Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (14/7)

Χ.Α& Markets:- Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα

 • ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (από 300 εκατ. κ/φσης)

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
 • ΓΕΚΤΕΡΝΑ

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΒΙΟΧΑΛΚΟ
 • ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ
 • QUEST GROUP

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ALPHA BANK
 • ΕΥΔΑΠ

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 


 • του Μάνου Χατζηδάκη

Οι απανωτές εκδόσεις ομολόγων σίγουρα παρουσιάζουν ενδιαφέρον και δίνουν επιλογές διαφοροποίησης σε ένα χαρτοφυλάκιο σταθερών αποδόσεων. Τα ομόλογα ήρθαν να πάρουν το χώρο που τους αναλογεί στο επενδυτικό πεδίο αφού τα επιτόκια καταθέσεων οδεύουν προς το μηδέν χωρίς να αποκλείεται να δούμε ακόμα και αρνητικές αποδόσεις στο τέλος του β’ εξαμήνου.

 • Το ευχάριστο στην παρούσα φάση για τους επενδυτές είναι ότι οι περισσότερες εκδόσεις έχουν ικανοποιητικό επιτόκιο το οποίο θα παραμείνει ανταγωνιστικό έναντι μιας κατάθεσης στη διάρκεια ζωής του ομολόγου. Επομένως, με λίγη προσοχή και υπομονή οι σταθερές ροές των εξάμηνων κουπονιών εξασφαλίζουν κάποιο εισόδημα σε ένα κεφάλαιο που δεν θέλει να πάρει μεγαλύτερο ρίσκο και επιθυμεί να έχει πρώτη τύχη στα λειτουργικά κέρδη μιας εταιρείας.

Όλα αυτά είναι καλά και χρήσιμα, συμπληρώνουν μια αγορά που δεν είχε πολλές επιλογές και ικανοποιούν και την ανάγκη διεθνών κεφαλαίων που δυσκολεύονται να βρουν θετικές αποδόσεις από σοβαρούς εκδότες με αξιόπιστο νόμισμα αναφοράς. Την ίδια στιγμή το κομμάτι του ταμπλό με τις εισηγμένες εταιρείες στεγνώνει επικίνδυνα χωρίς να υπάρχουν λίστες αναμονής που θα έδιναν κάποια ορατότητα σε πιθανές νέες εισαγωγές.

 • Να λοιπόν μια ιδέα λίγο διαφορετική από τα καθιερωμένα, προς κάθε ενδιαφερόμενο και εμπλεκόμενο με την ελληνική αγορά: Εφόσον η όρεξη για άντληση κεφαλαίων υπάρχει, ή τουλάχιστον προκύπτει ότι υπάρχει από τις ομολογιακές εκδόσεις, να δοθεί η δυνατότητα σε μη εισηγμένες να προβούν σε ταυτόχρονη άντληση κεφαλαίων με εταιρικό ομόλογο και μετοχές.

Έτσι και αλλιώς ο βασικός κορμός του ενημερωτικού δελτίου είναι περίπου ο ίδιος, οι έλεγχοι έχουν την ίδια δομή και η διαδικασία ακολουθεί την ίδια «εγκριτική διαδρομή». Έτσι κι αλλιώς ένα εταιρικό ομόλογο έχει περίπου τις ίδιες υποχρεώσεις δημοσίευσης με μια μετοχική έκδοση, εξαμηνιαίες και ετήσιες λογιστικές καταστάσεις, ΔΠΧΠ, συνελεύσεις κλπ.  Έτσι και αλλιώς υπάρχουν αυτή τη στιγμή οκτώ εταιρείες που έχουν εισηγμένα ομόλογα και μετοχές στην Κύρια αγορά του ΧΑ.

