13 IAN- Χ.Α+ Markets (Nο.10): Σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές

MANOΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η άνοδος των Τραπεζών έχει πάντα συνολικό αντίκτυπο στην Αγορά. Η αύξηση των τιμών δίνει αγοραστική δύναμη στα χαρτοφυλάκια και δεδομένης της εικόνας που είχαμε στις αυξήσεις του 2021, μπορεί να υποτεθεί ότι, πλέον, δεν υπάρχουν εγκλωβισμένα κεφάλαια, τουλάχιστον για όσους επενδυτές πήραν το ρίσκο συμμετοχής πέρυσι:

 • Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται με άνεση πάνω από την Α.Μ.Κ. του 2015 (3 ευρώ), η Eurobank προσεγγίζει οριακά την τιμή (1 ευρώ), Alpha και Πειραιώς γράφουν ικανοποιητικά κέρδη σε σχέση με τις τιμές των περσινών αυξήσεων. Επομένως, οι κωδικοί που επωφελούνται είναι πολλοί σε πλήθος και το μέγεθος των κεφαλαίων στα χαρτοφυλάκια αυξάνει σημαντικά.

@12:45

CPI: Καλώστην κι αυτήν… Κι ας άργησε συγκριτικά με τις άλλες… Δεν θα αργούσαν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια των μικρής εμβέλειας πλην παρατηρητικών παικτών να παρατηρήσουν την υστέρηση της συγκριτικά με τις άλλες μικρές του κλάδου της.

 • Εχοντας υποχωρήσει από τα προ 6 μηνών υψηλά της στα 0,9300 σε επίπεδα κάτω και των 0,7000 αντιδρά σήμερα κάπως έντονα με άνοδο 6% στα… 0,7500 που την αποτιμούν σε… 7,5 εκατ. ευρώ που απέχουν πολύ, πάρα πολύ από τα 13,5 εκατ. της ΚΟΥΑΛ (!!!) και τα 13 εκατ. της ΙΛΥΔΑ.
 • Αν σοβαρευτούν και κοιτάξουν λίγο τον μικρομέτοχο και όχι μόνον την τσέπη τους οι μεγαλομέτοχοι, τότε πολλά θα αλλάξουν στον όμιλο προς το συμφέρον όλων, μεγαλομετόχων και μικρομετόχων…

@13:45

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 
 • ΣΕΝΤΡ: Σε λίγο θα ανέβει θέμα με τίτλο …. CENTRIC: Η πραγματική καθαρή θέση του ομίλου και όταν τα νούμερα (εξ)απατούν!!
 • ΙΝΛΙΦ: Δεν έχετε δίκηο, εξ αρχής την καλύψαμε με το ΝΙ και με το Σ… Θα κάνουμε βέβαια και μία υπενθύμιση… Το βράδυ θα υπάρχει άρθρο με υπογραφή ΟΑΚ και με εμφαση στο απίστευτο discount με το οποίο διαπραγματεύεται η μτχ της καθώς και mini συγκριτικό test με την άλλη εισηγμένη του κλάδου – ΕΥΠΙΚ – που εντυπωσιάζει εσχάτως.

