14.01.2021- Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μικρομέτοχου από και για τον κόσμο του Χ.Α

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ – (Beta Sec.): Η αποφόρτιση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν βοήθησε στην επιστροφή της ανοδικής τάσης στην Ελληνική Αγορά, η οποία έδειξε να μένει από τζίρο στις τελευταίες συνεδριάσεις. Το βασικό ζητούμενο είναι το πότε θα υπάρξει ουσιώδης αλλαγή στο Λιανεμπόριο, ώστε να κινηθεί ζωηρότερα το χρήμα και να μειωθούν οι κίνδυνοι των επισφαλειών.

  • Σε αυτό το διάστημα οι Επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να αμύνονται αξιοποιώντας τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κατάστασης (χαμηλότοκα δάνεια, επιδοτήσεις) διατηρώντας παράλληλα υψηλό βαθμό λειτουργικής εγρήγορσης. Παρόλα αυτά η αδυναμία σε μια Αγορά που έχει, θεωρητικά, καλά νέα μπροστά της, μπορεί να είναι και ευκαιρία.

Η αντίληψη αυτής της προσωρινής φάσης, είναι βασική για την κατανόηση των επιμέρους ευκαιριών που θα προκύψουν από την διόρθωση. Η εμπειρία έχει δείξει ότι όσο πιο πολύ συσσωρεύει μια Αγορά, τόσο μεγαλύτερη είναι η εκτόνωση που ακολουθεί. Επίσης οι τιμές είναι πιο δεμένες και οι διορθώσεις που ακολουθούν πολύ πιο συνεκτικές και ήπιες.

Σε ένα περιβάλλον ισχνών επιχειρηματικών νέων, μοιραία το εξωτερικό θα έχει αυξημένη βαρύτητα στην διαμόρφωση των τάσεων. Και από ότι φαίνεται και οι Ξένες Αγορές έχουν μπει σε μια ανάλογη διαδικασία αναμονής, σχετική με το άνοιγμα των Οικονομιών, αλλά και τις δημοσιεύσεις του τετάρτου τριμήνου. Ας θεωρήσουμε την τωρινή στάση μια διαδικασία χωνέματος των τιμών, κάτι σαν το base camp για τους Ορειβάτες…

*****

ΤΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ για όλους τους εμπλεκόμενους και πάνω από όλα γαι την ελληνική αγορά και την αρρωστημένη νοοτροπία της:

  • ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ τις ΤΟΠ10 ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ και όχι μόνον (Ν.Α ΕΥΡΩΠΗ)
  • ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΧΟΛΙΑ


  • ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ:

Η οικονομία “κόντυνε”. Οι φόροι θα μείνουν ψηλοί;

  • Το ερώτημα, του σημερινού μας σημειώματος, το έβαλε ήδη η αγορά στον διάλογό της με την πολιτική. Από την απάντηση θα εξαρτηθούν πολλά. Πάρα πολλά…

Αρχικά θα μετριάσει ή θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο το κύμα δεν πληρώνω-δεν πληρώνω που θα εκδηλωθεί (κατά πάσα βεβαιότητα) ως φυσική συνέπεια και συνέχεια της ξηρασίας στην οικονομία, όχι μόνο από έλλειψη αλλά από αφανισμό της ρευστότητας, που ήδη περνάει στην 4ετία.

Το κύμα (αναμένεται πολύ σύντομα) θα είναι θηριώδες και θα κρατήσει άγνωστο πόσο, μέσα στο 2021.

Πρόκειται για κύμα, που δεν έχει και δεν θα έχει απολύτως καμία σχέση με την, προ ετών, “αριστερή μαϊμού” του δεν πληρώνω στα διόδια…

Το θέμα δεν έχει να κάνει να κάνει με την κυβέρνηση. Δεν πρόκειται για ρεύμα αντίδρασης. Οι περισσότερες πλευρές της επιχειρηματικής κοινότητας πλήρωσαν άλλωστε πολύ ακριβά την φάση που η οικονομία πέρασε από την μία πολιτική “σκυτάλη” στην άλλη…

Έχει να κάνει όμως με την πολιτική. Με την κακοποίηση της οικονομίας από την πολιτική και τους πολιτικούς της.

