14 ΔΕΚ 2021- Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά + μεγάλα ενδιαφέροντα

  • ΕΠΙ προσωπικού: Παιδιά, μην “ανακατεύετε” τον μ/μ στις εκάστοτε (αντι)παραθέσεις σας. Ο μ/μ είναι αυτόνομος, δεν ακούει κανένα, έχει ιστορία 40 και πλέον χρόνων στις αγορές, ενώ καταθέτει επωνύμως τις εκτιμήσεις, απόψεις του κοκ.

Οπως όλοι μας, κάνει και τα λάθη του, τα αναγνωρίζει και προσπαθεί να βελτιώνεται. Δεν διεκδικεί δε το αλάθητο του Πάπα, μόνη του δε έννοια – επιδίωξη αποτελεί η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του μικροεπενδυτή και η όσον το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών του. Μόνον τυχαία δεν έφτασε στην νο.1 θέση των αμιγώς χρηματιστηριακών sites.


ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Επειδή όλοι παροικούμε την Ιερουσαλήμ, καλό και σώφρον είναι να ξεκαθαρίζουμε ορισμένα πράγματα, για να μην δημιουργούνται εντάσεις, παρερμηνείες και παρεξηγήσεις.

  • Tα σχόλια, οι παρατηρήσεις , οι επισημάνσεις και οι αναφορές μας που σε καθημερινή βάση αναρτώνται απευθύνονται αποκλειστικά σε συνειδητοποιημένους επενδυτές, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τι είναι η Αγορά.

Αντιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό τι κινδύνους κουβαλάει αλλά και τι αποδόσεις μπορεί να προσφέρει σε όσους ακολουθούν ευλαβικά τους κανόνες της. Κανόνες που και συγκεκριμένοι είναι και κατανοητοί, αλλά και λογικοί ταυτόχρονα. 

  • Εξυπακούεται ότι δεν απευθυνόμεθα σε άτομα που νομίζουν ότι η Αγορά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος εύκολου πλουτισμού που τους επιτρέπει καθήμενους αναπαυτικά στον καναπέ τους ή πίνοντας τη φραπεδιά τους στην καφετέρια να εισπράττουν καθημερινά το παραδάκι. Είναι νομοτελειακό η πάστα αυτή των τζογαδόρων (γιατί περί αυτών πρόκειται) να χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.

Ακολουθούμε λοιπόν τους κανόνες και βάζουμε στόχους. Στόχους τόσο βραχυπρόθεσμους, όσο και μακροπρόθεσμους με βάση πάντα την ανάλυση που έχουμε κάνει για να τοποθετηθούμε σε μια μετοχή.

  • Οι βραχυπρόθεσμοι είναι απαραίτητοι, έτσι ώστε σε περίπτωση επίτευξής τους να λαμβάνουμε τη θετική ανατροφοδότηση για να ανέβουμε στο παραπάνω σκαλοπάτι.

Σε αντίθετη περίπτωση μας δίνεται η ευκαιρία να τσεκάρουμε τον εαυτό μας, να εντοπίσουμε τα λάθη μας (υπάρχει και το stop loss)και να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας.

  • Οι στόχοι μας πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι. Εξωπραγματικοί στόχοι συνεπάγονται απογοήτευση λόγω μη εκπλήρωσής τους με αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου μέρους του κεφαλαίου που έχει επενδυθεί.

Σημαντικό επίσης είναι να στοχεύουμε περισσότερο στη βελτίωση της απόδοσής μας (κερδοφορίας) και όχι στη σύγκριση με αληθινές ή μη επιδόσεις τρίτων. Φράσεις της μορφής: «Μα ο τάδε τα πάει πολύ καλύτερα από εμένα» δεν προσφέρουν καμία απολύτως βοήθεια.

  • Αν τρέχετε τα 100 σε 11΄΄ και βάλετε σαν στόχο τα 10,8΄΄ και σε ένα αγώνα έχετε μεταξύ των αντιπάλων σας τον Μπόλτ, χάσετε, αλλά πετύχετε το στόχο σας (τα 10,8΄΄), τα συναισθήματά σας πρέπει να είναι ευχάριστα και όχι δυσάρεστα.