@13:50

ΦΡΛΚ: Σοβαρεύουν τα πράγματα, επιτέλους…
ΕΛΠΕ: Συνεχίζουν την ανηφόρα στο πίνακα, ενώ έχουν κι άλλες απαιτήσεις από το ταμπλό…
ΤΖΙΡΟΣ: Εξαιρετικός και σήμερα…
ΕΧΑΕ: Μα ειλικρινά, είναι αποτίμηση αυτή;;
ΠΑΠ: Αν δεν κάτσεις σε μία μτχ που την πιστεύεις, δεν πρόκειται ποτέ να γευτείς τους καρπούς της έμπνευσης σου. Νόμος της αγοράς, ανεξίτηλος.
@14:00
ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Ξανά πάνω από το ένα δισ. ευρώ σε κ/φση- Αναμένουμε ξαφνική κίνηση… Από τα χαρτιά της διετίας 2022-2023…
ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΨΗΛΑ (και) σήμερα από την ανεπανάληπτη ΚΟΥΕΣ, την απίστευτη ΠΕΡΦ και την καταπληκτική CENER.
Aφήνει πίσω της και τα 2,1000 η μετοχή της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ, ενώ σήμερα έγινε και το όγδοο θαύμα του κόσμου από την ΚΛΜ  που κατέκτησε(;) το οχυρό των… 70 σεντς με συναλλαγές μάλιστα 50 χιλ. τμχ.
ΑΝ αυτή την φορά ξεφύγει από τα 1,3500 ευρώ η ΕΚΤΕΡ, θα αλλάξει επίπεδα…
ΠΑΙΡΗΣ-απάντηση: Για να επιμένουμε, κάτι παραπάνω θα ξέρουμε. Ρίξτε απλα μία ματιά στην κ/φση που δεν ξεπερνά τα 5,2 εκατ. ευρώ. Δείτε και τις αποτιμήσεις διαφόρων ανύπαρκτων κυριολεκτικά εισηγμένων… Θα γράψει το Διπλό που θα τον αποτιμά σε… 10 εκατ. ευρώ. Μη μας ρωτάτε όμως το πότε…
@14:50
https://www.mikrometoxos.gr/centric-i-pragmatiki-kathari-thesi-toy-omiloy-ka

@14:55

AΠANTHΣH: Αρκετά τα ερωτήματα για τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ… Πρόκειται για τρεις εκ των πλέον αξιόλογων μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου οι οποίες όμως δεν κινούνται στο ταμπλό.

 • Τους λείπει η κινητήριος δύναμη για κάτι τέτοιο, με κοινό παρανομαστή την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζουν τις μετοχές τους οι διοικήσεις των ομίλων πρωτοστατούντων των κ.κ μεγαλομετόχων τους. Η διατήρηση τους πάντως στα χαρτοφυλάκια των ερωτώντων επιβάλλεται, γιατί είναι απαραίτητη… η ζυγοστάθμιση τους. Ομως αυτοί είναι, που θα αποφασίσουν περί του πρακτέου.

@15:45

ΟΑΚ- ΙΝΛΙΦ: Αποτελέσματα 9μηνου όπως αναμένονταν κι ακόμη καλύτερα. Τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία:

 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 117 εκατ. από 109 εκατ. ευρώ
 • Κέρδη προ φορων 13 εκατ. αυξημένα κατά 125% περίπου.
Να εστιάσω στο εξής: Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας είναι 80 εκατομμύρια και βάση ενός απλού τρόπου αποτίμησης που ισχύει στης ασφαλιστικές θα έπρεπε να αποτιμάται ίσα με τα ίδια κεφάλαια. Δηλαδη θα επρεπε η μετοχή να ανέβει 45%!!! για να φτάσει στην πραγματική της αξία (ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΛΑ!!!!).
 • Μερισματικά, το χαρτί με τόσα κέρδη στο 9μηνο προφανώς θα μοιράσει ένα εξαιρετικό μέρισμα. ΜΙΑ ΑΚΡΩΣ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΗ ΜΕΤΟΧΗ, με σίγουρη απόδοση τόσο τερματικά όσο και μερισματικά…

@16:15

ΠΡΟΣΟΧΗ
ΣΧΟΛΙΟ ΟΑΚ 
 
Η ΕΥΠΙΚ με ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 153 εκατ. ευρώ αποτιμάται πλέον στα… 157 εκατ. ευρώ μετά την εντυπωσιακή ανοδική διαφυγή διαρκείας που την έφερε από τα προ 10ημέρου 5,1000 ευρώ στα 6,0000 ευρώ σήμερα.
 • ΚΑΙ Η ΙΝΛΙΦ αποτιμάται στα 80 εκατ. στη τιμή των 4,4000 ευρώ με τα ίδια κεφάλαια της στα 117 εκατ. ευρώ ή στα 6,3000 ανά μετοχή!!!
Στα 14 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων της ΕΥΠΙΚ  στο 9μηνο και στα 13 εκατ. τα αντίστοιχα της ΙΝΛΙΦ…
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ λέμε … Εβρεχε ο ουρανός λεφτά κι αυτοί κρατούσαν ομπρέλες. ΧΑΙΡΕΤΕ..

