(12/12)- Επιλογές& επισημάνσεις για Παίκτες και Traders του X.A

Τμήμα ανάλυσης της Merit Securities: Το ανοδικό γύρισμα της Παρασκευής είναι αρκετά σημαντικό και αν συνδυαστεί με μία άμεση υπερκέραση των 750 μονάδων και αύξηση του συναλλακτικού όγκου, ενδέχεται να δούμε μια βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση. Η απόδοση του 10ετούς ήδη έχει προσεγγίσει την περιοχή του 4,5% (mid ytm) και υποστηρίζει χαμηλότερο μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου για τις Ελληνικές εισηγμένες.
 • Ωστόσο, θα επιθυμούσαμε την κατοχύρωση – μονιμοποίηση αυτών των επιπέδων δανεισμού στην 10ετία, καθώς αυτό είναι που νομοτελειακά θα οδηγήσει υψηλότερα το Χ.Α. Εκτιμούμε ότι ακόμα επικρατεί επιφυλακτικότητα η οποία θα αποκλιμακωθεί σταδιακά με τις σωστές κινήσεις και φυσικά με ένα ευνοϊκό διεθνές κλίμα

!ΔΤΡ@752,27 μονάδες και -0,73%: Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, αν δεν απειλήσει την μέχρι πρότινος αντίσταση και νυν στήριξη στις 732 μονάδες, τότε και μόνον τότε οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τις 800 – 811 μονάδες. Χαμηλότερα των 732 μονάδων, “περιμένει” ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών (725 μονάδες).

!ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και οι τέσσερις τίτλοι έχουν γυρίσει “long’, όσο δίνουν κλεισίματα υψηλότερα των 1,51 ευρώ η Alpha Bank, των 0,2510 ευρώ η Εθνική, των 0,66 ευρώ η Eurobank και των 2,31 ευρώ η Πειραιώς.

!ΛΑΜΔΑ@6,2100 ευρώ και -2%: Η μετοχή συμπλήρωσε 10 ανοδικές, (4) πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση,στην ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε από τα 5,18 ευρώ (κλείσιμο 20/11), με την επόμενη τεχνική αντίσταση να οριοθετείται στα 6,3800 – 6,5200 ευρώ και το “stop” στο ημερήσιο “long”, στα 5,8600 ευρώ.

!ΕΛΠΕ@7,2000 ευρώ και +1%: Αντέδρασε με δεύετρο σερί ΣΥΝ στις πέντε σερί πτωτικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί. Προσπαθεί να κρατ’ησει την στήριξη των 7,15 ευρώ (ενδοσυνεδριακά ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 7,11 ευρώ) και η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 6,94 – 6,90 ευρώ.

!ΕΥΔΑΠ@5,9500 ευρώ και -1,16%: Η μετοχή συνεχίζει να κινείται μέσα στο πλαγιοκαθοδικό κανάλι, με πάνω όριο τα 6,15 ευρώ. Ανοδική διαφυγή θα σηματοδοτήσει αλλαγή της απόλυτα βραχυπρόθεσμης τάσης, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 5,71 ευρώ.

!Τράπεζα Αττικής@0,0291 ευρώ και -3%: Τα 0,0350 είναι η πλησιέστερη αντίσταση, με τα 0,0400 ευρώ να αποτελούν την κύριαΗ μετοχή δοκιμάζει το απόλυτο ιστορικό χαμηλό στο 0,0270 έχοντας κάνει σημαντικούς όγκους τις προηγούμενες μέρες. Μία διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 0,0230-0,0250. Τα 0,0350 είναι η πλησιέστερη αντίσταση, με τα 0,0400 ευρώ να αποτελούν την κύρια. Η εταιρία πηγαίνει για ΑΜΚ.

