15.01.2021- Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μικρομέτοχου από και για τον κόσμο του Χ.Α

 • ΣΧΟΛIO ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΡΟΘΥΜΟ Η ΣΑΡΞ ΑΣΘΕΝΗΣ

Η «ηρεμία πριν την καταιγίδα» συνεχίζεται στις Διεθνείς αγορές, παρά τα όσα εξωπραγματικά συνεχίζουν να συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Τα χθεσινά αρνητικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, αλλά και η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία με ταυτόχρονη εκτίναξη του ελλείμματος της στα 30 δις €, δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν τις αγορές από τα πρόσφατα υψηλά.

 • Προς το παρόν αναμένουν την ορκωμοσία Biden, συνεχίζοντας να αγνοούν το διαφορετικό οικονομικό πρόγραμμα του, με αυξημένους φόρους και κοινωνικές δαπάνες, επικεντρώνοντας στα θετικά του θηριώδους προγράμματος των 3 τρισεκατομμυρίων $ ενίσχυσης της οικονομίας .

ΣΧΕΤΙΚΑ με την Ελληνική αγορά, η αδυναμία είναι πλέον εμφανής τόσο στις τιμές όσο και στους χαμηλότερους όγκους συναλλαγών, ειδικά αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές.

 • Αν και μεσομακροπρόθεσμα η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική και δεν απειλείται προς το παρόν, διάφορα τεχνικά εργαλεία εμφανίζουν σημάδια αδυναμίας, τόσο σε δείκτες όσο και στην πλειοψηφία των μετοχών, αυξάνοντας τις πιθανότητες συνέχισης της διορθωτικής κίνησης από τα πρόσφατα υψηλά.

Επιπρόσθετα, οι των 850 μονάδες του ΓΔ  και οι 1975 του FTSE25, θα χρειαστούν ισχυρούς νέους καταλύτες για να διασπαστούν έγκυρα στην παρούσα φάση. Με δεδομενο ότι ο ΔΤΡ, που υποβοήθησε στην προσφατη ανοδική κίνηση, χθες διασπούσε καθοδικά τον ΚΜΟ expo 25 ημερών (481,24), οι ανησυχιες μας αυξάνουν βραχυπρόθεσμα.

 • Παρά ταύτα, τυχόν διορθωτική κίνηση θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα. Οι κινητοί Μέσοι όροι 25, 50,  κυρίως όμως ο 200 ημερών, σηματοδοτούν  τους  εύκολους τεχνικούς οδηγούς, σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να τοποθετηθεί στην αγορά.

Σε συνεννόηση πάντα με τους επενδυτικούς μας συμβούλους, καταστρώνουμε τις αντίστοιχες στρατηγικές, επιλέγοντας τα επίπεδα τιμών, αλλά κυρίως τις μετοχές που πληρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, διοικούνται δε ιστορικά από αξιόπιστο management..

 • Συνεχίζουμε να συστήνουμε υπομονή, γιατί διάσπαση των 790 μονάδων του ΓΔ και 1890 μονάδων του FTSE25 πιθανά να επιταχύνει την διορθωτική κίνηση της αγοράς δημιουργώντας καταλληλότερες συνθήκες για τοποθετήσεις.

Προς το παρόν το «Πνεύμα» (αισιοδοξία) δεν είναι αρκετό και «η Σάρξ» (αγορά) συνεχίζει να δείχνει σημάδια ασθένειας…

****

Ένας σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας που ορθώνεται κατά το 2021
Γιάννης Σιάτρας@www.eurocapital.gr

Επί αρκετό διάστημα, εκφράζουμε την άποψη για την ανοδική δυναμική που έχει η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας. Και βασίζουμε την άποψη αυτή, κυρίως στο γεγονός ότι η Ελλάδα δείχνει να έχει εξισορροπήσει τη δημοσιονομική λειτουργία της και να έχει βρει μία -έστω προσωρινή- λύση στη διαχείριση του δημοσίου χρέους της, καθώς και στο ότι, για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 12 χρόνια, εμφανίζει μία πραγματική αναπτυξιακή προοπτική και δυνατότητα άντλησης μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

 • Παράλληλα, η χρηματιστηριακή της αγορά, επί 11 χρόνια βρίσκεται σε φάση υποχώρησης, δε συμμετείχε στη διεθνή άνοδο της δεκαετίας του 2010 και έχει αποφύγει τις υπερβολές.