*****

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – απάντηση: Ξαφνικά έλαβα από φίλους αναγνώστες αρκετά μηνύματα για την αφεντιά της και για το πως βλέπω την μετοχή της…


+12% στο 12μηνο… 

ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ τις συμφορές όλων των υπολοίπων του κλάδου που ηγείται, ενώ υπάρχουν αρκετοί μικρομέτοχοι της που έχουν αρνητικό κόστος κτήσης.

Σε διανομές μερισμάτων υπήρξε από τους πλέον αρχοντικούς τίτλους ever… Περασμένα μεγαλεία όμως, αφού οι νταβατζήδες (το ελληνικό κράτος) αποφάσισαν εδώ και πολλά χρόνια να μοιράζουν κάτι ψιχουλάκια στους υπηκόους τους.


 • Πολύ παλαιά ιστορία η δική της, με φανατικούς οπαδούς-μετόχους μικροεπενδυτές που την λάτρευαν λόγω κυρίως της μερισματικής της απόδοσης αλλά και γενικότερα. Ανετα την συγκαταλέγαμε τότε στο ΤΟΠ5 των πλέον διαχρονικά αξιόπιστων εταιρειών του Χ.Α, αν και κανονικά δεν θα έπρεπε να διαπραγματευόταν σε αυτό.
 • Είναι η μοναδική μαζί με αυτήν του Βελγίου που… παίζει στο ταμπλό.
 • Η Κεντρική Τράπεζα μίας χώρας είναι Θεσμός που δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο παιγνίου ή όπως άλλως θέλετε να το αποκαλέσετε στον ναό του χρήματος.

ΟΜΩΣ από την ώρα που διαπραγματεύεται, δεν θα έπρεπε οι μικροεπενδυτές μέτοχοι της να ληστεύονται κυριολεκτικά από το μεγαλύτερο νταβατζή της χώρας, δηλαδή το  ελληνικό κράτος που παρακρατά όλα τα κέρδη για την πάρτη του και μοιράζει κάτι ψιχουλάκια στους υπηκόους του.

 • Εχουμε γράψει ολόκληρα κατεβατά για την χάρι της πριν αρκετά χρόνια μέχρι που σταματήσαμε να ασχολούμεθα καθότι και νόημα δεν έβγαινε και χάναμε ώρα και διάθεση.
 • Τώρα, για το τι και που διαβάσατε για την περίπτωση της, και να τα σχολιάσω, τι να σας πώ; Παρά μόνον Ε Λ Ε Ο Σ!!
 • Παραγγείλαμε την συγγραφή σχετικού πονήματος από συνεργάτη μας ειδικόν επί του Θέματος…

****

ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ που έγραψε πριν από λίγο ο Απόστολος Σκουμπούρης (δικό μου παιδί κι αυτό) στο https://www.crisismonitor.gr

Υψηλό 7ετίας και εποχή Σαμαρά για το Χρηματιστήριο

 • Το Χ.Α. επέστρεψε στο Δεκέμβριο του 2014, όταν ο Σαμαράς πρότεινε τον Δήμα για ΠτΔ

Με συνοπτικές διαδικασίες και με τον πλέον πειστικό από κάθε άποψη τρόπο, το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο έσβησε εντελώς τις απώλειες που προήλθαν την τελευταία διετία του Covid-19, αλλά έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014! Η αγορά δηλαδή έσβησε εντελώς τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επέστρεψε στις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, που ενάμιση μήνα μετά, έχασε τις εκλογές.


