15.9.2021- Νωχελικοί οι επενδυτές στο Χ.Α.- Τι δείχνει η τεχνική (κι όχι μόνο) εικόνα για ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΜΟΗ

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 906,81 μονάδες με άνοδο 0,16%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56,63 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στις 770,0 χιλ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 59 έκλεισαν ανοδικά, 55 πτωτικά, και 55 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης, καταγράφοντας γρήγορα ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 900,13 μονάδες, σημείο από το οποίο αντέδρασε σταδιακά καταφέρνοντας να βρεθεί στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης σε θετικό έδαφος, χωρίς όμως να διατηρήσει τα κέρδη του υποχωρώντας εκ νέου σε χαμηλότερα επίπεδα, για να επιστρέψει την τελευταία ώρα σε θετικό έδαφος όπου και κατάφερε να κλείσει. Παρά την αδυναμία κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα, η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 1.1 προς 1, με τον όγκο να κινείται για ακόμη μία φορά σε χαμηλά επίπεδα.

Μεγαλύτερη άνοδος/Μεγαλύτερη πτώση

Σε αναβάθμιση της τιμής στόχου για τη μετοχή της Mytilineos στα 21,50 ευρώ, από 21 ευρώ προηγουμένως, προχωρά η Citibank, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς («buy») για τη μετοχή που αναμένεται να βγει κερδισμένη από το ράλι της τιμής του αλουμινίου.Οι τιμές του αλουμινίου χτύπησαν υψηλό 10ετίας στις 9 Σεπτεμβρίου, εξέλιξη που οδηγεί τη Citi στο να αναθεωρήσει την προηγούμενη πρόβλεψή της για την πορεία του μετάλλου. Εκτιμά τώρα ότι η μέση τιμή θα διαμορφωθεί στις 2.475 δολάρια ο τόνος το 2021 και στα 3.010 δολάρια το 2022. Παράλληλα, περιμένει ότι η τιμή θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, προς τις 2.900 δολάρια σε τριμηνιαίο ορίζοντα και στα 3.100 δολάρια τους επόμενους 6-12 μήνες. Η αμερικανική τράπεζα τονίζει στην έκθεσή της ότι η Mytilineos αποτελεί έναν όμιλο που «διαχέει» τις δραστηριότητές τους σε αρκετούς τομείς, έχει στραφεί και στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ παράλληλα παραμένει ένας «χαμηλού κόστους παραγωγός αλουμινίου». Η διάχυση των δραστηριοτήτων στις ΑΠΕ με χαρτοφυλάκιο ηλιακής ενέργειας στα 1,5 GW εκτιμάται ότι θα προσθέσει περί των 105 εκατ. ευρώ στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Ταυτόχρονα η Mytilineos επωφελείται από την αύξηση της τιμής του αλουμινίου, με τη Citibank να προχωρά σε αναβάθμιση της εκτίμησής της για την τιμή του μετάλλου στα 2.475 δολάρια ανά τόνο κατά μέσο όρο το 2021 και στα 3.010 δολάρια ανά τόνο το 2022. Σε ορίζοντα τριών μηνών προβλέπει ότι η τιμή θα φθάσει στα 2.000 δολάρια και σε ορίζοντα έξι έως 12 μηνών στα 3.100 δολάρια. Σημειώνεται ότι στις 9 Σεπτεμβρίου στην αγορά μετάλλων του Λονδίνου (LME), η τιμή του αλουμινίου κατέκτησε ιστορικό υψηλό στα 2.777 δολάρια ανά τόνο. Αναφορικά με τις δραστηριότητες της Mytilineos στον κλάδο αλουμινίου η Ciitibank τονίζει ότι το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο από 1.600 δολάρια ανά τόνο. Στα αρνητικά για τον ελληνικό όμιλο συγκαταλέγεται η μεγάλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, γεγονός που οδηγεί την αμερικανική τράπεζα στην εκτίμηση ότι τα EBITDA για τη μονάδα ενέργειας θα διαμορφωθούν στα 118 εκατ. ευρώ από 157 εκατ. ευρώ το 2020. Σχετικά με τα συνολικά EBITDA του ομίλου η Citibank προχωρά σε αναβάθμιση των προβλέψεών της κατά 2% φέτος, 4% το 2022 και 13% το 2023, προκειμένου να υπάρξει ευθυγράμμιση με τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις για την τιμή του αλουμινίου. Σημειώνεται ακόμη ότι στα πλεονεκτήματα της Mytilineos θα πρέπει να συνυπολογιστούν: 

-Η πολύ καλή θέση που έχει στην αγορά του αλουμινίου σε μία περίοδο που οι τιμές του μετάλλου ενισχύονται,

-Η καλή θέση της Protergia στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, με το μερίδιό της να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, λόγω και της απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς.