Λογικά και υπό κανονικές συνθήκες, μία τέτοια χώρα, μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις. Και με δεδομένο το πόσο πίσω βρέθηκε όλα αυτά τα χρόνια (το ΑΕΠ της Ελλάδας, υπολογιζόμενο σε σταθερές τιμές του 2010, βρίσκεται στο επίπεδο του 1998), η βελτίωση που μπορεί να υπάρξει στα επόμενα χρόνια, θα μπορεί να είναι εντυπωσιακή.

 • Μέσα απ’ αυτή την οπτική, η άνοδος των ελληνικών μετοχών είναι ένα “σίγουρο στοίχημα”. Και τα πράγματα φαίνονται να οδεύουν προς αυτή την κατεύθυνση, σε μία πορεία, ενδεχομένως αργή, αλλά με πάρα πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Κατά το τελευταίο διάστημα, ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός άρθρων, αναλύσεων και παρεμβάσεων, μεγάλων και έγκριτων εντύπων, φημισμένων και βραβευμένων αναλυτών και καθηγητών, εκφράζει επιφυλάξεις για την κερδοσκοπική μανία που έχει καταλάβει τους συναλλασσόμενους σε χρηματιστηριακές αγορές -ή και στις “άτυπες” αγορές “κρυπτονομισμάτων”. Στις αγορές αυτές, η έννοια του κινδύνου έχει απολεσθεί και οι αποτιμήσεις έχουν βρεθεί σε επικίνδυνα επίπεδα.

 • Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί έναν παράγοντα αβεβαιότητας και κινδύνου, ο οποίος θα θέλαμε να μην υπήρχε στη συγκεκριμένη φάση. Καθώς μία υποχώρηση των τιμών στις διεθνείς αγορές είναι πιθανή, αναρωτιόμαστε πώς αυτή θα μπορούσε να επιδράσει στην ελληνική οικονομία και στο Χρηματιστήριο, που τείνουν να εισέλθουν σε φάση ανάκαμψης.

Ας μη μας διαφεύγει ότι, αυτοί που -κατά κύριο λόγο- επηρεάζουν τις χρηματιστηριακές εξελίξεις στην Ελλάδα, είναι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, δηλαδή οι ίδιοι φορείς που θα μπορούσαν να υποστούν πλήγμα στις επενδύσεις τους σε άλλες αγορές.

 • Δεν υποστηρίζουμε πως όλα αυτά θα συμβούν. Αναφέρουμε ότι, θα μπορούσαν να συμβούν και ότι, το ενδεχόμενο αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας. Αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει και τα ελληνικά ΜΜΕ, κάποια στιγμή.

Έχοντας βιώσει δεκάδες μεγάλες χρηματιστηριακές κρίσεις, προσπαθούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος της “αναστάτωσης” που θα μπορούσε να προκαλέσει μια “αξιοσημείωτη” πτώση στις διεθνείς αγορές. Καταλήγουμε στο ότι, θα μπορούσε να προκαλέσει μία “αξιοσημείωτη” πτώση και στις ελληνικές αξίες. Όμως, όχι σοβαρή, ή όχι τέτοια ώστε να ανατρέψει την πορεία του, σε μία χρονική βάση μεγαλύτερη από μερικούς μήνες.

 • Παράλληλα, μέσα από την ιστορική εμπειρία των χρηματιστηριακών αγορών, μπορούμε να αναφέρουμε, με βεβαιότητα, ότι η μακροχρόνια πορεία των οικονομιών -και συνεπακόλουθα και των χρηματιστηρίων- δεν ανατρέπεται από κερδοσκοπικά “επεισόδια”. Ίσως αναστατώνεται για κάποιο διάστημα, αλλά ούτε ακυρώνεται, ούτε και ανατρέπεται.

