14.11.2020 – Ο νέος κανονισμός Crypto της Ρωσίας

Ο νέος κανονισμός Crypto της Ρωσίας

Το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών έχει αναπτύξει νέες τροποποιήσεις στον κανονισμό κρυπτογράφησης της χώρας.

  • Η πρόταση περιγράφει ένα νέο σύνολο κανόνων για κατόχους κρυπτογράφησης, ανταλλαγές και ανθρακωρύχους, καθώς και κυρώσεις για αδήλωτες συναλλαγές κρυπτογράφησης.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας πρότεινε νέες τροποποιήσεις στο νόμο της χώρας για τα ψηφιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο, ανέφερε την Πέμπτη η ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα RBC.

  • Οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων, τόσο άτομα όσο και οργανισμοί, θα πρέπει να αναφέρουν τις συναλλαγές κρυπτογράφησης και τα υπόλοιπα πορτοφολιού τους στη φορολογική αρχή εάν το συνολικό ποσό συναλλαγής υπερβαίνει τα 600.000 ρούβλια (7.757 $) σε ένα ημερολογιακό έτος, αναφέρει η πρόταση.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη από την πρόταση του υπουργείου τον Σεπτέμβριο που απαιτούσε από τους φορολογούμενους με συνολική συναλλαγή 100.000 ρούβλια να αναφέρουν τις συναλλαγές και τις παρακρατήσεις τους στη φορολογική αρχή. Η πρώτη προθεσμία αναφοράς θα είναι η 30η Απριλίου 2022.

  • Η νέα πρόταση απαιτεί επίσης οι ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων και οι ανθρακωρύχοι να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές κρυπτογράφησής τους στην Rosfinmonitoring, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικής Παρακολούθησης.

Η παράλειψη αποκάλυψης δεδομένων στις φορολογικές αρχές δύο φορές σε τρία χρόνια ή η σκόπιμη παροχή ψευδών πληροφοριών αποτελεί ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με τη δημοσίευση.

  • Για τους φορολογούμενους με συναλλαγές κρυπτογράφησης αξίας 45 εκατομμυρίων ρούβλια ή γι’ αυτούς που δεν δηλώσαν τις συναλλαγές τους περισσότερο από δύο φορές τελευταία τρία χρόνια, οι προτεινόμενες ποινές περιλαμβάνουν πρόστιμο που κυμαίνεται από 500.000 ρούβλια έως 2 εκατομμύρια ρούβλια, καταναγκαστική εργασία έως πέντε έτη και φυλάκιση για χρονικό διάστημα 18 μήνες έως τρία χρόνια.

Οι τιμωρίες για συναλλαγές κρυπτογράφησης μικρότερης αξίας περιλαμβάνουν πρόστιμο, καταναγκαστική εργασία και μικρότερη περίοδο κράτησης.

  • Μετά την ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι ο κανονισμός είναι απαραίτητος για την αποτροπή της παράνομης χρήσης κρυπτονομισμάτων. «Η χρήση ψηφιακών νομισμάτων αυξάνεται κάθε χρόνο. Συχνά αυτό συμβαίνει όχι μόνο για επενδυτικούς σκοπούς αλλά και για ξέπλυμα χρήματος», σημείωσε η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το νομοσχέδιο για τα ψηφιακά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία τον Ιούλιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο. Νομιμοποιεί την κρυπτογράφηση αλλά απαγορεύει τη χρήση της για πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών.

  • Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι υποχρεωμένοι επίσης να δηλώσουν εάν έχουν cryptocurrencies, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα Ιγκόρ Krasnov. Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της χώρας, η Τράπεζα της Ρωσίας, παρουσίασε τα σχέδιά της για την κατασκευή και δοκιμή ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας, του ψηφιακού ρουβλιού.

ΔΑΝΑΗ ΓΚΟΛΙΑ