 • Μια έκδοση π.χ. 100 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να έσπαγε σε δύο μέρη και να αποφόρτιζε τη μόχλευση ενός ισολογισμού ή ένα πολύ αλμυρό PE έκδοσης. Η εταιρεία θα κέρδιζε περισσότερη αναγνωρισιμότητα και θα κεφαλαιοποιούσε εμπράκτως τα οφέλη της απόδοσης των νέων κεφαλαίων και στην τιμή της μετοχής πέρα από την όποια υπεραξία έπαιρναν τα ομόλογα.
Σε δεύτερο χρόνο αν η πρώτη γνωριμία με την Αγορά ήταν επιτυχημένη θα υπήρχαν περισσότερες επιλογές για όλους: οι ομολογιούχοι θα μπορούσαν να ανταλλάξουν στην λήξη τα ομόλογα τους με μετοχές έχοντας και κάποιο «μπόνους» διακράτησης, η εταιρία θα είχε τη δυνατότητα να εκδώσει νέες μετοχές με υψηλότερη τιμή έχοντας καταγράψει οφέλη από τις νέες επενδύσεις, η κεφαλαιοποίηση και η διασπορά θα μεγάλωνε και θα αποκτούσε περισσότερο νόημα για έναν μεγαλύτερο επενδυτή να ασχοληθεί με την εταιρία.
 • Φυσικά, θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες εναλλακτικές με τις δυνατότητες συνδυασμένης προσφοράς των ομολόγων και των μετοχών εξυπηρετώντας την ενδυνάμωση μιας νέας εισαγωγής.

Ίσως να ακούγεται λίγο δημιουργικό όλο αυτό αλλά μια κατάσταση που τείνει να παγιωθεί ίσως να χρειάζεται λίγο φρεσκάρισμα σε ιδέες. Ο κανονισμός του ΧΑ δεν το απαγορεύει, εταιρίες που ψάχνουν κεφάλαια υπάρχουν άρα μένει κάποιος να κάνει την αρχή.


ΑΛΦΑ: Θετικά κρίνει η Wood & Company το στρατηγικό σχέδιο της διοίκησης μέχρι το 2024 και περιμένει πως θα υπάρξει μετάβαση της τράπεζας σε growth story, με υψηλούς κεφαλαιακούς δείκτες και ROTEs 8-10%.

 • Οι αναλυτές της WOOD εκτιμούν ουσιαστική βελτίωση στην επαναλαμβανόμενη κερδοφορία μέχρι το 2024 (τριετές CAGR – compound annual growth rate της τάξης του 30%), που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη των εξυπηρετούμενων δανείων (περίπου 9% ετησίως), στις ισχυρές αμοιβές, στα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα και στη μείωση του κόστους ρίσκου στις 60 μ.β.

Και xαρακτηρίζουν τους τρέχοντες πολλαπλασιαστές ως ελκυστικούς (P/TBV και P/E 0,42x και 5,1x αντίστοιχα, με βάση τις εκτιμήσεις του 2023), εκτιμώντας πως δεν λαμβάνουν υπόψη την ευκαιρία για ανάπτυξη και την άνοδο του ROTE (Return on tangible equity). Η Wood & Company διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση “Buy” και την τιμή-στόχο των 1,5000 ευρώ.

PREMIA: Με μία λέξη… Εξπέρ στο είδος του ο πρόεδρος. Άλλα κόλπα.


ΙΝΤΡΑΚΟΜ (126,9): Αν μη τι άλλο, ξεπέρασε τις ΕΠΣΙΛ (113,6 ) και ΕΝΤΕΡ (102,6) σε αποτίμηση. Έλα Θεέ και Κύριε, τι βλέπουν τα ματάκια μας. Μόνον η ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ αξίζει όσα μαζί οι ΕΠΣΙΛ και ΕΝΤΕΡ.

 • ΟΙ ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΟΜΙΛΟΙ ΜΕ Κ/φση άνω του ενός (1) δισ. ευρώ

ΜΕΤΟΧΕΣ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ για τους φίλους των Μικρών και Μικρομεσαίων Εισηγμένων Εταιρειών
 1. REVOIL
 2. EΛTON XHMIKA
 3. ΕΛΑΣΤΡΟΝ
 4. ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΦΥΖΟΥΝ ΥΓΕΙΑΣ έχουν σημαντικές προοπτικές και υγιέστατους χρηματοοικονομικούς δείκτες
***
ΕΥΔΑΠ – Την περιμέναμε καλύτερη στο ταμπλό…


ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Το μέλλον είναι δικό της… Δεν φταίει η ίδια για τις κωλυσιεργίες των άλλων… Μην ξεχνάτε, ότι έχει 20πλασιάσει την τιμή της (!!) από τα χαμηλά της πριν μόλις 9 χρόνια.


ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Από εκεί που ήταν στα αζήτητα, τους τελευταίους 2 μήνες γίνεται σημείο αναφοράς πολύ συχνά, ενώ συζητούν και για σημαντική άνοδο της τιμής του που φτάνει μέχρι και διπλασιασμό. Φυσικά, στο Χ.Α τα πάντα γίνονται, πόσο μάλλον στη δική του περίπτωση που υπό προυποθέσεις θα δικαιολογούσε κάτι τέτοιο. Ομως, όταν ακούμε για πολλά κεράσια, καλό είναι να κρατάμε και μικρό καλάθι.

 • Στην ΤΖΚΑ τώρα που είναι το θέμα μας… Οι διαφωνούντες που δεν συμμετείχαν στην ΑΜΚ (την είχαν μάλιστα προσβάλει δικαστικώς) παραμένουν εν δυνάμει πωλητές. Και αν δεν δούμε μεταβίβαση του πακέτου τους (περί τα 500 χιλ. τμχ, αν δεν κάνουμε λάθος) η τιμή δεν θα ξεφύγει. Εδώ είναι το κλειδί της υπόθεσης…

ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΜΕ, ότι στην διοίκηση του ομίλου πνέει πλέον πολύ διαφορετικός άνεμος, υπάρχει κινητικότητα και αισιοδοξία για το μέλλον της. Ενώ κρατάει και πολύ δυνατόν άσο στο μανίκι της, μάλιστα καλά κρυμμένο.

CPI: Διαβάζει κανείς… 2,30% ενισχύθηκε η μετοχή της ανεβάζοντας και τις συναλλαγές της. Από τις περιπτώσεις  οφθαλμαπάτης της γλώσσας των αριθμών.

 • Οχι ότι έχει κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για την ομήγυρι, αλλά για το εξωφρενικόν του πράγματος που έχουν αναθρέψει με την επιπολαιότητα τους οι αρμόδιοι της Λεωφ. Αθηνών (υπολογισμός τιμής κλεισίματος, μεταβολή τιμής +- 30% με ελάχιστα κομμάτια (αρκεί και ένα!).

Κι όταν δεν μπορούν να επιλύσουν τέτοια… φαινόμενα, τι να περιμένει κανείς για τα σοβαρότερα;

 • ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΕΙΚΟΝΑ… με 22.572 τεμάχια σε αρνητικό πρόσημο μέχρι το -6,9% και με μόλις 519 τμχ στο ΣΥΝ, η μτχ έκλεισε στο +2,30%!! Κωμικοτραγικά φαινόμενα!!


ΣΙΔΜΑ – ΜΠΗΤΡΟΣ (απάντηση): Αλλη η δυναμική της μίας και εντελώς διαφορετική της άλλης. Δεν θα τις συγκρίνουμε, δεν αξίζει ο κόπος.

ΚΕΠΕΝΟΥ: Εχετε χίλια δίκηα, αλλά μην δίνετε σημασία. Και μεγάλη υπεραξία αποκομίζετε και πολύ μεγάλο μέρισμα θα εισπράξετε. Μην δίνετε σημασία στα κακομαθημένα πρόβατα. Αυτά στο τέλος ξέρετε τι παθαίνουν…

ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (απ): Μετά από (11) άπρακρες σερί παραστάσεις εδήσε χθες όχι μόνον να ανοίξει αλλά και να καταγράψει το… εντυπωσιακό +2,26% στα 1,3700 ευρώ που τον αποτιμούν στα 5,7 εκατ. ευρώ.

 • Να σημειώσουμε, ότι από την αρχή του 2021 έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές 17.514 τεμαχίων(!!) αξίας 20.141 ευρώ, η περί τις 3.000 ευρώ μηνιαίως κατά μέσον όρο.

Δεν θα θέλαμε να σας κακοκαρδίσουμε, αλλά εξαιρετικά δύσκολα θα μπορέσετε κάποτε και αν να εισπράξετε ένα μέρος των επενδυθέντων κεφαλαίων σας.