Σε υψηλό 7ετίας και στις 950 μονάδες ο Γενικός Δείκτης- Το κρεσέντο εισροών συνεχίζεται με τζίρο 419 εκατ. το 4ήμερο – Για 3η συνεχή συνεδρίαση οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ


Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 έκλεισε στις 950,38 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,69%. Πρόκειται για νέο υψηλό 85 μηνών, καθώς το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο ήταν στις 8 Δεκεμβρίου 2014, όταν ο Γ.Δ. είχε κλείσει στις 1.035,08 μονάδες.

Εκείνος ο Δεκέμβριος είχε χαρακτηριστεί από τις έντονες διεργασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς ολοκληρώνονταν η θητεία του Κάρολου Παπούλια. Το Χρηματιστήριο ξεκίνησε εκείνο το Δεκέμβριο από τις 963,59 μονάδες και έκανε ράλι έως το υψηλό των 1.035,08 μονάδων, όταν και ανακοινώθηκε το όνομα – πρόταση της τότε κυβέρνησης, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει.

 • Το παρασκήνιο της μη εκλογής Δήμα και ο καταποντισμός

Το βράδυ Δευτέρας προς Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014 ήταν… μεγάλο. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, δυο ονόματα ήταν στην κορυφή της λίστας: ο πρώην επίτροπος της Ε.Ε. Σταύρος Δήμας και πρόεδρος ε.τ. του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Το πρωί εκείνης της ημέρας ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχοντας συμφωνήσει με τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, γνωστοποίησε ότι η πρόταση για ΠτΔ είναι ο Σταύρος Δήμας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιαδήποτε παρόμοιας πολιτικής… συνομοταξίας επιλογή, οπότε – λόγω των συσχετισμών στη Βουλή – η χώρα νομοτελειακά θα οδηγούνταν σε εκλογές.

Το χρηματιστήριο που έχει άμεσα εξάρτηση από τις πολιτικές εξελίξεις, την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014, την ημέρα της ανακοίνωσης του ονόματος του Στ. Δήμα, «βούτηξε» σε ποσοστό 12,78%, σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο «σκληρές» πτώσεις των τελευταίων δεκαετιών. Οι τράπεζες καταποντίστηκαν άνω του 20%, ενώ όλη η αγορά βούλιαξε.

Εκείνη την Τρίτη ο Γ.Δ. προσγειώθηκε στις 902,84 μονάδες, την Τετάρτη υποχώρησε εκ νέου κατά 1,01%, ενώ την Πέμπτη ήρθε ένα ακόμη ξεπούλημα που έστειλε το Γ.Δ. στο -7,35% και στις 827,98 μονάδες! Τα γεγονότα που ακολούθησαν έκτοτε είναι γνωστά. Στις 25 Ιανουαρίου 2015 έγιναν εκλογές τις οποίες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 • Εποχή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Έκτοτε ακολούθησε η εποχή ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα γνωστά τεκταινόμενα, με την κυριαρχία του να επιβεβαιώνεται στις νέες εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015. Το πρώτο εξάμηνο εκείνου του έτους χαρακτηρίστηκε από τις αέναες διαπραγματεύσεις, τις ακροβασίες με το Grexit, το δημοψήφισμα, τα Capital Controls, το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου για πέντε εβδομάδες (κάτι που έγινε για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης) και όλα τα υπόλοιπα.

Ο Γενικός Δείκτης είδε χαμηλό 30ετίας στις 420,82 μονάδες (ενδοσυνεδριακά) στις 11 Φεβρουαρίου 2016, ενώ την ίδια ημέρα έκλεισε στις 440,88 μονάδες που μέχρι σήμερα είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από το μακρινό 1990. Έκτοτε η αγορά πολύ αργά ανέκαμψε κινούμενη όλο το 2016 μεταξύ 500 και 650 μονάδες, το 2017 κινήθηκε από τις 650 έως τις 850 μονάδες, ενώ το 2018 κινήθηκε από τις 850 έως τις 600 μονάδες.