Τράπεζα Αττικής: Μία διάσπαση μπορεί να μας φέρει στα 0,0230-0,0250 ευρώ

!ΕΛΛΑΚΤΩΡ@1,5300 ευρώ και -1,16%: H εξοδός του από τον  FTSE 25 στις 18/12  ίσως δώσει τιμές μέσα στο πολύ ενδιαφέρον αγοραστικό εύρος τιμών των 1,43 με 1,38 ευρώ.

…………..

!ΦΟΥΡΛΗΣ@5,4000 ευρώ και -0,92%: Kαι εδώ η έξοδος από τον FTSE 25 μπορεί να δώσει καλές  τιμές μεταξύ των 5,20 με 5 ευρώ, όπου οι «ρυθμιστές» του χαρτιού θα προσπαθήσουν στις επόμενες συνεδριάσεις να το  λειάνουν ανοδικά, καθώς κάτω από τα 5 ευρώ θα έχουν θέμα…

Apostolos Manthos

Οικονομικός Αναλυτής και «μαθητής» των αγορών από το 1989.
Στρατηγική Επενδυτική Διαχείριση χρηματοοικονομικών προϊόντων
βασιζόμενη σε διαγραμματικές και αλγοριθμικές ενδείξεις.
Μαθηματικός Παν. Πατρών.

logo-trading2day

http://freeforumstocks.blogspot.gr

!ΦΡΛΚ@5,4000 Ευρώ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

Η μετοχή κινήθηκε για αρκετές συνεδριάσεις οριακά πάνω από την γραμμή τάσης Ζ101 , ερχόμενη μετά την αποτυχία διαφυγής πάνω από την σημαντική L1[ 5,6000€]  κάτω από αυτήν και προσεγγίζοντας την Κ2 (5,3200 ευρώ).

Το σημείο αυτό, όπου διέρχεται και ΑΚΜΟ 200 ημ ( 5,2900 ) είναι ιδιαιτέρως ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, καθώς η ενδεχόμενη καθοδική διάσπασή του θα ενεργοποιήσει την διπλή κορυφή που επισημαίνεται στο γράφημα, με στόχο την F αρκετά χαμηλότερα στα 4,7500€.

Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι η μετοχή για πρώτη φορά από τις 3 Μαρτίου του 2016 που διέσπασε ανοδικά τον ακμο 200 ημ, στα 2,5000 ευρώ, βρίσκεται εκ νέου τόσο κοντά σ αυτόν, με αυξημένες πιθανότητες να τον τμήσει καθοδικά.

Σε τέτοια περίπτωση ρόλο θα παίξει και η Κ3 στα 5,0800€ σημείο που θα μπορούσε να δώσει μια τεχνική ανοδική αντίδραση. Το αρνητικό σενάριο θα αποφευχθεί,  ΜΟΝΟ με την άμεση επαναφορά της μετοχής πάνω από την L1, που θα προσδώσει την απαιτούμενη δυναμική προς την L των 5,8800 ευρώ.

http://freeforumstocks.blogspot.gr

Οι παραδοσιακοί, οι νεότεροι τεχνικοί αναλυτές και οι τεχνικές που ακολουθούν...
Οι παραδοσιακοί τεχνικοί αναλυτές αρχικά μελέτησαν τους σχηματισμούς οι οποίοι εμφανίζονται κατ’ επανάληψη στα διαγράμματα και έδωσαν ονόματα όπως π.χ. «Κεφάλι με ώμους», «Σημαία», «Παραλληλόγραμμο», «Τρίγωνο», «Ρόμβος».
 • Οι σχηματισμοί σε συνδυασμό με τα στοιχεία της ακολουθίας Fibonacci και το “φ” του Πυθαγόρα μπορούν να προβλέψουν με μεγάλες  πιθανότητες την μελλοντική πορεία των τιμών.

