfork σχηματισμού το επόμενο σημαντικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ αγοραστών και πωλητών θα είναι η περιοχή του 1 ευρώ.

πινSPACE: Ο κύκλος εργασιών της Space Hellas κατά το 9μηνο του 2020 ανήλθε στα 47,9 εκατ. ευρώ, έναντι 45,9 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2019, εμφανίζοντας μια  αύξηση ύψους 4,27%, ενώ το EBITDA  έκλεισε στα  3,5 εκατ. ευρώ έναντι  3,4 εκατ. ευρώ, με  το καθαρό χρέος να  ανέρχεται στα 30,2 εκατ. ευρώ. Η υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς της SingularLogic  σε ποσοστό 50% – 50% με την  Epsilon Net  αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επέκταση της Space Hellas στον χώρο του λογισμικού και των εφαρμογών δίνοντας ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.


Deutsche Bank (DBK): Καταγράφει τιμές, που είχε να δει από το καλοκαίρι του 2018. Η έντονη ανοδική κίνηση καταγράφεται σε μια περίοδο που η τράπεζα ενημερώνει τους νέους πελάτες της ότι θα πρέπει να πληρώσουν ετήσιο επιτόκιο 0,5% για να μπορέσει να  κρατήσει τα χρήματά τους σε δικούς της λογαριασμούς, μιας που εδώ και πολύ καιρό δεν μπορεί να απορροφήσει τα αρνητικά επιτόκια που της χρεώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 • Όσες περισσότερες καταθέσεις έχει η DBK αλλά και γενικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες, τόσο περισσότερα θα πρέπει να «παρκάρουν» στην κεντρική τράπεζα. Τούτο δημιουργεί το παράδοξο φαινόμενο να μη θέλουν άλλες καταθέσεις λέγοντας έτσι δια της πλαγίας οδού στους πελάτες τους να φύγουν.

Διαγραμματικά η μετοχή της Deutsche Bank αναπνέει πλέον πάνω από τα 10,00 ευρώ κάνοντας «όνειρα» για τη κατάκτηση της περιοχής των 11,00 με 11,30 ευρώ. Το επίπεδο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν όντως καταστρατηγηθεί  με ισχυρό όγκο συναλλαγών μπορεί να δώσει ανοδικό περιθώριο έως την αντίσταση των 13,10 ευρώ ξυπνώντας έτσι έντονες ανοδικές τραπεζικές μνήμες.


 • Είναι πολύ εύκολο να “εθιστείτε” στο καθημερινό trading, προσπαθώντας να αγοράζετε φθηνά και να πουλάτε ακριβά. Και οι περισσότεροι επενδυτικοί “σύμβουλοι” σας προτρέπουν να κάνετε ακριβώς αυτό.

Μπορεί να παίζουν τις τεχνικές αναλύσεις στα δάκτυλα, να εξετάζουν τα θεμελιώδη ή δευτερεύοντα δεδομένα των εταιρειών και των αγορών, ή να έχουν κάποιο κληρονομικό χάρισμα για να μαντεύουν τις μυστικές εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας.

 • Μην ξεχνάτε όμως ότι αυτοί πληρώνονται “με το κομμάτι”, κρατώντας προμήθειες από κάθε σας συναλλαγή, και τους συμφέρει σαφώς να κάνετε όσες περισσότερες γίνεται!

Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες και αναλύσεις, που δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα ένα σταθερό παθητικό χαρτοφυλάκιο θα πετυχαίνει πάντα καλύτερα αποτελέσματα από την ενεργή διαχείριση.

 • Το περίφημο στοίχημα του Warren Buffet είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που το επιβεβαιώνει αυτό. Εφόσον λοιπόν έχετε σχεδιάσει σωστά το χαρτοφυλάκιο σας, αρκεστείτε στην τακτική εξισορρόπηση του κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο, και αφήστε το ήσυχο να δουλέψει για εσάς.

________________________________________________________________________

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.