13.8.2020- Χ.Α & Markets(I): Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;)

Κάτι καλό αρχίζει να δρομολογείται, αλλά το ερώτημα είναι το πότε και αν θα ξεκινήσει.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, κεντρικός στόχος για την ελληνική οικονομία κατά τα επόμενα χρόνια πρέπει να είναι η συστηματική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας με διεθνώς εμπορεύσιμα ελληνικά αγαθά. Η συνταγή σύμφωνα με την Επιτροπή Πισσαρίδη για την αύξηση της παραγωγικότητας όπως και για την ενίσχυση των εξαγωγών είναι η σταδιακή αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων μεσαίου και μεγάλου μεγέθους.

Λιγότερα πολιτικά πρόσωπα στη διοίκηση

Για την αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα η Επιτροπή προτείνει τη μείωση των πολιτικών θέσεων και τον περιορισμό τους σε αυτές του υπουργού και του υφυπουργού. Η επόμενη θέση, π.χ. του γενικού γραμματέα, θα μπορούσε να είναι διοικητική. Γενικότερα, οι ανώτατες θέσεις στην ελληνική δημόσια διοίκηση θα πρέπει να καταστούν πιο ισχυρές θεσμικά μέσα από την αύξηση των θητειών.

Κίνητρα για αύξηση των εισηγμένων εταιρειών

Μια πιο μεγάλη αγορά με περισσότερες εισηγμένες επιχειρήσεις, προσελκύει περισσότερους επενδυτές προς όφελος όλων των επιχειρήσεων, επισημαίνει η Επιτροπή.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα, όπως για παράδειγμα μείωση στον φόρο των κερδών για μια πενταετία μετά την εισαγωγή, ενώ φορολογικά κίνητρα θα μπορούσαν εναλλακτικά να δοθούν σε νοικοκυριά τα οποία επενδύουν σε ελληνικές εταιρείες που εισάγονται στο ΧΑ.

Η λύση της bad bank

Η Επιτροπή θεωρεί καλή λύση τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» (bad bank) και τη μεταφορά του συνόλου των προβληματικών δανείων σε αυτήν. Η λύση της «κακής τράπεζας» έχει το πλεονέκτημα ότι διευκολύνει τον συντονισμό μεταξύ των πιστωτών, καθώς όλα τα προβληματικά δάνεια από μια επιχείρηση συγκεντρώνονται κάτω από την ίδια στέγη. Η δημιουργία όμως της «κακής τράπεζας» θα απαιτήσει μακρές διαπραγματεύσεις, καθώς η κάθε τράπεζα βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο εκκίνησης όσον αφορά τις προβλέψεις.

  • Χωρίς αλλαγές για την Ελλάδα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών της MSCΙ – Το νέο μπλα μπλά τώρα σε 3 μήνες.,.. άλλη δουλειά δεν είχαμε…
  • Ας ανεβαίνει και ας είναι με μικρούς τζίρους… Θα έρθουν και οι μεγάλοι. Εφέτος θα ήταν η χρονιά μας στα χρηματιστήρια, αλλά ενέσκηψε ο κινεζοϊός. Συν τοις άλλοις, δηλαδή, είμαστε και γκαντέμηδες.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ στο τελευταίο διάστημα: ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ, ΕΠΣΙΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και πάνω από όλες φυσικά η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Μαζί τους ο ΟΤΕ, η ΜΠΕΛΑ, οι μετοχές των ΕΥΡΩΒ (μάλλον επανέρχεται στον… καλό MSCI), ΔΕΗ, ΟΛΘ, Ελλάκτωρ, ΠΛΑΘ, ΠΑΠ.

ΕΕΕ: Έχει πιάει ταβάνι η αποτίμηση, αναμενόμενο το χθεσινό -1,26% στα 23,5800 που αποτιμούν τον όμιλο σε 8,7 δισ. ευρώ. Δηλ. 7,5 Μυτιληναίους ή 9 ΤΙΤΑΝΕΣ ή 10 ΔΕΗ κοκ.

ΟΤΕ: Πλησιάζει στα υψηλά έτους, αλλά είναι εμφανώς υπερτιμημένος συγκριτικά λ.χ με τους προαναφερθέντες ομίλους. Η με την ΒΙΟΧΑΛΚΟ π.χ (10,6 φορές!).

ΕΛΠΕ: Μόλις 16.616 τμχ οι χθεσινές συναλλαγές τους. Εκτός ρεπορτορίου, εδώ και καιρό, αρκετό μάλιστα.