Μελετήστε και αναλύστε τα δεδομένα που έχετε στη διάθεσή σας και προβείτε στις ενέργειες εκείνες που θεωρείτε ότι θα αποφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Φερθείτε …έξυπνα σύμφωνα με το μοντέλο στοχοθεσίας SMART που μας υποδεικνύει ότι οι στόχοι πρέπει να είναι:

Specific (συγκεκριμένοι)

Measurable (μετρήσιμοι)

Achievable (επιτεύξιμοι)

Realistic (ρεαλιστικοί) και

Time based (χρονικά δεσμευτικοί)


ΟΙ ΤΟΠ ΕΠΙΛΟΓΕΣ του 2022 

Ο μ/μ εφέτος ζητάει από πολύ γνωστά ονόματα της ελληνικής Αγοράς να του δώσουν τις ΤOP 4 επιλογές τους για την χρονιά που έρχεται.

  • Για να λάβει σίγουρα τις απαντήσεις τους δεν θα… μαρτυρήσει τα ονόματα τους (Λογικό είναι λόγω της θέσεως που ευρίσκονται οι περισσότεροι να απαιτήσουν την ανωνυμία τους, απόλυτα σεβαστό για εμάς).

Επίσης θα μπορούν κατά την διάρκεια της χρονιάς να αλλάξουν τις προτιμήσεις τους, αν προκύψει κάποια ανώτερη βία (είτε θετική, είτε αρνητική)…

  • Εκτός αυτών, θα ζητήσει

(1) Από τους εγκυρότερους επώνυμους παράγοντες (όλοι πασίγνωστοι στους παροικούντες εν Ιερουσαλήμ) και

(2) Από όλους τους συνεργάτες του, να πράξουν το ίδιο.

ΞΕΚΙΝΑΜΕ σήμερα με τις ΤΟΠ ΕΠΙΛΟΓΕΣ του κατά την ταπεινή εκτίμηση μας μεγαλύτερου ιδιώτη επενδυτή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο ενεργητικό του στη τελευταία ιδιαίτερα δύσκολη 11ετία…

  • ΙΔΟΥ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ:
  1. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με ποσοστό 35% του κεφαλαίου του
  2. ΦΟΥΡΛΗΣ με ποσοστό 15% του κεφαλαίου του
  3. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ με ποσοστό 15% του κεφαλαίου του
  4. LAVIPHARM με ποσοστό 5% του κεφαλαίου του

ΣΣ: Τα υπόλοιπα 30% τα… κρατάει για τον εαυτό του (Συνεχείς εναλλαγές γαρ, ανάλογα με τις εκάστοτε διαθέσεις του)



ΤΟ ΕΝΤΕΧΝΟ… ΞΕΓΥΜΝΩΜΑ: 

Και μετά από παράκληση του κοινού, η ΑΤΤικής εδέησε να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για την συμφωνία ΤΜΕΔΕ Ellington. Τι μάθαμε λοιπόν… 

  • Η τρέχουσα αύξηση των 240 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από το ΤΧΣ το οποίο θα εισφέρει 163 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθούν ΤΜΕΔΕ, Ellington με 62 εκατ.ευρώ και διάφοροι άλλοι μεταξύ των οποίων και εμείς οι μικροί με 25 εκατομμύρια. Αποτέλεσμα της πρώτης αύξησης, είναι τα ποσοστά των μετόχων να κατανεμηθούν ως εξής: 

  • ΤΧΣ 63,8%
  • ΤΜΕΔΕ Ellington 25,8%
  • Ο Λαός 10,4%

Βάση της συμφωνίας ακολουθεί δεύτερη αύξηση (;;;) μέχρι τον Μάρτιο και το ποσοστό του Ellington ΤΜΕΔΕ θα αυξηθεί από 25,8 στα 68%. Με απλά μαθηματικά, αν υποθέσουμε ότι πάμε σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαιού μιλάμε είτε για μια δεύτερη αύξηση ύψους 315 εκατομμυρίων με παραίτηση των παλαιών μετόχων είτε για αύξηση αρκετά μικρότερη με μηδενισμό ωστόσο της τρέχουσας αξίας αύξησης. 

  • Κοινώς, για να το κάνω πιο λιανά, για να πάει το ποσοστό της Ellington από το 25,8 στο 68% της συμφωνίας θα πρέπει να βάλουν πάνω από 300 εκατομμύρια αν θεωρήσουμε ότι δεν μηδενίσουν την αξία των τρέχουσων χαρτιών

ή εναλλακτικά μηδενίζω την τρέχουσα αύξηση και κάνω την επόμενη με ένα ωραίο Reverse split των υφιστάμενων μετοχών και εκδίδω τις νέες με τιμή σαφώς μικρότερη της τρέχουσας. 

  • Διαλέγετε εσείς, τι θα γίνει… Προσωπικά, δεν βλέπω το Ellington τόσο ανοιχτοχέρικο για να δίνει 300 εκατομμύρια. 