 • Εκλογές 2019 και πανδημία

Το πρώτο εξάμηνο του 2019, πριν τις εκλογές δηλαδή ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από τις 600 έως τις 800 μονάδες, με εκείνο το έτος να τερματίζει στις 916,67 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 50%, επηρεασμένος θετικά από την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Έκτοτε, η αγορά χτυπήθηκε από την πανδημία και μόλις δυόμισι μήνες μετά τη λήξη του 2019, ήτοι στις 16 Μαρτίου 2020 ο Γ.Δ. έκλεισε στις 484,40 μονάδες, ενώ την επόμενη 17/3/20 ενδοσυνεδριακά «βούτηξε» έως το χαμηλό των 469,55 μονάδων.

Ενδιάμεσα, στις 24 Ιανουαρίου 2020 ο Γ.Δ. είχε φτάσει στις 948,64 μονάδες που έως τη σημερινή συνεδρίαση, ήταν το υψηλότερο κλείσιμο της τελευταίας 7ετίας.

 • Το τωρινό ντεμαράζ της αγοράς

Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 λοιπόν το Χ.Α. υποσκέλισε όλη την 7ετία που περιγράψαμε παραπάνω και δείχνει ικανό να κινηθεί ξανά προς τις 1.000 μονάδες, ή και υψηλότερα, δεδομένου ότι πολλές μετοχές κινούνται ήδη σε υψηλά 10-13 ετών, ενώ κάποιες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά (Quest Συμμετοχών, Cenergy Holdings κ.α.).

 • Η αγορά είναι κάτω από εντελώς διαφορετικό πρίσμα, καθώς η χώρα έχει μπει σε μια διαφορετική τροχιά ανάπτυξης, παρά την πανδημία, ενώ και οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σχεδόν τρεις φορές υψηλότερα από τα προ 7ετίας επίπεδά τους. Το παγκόσμιο momentum των αγορών είναι άκρως ευνοϊκό, αν και ελλοχεύει η (βάσιμη) ανησυχία του τερματισμού της αχαλίνωτης και πρωτοφανούς ανόδου επί 13 συναπτά έτη, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αλλάζουν σταδιακά την πολιτική επιτοκίων.

Το τωρινό timing και όλα τα συμφραζόμενα όπως προσδοκίες ανάπτυξης το 2022, επιχειρηματική κινητικότητα, πολλαπλά deals, εξαγορές και συμφωνίες, Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και η βάσιμη πίστη ότι η πανδημία δεν θα προκαλέσει νέα κλεισίματα της οικονομίας, συνηγορούν στη θετική ανάγνωση των εξελίξεων, με την αγορά απλώς να αντανακλά αυτή την εικόνα.

 • Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ακολουθεί – έστω και πολύ ετεροχρονισμένα – την κίνηση των διεθνών αγορών που εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν υποσκελίσει τη ζημιά από τον Covid-19, αναρριχόμενες έκτοτε σε διαρκή ιστορικά υψηλά, έχοντας και το 2021 υπερδιπλάσια συγκριτικά με το «φτωχό» +10,43% που έκανε το Χ.Α.

Τα στατιστικά του έτους

Στις πρώτες εφτά συνεδριάσεις του 2022 ο Γενικός Δείκτης κλείνει θετικά στις έξι εξ αυτών, ενώ συνολικά από τις 20 Δεκεμβρίου η αγορά κλείνει ανοδικά στις δώδεκα από τις 15 συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.

 • Εντός του 2022 ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 6,39%, ο FTSE 25 κερδίζει 6,98%, ο Mid Cap βρίσκεται στο +5,61%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγείται του ράλι κερδίζοντας 12,30%!

Με λίγα λόγια, ο τραπεζικός δείκτης μέσα σε εφτά ημέρες ξεπέρασε την επίδοση που είχε (+10,72%) καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021!

 • Η πορεία του ΓΔ την τελευταία 5ετία


****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.