Με τη γελοιοποίηση των παραγωγικών τάξεων από πολιτικά ανίκανους, που ανάμεσα στα ούζα και στα τσίπουρα και με βαρύ το κεφάλι από το μεθύσι, θυμούνται εκείνα με τα οποία μαρτύρησε η οικονομία του τόπου μας.

Με εκείνους που έφεραν την κρίση και την διαχειρίσθηκαν με τον χειρότερο τρόπο μικραίνοντας, τα μεγέθη της (κατά τον χειρότερο τρόπο) ως χρήσιμοι (τελικά) μόνο στους ανταγωνιστές της. Τους εντός και εκτός Ευρώπης.

Τώρα όμως ψευτοκλαψουρίζουν στο πτώμα της απέραντης βιοτεχνικής, λιανεμπορικής και τουριστικής Ελλάδας και ονειρεύονται οικονομία αγοράς ακινήτων και τουριστικής βιομηχανίας.

Τουριστικής βιομηχανίας, όταν αυτή που θα συνεχίσει να υπάρχει θα αδυνατεί (και λόγω έλλειψης ρευστότητας) να καλύψει ανάγκες τουρισμού και με βραχιολάκι…

Θα κλείσουν οι βιοτεχνίες, τα μαγαζιά, τα επαγγέλματα και οι υπηρεσίες κάθε είδους αν η ταυτότητα της οικονομικής πολιτικής και οι ορίζοντες της οικονομίας δεν ανασχηματισθούν.

Αν δεν κοντύνουν οι φόροι και ειδικά ο ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ και τα διάφορα φορολογικά καπέλα που εισπράττονται “εκβιαστικά” όταν χρειάζεσαι καύσιμα για την μηχανή σου ή ανοίγεις το μοτέρ της παραγωγής σου. Μένει το πότε θα κλείσουν. Αν κλείσουν πράγματι 250.000 από της 700.000 μικρές και μεσαίες που μένουν. Και αν θα αφήσουν στο δρόμο άλλες 200.000 εργαζόμενους ή θα φτάσουμε τις 300.000 ,όπως λένε οι απαισιόδοξοι της αγοράς.

Θα κλείσουν οι επιχειρήσεις της “κοντής” μας οικονομίας. Δεν μπορούν να τραβήξουν άλλο δίπλα στην υπόλοιπη Ευρώπη με κόστος παραγωγής από 40% έως και 60% χαμηλότερα από το δικό μας. Και με ρευστότητα, από τις Τράπεζές τους, που δεν την εμποδίζει το φράγμα κόκκινων δανείων, όπως στις δικές μας.Αν ο ισχυρισμός μας είναι υπερβολικός ή σκόπιμος, ας το ψάξει η κυβέρνηση.

Θα κλείσουν οι επιχειρήσεις της αδύνατης και “κοντής” μας οικονομίας όσο η μεγάλη πλειοψηφία της αισθάνεται στο πετσί της την πολιτική και κομματική ειρωνεία να ξεχειλίζει, μέσα από κούφιες αντιπολιτευτικές παραινέσεις, για χρήματα και μαξιλάρια…, που δεν υπάρχουν. Και δεν θα υπάρξουν όσο τα λεφτά του κορβανά εξασφαλίζονται από 1-2.000.000 (με το ζόρι) φορολογούμενους (στην καλύτερη περίπτωση) ανάμεσα στο σύνολο.

Θα κλείσουν οι επιχειρήσεις που είναι στο άθλιο φορολογικό στόχαστρο καθώς (λόγω των εργαζομένων τους) δεν μπορούν να “αντιγράψουν” τάξεις φορολογούμενων αλλά και τομείς της οικονομίας που ουδέποτε δήλωσαν εισοδήματα. Και αν δήλωσαν δεν πέρασαν τις 5.000 ευρώ.

Θα κλείσουν οι επιχειρήσεις όσο βλέπουν να “ανθίζουν” φόροι μέσα από διάφορες “φορολογικές γλάστρες” του κορβανά με την γνωστή ευγενή ονομασία…Περιβαλλοντικοί φόροι, ενεργειακοί φόροι για εναλλακτικές παραγωγές ενέργειας, ειδικοί φόροι καυσίμων, φόροι κινητής τηλεφωνίας, φόροι σταθερής τηλεφωνίας, φόροι τηλεφωνικής επικοινωνίας από 5ψήφια νούμερα… και άλλα εφευρήματα.