ΜΟΗ: Τι να συμβαίνει άραγε; Τέτοια αδυναμία είναι σχεδόν ανεξήγητη…

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Με κ/φση 1,16 δισ. είναι κυριολεκτικά για γέλια και για κλάματα ταυτόχρονα. Αξίζει τουλάχιστον 2 δισ.ευρώ, βάσει μεγεθών, δυναμικής και προοπτικών περαιτέρω ανάπτυξης. Το παιχνιδάδικο αξίζει 2,2 δισ. ευρώ.

ΕΥΔΑΠ: Συνεχίζεται το μεθοδικό μάζεμα από μεσαίου μεγέθους ιδιωτικά χαρτοφυλάκια εδώ κάτω στα 6,5000 ευρώ…

ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Παίρνει βαθμό εξαιρετικά καλό στα παρασκηνιακά πηγαδάκια της Ε.Ε. Μόνον ευμενή σχόλια ακούγονται γισα την οργάνωση και το ενδιαφέρον των διοικήσεων των εταιρειών που τον απαρτίζουν. Κι αυτός σε τιμή ξεπουλήματος με την κ/φση κάτω και των 600 εκατ. ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Όχι μόνον κρατάει όλα τα κέρδη της ανοδικής διαφυγής του από τα ιστορικά χαμηλά του μισού ευρώ(!), αλλά δείχνει να (προ)ετοιμάζεται για νέες (ανα)καταλήψεις.

ΟΛΠ: Στα 400 εκατ. ευρώ είναι σαν να κλέβεις εκκλησίες… Πέρυσι τέτοιο καιρό αποτιμόταν στα 24,3500 ευρώ. Αλλά… 220 εκατ. ο ΟΛΘ και… 400 ο ΟΛΠ πάλι δεν βγαίνει νόημα.

ΙΛΥΔΑ – απάντηση: Για να τελειώνουμε… Το 2020 αλλά και το 2021 θα μας αναγκάσουν να αλλάξουμε άποψη για μία εταιρεία που τώρα φαντάζει αμελητέα στην κ/φση των 4 εκατ. ευρώ…

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Αν προσθέσεις και το μέρισμα που διένειμε πρόσφατα, φτάνεις στα υψηλά της στο 2020 και τα οποία σύντομα θα αποτελούν παρελθόν.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ – απάντηση: Όπως βλέπετε συνεχίζεται η προσφορά, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το σε ποιά χέρια κατέληξαν τα πακέτα που άλλαξαν χέρια τώρα τελευταία.


Του Γιώργου Κράλογλου: Ανάπτυξη; Ποιος θέλει ανάπτυξη…

Χαρτί υγείας από την Ιαπωνία. Πατάτες και κρεμμύδια Αιγύπτου. Σκόρδα Τουρκίας. Επιδόματα με το τσουβάλι. Μαύρη αγορά. Τι να την κάνουμε την ανάπτυξη… Ναι, αλλά έχετε και κάποια χρέη, θα μου πεις; Ε, και; Ποιος σκάει για 365 δισ. ευρώ. Και ποιος ζει ποιος πεθαίνει, στα 100 χρόνια που θέλουμε να ξεμπερδέψουμε με τους τόκους για τα χρέη αυτά…

Τον Δεκέμβρη όμως -θα σου πω εγώ- τα “τσεπώνουμε” από τα κέρδη των “τοκογλυφικών” Τραπεζών της Ε.Ε. στα ελληνικά ομόλογα. Και τότε να δεις μοιρασιές σε επιδόματα… Για να μη σου θυμίσω τα 72 δισ. για την ανάκαμψη. Σκοτωμός θα γίνει το 2022. Από το καλοκαίρι του 2021 θα αρχίσουμε τις υποσχετικές… των επιδομάτων. Της μοιρασιάς, εδώ και εκεί….

Τι νομίζεις; Από την μια τσέπη τα βάζουμε και από την άλλη να τα βγάζουμε. Αυτό δεν κάνουμε και με τα αυθαίρετα. Στο γράψαμε και χθες. Βαράμε κατακούτελα όποιον πιάσουμε το καλοκαίρι. Και του τα επιστρέφουμε μετά τις πλημμύρες του χειμώνα!!!

