14.5.2021- Χ.Α: Και αν τα πράγματα πάνε καλά; (του Απόστολου Μάνθου)

Χ.Α: Και αν τα πράγματα πάνε καλά; (του Απόστολου Μάνθου)

Πέρα από τις τραπεζικές μετοχικές αξίες κάποιοι έχουν αρχίσει και καλοβλέπουν ως μακροπρόθεσμο  στοίχημα της ανάτασης της ελληνικής οικονομίας και τη μετοχή της Cairo Mezz (ΚΑΙΡΟΜΕΖ), που διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική αγορά  του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

  • Το μόνο περιουσιακό στοιχείο της Cairo Mezz είναι στην ουσία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πελατών της Eurobank συνολικού θεωρητικού ύψους 2,85 δισ. ευρώ και η βασική δραστηριότητά της είναι η διαχείρισή τους.

Σύμφωνα τώρα με έκθεση του διεθνούς οίκου Deloitte, η εύλογη αξία των μετοχών της Cairo Mezz, δηλαδή της περιουσίας της των 2,85 δισ. ευρώ που πιθανότατα να ανακτηθεί, προσδιορίζεται στα μόλις 57,4 εκατ. ευρώ (!) ή στην τιμή των 0,185 ευρώ.

  • Αυτή τη στιγμή η μετοχή συναλλάσσεται στα 0,1222 ευρώ και έχει  κεφαλαιοποίηση 37,7 εκατ. ευρώ, διατηρώντας μια απόσταση -50% από την προαναφερθείσα “fair value” τιμή.

Και όμως το πιθανό αυτό ανοδικό κέρδος για ορισμένους επενδυτές, που λαμβάνουν σταδιακά θέση στη μετοχή της Cairo Mezz θεωρείται ως μηδαμινό (!) μπροστά σε αυτό που αναμένεται  να δοθεί εάν στα επόμενα 5 ή ακόμα και 10 χρόνια  τα πράγματα για την ελληνική οικονομία  πάνε καλά… τα ακίνητα πάρουν εκ νέου την ανιούσα και ένα ποσοστό από τους δανειολήπτες αρχίζουν και πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

  • Διαγραμματικά πάντως η μετοχή φαίνεται να κρατιέται πάνω από τη γραμμή στήριξης “S” μαζεύοντας δυνάμεις για μια κάθετη ανοδική εφόρμηση πάνω στο σαθρό επίπεδο αντίστασης των 0,1276 ευρώ.

Ανοδική διάτρηση του εν λόγω σημείου θα ωθήσει τη μετοχή πάνω στην καθοδική γραμμή που ενώνει τις προηγούμενες τοπικές κορυφές στα 0,14 ευρώ. Από εκεί και πάνω θεωρείται και διαγραμματικά ότι η μετοχή κατέχει το διαβατήριο για να ταξιδέψει προς τα 0,16 και τα 0,185 ευρώ.

πιν

****

Ιδιαιτέρως δραστήρια αποδεικνύεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η Intrasoft International. Η θυγατρική του ομίλου της Intracom (INTKA)  θεωρείται ως μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής προηγμένων υπηρεσιών και λύσεων πληροφορικής σε θεσμικά όργανα της ΕΕ, εθνικούς οργανισμούς του δημόσιου τομέα, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

  • Τελευταία μάλιστα η Intrasoft μέσω της δικιάς της SCOPE Communications επέτυχε μια νίκη ορόσημο.  Ανέλαβε  το νέο συμβόλαιο επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και Οργανισμού Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, δίνοντας έτσι σημαντική ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητάς της σε εξειδικευμένους τομείς της αγοράς επικοινωνίας όπως στη στρατηγική, στη διαχείριση ψηφιακών μέσων, αλλά και στη διαχείριση πελατών.

Να σημειωθεί ότι ο πληροφοριακός αυτός βραχίονας της Intracom σημείωσε για το 2020 αύξηση κατά 10,8% στον κύκλο εργασιών, κλείνοντας στα 197,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων σημείωσαν αλματώδη αύξηση 62,5% στα 5,2 εκατ. ευρώ έναντι 3,2 εκατ. ευρώ του 2019. Επίσης εμφανίζεται ήδη ως πολλά υποσχόμενος για το 2021 καθώς υπάρχει ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων ύψους 702 εκατ. ευρώ.

  • Η Intrasoft International μαζί με την Intracom Defence αποτελούν τα καλά παιδιά του οικονομικού ισολογισμού της Intracom Holdings. Λίγο να έρθει στον ίσιο δρόμο  η κατασκευαστική Intrakat και ο όμιλος το 2021 θα διαπρέψει οικονομικά αφήνοντας πολύ πίσω τη μέχρι πρότινος χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση των 100 εκατ. ευρώ.

Διαγραμματικά η μετοχή της Intracom δείχνει έτοιμη να έρθει σε σκληρή αντιπαράθεση τόσο με το όριο των 1,50 ευρώ όσο και με την  περιοχή αντίστασης των 1,75 ευρώ. Να σημειωθεί ότι μετά από τα 1,75 ευρώ η μετοχή θα έχει να αντιμετωπίσει ως επόμενη αντίσταση τα …. 3,10 ευρώ του 2009.

πιν

Ο όμιλος ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ (ΜΑΘΙΟ), ο οποίος  κρατάει τις ρίζες ίδρυσης από το 1890, ειδικεύεται στον τομέα των πυρίμαχων και οξύμαχων υλικών παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις στα κατασκευαστικά έργα ανοικοδόμησης, εγκατάστασης, συντήρησης και επισκευής.

  • Η παγκόσμια υγειονομική κρίση επηρέασε τις οικονομικές δραστηριότητες του ομίλου, καθώς η  χρονική μετατόπιση στην υλοποίηση των κάθε είδους τεχνικών έργων ανά τον κόσμο, το κλείσιμο των εργοταξίων και η καθυστέρηση στην συμβασιοποίηση αναμενομένων έργων από μεγάλες εταιρείες είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσουν τις παραγγελίες για πρώτες ύλες όπως τεχνητή πέτρα και πυρίμαχα υλικά από μεγάλους πελάτες του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Έτσι στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2020 ο όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών μειωμένο κατά 29% στα 12,1 εκατ. ευρώ και τα  αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα -1,81 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου προσεγγίζουν τα 7,88 εκατ. ευρώ ενώ η κεφαλαιοποίησή της εντοπίζεται στα 4,5 εκατ. ευρώ.

  • Η διαφαινόμενη ισχυρή ανάπτυξη του οικοδομικού κλάδου που αναμένεται να ξεκινήσει από το 2021 και να συνεχιστεί για τουλάχιστον μια τριετία θα προσδώσει σίγουρα άλλον αέρα στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου.

Τεχνικά η μετοχή συλλαμβάνεται να πραγματοποιεί ανοδική απόδραση πάνω από το όριο αντίστασης  των 0,42 ευρώ ανοίγοντας το οπτικό πεδίο για τα 0,55 ευρώ. Διαγραμματικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός της περσινής κορύφωσης της τιμής της μετοχής στην περιοχή των 0,70 με 0,73 ευρώ. Από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδος η μετοχή έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές 76 χιλ. τεμ.

πιν

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

ΠΗΓΗ: Capital.gr