15/02/2021: Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μ/μ από και για τον κόσμο του Χ.Α (νο.1)

 • ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ – ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΣ:

ΣΧΟΛΙΟ μ/μ:  Επειδή προσεχώς θα κλάψουνε μανούλες στα… εξωτερικά που καταφεύγουν οι παικταράδες μας χωρίς να έχουν συναίσθηση σε ποσοστό τους περί το 95% του τι ακριβώς αγοράζουν, εμείς θα παραμείνουμε στα πολύ καλά έως εξαιρετικά ποιοτικά χαρτιά του ελληνικού χρηματιστηρίου (αυτά τα 40 με 50) για το οποίο Χ.Α…:-

 • Ασχετα με τα όσα του καταλογίζουμε – αν και δεν είναι αποκλειστικά δική του η ευθύνη, αλλά πάνω από όλα δική μας – δηλ. όσων ασχολούνται μαζί του σε καθημερινή βάση (δημοσιογράφοι, sites, διοικητικά όργανα, επενδυτές, μεγάλο το μερίδιο ευθύνης τους κλπ ) το Ελληνικό Χρηματιστήριο έτσι όπως είναι τώρα είναι το “τιμιότερο”, “ηθικότερο” και “λογικότερο” από κάθε άλλο παγκοσμίως. Οποιος το καταλαβαίνει έχει καλώς, όποιος δεν… και να του εξηγήσουμε… τζάμπα κόπος

ΑΡΤΙΑ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ του εξαιρετικού δημοσιογράφου και φίλου Στέφανου Κοτζαμάνη στο euro2day, αξίζει να το διαβάσετε αν δεν το έχετε ήδη…

Οι Έλληνες ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές ανεβάζουν σταδιακά κατά τα τελευταία χρόνια το ποσοστό τους επί της συνολικής αξίας των συναλλαγών στο ΧΑ, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο την εξάρτηση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς από τις εκάστοτε διαθέσεις και προτεραιότητες των επενδυτών από το εξωτερικό.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του πίνακα της ATHEX Group:

 • Το ποσοστό συμμετοχής των ξένων επενδυτών στην αξία των συναλλαγών του ΧΑ υποχωρεί σταδιακά κατά τα τελευταία χρόνια, καθώς από το 64,9% του 2014 βρέθηκε στο ξεκίνημα του 2020 στο 53,9% (εκτιμάται πως ένα ποσοστό αυτών αφορά ελληνικά κεφάλαια, που επενδύονται μέσω εξωτερικού).
 • Το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών καταγράφει φέτος υψηλό επταετίας, καθώς έχει σκαρφαλώσει στο 21,5% (Ιανουάριος) από το 17,3% του 2014.
 • Η συμμετοχή των εγχώριων θεσμικών επενδυτών ανέβηκε και αυτή κατά την περίοδο 2014-2020, καθώς από το 16% του 2014 ξεκίνησε φέτος τη χρονιά με 21,7%.
 • Συνολικά, οι εγχώριοι (ιδιώτες και θεσμικοί) επενδυτές ανέβασαν τη συμμετοχή τους στις συναλλαγές του ΧΑ από το 33,3% στο 43,2%.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η αυξανόμενη συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών στο ΧΑ κατά τα τελευταία χρόνια αποτελεί σαφώς θετικό στοιχείο κυρίως για δύο λόγους.

 1. Διότι μειώνεται ως ένα βαθμό η εξάρτηση (και οι διακυμάνσεις) των τιμών των μετοχών από τις εκάστοτε διαθέσεις και προτεραιότητες των επενδυτών εκτός συνόρων.
 2. Διότι συνήθως οι συναλλαγές των εγχώριων επενδυτών γίνονται με υψηλότερες προμήθειες και διαχέονται σε περισσότερες χρηματιστηριακές εταιρείες, οπότε τονώνονται τα ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα κατά τα τελευταία δέκα χρόνια οικονομικά των ελληνικών ΑΧΕΠΕΥ.

Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν πως οι παλαιότερες αντιλήψεις που επικρατούσαν για τη συμπεριφορά των διεθνών επενδυτών δεν επιβεβαιώνονται -σε γενικές γραμμές τουλάχιστον- στην τρέχουσα πραγματικότητα.