Φιλικά – ΟΑΚ




  • APPLE

ΖΗΤΗΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ (και) του ΟΧΥΡΟΥ των 3 τρις δολαρίων σε κ/φση!




  • ΕΚΘΕΣΗ Optima 

CENER: Μία από τις (5) μεγαλύτερες λατρείες του μ/μ στην υψηλή κ/φση από τότε που διαπραγματευόταν στην μικρομεσαία και αργότερα στην μεσαία κ/φση. Οι άλλες (4): Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και ΚΟΥΕΣ (περίπτωση όμοια της CENER)…


ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ (Θανάσης Σταυρόπουλος)

  • Προσπάθεια αντίδρασης στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 17,54 ευρώ (κλείσιμο 2/12), αλλά και επιλεκτικές τοποθετήσεις λόγω επικείμενης εισόδου στον FTSE25, από την Quest (+1,07%). Επαναπροσέγγισε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο η Cenergy (+1%).

Epsilon Net (+4,08%), η εκτίμηση της Διοίκησης κάνει λόγω για πωλήσεις, το 2021, πάνω από 50 εκατ. ευρώ, με ανάλογα σημαντική επίδραση στην αύξηση της κερδοφορίας. Αυτά με βάση τα στοιχεία που έχει για το τέταρτο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται πως στο εννεάμηνο είχε πωλήσεις 28,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 5,5 εκατ. ευρώ.

  • Αύξησαν συναλλαγές Sato (0%) και BriQ (+0,95%). Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Μοτοδυναμική (-2,18%), Realcons (-4,41%) και Reds (-4,90%) και τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές για Ιντρακόμ (-3,58%) και Byte (-1,02%). Βγήκε μικρό “bid” στην Προοδευτική (+9,03%). Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασαν MIG (+2,25%) και Έλτον (+1,69%).

Κρατάει επαφή με τα υψηλά 22 ετών η Autohellas (+0,11%). Άνοδος χωρίς πειστικούς αγοραστές για τον Νάκα (+7,38%). Παρουσία πωλητή σε ΝΑΥΠ (-6,78%), ΕΒΡΟΦ (-4,71%),  ΜΟΥΖΚ (-5,40%), ΚΛΜ (-0,30%), ΣΠΙ (-2,86%), ΒΙΟΣΚ (-3,58%), ΑΒΑΞ (-3,45%), ΕΝΤΕΡ (-1,87%), ΕΛΣΤΡ (-3,79%), ΠΕΤΡΟ (-2,53%), ΤΖΚΑ (-3,17%), ΑΛΜΥ (-3,08%), ΟΛΥΜΠ (-2,68%), ΥΑΛΚΟ (-19,48%) και ΙΝΚΑΤ (-2,75%).

  • Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Ιατρικό (-4,07%), Lavipharm (-10,40%), Intralot (-1,32%), Performance (-3,10%) και ΦΒΜΕΖΖ (-2,96%).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Του Γιώργου Κράλογλου

Έπαιξαν και έχασαν 600 εκατ. μεταξύ 2019-21 και οι μικροί της εστίασης. Στην ανεργία και 30.000. Και τώρα; Θα τους σώσει ή όχι το κράτος-πατερούλης; Έτσι μάθαμε. Και για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…, μάλλον έτσι θέλησαν να μας μάθουν πολιτικοί, κόμματα, κυβερνήσεις και πολιτικές, θεωρώντας προφανώς ότι είναι βασικός κανόνας πελατειακών σχέσεων. Πώς αλλιώς να εξηγήσεις το βάθος στον χρόνο που κρατάει το καραγκιοζιλίκι αυτό στην πονεμένη οικονομία μας…

  • Με μια προσεκτική ματιά στην έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με την ICAP, για τις ζημιές στην εστίαση στην Αττική το 2020 (Η εστίαση μετρά τις πληγές της) είδαμε ολοκάθαρα τα μαύρα χάλια και με τις πωλήσεις των πολύ μικρών επιχειρήσεων, από τα 1,25 δισ. το 2019 στα 719,89 εκατ. το 2020 και στα 641,72 εκατ. σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 2021.