 • Με τα ίδια κεφάλαια της να έχουν συρρικνωθεί στα 1,9 εκατ. και τον καθαρό δανεισμό της στα 13,5 εκατ. ευρώ. Στη χρήση 2020 κατέγραψε ζημίες 1,4 εκατ. ευρώ. Διαθέτει υψηλά πάγια με κύκλο εργασιών άνω των 20 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά την έχετε αγοράσει ακριβά, πολύ ακριβά θα λέγαμε.


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΝΕΙΡA- ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ, Θέλετε, δεν θέλετε

Του Γιώργου Κράλογλου @capital.gr επανάληψη παλαιοτέρου, αλλά και τόσον επίκαιρο

 • Δεν γίνεται αλλιώς. Η περιπέτεια της οικονομίας από την τρισάθλια ψευτοσοβιετική πολιτική 40 ετών κοστίζει. Και θα πληρωθεί με μια νέα περιπέτεια.

Τα πολιτικά χατίρια σε ομάδες-χορηγούς κομμάτων,  κινήσεων και καραγκιόζηδων της πολιτικής μέσα από ένα πρωτόγονο σύστημα κρατικοδίαιτης οικονομίας, με μοιρασιά της πίτας των κρατικών προμηθειών, των δαπανών για την άμυνα και των δημόσιων έργων θα πληρωθούν σήμερα με τη μεταρρυθμιστική νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος και την παράνομη διασπορά του…

 • Οι εκατοντάδες (χιλιάδες σε κάποιες φάσεις) επιχειρήσεις “ζόμπι” που ζούσαν από τα λεφτά του κορβανά και τα προγράμματα της Ε.Ε., για 10ετίες, θα πληρωθούν τώρα με τις εκκαθαρίσεις που φέρνει το νέο πτωχευτικό. Η νομοθεσία που θα εφαρμοστεί για να ξέρουμε και εμείς αλλά και οι δανειστές με τι επιχειρηματική αγορά έχουμε να κάνουμε πριν αρχίσει η διανομή των 22 δισ. επιδοτήσεων,  από τα 52 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης που δικαιούται η χώρα.

Η σκόπιμη διάλυση της βιομηχανίας (προς εξυπηρέτηση και πολλών εισαγωγικών συμφερόντων) με υποκατάστασή της από τη μικρή και μεσαία βιοτεχνία (που περνάει στο 2021 με τις μισές μονάδες από εκείνες που είχε γραμμένες στα μητρώα το 2008) θα πληρωθεί με μεγάλες μεταβολές στις εγκρίσεις των Βρυξελλών για το ΕΣΠΑ αλλά και τις επιδοτήσεις επενδύσεων από τα 52 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης.

 • Η κομματική διαπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης με ομάδες οικοπεδοφάγων, ψηφοφόρων, κυβερνητικών παραγόντων και κυβερνήσεων που βοηθούσαν την οικοπεδοφαγία και την άναρχη δόμηση (με σκόπιμη χωροταξική και πολεοδομική ανυπαρξία) θα πληρωθούν τώρα με τις μεταρρυθμίσεις στο χωροταξικό, που βεβαίως και δεν είναι απλό εφεύρημα της κυβέρνησης αλλά επιβαλλόμενη ρύθμιση,  για τα χρόνια που η οικονομία θα ζει και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η εγκατάλειψη της γεωργίας και της αγροτικής βιομηχανίας, με τις τοπικές κομματικές και κυβερνητικές ευλογίες, που είχαν τη μορφή των επιδοτήσεων στην ελαιοπαραγωγή θα πληρωθεί τώρα με την αναθεώρηση της Κοινοτικής επιδοματικής πολιτικής στη γεωργία και τις νομοθεσίες των κρατών μελών που θα υποχρεωθούν να προσαρμοστούν στις οδηγίες των Βρυξελλών.