Ειδικότερα, πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν κατά το παρελθόν πως οι εν λόγω επενδυτές ήταν περισσότερο «ειδικοί» και «ενημερωμένοι» και γι’ αυτό κατάφερναν να αγοράζουν «στα χαμηλά» και να ρευστοποιούν πολύ κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τιμών του Γενικού Δείκτη. Έτσι, η δραστηριότητα των επενδυτών του εξωτερικού αποτελούσε καθαρό σημάδι ανόδου όταν προέκυπταν αγορές από αυτούς και προειδοποίηση επερχόμενης πτώσης, όταν αυτοί ρευστοποιούσαν.

Η αντίληψη αυτή δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται -σε σημαντικό βαθμό τουλάχιστον- κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς π.χ. οι διεθνείς παίκτες ήταν εκείνοι που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τις τραπεζικές μετοχές, όταν συμμετείχαν μαζικά στη δεύτερη και στην τρίτη επανακεφαλαιοποίησή τους.

«Η αλήθεια είναι πως σήμερα τόσο οι Έλληνες θεσμικοί όσο και πολλοί ιδιώτες μέτοχοι είναι σε μεγάλο βαθμό επαρκώς ενημερωμένοι για τα τεκταινόμενα, οπότε δεν μειονεκτούν σε γενικές γραμμές έναντι των ξένων επενδυτών. Επιπλέον, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου λόγω των βιωμάτων που διαθέτουν, μπορούν να ερμηνεύσουν καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα σε πολιτικό, κοινωνικό και επιχειρηματικό επίπεδο, δηλαδή σε τομείς που επηρεάζουν ως ένα βαθμό και τις χρηματιστηριακές επενδύσεις.

Γενικότερα πιστεύω ότι η χρηματιστηριακή ζημία ή το επενδυτικό κέρδος δεν εξαρτάται σήμερα από το ποια είναι η εθνικότητα του επενδυτή, αλλά κυρίως από τη συγκρότηση και την ικανότητα -ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης- να δρα με ωριμότητα, να επιλέγει με βάση τα θεμελιώδη δεδομένα και να διαβάζει σωστά τις εξελίξεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


ΟΑΚ: Το αλουμίνιο έφτασε αισίως στα επίπεδα του 2018 με έντονες ανοδικές τάσεις και κοντεύει στα υψηλά πενταετίας.  Κάθε 100 USD διαφορά στην τιμή του σημαίνει προσθετό καθαρό κέρδος 18 εκατομμύρια ευρώ για τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ. Αλλά φυσικά, ποιος κοιτάει νούμερα…ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ


 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 364 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
 • KEΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: 306,4 εκατ.
 • P/BV: 0,84
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 1,4300
 • ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ: 1,7000
 • ΔΑΝΕΙΑ:  1544 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ
 • ΤΑΜΕΙΟ: 284 εκατ.
 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ! 1,26 δισ. ευρώ
 • ΚΕΡΔΗ: ΖΗΜΙΕΣ 53,8 εκατ.
 • EBITDA: 136 εκατ. ευρώ
 • ΠΩΛΗΣΕΙΣ: 667 εκατ. ευρώ
 • ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ: -24 εκατ. ευρώ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 3,46.
 

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Γ.Α: Καλησπερα σας, Μπορείτε να μας πείτε την άποψη σας για την Aegean και τη ΔΕΗ; Είναι καλές περιπτώσεις για επένδυση στο ΧΑ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 • Φίλε Γιώργο, κανείς μας δεν μπορεί να προδικάσει την πορεία μίας μετοχής, γιατί αλλιώς δεν θα είχαμε αγορά… Εν προκειμένω, η μεν AEGEAN στη παρούσα φάση δεν αποτελεί προτεραιότητα επιλογής κατά την δική μας ταπεινή εκτίμηση λόγω της παρατεταμένης αλλά και διαρκώς παρατεινόμενης ενδημιακής κρίσης (ο κλάδος της πλήττεται βάναυσα), ενώ η ΔΕΗ έχει υπερπενταπλασιάσει την τιμή της σε διάστημα έτους.

