14.6.2021- Ηλίας Ζαχαράκης: Το Χ.Α μυρίζει μπαρούτι, για την ακρίβεια έχει ήδη πάρει φωτιά

Ηλίας Ζαχαράκης*: Η Χρηματιστηριακή Αγορά μυρίζει μπαρούτι. Για την ακρίβεια έχει ήδη πάρει φωτιά και μάλιστα χωρίς οι σπίθες να ακουμπάνε, ακόμη, τον Γενικό Δείκτη, που αθόρυβα και “διακριτικά” καταγράφει υψηλό 17 μηνών και ψάχνει τις 950 – 960 μονάδες, ενώ στο εσωτερικό της Αγοράς, η πυρκαγιά των αποδόσεων, εκτοξεύσει τις αποτιμήσεις.

  • Υπενθυμίζεται ότι μία Αγορά είναι bullish όταν ανεβαίνει αργά και διορθώνει γρήγορα, για να βρει αγοραστές και να συνεχίσει υψηλότερα. Πλέον η ρευστότητα έχει δώσει, μετά από πολλά χρόνια, κινητικότητα και στη μικρή κεφαλαιοποίηση, με τους μικρούς Εισηγμένους και τα Λόμπι να ξυπνάνε από τον λήθαργο.

Οι ομολογιακές εκδόσεις και κυρίως οι Α.Μ.Κ. καλύπτονται εύκολα και προσελκύουν σημαντικό ενδιαφέρον, μιας και νέο χρήμα μπαίνει ταυτόχρονα τόσο από τους βασικούς Μετόχους, όσο και από νέους Επενδυτές, θεμελιώνοντας σχέσεις εμπιστοσύνης στην Αγορά και τις Επιχειρήσεις.

  • Μετά την Πειραιώς και την Αεροπορία Αιγαίου, μπροστά μας έχουμε δύο μεγάλες Α.Μ.Κ., αυτές της Alpha Bank, και της Ελλάκτωρ, ενώ είναι σε εξέλιξη και η Α.Μ.Κ., μιας μικρότερης Εισηγμένης, που είχε διαπρέψει στο παρελθόν, της Τζιρακιάν.

Αν κάποιος δει πίσω στο πρόσφατο παρελθόν τι έχει γίνει με τις Α.Μ.Κ., μπορεί να θυμηθεί ότι η Entersoft έκανε αύξηση κεφαλαίου στα 1,17 ευρώ, ο Άβακας στα 0,35 ευρώ, η Unibios στα 0,30, η Πειραιώς στα 1,15 ευρώ, κ.ά.

Όλες μα όλες, έχουν ήδη δώσει σημαντικά κέρδη σε όσους Επενδυτές συμμετείχαν.

  • Το Επιχειρείν έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει, όταν η Οικονομία μπαίνει σε ανοδική τάση. Αυτό η Αγορά το βλέπει και ήδη, έχει αρχίσει και προεξοφλεί ένα πολύ καλύτερο μέλλον, χωρίς ακόμη να έχουμε δει υπερβολές.
  • Σίγουρα μετά από τη σημαντική άνοδο των τελευταίων μηνών (περίπου 100% από τα χαμηλά του περσινού Μαρτίου, σε επίπεδο ΓΔ) πολλές αποτιμήσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν φτηνές.

Όμως οι πιθανότητες να αλλάξουν τα νούμερα και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς τα επόμενα τρίμηνα είναι μεγάλες, λόγω της οικονομικής ανάκαμψης που έρχεται και το ρίσκο λειτουργεί προς όφελος των Επενδυτών που θα κάνουν τις σωστές επιλογές.

  • Αν σκεφτεί κάποιος ότι αυτή την στιγμή οι Εταιρείες κινούνται χωρίς ιδιαίτερο leverage και με ένα Τραπεζικό κλάδο που οδεύει προς εξυγίανση, με σκοπό σε λίγους μήνες από σήμερα να ανοίξει τις κάνουλες της ρευστότητας, θα συνειδητοποιήσει ότι η Αγορά το επόμενο διάστημα μπορεί να υπερβάλει σε μεγαλύτερο βαθμό.

Χώρια ότι βρισκόμαστε ήδη σε ένα περιβάλλον με πτωτική φορολογία και πολύ χαμηλά επιτόκια, κάτι που βελτιώνει πολύ περισσότερο τις προοπτικές. Το θέμα είναι πότε το βλέπει ο καθένας, τι ρίσκα αναλαμβάνει και σε τι βάθος χρόνου προσδοκά αποδόσεις.

*Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.