Θα κλείσουν οι επιχειρήσεις όταν τελειώσουν τα επιστρεπτέα χαρτζιλίκια και τα κρατικά λεφτά στους νοικάρηδες. Θα κλείσουν γιατί η ανάκαμψη θέλει λεφτά. Θέλει ρευστότητα εδώ και τώρα. Θέλει ασταμάτητη ροή Τραπεζικού χρήματος, για μια 5ετία τουλάχιστον. Θέλει πολιτική συσπείρωση. Θέλει οικονομία πραγματικών ευκαιριών με φορολογικές προκλήσεις. Η απάντηση που αναμένεται θα είναι πειστική αν δεν χρησιμοποιηθούν στατιστικά νούμερα αλλά προκύπτουν από μείωση της κρατικής σπατάλης, σε βάρος της ιδιωτικής οικονομίας.

[email protected]

****

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ:

***
ΠΙΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ: Από τα Κ(α)λόπαιδα της Βank Οf Αmerica-” H ΕλληνικήΧρηματιστηριακή Αγορά βρίσκεται στην προτελευταία θέση, σε όρους ελκυστικότητας, ανάμεσα σε δώδεκα Αναδυόμενες Αγορές μετοχών, με πρώτη την Αγορά της Τουρκίας(!!) και τελευταία την Πολωνία.

  • Η Ελλάδα τοποθετείται στον πάτο σε όρους τρεχουσών αποτιμήσεων και σε σχέση με τις ιστορικές αποτιμήσεις της Αγοράς, πολύ χαμηλά σε όρους αύξησης των κερδών, σε σχέση τιμής και momentum κερδών, σε όρους τοποθετήσεων των Θεσμικών Διαχειριστών Κεφαλαίων και το μόνο πραγματικό στοιχείο όπου ξεχωρίζει θετικά η Χώρα, είναι σε όρους μερισματικών αποδόσεων.

AYTA μεταξύ αρκετών άλλων αστειοτήτων από κάτι παιδάκια, που αν τα ρωτήσεις για τις εισηγμένες εταιρείες του Χ.Α θα δεις ότι γνωρίζουν 10-15 το πολύ εταιρείες.

****

Το μπαμπάκι από τα 50 έπιασε τα 80 δολ. Εχουν αποθηκεύσει με χαμηλό κοστολόγιο. Εάν  περάσει τα 82, πάμε για νέο υψηλό. Πολύ καλή δείχνει η φετινή χρονιά.
***
Ξεκίνησε στην Αγγλία η απαγόρευση στο κινεζικό βαμβάκι.
***
UK tightens rules on using Uighur-picked cotton – BBC News

****

Η ΕΚΘΕΣΗ: Νέα χαμηλότερη τιμή – στόχο για τη μετοχή της Lamda από τους έμπειρους – αν μη τι άλλο – αναλυτές της Eurobank Equities, με διατήρηση της σύστασης ΑΓΟΡΑ.

  • Αναπροσαρμόζουν τις προβλέψεις τουςς, για να προσμετρήσουν τις επιπτώσεις του δεύτερου lockdown, χαμηλώνοντας τον πήχη για τα EBITDA του ομίλου λόγω των μειωμένων ενοικίων, επισημαίνοντας ότι μακροπρόθεσμα η υγειονομική κρίση δεν επηρεάζει την Εταιρεία και την τρέχουσα καθαρή της αξία, ενώ και το έργο του Ελληνικού εξελίσσεται χωρίς καθυστερήσεις.

Η δίκαιη αξία για την Εισηγμένη εκτιμάται στα 1,7 δισ. ευρώ, ή στα 9,7000 ευρώ ανά μετοχή.