Κ.Ν: Χ.Α– Εσύ τους χαιδεύεις ακόμα!;;; Γιατί;

 • Δεν αντιλαμβάνομαι το ερώτημα σας, αν και το υποψιάζομαι. Αν εννοείτε αυτά που γράφω περί του Χ.Α ( λογικότερον, ηθικότερον, ελκυστικότερον σε παγκόσμια κλίμακα) θα μου επιτρέψετε να προσθέσω ότι το αδικώ σε σημαντικό βαθμό. Με 40 χρόνια στις Αγορές και 15ετή παρουσία στο City έχουν δει και διαβάσει-μελετήσει πολλά τα μάτια μου κι ακούσει τα αυτιά μου. Αγιόπαιδα οι δικοί μας, συγκριτικά και αναλογικά πάντα.
Γ.Π: Βασίλη δεν ξέρω αν είναι σωστό να διαφημίσεις κάποιο βιβλίο από το σιτε σου. Απλά επειδή βλέπω ότι πολύς κόσμος τρώγεται με τις επιτυχίες σου βρήκα το κατάλληλο βιβλίο να τους προτείνεις. Εκδόσεις παπαδοπουλος καθαρή συνωνυμία.
Στάλθηκε: Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021, 04:29:11 μ.μ. EET
Θέμα: Με την καραντίνα διαβάζουμε βιβλία
 • ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ, γέλασα. Μη ανησυχείς, δεν τους παίρνω στα σοβαρά. Μου φτιάχνουν την διάθεση

Στ.ΠΑΝ: Ωραίοι  επενδυτές. Δεν τους αρέσει ο ΑΔΜΗΕ, αύριο δεν θα τους αρέσει η ΕΥΔΑΠ, τους αρέσουν όμως μετοχές της WALL με p/e και p/bv στη στρατόσφαιρα και με αρνητικά  EBITDA δεκάδων εκατομμυρίων. Άλλαξε λέει η αγορά και δεν κοιτάει πλέον fundamentals. Ετοιμαστείτε. Θα πέσει πολύ κλάμα. Και ποιός θα φταίει πάλι; Φυσικά ο μ/μ

 • Φίλε Σταύρο, δεν υπάρχει σωτηρία για όσους έχουν αντικαταστήσει ή χρησιμοποιήσει το Χ.Α με ή ως καζίνο.

Τ.Ζ: καλησπέρα σας , σας διαβάσω καθημερινά θα ήθελα καποιες σκέψεις να σας πω, πήρα μια μικρή εταιρεια την φιερατεξ και βλέπω τι κάνουν με τις μετοχές τις εταιρείας διαβαζοντας σας σχετικά  με το book value που αναδερθήκατε , σήμερα με 10 μετοχές και 4 ευρώ την έριξαν -8,28%.,καθημερινά επεμβαίνουν, έχω δει και από +10% να κλείνει στο τέλος στο-5%…..κουράστηκα. είχα και κατι λίγες κουέστ τις έδωσα με μικρή ζημιά. Κουράστηκα, σε λίγο θα βλέπετε τζίρους 10 μύρια, όλοι πανε, πήγαν στο αμερικάνικο μέσο πλατφόρμων . τα κόστη εδώ σε πολλές περιπτώσεις φορτώνουν πολύ το κόστος αγοράς που εγω πληρώνω 5 ευρω ελάχιστο μέχρι 15 ανάλογα το ποσό. παίζω λίγα το πολύ 5000 , οι πλατφόρμες λοιπόν και τα κρύπτο έδιωξαν τον κόσμο σε αυτά και καλά κάνουν. και εγω σταδιακά θα φύγω ήδη άρχισα με κρύπτο και θα πάω και αμερικάνικο….αν δεν πέσουν οι προμήθειες τουλάχιστον στα 2 με 2,5 ευρώ σύντομα θα κοιτούν ταβάνια και είμαι απο τους τελευταίους που φέυγω , όλοι οι φίλοι μου έχουν φύγει, βγάζουν καλά κέρδη και μάλιστα σε σύντομο χρόνο και κρατουν κάποιες μία ή δύο εδω σε μακροχρόνια περίοδο. με τα λίγα λοιπόν που παίζω σκεφτόμουν και το μοναδικό etf που υπάρχει στο ΧΑΑ αλλά διαπίστωσα δεν γίνετε ,με τις χρεώσεις αυτές ούτε σύγριση με τα etf που παίρνει κανεις από τις πλατφόρμες. Οσον αφορά την φιερ θύμωσα τόσο σήμερα που σκεφτόμουν να πάω κιλκίς να δώσω καμμιά φάπα… ευχαριστώ για τις συμβουλές σας όλο αυτό τον καιρό .