-Θετική παρουσία στις ΑΠΕ με στόχο η παραγωγική δυνατότητα να φθάσει στα 1,5 GW στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας.(mikrometoxos.gr)

Πακέτα συνεδρίασης

Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΜΠΕΛΑ, στα 15,6 από 19,5 ευρώ δίνει η Optima Bank παρά τις ισχυρές επιδόσεις της εισηγμένης στο εξάμηνο, επικαλούμενη την αυξημένη αβεβαιότητα για τις αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών τους επόμενους μήνες. Η χρηματιστηριακή, η οποία διατηρεί σύσταση “buy” για τη μετοχή, εκτιμά ότι η εταιρία θα εμφανίσει καθαρά κέρδη 56 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, αυξημένα κατά 13% σε ετήσια βάση, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται στα 314 εκατ. ευρώ, με άνοδο 12,6%. Η χρηματιστηριακή επικαλείται τη σχετική ανησυχία του προέδρου της εταιρίας Απ. Βακάκη για τις αναταραχές στην εφοδιατική αλυσίδα, με την εταιρία να εξετράζει αλλαγές για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κόστη των εισαγωγών από την Ασία, ενώ δεν απέκλεισε λογικές αυξήσεις των τιμών στα προϊόντα της. Λόγω των αυξημένων ανησυχιών της διοίκησης για τις αυξημένες τιμές, η Optima θέτει discount 20% στην δίκαια αποτίμηση της ΜΠΕΛΑ, την οποία εκτιμά στα 19,5 ευρώ.(euro2day.gr)

Υψηλό 52 εβδομάδων

Ανακοίνωση Epsilon Net

Εταιρικά ομόλογα

Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. (εφεξής “η Εταιρεία”) ανακοινώνει ότι σύμφωνα με τους όρους του από 23.03.2021 Κοινού Ομολογιακού Δανείου εκδόσεως της Εταιρείας (εφεξής “το ΚΟΔ”), η ημερομηνία προσδιορισμού (record date) των δικαιούχων τόκου του ΚΟΔ για την πρώτη Περίοδο Εκτοκισμού, ήτοι από 23.03.2021 έως 23.09.2021, είναι η Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021.

Από την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 (ex-coupon date) οι ομολογίες της Εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα είσπραξης του πρώτου τοκομεριδίου.

Το μικτό ποσό των οφειλόμενων τόκων για την πρώτη Περίοδο Εκτοκισμού ανέρχεται στο ποσό των 1.942.222,22 Ευρώ, ήτοι ποσό 9,7111111111 Ευρώ ανά ομολογία ονομαστικής αξίας 1.000 Ευρώ, το οποίο έχει υπολογισθεί με επιτόκιο 1,90% ετησίως (προ φόρων), με βάση έτος 360 ημερών και του πραγματικού αριθμού ημερών (ACT/360) και αντιστοιχεί σε 200.000 ομολογίες που τελούν σήμερα υπό διαπραγμάτευση στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η καταβολή των οφειλόμενων τόκων προς τους δικαιούχους Ομολογιούχους (εφεξής οι “Ομολογιούχοι”) θα πραγματοποιηθεί μέσω της “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΙΤΛΩΝ Α.Ε.” (ATHEXCSD) την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 ως ακολούθως:

  1. Μέσω των Χειριστών των Ομολογιούχων στο Σ.Α.Τ. (Τράπεζες, και Χρηματιστηριακές εταιρείες), για τους Ομολογιούχους οι οποίοι έχουν εξουσιοδοτήσει τους Χειριστές τους για την είσπραξη των οφειλόμενων τόκων, σύμφωνα με τα ισχύοντα στον Κανονισμό Λειτουργίας της ATHEXCSD.