****

Calendar of Events by Optima Bank

Macros

14/01/21 | CPI DEC

15/01/21 | Unemployment Rate OCT

18/01/21 | Building Activity OCT

EGM / AGM

27/01/21 | Ellaktor (EGM)

Results

04/02/21 | Mytilineos (FY20 Flash Note)

25/02/21 | Hellenic Petroleum (FY20)

23/03/21 | Titan Cement International (FY20)

Initiation of trading of new shares

14/01/21 | Piraeus Bank (394.4m shares from CoCo conversion)

****

  • ΤΟ ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ από τον Θανάση Σταυρόπουλο

Ο τίτλος του ΟΤΕ (+1%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο (είχαν προηγηθεί μία αμετάβλητη και τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), αλλά υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 13,28 ευρώ (+2,15%). Αν η μετοχή πετύχει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 13,30 ευρώ, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 13,50 (gap), 13,85 – 14,00 και 14,43 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Αντίθετα, επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 13,18 ευρώ, μπορεί να “σπρώξει” τον τίτλο προς τα 12,80 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 10,97 ευρώ.

  • Μόνο λίγες δεν είναι οι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Jumbo (-2,76%), η οποία κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Το κλείσιμο χαμηλότερα των 13,57 ευρώ απαιτεί, περαιτέρω, μείωση “long” θέσεων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 13,16 και 12,96 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στα 14,36 ευρώ.

Γενικός Δείκτης: Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 793 (gap) – 789 και 775 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Η διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 749 μονάδων (ημερήσιο “stop long”, ενώ συγκλίνουν και οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και σε ακρότητα χαμηλότερα των 733 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών). Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις στις 824 – 836 και 846 μονάδες.

  • FTSE25: Η πρώτη στήριξη στις 1909 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και η αμέσως επόμενη στις 1893 μονάδες. Δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1870, 1850 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 1784 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Οι πλησιέστερες αντιστάσεις στις 1959 – 1967 και 1997 μονάδες.

Ελλάκτωρ (+6,43%): Συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) και τεχνικά, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 1,7000 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), για να κινηθεί προς την επόμενη και ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση των 1,90 – 2,00 ευρώ.

****

  • ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ από τον Θανάση Σταυρόπουλο

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που αργά αλλά σταθερά αποσύρονται στο παρασκήνιο του ενδιαφέροντος, εντολή πώλησης αξιοπρόσεκτου “ειδικού βάρους” (27600 τεμ. στα 1,57 ευρώ) απορροφήθηκε στην Ελινόιλ (0%), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην ΞΥΛΚ (+9,59%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Ίλυδα (+6,77%)

  • Προσπάθεια αντίδρασης μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Cairo Mezz (+2,18%), αύξησε συναλλαγές η Mevaco (+5%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά η AVE (-2,30%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Παπουτσάνη (+3,33%), ΕΚΤΕΡ (+4,29%) και Πλ. Θράκης (+1,22%).

Παρουσία πωλητή σε Μαθιό (-14,67%), Sato (-20%), Intralot (-4,19%) και Βιοτέρ (-6,43%), πίεση με αυξημένες συναλλαγές για τον Δρομέα (-5,36%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για το Ιατρικό (+1,43%), ενώ επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Ικτίνος (-0,75%).

  • Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Epsilon Net (-1,62%) και Κέκροπα (-0,31%), σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Profile (+0,74%), δεν έχει “δει” θετικό κλείσιμο στον καινούργιο χρόνο η Performance (-1,10%)…

****

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Συνέπεια της έναρξης διαπραγμάτευσης από τη Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021 των νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας «ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS A.E.» και της αύξησης του ποσοστού συμμετοχής του «Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας στο 61,3%, θα αλλάξει το ποσοστό στάθμισης (free float) των μετοχών της εταιρείας από 65% σε 39% σύμφωνα με τα κριτήρια των Βασικών Κανόνων των δεικτών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

****

MHNYMATA

OAK: Τα ΕΛΠΕ είναι μεγαλύτερη και καλυτερη εταιρία με ΑΘΛΙΟ όμως μανατζμεντ. Παλιά, τα ΕΛΠΕ ηταν ΜΟΗ x 3… Τώρα τα ελπε μετα βιας ειναι ΜΟΗ x 1.5 και οπως πανε συντομα θα ειναι ΜΟΗ = ΕΛΠΕ και δεν μιλαω για την μετοχη. Μιλαω για την πραγματική εταιρία. Ο Βαρδιλογιαννης δινει ρεσιταλ διοικησης και τα ΕΛΠΕ παιζουν μπιριμπα. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, παλια ειχα και απο τις 2 τωρα εχω κυριως ΜΟΗ.