Διατηρούμε την άποψη ότι, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει εισέλθει σε μία νέα “ιστορική περίοδο” διάρκειας πολλών ετών και σταδιακά θα οδηγηθεί σε μία κορύφωση της οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς της.

Γιάννης Σιάτρας

*****


ΠΑΙΡΗΣ- μήνυμα: Η πώληση της Paperpack σε κινεζικά συμφέροντα έχει δώσει σεναριακές εξελίξεις και στην δική του αφεντιά. Στα 10 εκατ. η αποτίμηση του με βάση τις πρόσφατες εγγυήσεις που δέχτηκαν οι τράπεζες για το ομολογιακό. Όλος ο όμιλος δεν μπορεί να αποτιμηθεί λιγότερο από 20 εκατ. Μιλάμε για πάνω από 5,00 ευρώ ανά μετοχή.
 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπερβολές, αν μη τι άλλο… Πάντως η μτχ δείχνει πολύ καλή συμπεριφορά, με την ονομαστική της αξία στα 1,4600 και την πραγματική της στα πέριξ των 2,00 ευρώ που την αποτιμούν σε 10 εκατ. ευρώ περίπου. Στα 0,8500 με 0,9000 το εύρος της διαπράγματευσης της τελευταία. Με την κ/φση στα 4,4 εκατ. ευρώ.

****

ΑΡΘΡΟ – ΑΠΟΨΗ του φίλου ΟΑΚ: 

ΜΕ ΜΙΑ πρώτη ματιά, 

Το Deal που ανακοινώθηκε με μια σύντομη ματιά μας άφησε μια γλυκόξινη γεύση. 

Η Inlot χρωστάει 750 εκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα εκ των οποίων 250 λήξεως 2021 και 500 λήξεως 2024 τα οποία με τα πενιχρά κέρδη της εταιρίας είναι αδύνατον να αποπληρωθούν. Στο ενιάμηνο η εταιρία έβγαλε 45 εκ ευρώ EBITDA έναντι 75 πέρυσι. Τα δε ταμειακά διαθέσιμα γύρω στα 100 εκ ευρω. Θεωρητικά η εταιρία έν έτει 2021 θα έπρεπε να βρεθεί σε αδυναμία αποπληρωμής του πρώτου ομολόγου της εκτός και αν έβρισκε λύση αναχρηματοδότησης του. Εδώ και αρκετό καιρό περιμέναμε μια λύση αναδιάρθρωσης του χρέους τους προσαρμοσμένης στα αποτελέσματα της. Να θυμίσω πρόσφατο τίτλο του Bloomberg “Σε συζητήσεις με τους πιστωτές η Intralot για μείωση του χρέους 

 • Τι μας ανακοίνωσε χθες η εταιρία; Καταρχήν το ομόλογο του 2021 ουσιαστικά μετατίθεται για το 2025. Αυτούσιο και χωρίς κανένα κούρεμα.  Επιπρόσθετα από Ανεξασφάλιστες ομολογίες μετατρέπονται σε εξασφαλισμένες που σημαίνει ότι οι κάτοχοι τους πλέον έχουν εξασφαλίσεις και προτεραιότητα στα χρέη αν η εταιρία πτωχεύσει. Για την ίδια την εταιρία μικρή διαφορά για τους λοιπούς ομολογιούχους ή πιστωτές μεγάλη.

Η πρόταση περιλαμβάνει και μια πρόταση που ωστόσο δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τους ομολογιούχους (πέραν του 13%) για τα ομόλογα του 2024 τα οποία μπορούν να ανταλλαχθούν με μετοχές μιας εταιρίας TOPCO που θα αποτελεί τις δραστηριότητες της εταιρίας στην Αμερική που ήταν και ουσιαστικά το καλύτερο ενεργητικό της εταιρίας. Σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες ήταν επιθυμητή η εισαγωγή της εταιρίας αυτής στο Χρηματιστήριο, οπότε από όσο αντιλαμβάνομαι το στοίχημα είναι να πειστούν οι ομολογιούχοι να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με την εταιρία αυτή. 

