14.8.2020 @4:35μμ- Χ.Α & Markets(I+ΙΙ): Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;)

Με έντονη ανοδική τάση οι δείκτες των μετοχών του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Οι έλληνες διαχειριστές αλλά και τα ιδιωτικά ισχυρά χαρτοφυλάκια ασχολούνται στην συντριπτική πλειοψηφία τους… ευλαβώς, διακαώς αλλά και ατυχώς (πάνω από όλα γι αυτούς τους ίδιους) με τα 10/15 χαρτιά με τα οποία – ως επί το πλείστον – ασχολείται η διεθνής διαχειριστική ελίτ πέμπτης κατηγορίας (ούτε καν ερασιτεχνικού πρωταθλήματος).

 • Πόσο καλύτερα θα ήταν όμως τα πράγματα αν ασχολούνταν 50/50 και με τα Ποιοτικά, Δυναμικά και Αναπτυσσόμενα Μεσαία και Μικρομεσαία χαρτιά του Χ.Α;
 • Πόσον υγιέστερη θα ήταν η αγορά μας
 • Πόσο βελτιωμένη θα ήταν και η εικόνα που θα εξέπεμπε προς τα έξω…
 • Και κάθονται και αναμασάνε τις Εκθέσεις των ξένων οίκων, οι οποίοι τις αναθέτουν σε μαθητευόμενους μάγους-αναλυτές. (Δεν ξέρουν τα “παιδάκια” που τους πάνε κυριολεκτικά τα τέσσερα)… Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

ΟΤΕ: Με το που θα επισημοποιηθεί η είσοδος του στα ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ θα ξεκινήσει η πορεία προς το διπλό. Είναι μία παράμετρος που την ξεχνάμε που και που…

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Από τα 0,0750-0,0800 στα 0,1400-0,1450 ευρώ και μετά επιστροφή στα 0,1150 ευρώ. Για να γυρίσει ξανά προς τα πάνω, στα 0,1350 τώρα…

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ σε ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, κοστίζουν το θετικό πρόσημο μέχρι στιγμής στον ΓΔ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Δεν πιστεύουμε ότι θα έχει τα κότσια να πάει στην Γ.Σ με την τιμή στα… 1,4000 ευρώ.

ΕΛΙΝΟΙΛ και ΦΙΕΡΑΤΕΞ απάντηση: Θα τις επικαιροποιήσουμε λίαν προσεχώς…Πάντως ούτε σκέψη για πωλήσεις εδώ κάτω.

ΕΧΑΕ: Σε τιμή γνωριμίας πλέον, ό,τι και να γίνει, ό,τι και να λέμε… Τον πάτο ενός τίτλου δεν τον πετυχαίνει σχεδόν κανείς. Με 100 εκατ. κ/φση, που ακούστηκε βρε παιδιά;

Χ.Α – ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: Αυτή την υστερία του συσχετισμού της ελληνικής αγοράς με τις ξένες δεν την καταλαβαίνουμε. Οπως τις εμμονές με τους δείκτες και με την θεωρία ότι Χ.Α χωρίς Τράπεζες δεν ανεβαίνει.

 • Ξεκολλήστε από αυτά που σας ταϊζουν εδώ και πολλά πολλά χρόνια, δηλητηριάζοντας τις σκέψεις σας, αλλάζοντας τα πιστεύω σας.
 • Δεν κουραστήκατε;; ΕΛΕΟΣ

_____________________________

14.8.2020 – Χ.Α & Markets(I): Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;)

ΣΗΜΕΡΑ θα ασχοληθούμε ξανά με τις τρεις πρώην μικρές αδερφές αφού οι δύο εξ αυτών μεγάλωσαν και άφησαν μόνη της την τρίτη. Και οι τρεις τους έφεραν στο X.A λίγο από τον άνεμο που πνέει στην Wall Street και ειδικά στον κλάδο της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ενώ χάρισαν χαρά στα χαρτοφυλάκια που τις είχαν πιστέψει εδώ και μία διετία.

ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΨΗΛΑ για τις εξαιρετικές ΕΝΤΕΡ και ΕΠΣΙΛ, “μικρός χαμός” θα γίνει και στην επόμενη του κλάδου κι ας κάνει τώρα τα ναζάκια της. Υπομονή έχουν και μάλιστα μεγάλη οι φίλοι της. Γιατί… 50,7 εκατ. η 1η , 35,5 εκατ. ευρώ η 2η κι αυτή στα… 18 εκατ. ευρώ είναι απλά ιστορίες του Τοτού. Ο κλάδος είναι ο πλέον Hot – συγκριτικά και αναλογικά πάντα – με τεράστιες προοπτικές περαιτέρω εξέλιξης. Μέρος των οποίων η αγορά έχει ήδη αρχίσει να προεξοφλεί, κυρίως στις δύο πρώτες. Με της τρίτης το p/e στο 9,5 (απίστευτο για εταιρεία του κλάδου της).

ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ: Τι έκαναν πάλι χθες οι άνθρωποι…

Δείτε κι αυτό… Πρέπει όμως και να… ξεκουραστεί.ΕPSILONNET: Ακολουθεί κι αυτή, κόντρα σε θεούς και δαίμονες. Νέα ιστορικά υψηλά, νέες συμφωνίες- συνεργασίες, έλαβε και την Πιστοποίηση της ως πάροχος ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Πιστοποίηση της Epsilon Net ως πάροχος ηλεκτρονικής τιμολόγησης


PERFORMANCE TECHNOLOGIES- απάντηση: Η διοίκηση της εταιρείας δεν είχε ποτέ δηλώσει ότι εξετάζει άμεσα την εισαγωγή της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Κάτι παραπάνω θα ξέρει για την χάραξη της στρατηγικής της πολιτικής. Ο νυν δ/νων σύμβουλος την ανέλαβε με κέρδη 90.000 χιλ. ευρώ (χρήση 2016) και την έφτασε στα 1,9 εκατ. ευρώ (χρήση 2019 και 1,4 εκατ. χρήση 2018). Εφέτος τα πηγαίνει καλύτερα…

 • Για δε το πελατολόγιο της, δεν είναι ανάγκη να το επαναλάβουμε. Απλά, δεν υπάρχει! Αν ήταν οπορτουνιστές οι άνθρωποι, θα ήταν και ευχάριστοι για την “παικτική” κοινότητα του Χ.Α. Με κεφαλαιοποίηση 50,7 εκατ. η ΕΝΤΕΡ, 35,5 εκατ. ευρώ η ΕΠΣΙΛ κι αυτή στα… 18 εκατ. ευρώ,… είναι απλά ιστορίες του Τοτού.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΕΠΣΙΛ v ΠΕΡΦ

 • Κέρδη 2019: 1,2 εκατ. προς 1,9 εκατ. ευρώ
 • Πωλήσεις 2019: 18 εκατ. προς 26 εκατ. ευρώ
 • ΑΥΛΑ 2019: 4,8 εκατ. προς 642,5 χιλ. ευρώ…
 • Κ/φση: 35,5 εκατ. προς 18 εκατ. ευρώ…

IΛΥΔΑ: Ανέβασε χθες ρυθμούς, σε πολυετή υψηλά η μετοχή και +70% από την 1η Ιουλίου. Να βάζει δηλ. ο μικροεπενδυτής 1500 ευρώ και να του έρχεται καλοκαιρινό δωράκι ένα χιλιαρικάκι. Καθόλου άσχημα. Δεν είναι όλοι παιχταράδες ή λεφτάδες αυτοί που ασχολούνται με το ελληνικό χρηματιστήριο.Δείκτης Ρ/Ε (Ρ/Ε Ratio): Ο Δείκτης P/E εναλλακτικά, μας παρουσιάζει πόσα χρόνια απαιτούνται και με την προϋπόθεση ότι τα ανά μετοχή κέρδη της υποκείμενης εταιρείας έμεναν σταθερά, για να αποσβέσουμε το κεφάλαιο που καλούμαστε να δώσουμε για να αγοράσουμε μια μετοχή της.