ΟΑΚ(ο υπ.αρ.2): ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΣΗΣΗ, ΕΣΤΩ ΜΕΡΙΚΗ.

  • Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΣΕΡ.

Maurits Cornelis Escher, (1898 1972 κλικ) ήταν Ολλανδός εικαστικός καλλιτέχνης. 

Κύριο στοιχείο της τέχνης του Έσερ είναι η απεικόνιση αδύνατων γραφικών παραστάσεων (ανθρώπων, ζώων, αντικειμένων κτλ.), οι οποίες δημιουργούν την ψευδαίσθηση του απείρου, [ΌΠΩΣ ΕΊΝΑΙ Η ΝΕΟΕΛΛΑΣ, ΤΟ ΧΑΑ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΟΥ ΑΝΘΡ. ΖΩΗΣ] δηλαδή της ατελείωτης δημιουργίας σχεδίων ή οι «αδύνατες» παραδοξολογικές κατασκευές (κτίρια).

  • Αυτή η ιδιαιτερότητα των σχεδίων του οφείλεται στην επιρροή που δέχτηκε ο Έσερ από τα μαθηματικά -με τα οποία παραδόξως δεν τα πήγε ποτέ καλά στο σχολείο- και ιδιαίτερα από αρχές ΤΗΣ ΜΗ ΕΥΚΛΕΙΔΙΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ της 
****

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ – ΦΟΒΕΡΟ (ΕΚΗΒΟΛΟΣ): Πολλοί εκεί έξω ακούνε τη λέξη «Ισολογισμος» και νομίζουν οτι ειναι ονομα απο ιστιοφόρο…(Sup.Poze)

ΚΕΡΔΑΜΕ: ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ 1,79 δισ. ΔΕΗ 1,72 δισ. ΤΕΝΕΡΓ 1,62 δισ = 5,13 δισ.
vs EYROBANK + ETE+ ALPHA+ PIRAEUS…(Eκηβόλος)
  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ (από ΟΑΚ): Και μια ακομα απορια. Ο ΜΥΤΙΛ βγαζει αλουμινιο, η ΔΕΗ ρευμα και η ΤΕΝΕΡΓΑ καθαρη ενεργεια. Οι τράπεζες τι ακριβως παραγουν; ΑΡΧ*&^@ ΚΑΠΑΜΑ;; Εκτος απο το να χρεωνουν τους πελατες τους, κανουν κατι αλλο;

****

  • Ανεξάρτητα από τα στοιχεία που μας δίνει η Θεμελιώδης Ανάλυση καθοριστικός παράγοντας για την πορεία μιας μετοχής στο Χρηματιστήριο είναι η ψυχολογία του επενδυτικού κοινού την οποία προσπαθεί να αναλύσει η Τεχνική Ανάλυση.

OXI
Όσοι λοιπόν απαντήσατε ότι δεν θα επενδύατε στην μετοχή της συγκεκριμένης εταιρείας είναι γιατί ψυχολογικά τα εικονιζόμενα άτομα δεν σας ενέπνευσαν εμπιστοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι σαν επενδυτής επηρεάζεστε από την εικόνα που δίνει η επιχείρηση προς τα έξω και πιθανώς να χάνετε “ευκαιρίες” στο ΧΑΑ εξαιτίας της αντίληψης που έχετε για την Α ή την Β μετοχή.

ΝΑΙ
Όσοι απαντήσατε θετικά ότι θα επενδύατε στην μετοχή της συγκεκριμένης εταιρείας μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα:
α) ή ότι μπορείτε και επιλέγετε μετοχές ανεπηρέαστοι πράγμα αρκετά καλό
β) ή το χειρότερο ότι επιλέγετε μετοχές στην τύχη.