 • Το συμπέρασμα από το παραπάνω deal είναι ότι η εταιρία αποφεύγει την φετινή στάση πληρωμών και πάει το πρόβλημα πιο κάτω. Επίσης θετικό ότι η εταιρία αποκτάει ουσιαστικά νέους συνεταίρους που προφανώς θα ενδιαφερθούν και για την λειτουργία της εταιρίας ειδικά στο τμήμα της topco. Στο μέτρο που γίνει η εισαγωγή της θυγατρικής στο χρηματιστήριο και αφού η μητρική εξακολουθεί να κατέχει το 51% υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να δούμε καλές υπεραξίες από την Αμερική.

Θετικό επίσης ότι αν και η Intralot χάνει το μισό μιας καλής θυγατρικής της, θα γλυτώσει αποπληρωμές δάνειών και τόκους και προφανώς θα μειωθεί το χρέος της. Τα αρνητικά ωστόσο της συμφωνίας που δεν είναι και λίγα. Πρώτον τελικά δεν έγινε καμία μείωση χρέους. Δυστυχώς η Intralot έχασε την δυνατότητα πίεσης για ένα σοβαρό κούρεμα μιας και το σύνολο των ομολόγων ήταν μηδενικής εξασφάλισης. Ούτε προφανώς είναι μείωση χρέους η ανταλλαγή ομολόγων έναντι συμμέτοχών. Δεύτερο αρνητικό επι της ουσίας μιλάμε για ένα deal που ακόμα δεν έχει την συγκατάθεση του 87% των ομολογιούχων του 2024.

 • Το αν ανεπίσημα έχουν πάρει κάποιο πράσινο φως μένει να το δούμε. Τρίτον μαζί με την έκδοση των νέων ομολόγων οι ομολογιούχοι του 2021 βάζουν χέρι  στο σύνολο της topco μιας και η εταιρία αναγκάζετε να εγγυηθεί το σύνολο των ομολόγων. Δηλαδή οι ομολογιούχοι του 21 ενώ δεν είχαν καμία εξασφάλιση πλέον έχουν πρώτη προτεραιότητα όχι μόνο στην intralot αλλά και ΑΜΕΣΑ στην θυγατρική της Intralot. Αυτό δεν θα μείνει ασχολίαστο από τους ομολογιούχους του 2024 που θα κληθούν να πάρουν μετοχές μιας εταιρίας που εγγυάται χρέη τρίτων.

Επιγραμματικά και με λίγες κουβέντες, αν η Ιntralot δεν είχε αποτίμηση χρεοκοπίας στο ΧΑΑ θα έλεγα ότι το deal είναι μέτριο για τους μέτοχους της, αλλά πολύ καλό για τους ομολογιούχους του 2021 ίσως και για τους ομολογιούχους του 2024 με σημερινές όμως τιμές ( δηλαδή 43% της ονομαστικής ).

Με την τιμή ωστόσο της Intralot στον σημερινό σημειο, το deal αυτό ίσως ξεκλειδώσει τις τιμές και σίγουρα το περιθώριο 5 ετών δίνει ελπίδες για μια ανάκαμψη της αγοράς. Αν δε οι νέοι συνεταίροι της αμερικάνικης θυγατρικής, μιας και όλο το στοίχημα τελικά εκεί θα παιχτεί βάλουν πλάτη, με τις υπερβολές που βλέπουμε στην Αμερική και με τον κλάδο στην Αμερική να τρέχει, δεν αποκλείεται να δούμε κάνα πύραυλο στην Αμερικάνικη θυγατρική που κατά 51% θα ανήκει και στην Ελληνική εισηγμένη Intralot με ότι αυτό σημαίνει για όλους τους μέτοχους και τους μικρομέτοχους. 

