15.10.2021- Χ.Α: Πολλά εν ολίγοις και εν ολίγοις πολλά…

  • Βρε παιδιά, μην τρώγεσθε (ανα)μεταξύ σας…

Δεν γίνεται να συμφωνούν όλοι με όλους και σε όλα. Γιατί απλά είναι αδύνατον. Αν γινόταν, δεν θα διαπραγματευόντουσαν μετοχές στο ΧΑΑ. Όλοι πωλητές ή αγοραστές θα ήσαν. Και όπως λέει πολύ σωστά ο Κώστας Χατζής:

  •  Αν δεν υπήρχαμε εμείς, πως θα υπήρχανε οι άλλοι;
  • Αν δεν υπήρχαν οι μικροί, πως θα υπήρχαν οι μεγάλοι;

Όλοι χρήσιμοι είμαστε, όλοι ένα κομμάτι στην μηχανή του Χρηματιστηρίου. Άλλος πουλάει, άλλος αγοράζει, άλλος γράφει, άλλος αναλύει, άλλος κερδίζει, άλλος χάνει την ίδια ώρα. Με τους ρόλους της ενασχόλησης να αλλάζουν φυσικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μια ζωή την έχουμε, ας την απολαύσουμε τουλάχιστον εκεί που μπορούμε. 


ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ:  Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν χθες Ευρώπη και ΗΠΑ εν μέσω ανώτερων των εκτιμήσεων εταιρικών αποτελεσμάτων με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο και ικανοποιητικών στοιχείων της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ. 
 
 Ωστόσο, περισσότερο ανιχνευτικά κινήθηκε ο ΓΔΧΑ, ο οποίος ενδεχομένως να προσπαθήσει σήμερα να καλύψει το χαμένο έδαφος. 
 
Απέχουμε μόνο μερικές μέρες μέχρι τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα Γ΄τριμήνου, με τον Μυτιληναίο, εκ της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, να ανοίγει την αυλαία στις 26 Οκτωβρίου (σύμφωνα με το τελευταίο οικονομικό ημερολόγιο) 
 
Kαι είναι ιδιαίτερα πιθανό να μην αλλάξει ουσιαστικά το εκτιμώμενο εύρος τιμών (900-820 μονάδες) της περιόδου μέχρι τότε.
 
Δεδομένη η διατήρηση της μεταβλητότητας σε υψηλά επίπεδα. Στα σημαντικότερα μάκρο της ημέρας περιλαμβάνονται οι λιανικές πωλήσεις (Σεπτεμβρίου) και η καταναλωτική εμπιστοσύνη Michigan (Οκτωβρίου) στις ΗΠΑ, ενώ αναμένεται η δημοσίευση αποτελεσμάτων Γ΄τριμήνου της Goldman Sachs.
***

Calendar of Events – OPTIMA BANK

Macros

15/10/21 | 2020 GDP (provisional data)

21/10/21 | Current Account Balance AUG

29/10/21 | Producer Price Index in Industry (PPI) SEP & Turnover Index in Retail Trade AUG

EGM / AGM

19/10/21 | PPC (EGM)

03/11/21 | Epsilon Net (EGM)

Ex-Interim Dividend

20/10/21 | OPAP (EUR 0.10)

Results (3Q21/9M21)

26/10/21 | Mytilineos (trading update)

03/11/21 | Coca-Cola HBC AG (trading update)

11/11/21 | Hellenic Petroleum, Titan Cement

12/11/21 | OTE

23/11/21 | OPAP, Fourlis Holdings, LAMDA Development

29/11/21 | ATHEX Group

***

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
 
KEKΡΟΠΑΣ: Στη δική του περίπτωση δεν χωράει Front Running και γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα εκδικαστεί στην προκαθορισμένη ημερομηνία, αλλά και γιατί (όπερ και σπουδαιότερο) η απόφαση δεν θα ανακοινωθεί πριν περάσουν ορισμένα τέρμινα. Αρειος Πάγος είναι αυτός…
  • ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Η μετοχή ήταν υπεραγορασμένη, η ανακοίνωση λογικό ήταν να δημιουργήσει περαιτέρω ενθουσιασμό με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί υπερπροσφορά χαρτιών μόλις φάνηκε ότι δεν είχε δυναμική για υψηλότερα επίπεδα. Μάλιστα είχε γίνει και χρήση μόχλευσης τέτοια, που δεν άντεχαν τα χαρτοφυλάκια απώλειες άνω του 10% ή κάπου εκεί γύρω.
ΙΝΤΡΑΚΟΜ(Ι): Γυρίσαμε τώρα και σε προπαγάνδα από την… άλλη πάντα. Ολα μαύρα κι άραχλα τα βλέπουν και δώστου ο Κόκκαλης ξεπουλάει και δώστου αυτό και δώστου τούτο, οπότε περάσαμε στην άλλη πλευρά του λόφου, την κατηφορική.
  • Να αποτιμάται τώρα σε 150 εκατ. ευρώ, αυτό είναι άλλη είδους, που για να εξηγηθεί προυποθέτει απαραίτητα PhD στην ψυχιατρική επιστήμη, την οποία δεν κατέχουμε. Αν και κανονικά αυτήν πρέπει κάποιος πάνω απ’όλα να κατέχει πριν ασχοληθεί στα σοβαρά με το ελληνικό χρηματιστήριο.
***

Σε συνέχεια στα περί… Ψυχιατρικής Επιστήμης προσέξτε και το συγκεκριμένο πρωτοφανές φαινόμενο:-

ΕΥΑΘ 

Εγχώριος… Θεσμικάρας ρευστοποιεί καθημερινά μετοχές της μονοπωλιακής ΕΥΑΠΣ η οποία αποτιμάται σε… 64 εκατ. ευρώ + τα ταμειακά διαθέσιμα της των 97,4 εκατ., χωρίς να οφείλει  cent τσακιστό σε δανεισμό. Με ebitda 6μήνου 11 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενο ev/ebitda ουσιαστικά στο 3(!). Και με μερισματική ετήσια απόδοση 5%. 
  • Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ κανείς για την περίπτωση του, δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε κάποια λογική εξήγηση. Γιατί και νερό θα πίνουν όλοι στον αιώνα τον άπαντα και μέρισμα 5% θα μοιράζει κάθε χρόνο και σεντ δεν οφείλει…
ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ κι αυτό που ελάχιστοι το λαμβάνουν υπόψη τους… 

Άϋλα Περιουσιακά Στοιχεία: Είναι τα μακροχρόνια περιουσιακά στοιχεία χωρίς φυσική υπόσταση μιας επιχείρησης που της παρέχουν οικονομικά οφέλη για έναν αριθμό μελλοντικών περιόδων, π.χ. τα υποδείγματα, τα πνευματικά δικαιώματα, οι άδειες, τα εμπορικά σήματα, τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας κλπ κλπ 
  • ΞΕΡΕΤΕ πόσο τα αποτιμά η διοίκηση της ΕΥΑΘ; Ούτε καν 150 χιλιάδες ευρώ. Είπατε τίποτα; 
ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ – ΤΟΠ ΕΠΙΛΟΓΗ – η μετοχή λοιπόν της ΕΥΑΠΣ που θα αποζημιώσει πολύ ακριβά όσους πραγματικούς επενδυτές την αποκτήσουν και την διατηρήσουν στα χαρτοφυλάκια τους. 
ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ: H μετοχή της ΕΥΑΘ διαπραγματεύεται με πρωτοφανές discount,  ασύλληπτο θα λέγαμε συγκριτικά με τις ομοειδείς του κλάδου της σε διεθνές επίπεδο.
****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

  • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.
  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
  • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.