 • Η ανεξέλεγκτη κρατική τιμολόγηση στο ηλεκτρικό βιομηχανικό ρεύμα, στα καύσιμα προς την παραγωγή, και σε κάθε ενεργειακή κατανάλωση, με σκοπό να συντηρηθούν τα κρατικά μονοπώλια ενέργειας και μέσα από αυτά η διαπλοκή πολιτικών-κυβερνήσεων και κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών θα πληρωθεί με την αναγκαστική αποκρατικοποίηση όλων των κλάδων ενέργειας που ακόμη και τώρα ελέγχουν κόμματα και κυβερνήσεις.

Η πολιτική επιβαρύνσεων των εργασιακού κόστους και των γελοίων αναπροσαρμογών των συλλογικών συμβάσεων προς εξυπηρέτηση πολιτικών και κυβερνητικών σκοπιμοτήτων θα πληρωθεί με νέο τεράστιο κύμα ανεργίας που θα επαναφέρει τα ποσοστά πάνω από το 20% ενώ θα αφανίσει την εποχική απασχόληση την οποία “αγκαλιάζει” εξ ολοκλήρου η μαύρη αγορά εργασίας.

 • Η ανυπαρξία δικαστικών μηχανισμών και λειτουργία δικαίου για τις επιχειρήσεις,  για να ρυθμίζει τα προβλήματα σε σύντομο χρόνο ώστε να κινούνται ομαλά και οι επενδύσεις, θα πληρωθεί με αναμόρφωση της νομοθεσίας σε σημείο όμως που θα κάνει αναπόφευκτες τις συγκρούσεις των δικαστικών με την Πολιτεία.

Τα τεράστια κενά στη λειτουργία του συστήματος αδειοδοτήσεων και διαδικασιών ιδρύσεων και επεκτάσεων επιχειρηματικών μονάδων,  για να εξυπηρετούνται κυκλώματα διαπλοκής κρατικών παραγόντων, (ελεγχομένων και κομματικά) με την επιχειρηματική αγορά, θα πληρωθεί με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων (αναγκαστική μεταφορά καθώς δεν προσφέρεται άλλη λύση- αν πράγματι θέλουμε επενδύσεις-) σε διαπιστευμένα γραφεία και επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα.

 • Οι σκόπιμες καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις που ξεκίνησαν το 1995 (από τη ΔΕΗ) και πέρασαν στο χρονοντούλαπο (παρά το κυνηγητό και των δανειστών) θα πληρωθούν με πωλήσεις του σκοτωμού κρατικής περιουσίας αρχίζοντας από τα υπόλοιπα λιμάνια και τα αεροδρόμια, που,  έτσι κι αλλιώς, κακώς παραμένουν ακόμη στα χέρια του κράτους.

Οι εξελίξεις είναι μονόδρομος. Και τα σενάρια της περιπέτειας, ως κόστος του πολιτικού προβλήματος της οικονομίας, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ή της όποιας άλλης κυβέρνησης μέχρι και το 2030, που θα εξελίσσονται τα γεγονότα. Χαρακτηρίζω περιπέτεια τα όσα θα συμβούν, γιατί είναι αναπόφευκτα δύο πράγματα.

 • Οι συγκρούσεις με ομάδες που θα κινούν οι διαπλεκόμενοι, οι οικοπεδοφάγοι, τα κυκλώματα μεσολάβησης στις κρατικές παροχές και άλλοι του εμφανούς και αφανούς συνονθυλεύματος της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Και η σύνδεση της ροής των 72 δισ. (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ) και με τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις-παρεμβάσεις, που περιγράψαμε.  

ΕΧΟΥΜΕ ΛΑΒΕΙ επιστολές και μηνύματα (μη δημοσιεύσιμες λόγω του λεξιλογίου τους) που αναφέρονται στο πρόσωπο του προέδρου το Χ.Α κ. Σωκράτη Λαζαρίδη. Τον άνθρωπο δεν τον ξέρουμε, αλλά από την όλη πορεία του δείχνει ότι πρόκειται, αν μη τι άλλο, περί πολύ καλού τεχνοκράτη που έχει ζήσει πάνω από 25 χρόνια στο Χ.Α, υπηρετώντας το από πολλά πόστα.