 • Για παράδειγμα, μία μετοχή που έχει P/E = 8, σημαίνει ότι απαιτούνται 8 έτη για να μας ‘δώσει πίσω’ τα χρήματα που μας κόστισε για να την αποκτήσουμε και μία άλλη μετοχή με P/E = 10, σημαίνει ότι απαιτούνται 10 έτη προκειμένου να ‘λάβουμε’ πίσω τα χρήματα που δώσαμε για την απόκτησή της.

 Συχνά, υπολογίζουμε ή βλέπουμε να υπολογίζεται το δείκτη P/E, με εκτίμηση κερδών (π.χ. για την τρέχουσα χρήση) ή με ένα μικτό σύστημα (π.χ. δύο πραγματοποιηθέντα τελευταία τρίμηνα + δύο προσεχή τρίμηνα με εκτίμηση αποτελεσμάτων – projected or forward P/E).

 Ο δείκτης P/E που υπολογίζεται σε κυλιόμενη βάση των τεσσάρων τελευταίων τριμήνων, λέγεται trailing P/E.


ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣhttps://finance.yahoo.com/m/257d957c-426f-3c53-98e0-7392841368bb/dow-jones-futures-stock.html

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.


Χάνεται παντού ο έλεγχος. Και στα μαύρα…

Του Γιώργου Κράλογλου

Έρχεται δεύτερο κύμα πανδημίας. Φεύγουν οι επενδυτές. Ο τουρισμός των 15 δισ. φέρνει 3 δισ. Και τα μαύρα θα δώσουν 5-7 δισ. λιγότερα στην οικονομία.

 • Το λαθρεμπόριο (καύσιμα, τσιγάρα, καπνός, ηλεκτρονικά -κάθε μορφής- και άλλα είδη καθημερινών αναγκών…) που παραμένει στο μέγα ύψος του…, στις πόλεις, και στο απέραντο βάθος του, στην επαρχία (συμπεριλαμβανομένης και της μαύρης αγοράς εργασίας) υπολογίζει πως χάνει, κάθε μήνα, περίπου 1 δισ. από τον τζίρο του και συνολικά 7 δισ. από τις αρχές του 2020.

Έτσι τα λογαριάζουν στην αγορά, αυτοί που ξέρουν να μετράνε το “πέρασμα” της μαύρης οικονομίας στην κανονική. Τα ίδια όμως και στη λιανική. Σε όλα τα επίπεδα (από το κατάστημα μέχρι τη λαϊκή αγορά). Τραβάνε τα μαλλιά τους, αφού καθημερινά (αν κάνουν ταμείο) ψάχνουν το 50% του τζίρου που έχασαν, από το τέλος του 2019, και δεν μπορούν να προβλέψουν τίποτε για το 2020.

 • Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι “λογαριασμοί” στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδας για το ποσοστό της ύφεσης μέσα στο 2020. Η Κομισιόν μας δίνει βέβαια (σε κάθε ευκαιρία) τα στοιχεία της Eurostat για 9,5% ύφεση. Αλλά εμείς εκεί. Θέλουμε να αποδείξουμε ότι δεν θα ξεπεράσουμε το 9%. Λες και κάτι θα αλλάξει στην αγορά. Λες και θα αποφύγουμε τον οικονομικό κατήφορο της ρηχής μας οικονομίας που θα δοκιμασθεί άγρια από τον Σεπτέμβριο.

