15.2.2021- ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Αρκετά την είχαν σνομπάρει, καιρός να αλλάξουν κασέτα…

Αρκετά την είχαν σνομπάρει, καιρός να αλλάξουν κασέτα…

Πέραν από τους «γρηγορούς» παίχτες του ΧΑΑ, τους εθισμένους στις τραπεζικές ιστορίες και τους λάτρες των μικρών χαρτιών, υπάρχουν και μερικά μεγάλα παιδιά που αρέσκονται στα βαριά χαρτιά.

 • Το 2018 διαβάζαμε πυκνά συχνά για την είσοδο της Μοτορ Οιλ στην αγορά της λιανικής ρεύματος, το 2019 η αγορά είχε ρίξει το βάρος της στις εξελίξεις της εταιρίας ορυχείων χρυσού Eldorado gold, πέρυσι ασχοληθήκαμε με τον Μυτιληναίο και την μεγάλη κίνηση του στην Πράσινη ανάπτυξη και όχι πολύ πρόσφατα θυμηθήκαμε τον κατασκευαστικό κλάδο και τις εξελίξεις στον τομέα των παραχωρήσεων με τους Ολλανδούς λάτρεις των Ελληνικών  assets να προσπαθούν να πάρουν με το ζόρι την Ελλάκτωρ.

Κάπου μέσα στα 3 αυτά χρόνια άλλο ένα Hot story της Ελληνικής επενδυτικής σκηνής, το μεγάλο Project του Ελληνικού με την Λάμδα να μονοπωλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και να μην ξεχάσω την προ ημερών προσπάθεια της ΔΕΗ να μπει επιτέλους στις ΑΠΕ με την συμφωνία μαμούθ της RWE για ανάπτυξη 2.000 MW   

 • Έχετε αναρωτηθεί ποιο χαρτί συνδυάζει όλα τα παραπάνω και για το οποίο δεν μιλάει σχεδόν ποτέ κανείς;  

Ακριβώς. Η εταιρία με τα παράξενο απόμακρο σχεδόν εκτός μόδας όνομα, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι όλα τα παραπάνω μαζί ενώ σχεδόν όλοι νομίζουν ότι είναι μια κατασκευαστική εταιρία.  

 • Τι είναι λοιπόν η ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Ένα στα είκοσι ελληνικά νοικοκυριά αγοράζει ρεύμα από την θυγατρική της ΗΡΩΝ στην λιανική ρεύματος. Η εταιρία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ΑΠΕ με πάνω από 1400 MW εν λειτουργία έργα μέσω της θυγατρικής της ΤΕΝΕΡΓ. Γιατί μπορεί η ΔΕΗ να σχεδιάζει 2000 MW έργα, αλλά όσο η ΔΕΗ «σχεδιάζει» η ΓΕΚΤΕΡΝΑ υλοποιεί. Μόνο πέρυσι έβαλε σε λειτουργία πάνω από 350 MW Αιολικών Πάρκων. Και δεν τελειώνουμε εδώ. Έχει 600 MW μονάδες παραγωγής με Φυσικό Αέριο ιδιοκτησία της.

 • Θα σας εκπλήξω, ίσως, αν σας πω ότι της ανήκει το 17% του δρόμου Αθήνα Πάτρα το 100% της Εθνικής οδού για Λαμία, το 100% της Εθνικής οδού για Τρίκαλα, το 100% της Εθνικής οδού για Ιωάννινα. Εκτός από την Αττική οδό, την Εγνατία και τον δρόμο για Καλαμάτα, της ανήκει σχεδόν όλο το υπόλοιπό σοβαρό εθνικό δίκτυο.

 • Από τις πρώτες εταιρίες που μπήκαν στον κλάδο της απορριμμάτων. Πρόσφατα υπέγραψε την διαχείριση των απορριμμάτων όλης της Πελοποννήσου, ένα Project περίπου 130 εκ ευρώ.  

Και όλα τα παραπάνω εκτός κατασκευαστικού κλάδου που είναι και το δυνατό της σημείο. Στον κλάδο αυτό έχει ετήσιο τζίρο περίπου 700-900 εκ ευρώ τον χρόνο την τελευταία πενταετία με ένα ανεκτέλεστο 1.8 ΔΙΣ.

 • Αν και η εταιρία έχει ακόμα αρκετά για να περιγράψουμε στον τομέα των ορυχείων και των ακινήτων θα εστιάσω σε μια πρόσφατη είδηση, αυτή της εισόδου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο project του Ελληνικού μαζί με τους ινδιάνους Αμερικάνους. Ουσιαστικά εκτός από την ΛΑΜΔΑ είναι και η μόνη εταιρία που έχει επενδυτικά οφέλη από το Ελληνικό. 
 • Όλα τα παραπάνω στην τιμή των 850 εκατ. ευρώ.
 • Στα χρηματοοικονομικά η εταιρία σχεδόν μόνιμα κερδοφόρα με περίπου 50 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων και ένα ebitda πάνω από 270 εκατ.
 • Οι υποχρεώσεις της εταιρίας στα 3,5 δις (υψηλές, αλλά δικαιολογούνται λόγω των συνεχών επενδυτικών πλάνων που υλοποιεί)

ΥΓ: Σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο κι απαιτητικό περιβάλλον, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνέχισε και το 2020 να επενδύει στην Ελλάδα σε τομείς αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας (καθαρή ενέργεια και υποδομές).

Image result for γεκτερνα

 • Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υλοποιεί έργα κι επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένου του επενδυτικού προγράμματος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, το συνολικό αποτύπωμα των έργων και των επενδύσεων του Ομίλου φτάνει τα 5 δισ. ευρώ, καθιστώντας τον βασικό πυλώνα της εθνικής προσπάθειας για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, ο Όμιλος συνεχίζει να ενισχύει την παρουσία του και στις διεθνείς αγορές, κυρίως στον τομέα των ΑΠΕ.

 • ΕΔΩ να σημειώσω, ότι μόλις 2 οίκοι έχουν ασχοληθεί με την μετοχή της (!!). Με έκθεση της η ALPHA FINANCE στις 5 Οκτωβρίου 2020 έδωσε τιμή στόχο τα 8,6000 ευρώ ενώ στις… 6 Δεκεμβρίου η Eurobank Equities είχε δώσει τα 6,7000 ευρώ, Ουδείς άλλος ασχολήθηκε με την δική της περίπτωση!

Από τον Ο.Α.Κ 


Σ.Σ μ/μ: Οι Συνεργάτες του μ/μ καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους. Ο μ/μ δεν ασκεί καμμία λογοκρισία. Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνεί με τις δικές τους.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.
 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.