14.10.2020- Διαγραμματικές ενδείξεις και φαινόμενα (του Απόστολου Μάνθου)

ΕΥΔΑΠ παρουσίασε, στη λήξη του πρώτου εξαμήνου του 2020, καθαρό ταμείο 457 εκατ. ευρώ και με το χθεσινό κλείσιμο στα 6,58 ευρώ η κεφαλαιοποίησή της στο χρηματιστήριο είναι λίγο πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ. Κοινώς το 65% της κεφαλαιοποίησης είναι ταμείο.

  • Διαγραμματικά η μετοχή με την καθοδική τμήση της βραχυχρόνιας γραμμής στήριξης στα 6,77 ευρώ δίνει την ευκαιρία στους swing επενδυτές να κάνουν σταδιακές τοποθετήσεις μεταξύ του επιπέδου των 6,60 με 6,38 ευρώ. Στο πρόσφατο παρελθόν η κίνηση της μετοχής μέσα στο προαναφερόμενο αγοραστικό εύρος διακύμανσης έχει συνοδευτεί και τις δύο φορές με ανοδικό κυματισμό προς το επίπεδο αντίστασης των 7,40 με 7,54, δικαιώνοντας όσους επενδυτές άπλωναν το χέρι τους πέριξ κυρίως των 6,50 ευρώ.

πιν

  • Η Τεχνική Ολυμπιακή βρέθηκε να έχει ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 57,3 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που είχαν εισπραχθεί μέχρι την 30/06/2020 από την πώληση των θυγατρικών και δεν μιλάμε για το συνολικό τίμημα πώλησης του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, καθώς αναμένεται πρώτα να οριστικοποιηθεί η ολοκλήρωση του αναλυτικού οικονομικού, λειτουργικού και νομικού ελέγχου.

Από αυτά το καθαρό ταμείο του ομίλου φτάνει τα 50,29 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Τεχνικής Ολυμπιακής με το χθεσινό κλείσιμο των 1,394 ευρώ βρίσκεται στα 56,7 εκατ. ευρώ, λιγότερα δηλαδή από τα ταμειακά διαθέσιμα, δίχως φυσικά να έχει εισπράξει ακόμα από την Belterra Investments, παρότι η συμφωνία μεταβίβασης έκλεισε στις 15 του Aπρίλη. Την ίδια ώρα ο όμιλος έχει αρχίσει και ξεδιπλώνει τους επιχειρηματικούς στόχους με μελλοντική επέκταση των δραστηριοτήτων μπαίνοντας μετά την πώληση του Πόρτο Kαρράς, στην “πράσινη” ενέργεια και στις AΠE, στο real estate, στην αγορά των NPLs και στη ναυτιλία.

  • Στη διαγραμματική ανάλυση παρουσιάζεται η μετοχή να ετοιμάζει κάτι πολύ σημαντικό καθώς συσσωρεύει ανελλιπώς από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου κάτω από το άνω όριο των 1,51 ευρώ. Η πλάγια αυτή κίνηση αποκρυπτογραφείται από αρκετούς τεχνικούς ταλαντωτές ως στέγνωμα της μετοχής από τους πωλητές, λειαίνοντας έτσι το έδαφος για μια βίαιη ανοδική κίνηση διαφυγής πάνω από τον καθοδικό στροφέα του Μαΐου. Η κίνηση αυτή εάν εκπληρωθεί με ισχυρό όγκο συναλλαγών μπορεί να φέρει την τιμή της μετοχής πάνω στη ψυχολογική αντίσταση των 2 ευρώ.

πιν

  • Ο όμιλος Πετρόπουλος παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο πωλήσεις 45,5 εκατ ευρώ, EBIDTA 2,5 εκατ. ευρώ και κέρδη ανά μετοχή 0,126 ευρώ. Ο όμιλος δείχνει να μπαίνει δυνατά στην τεράστια αγορά των 300 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων που θα πραγματοποιήσει σε βάθος χρόνου το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών μέσω της δοκιμαστικής συμμετοχής με το ηλεκτροκίνητο λεωφορείο της BYD.

πιν

  • Τέλος είχαμε μια αρνητική ένδειξη, που συνήθως παίζει τον ρόλο πρωτοστάτη στη μετέπειτα εξελικτική τάση της αγοράς στη μετοχή των Jumbo, καθώς έτμησε καθοδικά το επίπεδο που στήριζε την τιμή της για πάνω από 50 μέρες, στα 14,55 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία έχει την 4η μεγαλύτερη βαρύτητα στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/XA Large Cap και την 8η στον Γενικό Δείκτη.

Το διαγραμματικό αυτό στοιχείο δείχνει να ανοίγει αρχικά τον δρόμο για μια κατηφορική πορεία προς τα 13,74 ευρώ, βάζοντας όμως ως σκιώδη στόχο τα 13,50 ευρώ. Ως φυσικό άμεσο ζητούμενο των αγοραστών είναι η ανοδική ανακατάληψη των 14,55 με 14,70 ευρώ με δυναμικό όγκο συναλλαγών. Αρνητικά δεδομένα λαμβάνουμε όμως και από τους περισσότερους ταλαντωτές.

πιν

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ στο capital.gr