****

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΑΤΡΑ – ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ:

Η ανοσία κατά του Covid-19 δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Όμως, έχει επιτευχθεί -εδώ και καιρό μάλιστα- η ανοσία κατά του κινδύνου. Και η ανοσία αυτή, προκαλεί μία πρωτοφανή συμπεριφορά σε όλες τις χρηματοοικονομικές αγορές:
  • Ξεσπάει παγκόσμια πανδημία; Αγοράστε μετοχές.
  • Ανακαλύπτεται το εμβόλιο για την πανδημία; Αγοράστε μετοχές.
  • Εμφανίζεται άνοδος στο ΑΕΠ και στην απασχόληση; Αγοράστε μετοχές.
  • Καταγράφονται απώλειες στον αριθμό των εργαζομένων; Αγοράστε μετοχές επειδή η κυβερνήσεις θα αυξήσουν τα επιδόματα και τα πακέτα διάσωσης των οικονομιών.
Όλοι γνωρίζουμε το αίτιο αυτής της συμπεριφοράς: ο μοναδικά χαμηλός ρυθμός πληθωρισμού (που σε πολλές περιπτώσεις είναι και αρνητικός) σε όλο το κόσμο, που οδηγεί σε ιστορικά χαμηλά (και συχνά αρνητικά) επιτόκια, που επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να τυπώνουν -με απίστευτα υψηλούς ρυθμούς- χρήματα και να τα μοιράζουν παντού, αφειδώς.
  • Και αν νομίζουμε ότι “αυτή τη φορά είναι διαφορετικά”, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως, όχι, ούτε αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Κάποτε, όλο αυτό θα τελειώσει. Αυτό που δε γνωρίζουμε γνωρίζουμε είναι το πώς θα τελειώσει και τί θα προκαλέσει αφού τελειώσει.
****

Ο Α. Κοστολάνι πίστευε ότι η επιτυχία του επενδυτή στο Χρηματιστήριο ήταν συνδυασμός πολλών παραγόντων, που μπορούν να επιμερισθούν ως ακολούθως:

  • 1) Ψυχολογία του επενδυτικού κοινού. Ίσως είναι ο σημαντικότερος παράγοντας. Σε εποχή αισιόδοξης – υπεραισιόδοξης ψυχολογίας, το επενδυτικό κοινό υπερεκτιμά τα καλά νέα ή υποτιμά τα άσχημα νέα, και προβαίνει σε αθρόες αγορές μετοχών σε τιμές πολύ μεγαλύτερες της πραγματικής αξίας τους. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει σε περίοδο απαισιόδοξης ψυχολογίας, όπου το επενδυτικό κοινό προβαίνει σε πωλήσεις και των καλύτερων μετοχών σε αξίες αρκετά μικρότερης της πραγματικής αξίας τους.

2) Άλλος σημαντικός παράγοντας είναι τα θεμελιώδη στοιχεία (fundamentals) των επιχειρήσεων. Ο επενδυτής δεν αγοράζει για το καλό παρελθόν των εταιριών, αλλά για τις μελλοντικές προοπτικές των επιχειρήσεων. Έτσι τα θεμελιώδη στοιχεία είναι το καλύτερο εργαλείο για να εκτιμηθούν οι μελλοντικές προοπτικές και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

  • 3) Η εμπειρία του επενδυτή. Παράγοντας μικρότερης σημασίας, αλλά βοηθά αποφασιστικά προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος της μελλοντικής ανάπτυξης και κερδοφορίας των, προς επένδυση εταιριών.

4) Η ρευστότητα που υπάρχει στην αγορά. Παράγοντας μικρότερης σημασίας επίσης, με σημαντικότατη όμως συμβολή. Σε περίπτωση άφθονης ρευστότητας διευκολύνονται οι τοποθετήσεις χρημάτων ακόμα και σε μετοχές εταιριών σε τιμές αφύσικα μεγαλύτερες απ’ αυτές που προκύπτουν με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία τους.

  • Αντιθέτως, σε εποχή έλλειψης ρευστότητας αποφεύγονται οι τοποθετήσεις ακόμη και σε μετοχές, η τιμή των οποίων είναι αρκετά μικρότερη της πραγματικής τιμής τους.
****
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
  • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.