ΟΑΚ

****

Kυκλοφόρησε το τεύχος Νο 224 (Ιανουάριος 2021) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ.

Εάν ήδη είσαστε συνδρομητές, δείτε το περιοδικό χρησιμοποιώντας τον κωδικό σας. (Δημοσίευση σε περιβάλλον flip page, δείτε εδώ).

Πώς μπορείτε να εγγραφείτε συνδρομητές; Δείτε εδώ. Εάν θέλετε να αγοράσετε μεμονωμένο τεύχος, δείτε εδώ.

****

 • ΤΟ ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ από τον Θανάση Σταυρόπουλο

Για τον Γενικό Δείκτη@794,03, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 793 (gap) – 789 και 775 μονάδες. Η διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 749 μονάδων (ημερήσιο “stop long”, ενώ συγκλίνουν και οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και σε ακρότητα χαμηλότερα των 733 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών). Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις στις 824 – 836 και 846 μονάδες.

 • Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης@1893,36 ξαναχάθηκε η πρώτη στήριξη στις 1909 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 1893 μονάδες. Δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1870, 1850 και 1784 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Οι πλησιέστερες αντιστάσεις στις 1959 – 1967 και 1997 μονάδες.

ΔΤΡ@476,10: Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 496,99 (+2,32%) και 475,43 μονάδων (-2,12%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 476,21 (-1,96%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 476,1 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,98%.

 • Για τον εν λόγω δείκτη, αν μετά την απώλεια της ζώνης στήριξης στις 494 – 489 μονάδες, χαθεί και η αμέσως επόμενη στήριξη στις 471 μονάδες, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 461 – 456 και 448 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων).

Μέγιστη αποδεικτή διόρθωση, αλλά με σαφώς “χαλασμένη” εικόνα, μέχρι τις 418 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 404 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

 • Ο εν λόγω δείκτης για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο, θα ήθελε εντυπωσιακό “come back” με κλεισίματα υψηλότερα των 532 (ημερήσιο “stop short”) και 557 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων). Το συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο, εδώ και πολλές συνεδριάσεις φαίνεται να το απενεργοποιεί η Αγορά.

**

ΑΔΜΗΕ: Με ήπιες πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις από τα 2,695 ευρώ (κλείσιμο 5/1), συνεχίζει να κινείται η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (-1,15%). Παραμένει πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο η υπέρβαση της ζώνης 2,73 – 2,77, προκειμένου ο τίτλος να κινηθεί προς τα 2,80 ευρώ. Χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 2,64 ευρώ και αν χαθεί και η αμέσως επόμενη στα 2,57 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί η υποχώρηση προς τα 2,51 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

ΑΡΑΙΓ: Και την περίπτωση της Αεροπορίας Αιγαίου (-0,71%) εμφανείς οι πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις, μόνο που στην εν λόγω μετοχή ξεκίνησαν από τα 5,24 ευρώ (κλείσιμο 4/1), ενώ επιβεβαιώθηκε το δυσκολοκατάβλητο της ζώνης 5,24 – 5,35 (ημερήσιο “stop short”). Σε περίπτωση θετικής έκπληξης, ανοίγει ο δρόμος για κίνηση προς τα 6,25 ευρώ. Αντίθετα, κλείσιμο χαμηλότερα των 4,80 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), θα ανοίξει “διάδρομο προσγείωσης” προς τα 4,54 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 4,20 ευρώ.

**

 • ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ από τον Θανάση Σταυρόπουλο

Η κίνηση της Intralot (+20%) τράβηξε ψηλότερα και την Ιντρακόμ (+4,12%). Επιστροφή αγοραστών σε Βιοτέρ (+3,13%) και Frigoglass (+3,09%), προσπαθούν πλαγιοανοδικά οι Revoil (+6,89%) και Παπουτσάνης (+4,74%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές και νέα υψηλά 69 μηνών για την Ίλυδα (+8,45%)