 • Φίλε Τάσο, πρέπει να αναθεωρήσεις αρκετές από τις απόψεις – εκτιμήσεις σου. Η αγορά είναι δρόμος μαραθώνιος και όχι ταχύτητας, Με τις πλατφόρμες, τι να σου πω… Αυτές μπορεί να σε μηδενίσουν σε χρόνο dt, έτσι και χρησιμοποιήσεις μόχλευση και σε πάρει ανάποδα…
Π.Γκ: Καλησπέρα αγαπητέ μικρομετοχε, Σε παρακολουθώ περίπου 3 χρόνια και έχω μάθει πολλά από σένα. Θα ήθελα να ρωτήσω οι γενικες συμβουλές που δίνεις πχ πουλα λιγα στο +25%, αγορές μέχρι 1500 σε “μικρες” μετοχές πως εφαρμόζονται σε μικρά
χαρτοφυλάκια. Πχ αν έχω χαρτοφυλάκιο 3000 δύσκολο να δώσω 1500 για μια μετοχή εκτός
αν έχω εσωτερική πληροφόρηση. Στην ιδία λογική αν έχω επενδύσει 100 ευρώ σε μια άλλη, να τραβήξω ένα μέρος από τα 25 ευρώ κέρδος όπου θεωρητικά θα έχω, δεν μου φαίνεται ελκυστικό. Ευχαριστώ για το χρόνο.
 • Φίλε Περικλή, μου βάζεις πολύ δύσκολα εδώ, αν πράγματι έχεις χαρτοφυλάκιο αξίας 3 χιλ. ευρώ. Γιατί εγκλωβίζεσαι – εξαρτάσαι από 2 μτχ, αντί των 5-7 που θα μπορούσες αν είχες λχ 7 με 10 χιλ. ευρώ… Μία να σου στραβώσει, θα σε πάρει από κάτω.
 • Προσωπικά μιλάω με πραγματικά νούμερα και όχι υποθετικά. Το 80% των μτχ που επισημαίνουμε για τους μικροεπενδυτές φίλους αναγνώστες μας τους δίνει την δυνατότητα ελιγμών – αλλαγών και σημαντικών αν μη τι άλλο αποδόσεων.
 • Απλά σκέψου, τι αποδόσεις έχουν δώσει μετοχές όπως αυτές των ΕΝΤΕΡ, ΕΠΣΙΛ, ΠΡΟΦ, ΚΕΚΡ, ΠΕΡΦ, ΙΛΥΔΑ, ΠΑΙΡΗΣ, ΙΝΤΕΚ, ΙΝΛΟΤ, ΒΥΤΕ, ΒΙΟΤΕΡ, ΛΑΒΙ, ΠΛΑΘ κλπ κλπ…

Επεξήγηση Συμβόλων: OP: OutPerform, UP: UnderPerform, OW: OverWeight, EW: EqualWeight, N: Neutral, ACC: Accumulate, H: Hold, R: Reduce, S: Sell

EKΘΕΣΕΙΣ – ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ 2021

Ημερομηνία
Αλλαγής
Οίκος Μετοχή Νέα Τιμή
Στόχος
Νέα
Σύσταση
Προηγ. Τιμή
Στόχος
Προηγ.
Σύσταση
11/02/2021 OPTIMA ΦΡΛΚ 4,50 Β 4,10 Ν
04/02/2021 OPTIMA OTE 16,10 B 15,40 B
03/02/2021 EUROXX ΕΤΕ 1,45 OW 1,55 OW
03/02/2021 EUROXX ΕΥΡΩΒ 3,40 OW 2,50 OW
03/02/2021 EUROXX ΑΛΦΑ 0,88 OW 0,75 OW
03/02/2021 EUROXX ΠΕΙΡ 1,25 OW 0,90 OW
02/02/2021 BOFA ΕΥΡΩΒ 0,85 Β 0,52 Β
02/02/2021 BOFA ΠΕΙΡ 0,85 UP 1,28 UP
02/02/2021 BOFA ΕΤΕ 2,50 Β 1.26 UP
02/02/2021 BOFA ΑΛΦΑ 0,90 Ν 0,94 Β
01/02/2021 EUROXX ΟΤΕ 16,50 OW 16,00 OW
29/01/2021 AXIA ΔΕΗ 15,10 Β 7,30 Β
26/01/2021 OPTIMA ΠΕΙΡ 1,40 Β  Αναθεώρηση
26/01/2021 OPTIMA ΕΤΕ 3,10 Β  Αναθεώρηση
26/01/2021 OPTIMA ΕΥΡΩΒ 1,00 Β  Αναθεώρηση
26/01/2021 OPTIMA ΑΛΦΑ 1,60 Β  Αναθεώρηση
15/01/2021 EUROXX ΟΠΑΠ 14,60 OW 11.60 OW

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων.

 • Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών.

Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.