Οι νεότεροι τεχνικοί αναλυτές λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών χρησιμοποιούν μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών οι οποίες προσεγγίζουν αρκετά την στατιστική ανάλυση των τιμών των μετοχών. Εξαιρετικά παραδείγματα αποτέλεσαν ο J. M. Hurst (ηλεκτρολόγος μηχανολόγος της NASA) και ο R. N. Elliott.  Ο πρώτος χρησιμοποίησε έξυπνές τεχνικές, όπως Fourier Analysis, για να εντοπίσει αξιοσημείωτα σήματα μέσα στην εμφανώς «θορυβώδη και τυχαία» κίνηση των τιμών.

Τα σύγχρονα και έξυπνα πακέτα λογισμικού της Τεχνικής Ανάλυσης όπως αναφέρει το investor.gr επιτρέπουν στον χρήστη να δημιουργήσει δικούς του δείκτες και συστήματα και να πραγματοποιήσει βελτιστοποίηση αυτών δοκιμάζοντας την κερδοφορία τους στα πραγματικά ιστορικά δεδομένα. Μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι οι εξής:

 • Τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης τα οποία είναι επίπεδα τιμών για τα οποία οι πιθανότητες διάσπασής τους είναι μηδαμινές
 • Διασπάσεις, δηλαδή διασπάσεις των επιπέδων στήριξης ή αντίστασης.
 • Γραμμές τάσεων.  Συνήθως χρησιμοποιείται η γραμμή παλινδρόμησης η οποία προβλέπει τις μελλοντικές τιμές βασισμένη στις τιμές του παρελθόντος.
 • Διάσπαση γραμμής τάσης.
 • Διάσπαση των λωρίδων Bollinger οι οποίες αποτελούν ένα εύρος τιμών βάση της τυπικής απόκλισης. Το συγκεκριμένο σύστημα λόγω του ότι στηρίζεται καθαρά στη στατιστική, θεωρείται από τα κορυφαία.
 • ΚMO είναι το εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται περισσότερο στην Τ.A όπως και στο forecasting υιοθετώντας όλα τα μοντέλα που υπάρχουν: Aπλός, εκθετικός, σταθμικός, μεταβλητός, τριγωνικός κ.τ.λ.
 • Ορμή.
 • Μαθηματικά μοντέλα μέτρησης της ταχύτητας μεταβολής της τιμής σε ανοδική ή καθοδική πορεία.

Έχει παρατηρηθεί πως την καλύτερη απόδοση την έχουν τα στατιστικά μοντέλα τα οποία βασίζονται στην μεταβλητότητα της τιμής και όχι στην ίδια την τιμή. Εξάλλου είναι αποδεκτό πλέον, μετά από έρευνες, πως ενώ η ίδια η τιμή δεν είναι προβλέψιμη, η μεταβλητότητα είναι.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των οπαδών των δύο πλευρών, για τους επενδυτές που θέλουν να πραγματοποιούν επενδύσεις με όσο το δυνατόν χαμηλότερο ρίσκο αλλά και μεγάλη ταχύτητα και τα δύο είδη αναλύσεων είναι απαραίτητα, αφού στην πραγματικότητα το ένα συμπληρώνει το άλλο.

725                                 758
708                                 770

H προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στον ΚΜΟ 200 ημερών (758) στην αρχή της εβδομάδας, ενεργοποίησε έντονες πωλήσεις, με αποτέλεσμα να εισέλθει ο ΓΔ σε μια βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση.

Η αναχαίτιση όμως των πωλήσεων στην ζώνη του 725 (61% Fibonacci 700-758), έφερε και πάλι ανοδική αντίδραση, με αποτέλεσμα το σενάριο της προσέγγισης των 770 μονάδων να είναι πολύ πιθανό.

Η μοναδική δυσκολία για την υλοποίηση αυτού του στόχου θα είναι και πάλι ο ΚΜΟ των 200 ημερών, που βρίσκεται στο 758.

IBG Disclaimer http://www.ibg.gr/disclaimers/IBGDisclaimer.pdf (contact: [email protected])

…………..

………………….

……………….

 • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

* ,