 • Προσπάθεια αντίδρασης μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Ικτίνο (+2,41%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στον Τζιρακιάν (+2,04%), πλαγιοκαθοδικά από τα 2,90 ευρώ (κλείσιμο 5/1) η Entersoft (-8,57%), ενώ έκαναν συναλλαγές τα Πλ. Κρήτης (-4,40%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά με κατεβασμένες συναλλαγές η ΞΥΛΚ (+10%), “εξαρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την Q&R (-5,60%), όλο και χαμηλότερα Κεπενού (-6,80%) και AVE (-5,70%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε MIG (-7,27%) και Profile (-1,65%)

 • Κάτι κινείται στην Ελινόιλ (+8,28%), παρουσία πωλητή σε Reds (-3,82%), Sato (-19,12%), CPI (-1,67%), Epsilon Net (-3,29%), Επίλεκτο (-8,63%), Ιντερτέκ (-6,83%) και Λανακάμ (-3,03%), ενώ δεν έχει “δει” θετικό κλείσιμο μέσα στο 2021 η Performance (-0,56%).

****

ΑΝΤΡΕ ΚΟΣΤΟΛΑΝΙ: Ύστερα από παρατήρηση και εμπειρία δεκαετιών, ο Κοστολάνι ανέπτυξε τη θεωρία της κυκλικής εξέλιξης των τιμών στο χρηματιστήριο (είτε πρόκειται για μετοχές, ομόλογα, πολύημα μέταλλα, πρώτες ύλες δηλαδή για όλες εκείνες τις αγορές στις οποίες υπάρχει κερδοσκοπία). Η θεωρία αυτή αναπτύσσεται ως εξής:

Κάθε χρηματιστηριακός κύκλος αποτελείται από τρεις φάσεις:

 • 1. την φάση της διόρθωσης,
 • 2. την φάση της προσαρμογής ή της συνοδείας,
 • 3. την φάση της υπερβολής.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια ανοδική κίνηση. Κατά τη διάρκεια της νέας πρώτης φάσης η τιμή που είχε πέσει χαμηλά διορθώνεται φτάνοντας σε ένα επίπεδο το οποίο κατά κάποιο τρόπο είναι ρεαλιστικό και δικαιολογημένο.

 • Στη δεύτερη φάση η τιμή εξελίσσεται παράλληλα με τα τρέχοντα γεγονότα. Αν δεν είναι ευνοϊκά για το είδος της μετοχής αυτής, τότε η τιμή δικαιολογημένα υποχωρεί πάλι. Αν τα γεγονότα είναι θετικά, η τιμή της μετοχής τα συνοδεύει ακολουθώντας ανοδική πορεία.

Τώρα, σε ένα συγκεκριμένο σημείο της δεύτερης φάσης υπάρχει ο κίνδυνος η ευνοημένη από τα νέα θετικά γεγονότα η τιμή της μετοχής να περάσει αυτόματα στην τρίτη φάση. Σε αυτή τη φάση της αγοράς των αισιόδοξων επενδυτών οι τιμές εκτινάσσονται από ώρα σε ώρα στα ύψη. Οι τιμές και οι διαθέσεις εξελίσσονται αμοιβαία.

 • Οι αυξημένες τιμές γεννούν μια πολύ καλή διάθεση, η αισιοδοξία δεν έχει πια όρια και γίνεται ευφορία και αυτή ωθεί τις τιμές ακόμα πιο ψηλά. Δεν έχουν πια σημασία, τις καθορίζει αποκλειστικά η μαζική υστερία.
 • Στην κυκλική κίνηση μιας πτώσης των τιμών οι χαμηλές τιμές γεννούν στην Τρίτη φάση ένα κλίμα μαύρης απαισιοδοξίας, το οποίο πιέζει στη συνέχεια τις τιμές, οι δε τιμές των μετοχών πέφτουν κατακόρυφα.

Αυτό το κλίμα πτώσης ή ανόδου των τιμών διαρκεί πάντα τόσο, μέχρις ότου ένα ψυχολογικό “ηλεκτροσόκ” να σπάσει αυτόν το φαύλο κύκλο προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Όταν το ηλεκτροσόκ δεν έρχεται, αν και υπάρχουν ήδη επιχειρήματα για την κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση, τότε αυτή η τελευταία καθαρά ψυχολογική φάση εξαντλείται σιγά σιγά.