  2. Ειδικά στις περιπτώσεις πληρωμής τοκομεριδίων σε κληρονόμους θανόντων Ομολογιούχων, των οποίων οι τίτλοι τηρούνται στον Ειδικό Λογαριασμό της Μερίδας τους στο Σ.Α.Τ. υπό το χειρισμό της ATHEXCSD, η καταβολή των οφειλόμενων τόκων στους νόμιμους κληρονόμους θα πραγματοποιείται α) μέσω της ATHEXCSD εντός ενός (1) έτους από την ημερομηνία πληρωμής τοκομεριδίου στα γραφεία του Διαχειριστή Πληρωμών επί της Λεωφόρου Αθηνών 110, στην Αθήνα, καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 16:00, ή σε τραπεζικό λογαριασμό που θα υποδεικνύουν οι κληρονόμοι θανόντων Ομολογιούχων στον Διαχειριστή Πληρωμών, με έγγραφο αίτημά τους), και β) μέσω χρηματικής παρακαταθήκης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) μετά την παρέλευση ενός (1) έτους η οποία θα συστήνεται από την ATHEXCSD. Όλα τα κάθε είδους έξοδα της σύστασης (ενδεικτικά, και όχι περιοριστικά, δικαίωμα και τέλος του ΤΠΔ, κλπ.) βαρύνουν τους δικαιούχους.

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το δικαίωμα είσπραξης τόκων παραγράφεται μετά την παρέλευση πενταετίας από το τέλος του έτους στο οποίο γεννήθηκε η απαίτηση (ήτοι για τους τόκους της παραπάνω πρώτης περιόδου εκτοκισμού μέχρι 31-12-2026) και ότι μετά την κατά τα ανωτέρω παραγραφή τους τα τυχόν μη εισπραχθέντα ποσά  περιέρχονται οριστικά στο  Ελληνικό Δημόσιο.

Στα διεθνή χρηματιστήρια, στο ημερήσιο διάγραμμα ο δείκτης Dow Jones διαπραγματεύεται με σήμα strong sell, ο δείκτης S&P 500 με σήμα sell, και ο δείκτης Nasdaq με σήμα neutral. Στην Ευρώπη, ο δείκτης DAX 30 διαπραγματεύεται με σήμα neutral, και οι δείκτες FTSE 100 και CAC 40 με σήμα strong sell, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

Χωρίς κάποια ουσιαστική διαγραμματική μεταβολή έκλεισε ο γενικός δείκτης, συνεχίζοντας να βρίσκει μέχρι στιγμής στήριξη στον εκθετικό ΚΜΟ50 ημερών (898 μονάδες), διατηρώντας το σήμα πώλησης, με τον όγκο να διαμορφώνεται χαμηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 950 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 872,0 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 20,62 εκατ. τεμάχια, έναντι 23,81 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη RSI να διατηρεί την θετική του κλίση, και με το σήμα πώλησης να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.316 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.999 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Με κέρδη έκλεισε σήμερα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διατήρησε για δεύτερη διαδοχική μέρα το σήμα πώλησης, με τον δείκτη RSI να λαμβάνει θετική κλίση, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.779 μονάδες (εβδομαδιαίο διάγραμμα) και την στήριξη στις 1.354 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Με οριακά κέρδη έκλεισε ο τραπεζικός δείκτηςο οποίος παραμένει με σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 605 μονάδες, και την στήριξη στις 468 μονάδες. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 12,76 εκατ. τεμάχια, έναντι 17,17 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Η μετοχή της ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,56 ευρώ με πτώση 0,19%, συνεχίζοντας την προσπάθεια να ανατρέψει την πτωτική της τάση, με το σήμα πώλησης να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στα 2,69 ευρώ, και η στήριξη στα 2,47 ευρώ. Μ.Ο όγκου 30 ημερών 157,0 χιλ. τεμάχια.

Απόδοση μηνός -1,35%

Απόδοση 3μηνου -6,57%

Απόδοση 6μηνου -1,54%

Απόδοση από 1/1 -3,21%

Απόδοση 52 εβδομάδων +15,58%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 2,89 ευρώ

Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 2,04 ευρώ

Καθαρή Θέση 1,3 δισ. ευρώ (στοιχεία χρήσης α’ τριμήνου 2021)

BV 5,96

P/BV 0,43

P/Ettm 15,33

EV/EBITDA5,78 (σε 12μηνη βάση)

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* 2,88 (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές -82,8 εκατ. ευρώ από 23,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Ξένα/Ιδία 0,43

ROE +1,18%

Δείκτης Φερεγγυότητας* 47,82%

Κεφαλαιοποίηση 593,9 εκατ. ευρώ

Η μετοχή της ΒΙΟ έκλεισε στα 4,71 ευρώ με άνοδο 0,21%, επιχειρώντας να εξέλθει της ζώνης συσσώρευσης που ξεκίνησε από τις 18 Ιουνίου, διατηρώντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση το σήμα αγοράς. Η αντίσταση βρίσκεται στα 5,01 ευρώ, και η στήριξη στα 4,66 ευρώ με την επόμενη στα 4,42 ευρώ. Μ.Ο όγκου 30 ημερών 109,0 χιλ. τεμάχια.