Και αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με την κυβέρνηση. Ούτε με το τι παρέλαβε στα ισοζύγια του πάρε-δώσε του κορβανά. Ούτε με την πληρωμή των δανεικών μας. Η δική μας ύφεση, η ελληνική ύφεση του 2020, δεν ήλθε για να φύγει. Θα κάτσει και λόγω του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Και μετά, αν η παγκόσμια κοινότητα καταφέρει να απαλλαγεί από το φονικό τσουνάμι της πανδημίας.

 • Η πρώτη φάση της δικής μας δοκιμασίας είναι ότι θα τιναχτεί στον αέρα η πρόχειρη, και με καθαρά πολιτικά κριτήρια, επιδοματική πολιτική. Οι κραδασμοί θα ξεκινήσουν στις 15 Οκτωβρίου που λήγει το πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων “Συν-εργασία”, αν δεν υπάρξει τρόπος να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις και το 2021!

Ας σημειώσουμε μόνο τούτο. Πότε ξαναείδαμε, ακόμη και στην 40χρονη ελληνική σοβιετία, να ζητάς από τις 15 Αυγούστου (δύο μήνες πριν) μέριμνα του κράτους-πατερούλη για τις ελεημοσύνες που προγραμματίζονται να διακοπούν δύο μήνες μετά. Στις 15 Οκτωβρίου 2020. Και δεν είναι αυτό μόνο. Μαζί με το αίτημα του συνόλου της ιδιωτικής αγοράς εργασίας να ξεκαθαρίζεις (το έκαναν, χθες και προχθές, όλοι οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες του τουρισμού και των υπηρεσιών, με τις Οργανώσεις τους) πως η επιδότηση της δουλειάς από το κράτος είναι μονόδρομος.

 • Και να προειδοποιείς πως ο άλλος δρόμος είναι το λουκέτο. Λουκέτο όμως για πάντα και όχι με προσωρινή διακοπή. Αλλά τι θα σου δώσει ο κορβανάς, όταν από τον Ιανουάριο χάνει, κάθε μήνα, έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ. Το δε τελευταίο δίμηνο βλέπεις στο βάθος της “τρύπας” χαμένα (συνολικά) κάπου 3 δισ. Με απώλειες κρατικών εσόδων (στον ρυθμό αυτό) πάνω 10-13 δισ., μέχρι τις 15 Οκτωβρίου (που λήγει η προθεσμία του “Συν-εργασία”), τι θα πάρεις, από τον κορβανά, για να ελπίζεις σε συνέχιση της επιδότησης της ιδιωτικής εργασίας.

Για την κρατική ούτε λόγος. Τα έχουμε ξαναπεί. Στην κρατική μισθωτή εργασία ισχύει ο “νόμος του μπεκρή”. Όταν ο μπεκρής δεν τα βγάζει πέρα, κόβει από το φαί και τα ρούχα, αλλά ποτέ από το κρασί…

Ας μη ξαφνιαζόμαστε. Μετά το “έμφραγμα” της οικονομίας, το 2008, κάποιος κορονοϊός ή κάποιος Ερντογάν (το ίδιο είναι) θα βρισκόταν να την περάσει από “τεστ κοπώσεως”. Να δοκιμάσει τις αντοχές της. Όταν όμως (μετά από 10 χρόνια “μνημονιακής θεραπείας” από τους δανειστές) χάνεται και χρόνος και έλεγχος, καταφεύγεις στις αιτίες της νοσηρότητας. Στην βάση της, που ασφαλώς και είναι η συνεχής συρρίκνωσης της παραγωγής. Ίσως και νομοτελειακής συρρίκνωσης, αφού (όπως εύστοχα μου σημειώνει και ο οικονομολόγος κ. Γιώργος Γεωργάνας, παλαιός φίλος της στήλης, σε χθεσινό μήνυμά του): ” Όποιος είναι καλός στην αρπαγή δεν έχει ανάγκη την παραγωγή”. Διαφωνεί κανείς;

[email protected]