 • Και μια ωραία πρωία, η τάση της αγοράς αλλάζει χωρίς να υπάρχει κάποια αναγνωρίσιμη κλίση προς μεγάλη έκπληξη του κοινού και μάλιστα των ειδικών που δεν ήταν προετοιμασμένοι γ’ αυτό.

Τώρα αρχίζει η κυκλική αντίστροφη πορεία.( στη συγκεκριμένη περίπτωση, η διόρθωση, η προσαρμογή και η υπερβολή σε πτωτική πορεία).

 • Ο κερδοσκόπος σε αυτές τις τρεις φάσεις πρέπει να συμπεριφερθεί αναλόγως.

Στην τρίτη, δηλαδή στη φάση της υπερβολής σε μια πτωτική αγορά, πρέπει να αγοράσει και να μην φοβηθεί ακόμα και αν οι τιμές συνεχίσουν να υποχωρούν. Στην πρώτη φάση της ανοδικής κίνησης θα πρέπει να συνεχίσει να αγοράζει, επειδή το χαμηλότερο σημείο της τιμής έχει ξεπεραστεί.

Στη δεύτερη φάση θα πρέπει να μείνει μόνο θεατής, να ακολουθεί μόνο παθητικά την κίνηση και να προετοιμάζεται ψυχικά για να πουλήσει κατά την τρίτη φάση όπου επικρατεί γενική ευφορία στην αγορά.

 • Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της κυκλικής κίνησης του χρηματιστηρίου πρέπει κανείς να πηγαίνει κατά τα δύο τρίτα ενάντια στην τάση και κατά ένα τρίτο σύμφωνα με την τάση.

Είναι φυσικά πολύ δύσκολο για ένα κερδοσκόπο να πάει ενάντια στην τρίτη φάση της υπερβολής, στην πτώση των ημών, δηλαδή να δράσει ενάντια στη γενική συναίνεση και να αγοράσει εκεί όπου οι συνάδελφοί, τα Μ.Μ.Ε και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους άλλους να πουλήσουν ( και το αντίστροφο ). Πρέπει να είναι κανείς πολύ εκπαιδευμένος, δύσπιστος, κυνικός και λίγο υπερόπτης για να ξεφύγει από την μαζική υστερία.

Γι αυτό το λόγο στο χρηματιστήριο μόνο μια μειοψηφία καταφέρνει να κερδοσκοπεί με επιτυχία. Η πλειοψηφία ανήκει στους χαμένους. Φυσικά τίθενται τα ερωτήματα σε ποια φάση βρίσκεται κανείς και το πώς μπορεί να υπολογίσει την μετάβαση από την μία φάση στην άλλη.

 • Στο πρώτο ερώτημα, ο Α. Κοστολάνι πιστεύει ότι δεν υπάρχει κάποια απάντηση στο ερώτημα αυτό, η οποία να βασίζεται σε κάποιο εγχειρίδιο ή σε κάποια μέθοδο την οποία να την εφαρμόζει κανείς στα τυφλά. Μόνο από την εμπειρία του μπορεί να μαντέψει κάποιος ποια είναι η κατάσταση.

Στο δεύτερο ερώτημα, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική μέθοδος υπολογισμού για το πότε μια φάση περνάει στην επόμενη. Συμπληρώνει δε, ότι υπάρχει ακόμη μικρότερη πιθανότητα να υπολογίσει κανείς με ημερολογιακή ακρίβεια πότε θα επέλθει η αλλαγή. Διότι μια κίνηση προς τα πάνω μπορεί να διαρκέσει χρόνια ή μόνο μερικούς μήνες. Αυτές τις εκτιμήσεις πρέπει να τις κάνει μόνος του ο καθένας σύμφωνα με τις εμπειρίες του και τα συμπτώματα που παρατηρεί.

****
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.