Πάνε 5 χρόνια τώρα που δίνουμε επιδόματα από όσα φορολογήσαμε τα προηγούμενα 10 χρόνια. Χωρίς έργα. Χωρίς δουλειές. Χωρίς παραγωγή. Χωρίς ανάπτυξη. Να είναι καλά τα δανεικά…Ναι, αλλά είσαστε κάτω από τον πάτο της Ε.Ε. σε παραγωγή και στον πάτο των Βαλκανίων και της Αφρικής, θα μου ξαναπείς…

Δεν έχουμε όμως φουγάρα, θα σου απαντήσω. Δεν έχουμε την καταραμένη την βιομηχανία. Δεν σκάμε για δική μας παραγωγή. Και γιατί να σκάμε; Βγάζουμε κάτι λίγα, (για να λέμε πως κάτι κάνουμε) και από εκεί και πέρα αγοράζουμε… Άκου ντόπια κρεμμύδια και πατάτες; Τι είμαστε, χαχόλοι; Ότι θέλουμε το αγοράζουμε από τους γείτονες. Από αυτοκίνητα μέχρι και ηλεκτρικό ρεύμα. Από την Αλβανία την Βουλγαρία και την Τουρκία άμα λάχει…

Τι τους έχουμε τους γείτονες στα Βαλκάνια. Κομμουνιστές είναι οι άνθρωποι, να τους αποφεύγουμε; Καπιταλιστές είναι. Και μάλιστα της τελευταίας 15ετίας. Για ρώτα τι χαρές κάνουνε οι Βούλγαροι και οι Σκοπιανοί όταν μας δίνουν τις χιλιάδες φορολογικούς κωδικούς, για να ξαλαφρώσουμε από την κρατικοδίαιτη σοβιετία της Ελλάδας;

Ναι αλλά δεν έχετε μισθούς της προκοπής στην Ελλάδα, θα μου πεις. Και γι αυτό το σχέδιο Πισαρίδη ζητάει να προσεχθεί η καλή, σταθερή και σοβαρή μισθωτή εργασία. Τρίχες, θα σου απαντήσω. Πρόβλημα μισθωτής εργασίας, στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα δημιουργηθεί για τους πάνω από 1.000.000 κρατικούς υπαλλήλους (υπουργεία, ΔΕΚΟ, εισηγμένες ΔΕΚΟ, κρατικούς Οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου με κομματικές διοικήσεις…, Περιφέρεια και τοπική αυτοδιοίκηση).

Πρόβλημα μισθωτής εργασίας είχαμε, έχουμε και θα έχουμε μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά βρήκαμε λύση. Να είναι καλά η επιδοματική μας πολιτική.

Την ξεκινήσαμε στην κρίση με δανεικά. Την μεγάλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ την 5ετία 2015-2019, στην πλάτη της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών. Και τώρα, (την ευχή μας…, στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. και τα 72 δισ.) θα δούμε πως θα κάνουμε τα επιδόματα καθεστώς. Στην Ελλάδα δεν είναι δύσκολο.

Θα μου πεις ίσως πως υπάρχει και άλλη λύση για σωστή μισθωτή εργασία και στον ιδιωτικό τομέα. Μειώνεις κράτος με κλείσιμο άχρηστων Οργανισμών και με ιδιωτικοποιήσεις. Και ανοίγεις δρόμο για επενδύσεις, ενισχύοντας τις ιδιωτικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Ναι, αλλά αν μειώσεις το κράτος χαλάς την σούπα των κομμάτων και των προεκλογικών προγραμμάτων. Αυτών που εγγυώνται αμείωτη μισθωτή εργασία στο κράτος. Και δημιουργείς πρόβλημα “μισθωτής εργασίας” στους κρατικούς υπαλλήλους, πράγμα που δεν σε συμφέρει.

Γι’ αυτό σου λέω, τι να την κάνει την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Μπελάς είναι. Πρέπει να αλλάξεις από την αρχή την αγροτική σου παραγωγή. Έτσι όμως τινάζεις στον αέρα μαγαζιά και μαγαζιά της μαύρης αγοράς. Πρέπει να ξαναχτίσεις την βιομηχανία στην Ελλάδα.

Έκανες όμως αμάν…, 40 χρόνια, να την γκρεμίσεις και να διώξεις κάπου 300-400.000, επιδέξια στελέχη, στις αγορές του σωστού κόσμου. Πρέπει να καταργήσεις τα κρατικά μονοπώλια στο ρεύμα, στα νερά, στις μεταφορές και όπου αλλού βολεύεις τον κομματικό σου στρατό. Τι πρόβλημα όμως έχεις όταν, μπορεί να χρωστάς 365 δισ., αλλά σκουπίζεσαι με χαρτί υγείας, από την Ιαπωνία…ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.