Δεν σταματήσαμε εκεί όμως. Δώσαμε ξεχωριστή προσοχή στους πίνακες με τις απαντήσεις για το τι πρέπει να κάνουμε, ως οικονομία ή και ως Πολιτεία αν θέλουμε, να σταματήσουμε να χάνουμε μεγέθη και κλάδους. Για να δούμε αν αντέχουμε να τα βγάλουμε πέρα έστω και με την “αποκλειστικότητα” της χώρας των γκαρσονιών της Ευρώπης…

  • Τι προκύπτει κατά τη γνώμη μας;

Ότι για να τα βγάλουμε πέρα και με τους μικρούς και πολύ μικρούς της εστίασης (το δείγμα αφορά την Αττική) πρέπει εκτός από τα γνωστά, τα μόνιμα και τα συνηθισμένα (που δεν ξαφνιάζουν στην Ελλάδα της κρατικής φορολογικής απληστίας) για γερή δόση μείωσης του ΦΠΑ, μείωσης της φορολογίας, μείωσης των εισφορών, μείωσης κάθε χαρατσιού, είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία και η παρουσία του κράτους- πατερούλη και γενικότερα στον ανταγωνισμό…

  • Γιατί μπήκαν πολλοί νέοι στον χώρο…, λέει ένα ποσοστό από τους μικρούς και πολύ μικρούς, και τώρα με την πανδημία έχει ανακατευτεί η αγορά. Εχει μεγαλώσει ο ανταγωνισμός και η εστίαση έχασε την ησυχία της… Παρουσία του κράτους λοιπόν, για να μη χάνεται η ρευστότητα. Ακόμη και τώρα που με την καταραμένη αρρώστια κανείς δεν ξέρει πού να αρχίσει και πού να τελειώσει.

Κάποιο ποσοστό ζητάει να ξεχαστούν χρέη, δανεικά και κλειδωμένες φορολογικές υποχρεώσεις απλήρωτες στην ώρα τους. Άλλοι κρίνουν αναγκαία τα δανεικά και αγύριστα…, και άλλοι το κράτος με το χέρι στην τσέπη από τον κορβανά να μοιράζει επιστρεπτέες…

  • Και άλλοι να πάρουμε κάποια λεφτά από τα ΕΣΠΑ των ευρωπαίων φορολογούμενων και να τα μοιράσουμε περίπου σαν επιδοτήσεις στη δική μας εστία, για να μη χαθούν και εδώ, αυτό λένε ή αυτό εννοούν (το ίδιο είναι) πολύτιμες θέσεις εργασίας με δεξιότητες στην καινοτομία του κλάδου γκαρσονιών…

Δεν υποτιμούμε τίποτε. Και δεν υποβαθμίζουμε στο ελάχιστο την όλη κατάσταση.

Τα πράγματα είναι δύσκολα και αρχίζουν να μοιάζουν με τις περιόδους των μεγάλων πετρελαϊκών κρίσεων από τις οποίες ξεπήδησαν οι παγκοσμιοποιήσεις και οι πορείες σε αγορές που τίναξαν στον αέρα τη δική μας εθνική παραγωγή.. Ερμηνεύουμε όμως, (βασιζόμενοι στην εμπειρία όλων μας, στα χρόνια της μεταπολίτευσης) αυτά που ζητάνε και οι μικροί και πολύ μικροί της εστίασης της Αττικής, ως σημάδια μιας οικονομίας που μάλλον κρατιέται με το ζόρι.

  • Και τα μηνύματα αισιοδοξίας; Μήπως -λέμε τώρα- είναι σαν αυτά που ακούγαμε και το 2000 και το 2005, με δημιουργική λογιστική που μας έβγαζαν σε ανάπτυξη με επενδύσεις ευκαιριών…, που ακόμη τις περιμένουμε; Γιατί το λέμε και γιατί είμαστε καχύποπτοι; Γιατί άλλα είναι αυτά που καταλαβαίνουμε, αν παραμερίσουμε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η οικονομία αλλάζει όψη με τις επενδύσεις που έρχονται και την αναπτυξιακή πολιτική που θα τις αγκαλιάσει το 2022.

Καταλαβαίνουμε ότι το κράτος (είτε ως πατερούλης είτε όχι) παραμένει εγγυητής κάθε μορφής επιχειρηματικής ζημιάς. Εξ ου και οι μόνιμες απαιτήσεις να βρει λύσεις ακόμη και όταν έχει να διαλέξει μεταξύ νοικοκυριών και νοικοκυραίων… Το δείχνει και η πράξη αν σημειώσουμε εδώ και τις πολιτικές επιλογές των ημερών στην ενέργεια όπου η τελική στροφή βοήθειας μοιάζει να κατευθύνεται κυρίως στους νοικοκυραίους της αγοράς και όχι τόσο πολύ (όσο λέγεται) στα νοικοκυριά…

Οπότε μήπως δεν είναι τυχαία και τα όσα προσδοκούν, (ανάμεσα σε πολλούς άλλους νοικοκυραίους…), οι μικροί και πολύ μικροί μαγαζάτορες εστίασης;

[email protected]





WALL STREET



******

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
  • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
  • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
  • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.