Απόδοση μηνός +2,39%

Απόδοση 3μηνου -1,88%

Απόδοση 6μηνου +11,08%

Απόδοση από 1/1 +25,94%

Απόδοση 52 εβδομάδων +103,90%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 5,26 ευρώ

Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 2,31 ευρώ

Καθαρή Θέση 1,2 δισ. ευρώ (στοιχεία χρήσης 2020)

BV 4,66

P/BV 1,01

P/Ettm 56,63

EV/EBITDA9,51 (σε 12μηνη βάση)

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA* 5,37 (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές 67,2 εκατ. ευρώ από 63,1 εκατ. ευρώ το 2019.

Ξένα/Ιδία 1,31

ROE +1,78%

Δείκτης Φερεγγυότητας 30,32%

Κεφαλαιοποίηση 1,22 δισ. ευρώ

Η μετοχή της ΜΟΗ έκλεισε στα 13,29 ευρώ με οριακή άνοδο 0,08%, συνεχίζοντας να εμφανίζει αδυναμία κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα, με το σήμα πώλησης να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στα 13,91 ευρώ, και η στήριξη στον ΚΜΟ200 ημερών (13,30 ευρώ) με την επόμενη στα 12,42 ευρώ, με τις εισροές στην μετοχή να συνεχίζονται. Μ.Ο όγκου 30 ημερών 107,0 χιλ. τεμάχια.

Απόδοση μηνός -2,35%

Απόδοση 3μηνου -10,20%

Απόδοση 6μηνου +3,42%

Απόδοση από 1/1 +20,49%

Απόδοση 52 εβδομάδων +12,63%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 15,03 ευρώ

Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 7,60 ευρώ

Καθαρή Θέση 1,0 δισ. ευρώ (στοιχεία χρήσης α’ εξαμήνου 2021)

BV 9,93

P/BV 1,34

P/Ettm αρνητικό

EV/EBITDA10,86 (σε 12μηνη βάση)

Καθαρός Δανεισμός/EBITDA5,49 (σε 12μηνη βάση)

Ελεύθερες ταμειακές ροές -261,8 εκατ. ευρώ από 468,0 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021.

Ξένα/Ιδία 1,37%

ROE +11,04%

Δείκτης Φερεγγυότητας* 28,88%

Κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ

*Δείκτης Φερεγγυότητας είναι η ικανότητα μιας εταιρείας να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, κυρίως σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Όσο μεγαλύτερος ο εν λόγω δείκτης, τόσο περισσότερο μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της η εταιρεία.

*EV/EBITDA: Ο εν λόγω αριθμοδείκτης χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της αξίας μιας εταιρείας με βάση τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων, και αποσβέσεων). Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμοδείκτης EV/EBITDA τόσο υπερτιμημένη μπορεί να θεωρηθεί μια εταιρεία, ενώ όσο χαμηλότερος τόσο υποτιμημένη (κάτω του 8x).

*Καθαρός Δανεισμός/EBITDA: Ο εν λόγω αριθμοδείκτης δείχνει πόσα χρόνια θα χρειαζόταν μια εταιρεία να αποπληρώσει το χρέος της εάν το καθαρό χρέος και το EBITDA διατηρούνταν σταθερά. Επίσης, λαμβάνει υπόψιν την ικανότητα μιας εταιρείας να μειώσει το χρέος της, Ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης, συνήθως όταν είναι υψηλότερος του 4 αποτελεί προειδοποίηση, κι αυτό διότι μια εταιρεία είναι λιγότερο πιθανό να είναι σε θέση να διαχειριστεί το χρέος της, και συνεπώς λιγότερο πιθανό να αναλάβει επιπλέον χρέος που απαιτείται για την ανάπτυξη της.

Νά υποχώρηση κατέγραψαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο –0,034με πτώση 142,86%, και του δεκαετούς στο 0,747με πτώση 2,35%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

follow us on twitter:

https://twitter.com/neweconomygr

https://twitter.com/TheodorosSem

Νωχελικοί οι επενδυτές στο Χ.Α.-Τι δείχνει η τεχνική (κι όχι μόνο) εικόνα για ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, και ΜΟΗ