 • Γνωρίζει λοιπόν άριστα τα κατατόπια και το πως να κουμαντάρει το καράβι που μπάζει νερά από παντού.
 • Οι ευθύνες ανήκουν ολοκληρωτικά στους ανωτέρους του (ΥΠΟΙΚ) που είναι φανερόν ότι δεν ξέρουν που πατάνε και που βαδίζουν, αποτελούντες την πλέον δυσάρεστη έκπληξη ακόμη και για τους πλέον φανατικούς του κυβερνώντος κόμματος!

 • ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ κ. ΣΩΚΡΑΤΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε για MSc στο Queen Mary College του Λονδίνου, με ειδίκευση στην Οικονομετρία. Το 1987 ιδρύει την εταιρεία EFFECT ΕΠΕ, που ειδικεύτηκε στον χώρο ανάπτυξης λογισμικού για την κεφαλαιαγορά. Στον όμιλο ΕΧΑΕ προσχώρησε το 1994 καταλαμβάνοντας τη θέση του Υπευθύνου Χρηματιστηριακών Θεμάτων στο Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών (ΚΑΑ).

Το 1995 αναλαμβάνει τη δημιουργία του τεχνολογικού βραχίονα του Ομίλου, της εταιρείας Ανάπτυξη Συστημάτων & Υποστήριξη Κεφαλαιαγοράς ΑΕ (ΑΣΥΚ ΑΕ), στην οποία διετέλεσε Γενικός Διευθυντής, μέχρι το Μάιο του 1998, οπότε και παραιτείται για να αναλάβει τη Γενική Διεύθυνση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.).

Από τον Δεκέμβριο του 2000 αναλαμβάνει τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Από τον Ιανουάριο του 2007, κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή Εκκαθάρισης, Διακανονισμού και Καταχώρισης στον Όμιλο της ΕΧΑΕ.

Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης έχει γεννηθεί το 1962, είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη.

ΑΝΕΛΑΒΕ τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. (ΕΧΑΕ) και προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Οκτώριο του 2010.

Συνοπτικά, στο διάστημα 1994 μέχρι σήμερα ήταν υπεύθυνος για όλα τα μεγάλα έργα που συντελέσθηκαν στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, όπως:

 • η τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών του ομίλου (σύστημα ΑΣΗΣ την περίοδο 1994-99, εγκατάσταση Ο.Α.Σ.Η.Σ. και ανάπτυξη του Δικτύου Χρηματιστηριακών Συναλλαγών, ενώ είχε συμβολή στην αποϋλοποίηση της αγοράς μετοχών),
 • η δημιουργία της αγοράς παραγώγων,
 • η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του χρηματιστηρίου μέχρι την εισαγωγή των μετοχών της ΕΧΑΕ στη χρηματιστηριακή αγορά,
 • η κατάρτιση του πρώτου κανονισμού λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2004 καθώς και των κανονιστικών αποφάσεων που προηγήθηκαν αυτού,
 • η ανάπτυξη του έργου της Κοινής Πλατφόρμας με το Χρηματιστήριο της Κύπρου,
 • η δημιουργία του Επικουρικού Κεφαλαίου για την κάλυψη του κινδύνου του αντισυμβαλλομένου,
 • η μεταφορά στο νέο υπερσύγχρονο data centre του κτηρίου της οδού Λ. Αθηνών,
 • η δημιουργία του Δικτύου Χ-ΝΕΤ για τη διασύνδεση των μελών της Ελληνικής Αγοράς με τις χρηματιστηριακές αγορές του εξωτερικού,
 • ο διαχωρισμός των υπηρεσιών εκκαθάρισης και διακανονισμού.

ΛΑΝΑΚΑΜ – απάντηση: Όλη η ουσία της εταιρείας όμως είναι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της, για το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες αξιοποίησής του. Έχουμε και λέμε:

 • 1) 1,1 στρ. στην Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι μισθωμένο σε έκθεση αυτοκινήτων, αποτιμημένο στα €1,2 εκ..
 • 2) 1,1 στρ. στο Ν. Ηράκλειο Αττικής, το οποίο είναι μισθωμένο σε πλυντήριο αυτοκινήτων και έχει υπάρξει πρόσφατα πρόταση για εξαγορά από γνωστή αλυσίδα S/M.
 • 3) Ακίνητο στην Καλλιθέα συνολικής επιφάνειας 2,65 στρ., αποτιμημένο στα €4 εκ, επί του οποίου υπάρχει ακίνητο, το οποίο ανακαινίζεται από την εταιρεία, καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί η μίσθωσή του από αλυσίδα S/M. Η διαδικασία βαίνει προς ολοκλήρωση, ενισχύοντας τα καθαρά έσοδα.
 • 4) Ολοκληρώνουμε με το ακίνητο στην Κερατέα, το οποίο και αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της εταιρείας!!! Με έκταση 41,35 στρ. και να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι του Λαυρίου και στην είσοδο της Κερατέας, καθώς και σε απόσταση μερικών μέτρων από τον υπό κατασκευή σταθμό του προαστιακού, αναμένεται πολύ σύντομα η πλήρης ένταξή του στο σχέδιο πόλης, με  αποτέλεσμα, να αυξηθεί σημαντικά ο συντελεστής δόμησής του και κατά συνέπεια η αξία του.

Μόνο τα 9 στρ. εκ των 41,35 στρ. είναι εντός σχεδίου, πάνω στα οποία υπάρχουν ενοικιαζόμενες κτιριακές εγκαταστάσεις. Με το ακίνητο να είναι αποτιμημένο μόλις στα €3 εκ., αντιλαμβάνεστε πόσο μπορεί να αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο η αποτίμησή του, όταν όλη η εταιρεία αποτιμάται μόλις στα €6 εκ.!!

 • Εάν αναλογιστεί κανείς μάλιστα ότι πολύ κοντά θα κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις της Microsoft (!!), ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση του λιμανιού Λαυρίου και σε συνδυασμό με την έκρηξη στον κλάδο των logistics, ασφαλώς και μπορούμε να δούμε εντυπωσιακά πράγματα από την μετοχή, η οποία έχει και ελάχιστη διασπορά.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία είναι ένας από τους πλέον πιστούς μετόχους της ΕΧΑΕ, καθώς διαθέτει εδώ και πάρα πολλά χρόνια 30.000 μετ.

 • Συνοψίζοντας, ουσιαστικά η εισηγμένη είναι μια μικρή ΑΕΑΠ, η οποία διαπραγματεύεται μετά βίας στο 60% της λογιστικής αξίας, το οποίο μπορεί να καταστεί πολύ ελκυστικότερο, με την ένταξη εντός του σχεδίου του σημαντικότατου ακινήτου στην Κερατέα.

Πέρα από τα παραπάνω, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο η εταιρεία να εμπλακεί εκ νέου σε σενάρια οχηματολογίας, κάτι που είχε συμβεί επανειλημμένως στο παρελθόν, με ότι αυτό συνεπάγεται….

 • ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ σε θέση να γνωρίζουμε από πλευράς των ενδιαφερόμενων ότι έχουν ήδη προσεγγίσει με συγκεκριμένη πρόταση την διοίκηση της, με project που αν είναι σε θέση να το εκτελέσει τότε θα αλλάξει ο ρους της ιστορίας της…

 • ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟ ΤΥΠΙΚΟΝ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (Ι) – 

 • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ είμαστε
 • Δεν μας αναγκάζει κανείς να αγοράζουμε τις επιλογές του άλλου.
 • Διαβάζουμε
 • Αναλύουμε
 • Σκεφτόμαστε
 • Επιλέγουμε
 • Αποφασίζουμε
 • Κερδίζουμε ή χάνουμε μόνοι μας.
 • Χρειαζόμαστε να διαβάζουμε αναλύσεις.
 • Μην είμαστε καχύποπτοι.
 • Και αν πάλι είμαστε καχύποπτοι, καλύτερα να μη διαβάζουμε και να λήγει εκεί το θέμα.
 • Και να μην πηγαίνουμε αλλού και τα… χώνουμε γι αυτά που πιθανόν υποπτευόμαστε.
 • Μη διαβάζετε… αν υποπτεύεστε.
 • Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας.
 • Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε.
 • Και φυσικά εσείς αποφασίζετε και ποιούς να εμπιστεύεστε.
 • Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον.
 • Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (ΙΙ)

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.