15/10- Πέτρος Στεριώτης – Χ.Α: Αυτή η Αγορά μοιάζει πολύ σκληρή για να πεθάνει

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ κόσμημα για την ελληνική χρηματιστηριακή κοινότητα ο φίλος Πέτρος Στεριώτης μας καταθέτει το τελευταίο πόνημα του για το Χ.Α και όχι μόνον…


Πέτρος Στεριώτης: Στο Γενικό Δείκτη του Χ.Α., η πτώση της Δευτέρας με κλείσιμο στα χαμηλά της, το άνοιγμα της Τρίτης με πτωτικό χάσμα και το κλείσιμό της σε υψηλό 2 εβδομάδων, απέδειξαν ότι αυτή η Αγορά μοιάζει πολύ σκληρή για να πεθάνει. Η συνεδρίαση της Τετάρτης έκανε νέο τοπικό υψηλό με βλέμμα στις 900 μονάδες, αλλά οι πωλητές είχαν τον τελευταίο λόγο, κοκκινίζοντας με πυγμή το ημερήσιο κηροπήγιο τιμών.

Οι ολιγόωρες ευκαιρίες των dip buyers στις τελευταίες συνεδριάσεις να κτίσουν θέσεις και των σορτάκηδων να καλύψουν τις αντίστοιχες δικές τους, εκτιμούμε ότι θα κάνει και τις δύο αυτές παρατάξεις να αναθεωρήσουν τη βραχυπρόθεσμη επενδυτική συμπεριφορά τους.

  • Με απλούστερα λόγια, το εν λόγω συναλλακτικό διήμερο, πιθανότατα, έθεσε τον τόνο μίας συνέχειας που δε θα αποτελείται από μακρά σερί αλλεπάλληλων και αδιάλειπτων τασικών κινήσεων προς τη μία, ή την άλλη κατεύθυνση, όπως αυτά που είδαμε από την αρχή του έτους.

Ίσως, λοιπόν, ο ΓΔ μπαίνει σε μια πιο νευρική φάση, που απαιτεί γρηγορότερα αντανακλαστικά και συντομότερη διακράτηση θέσεων.

Σε πρώτη ανάγνωση,η ζώνη τιμών 880 – 896 μπορεί να δώσει σήμα εισόδου σε διάσπαση στο κλείσιμο και εφαρμόζοντας κοντινό stop loss.

Σε θεμελιώδες επίπεδο, η τιμή του Αργού Πετρελαίου σε υψηλά 7 ετών αποτελεί, κατά την άποψή μας, περισσότερο αποτέλεσμα της πολιτικής αρνητικών αποπληθωρισμένων παρεμβατικών επιτοκίων από πλευράς των Κεντρικών Τραπεζών και λιγότερο αποτέλεσμα ιδιαίτερα ενισχυμένης ζήτησης και μίας Παγκόσμιας Οικονομίας που βρίσκεται στα καλύτερά της.

Εκτιμούμε ότι άπαξ και η διαγραμματική αντίσταση των $75 δε μπόρεσε να αναχαιτίσει το κερδοσκοπικό και μάλλον κοντόφθαλμο αγοραστικό ενδιαφέρον, ο δρόμος για υψηλότερες τιμές ήταν θέμα χρόνου, καθώς οι ανοικτοί πωλητές (short sellers) αναγκάστηκαν να πάρουν τις ζημιές τους, φοβούμενοι ίσως μία, με τις ευλογίες φυσικά των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, επανάληψη του 2008 και της τιμής $100+ ανά βαρέλι.

Από αυτό το βήμα δε θα επαναλάβουμε τα περί επικείμενου πληθωριστικού σοκ, αλλά θα αρκεστούμε στη θεωρούμενη ως ρήση του Καρλ Μαρξ η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σα φάρσα.

Ειδικά στις Αγορές, μαύρος κύκνος που όλοι τον έχουν προβλέψει, παύει να είναι μαύρος και γίνεται λευκός.