12.9.2020 – Από και για τον κόσμο των Κρυπτονομισμάτων


Η ΕΙΔΗΣΗ(1): Αρχισε και στην Ελλάδα να επισημοποιείται το ηλεκτρονικό ψηφιακό νόμισμα, αφού γίνεται πλέον αναφορά και σε επίσημα κρατικά έγγραφα και μάλιστα Νομοθετικά…

  • Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής των υφιστάμενων διατάξεων ώστε να ρυθμίζονται σύγχρονες μέθοδοι συναλλαγών. Ειδικότερα, με το νέο πλαίσιο περιορίζεται η ανωνυμία που περιβάλλει τα ψηφιακά νομίσματα, τις υπηρεσίες θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών και τις προπληρωμένες κάρτες.

Μάλιστα, η εν λόγω πρόβλεψη αποτελεί την πρώτη προσπάθεια νομοθετικής ρύθμισης ως προς τα ψηφιακά νομίσματα σε επίπεδο Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά στις προπληρωμένες κάρτες, μειώνονται αισθητά τα όρια ποσού χρήσης από τα 250€ στα 150€ και επεκτείνονται σε αυτές οι απαιτήσεις ταυτοποίησης των πελατών.

  • 4. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν πάροχο ανταλλαγής μεταξύ εικονικών και παραστατικών νομισμάτων και έναν πάροχο θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών;

Οι πάροχοι (πλατφόρμες) ανταλλαγής μεταξύ εικονικών και παραστατικών νομισμάτων αποτελούν «ηλεκτρονικά» γραφεία ανταλλαγής νομισμάτων, όπου ανταλλάσσουν εικονικά νομίσματα αντί για παραστατικά νομίσματα (όπως, π.χ. το ευρώ). Από την άλλη πλευρά, οι πάροχοι θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών διατηρούν λογαριασμούς εικονικών νομισμάτων εκ μέρους των πελατών τους, παρέχοντας ψηφιακά πορτοφόλια, από ή προς τα οποία μπορούν να γίνουν πληρωμές σε εικονικά νομίσματα. Στον κόσμο του εικονικού νομίσματος, οι πάροχοι αυτοί αποτελούν το ισοδύναμο μιας τράπεζας ή ενός ιδρύματος πληρωμών, προσφέροντας λογαριασμούς πληρωμής.

  • 5. Ποια είναι η σχέση των εικονικών νομισμάτων (κρυπτονομισμάτων) με το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, και πώς αυτά μπορεί να αποτραπούν;

Ενώ χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ιδρύματα πληρωμών ενέπιπταν ήδη στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4557/2018, κι ως εκ τούτου είχαν την υποχρέωση συμμόρφωσης με τους κανόνες επαλήθευσης της ταυτότητας των πελατών τους και παρακολούθησης των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, οι πάροχοι εικονικών νομισμάτων παρέμεναν μέχρι πρότινος αρρύθμιστοι νομοθετικά.

Η ανάπτυξη των εικονικών νομισμάτων κατέστησε γρήγορα ευρύτερη τη χρήση εικονικών νομισμάτων από μια αυξανόμενη μερίδα συναλλασσομένων. Η καινοτόμα τεχνολογία που τα διέπει, αλλά και η ανωνυμία που τα περιβάλλει, ενέχουν τον κίνδυνο χρήσης τους από τρομοκρατικές οργανώσεις και όσους διοχετεύουν μαύρο χρήμα στην αγορά, σε μια προσπάθεια παράκαμψης του συμβατικού χρηματοοικονομικού συστήματος και απόκρυψης των συναλλαγών, εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία που παρέχεται από αυτά τα μέσα.

  • Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εισάγονται πλέον υποχρεώσεις εφαρμογής μέτρων δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη, τόσο για τους παρόχους ανταλλαγής μεταξύ εικονικών και παραστατικών νομισμάτων, όσοι και για τους παρόχους θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών, προκειμένου να μπορούν να εντοπίζονται οι χρήστες εικονικών νομισμάτων.

Καθιστώντας τις δύο αυτές κατηγορίες παρόχων ως υπόχρεα πρόσωπα του νόμου, στόχος είναι η διασφάλιση καλύτερων ελέγχων, η εξασφάλιση ότι εφαρμόζουν τα απαιτούμενα μέτρα δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη και αντίστοιχα η συμπερίληψή τους στους δρώντες που συμβάλλουν στην πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.Η ΕΙΔΗΣΗ(2): Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία εξέφρασαν τη στήριξή τους στον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργήσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για κρυπτονομίσματα που συνδέονται με περιουσιακά στοιχεία όπως τα stablecoins, σύμφωνα με προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Τα stablecoins δεν θα πρέπει να επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου έχουν αντιμετωπιστεί οι νομικές, ρυθμιστικές και εποπτικές δυσκολίες, ανέφεραν οι πέντε χώρες. Τα stablecoins, ένα τύπος κρυπτονομίσματος που συνδέεται με συμβατικά στοιχεία ενεργητικού, βρέθηκε στις ατζέντες των αξιωματούχων χάραξης πολιτικής πέρυσι ότι η Facebook παρουσίασε τα σχέδιά της για το ψηφιακό νόμισμα Libra.

Κεντρικές τράπεζες και ρυθμιστικοί χρηματοπιστωτικοί φορείς φοβούνται ότι το Libra θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη νομισματική πολιτική, να διευκολύνει το ξέπλυμα χρήματος και να περιορίσει την ιδιωτικότητα των χρηστών. Κάποιοι απείλησαν να το μπλοκάρουν και το σχέδιο αυτό καταγράφει έκτοτε καθυστερήσεις και αναδιαμορφώνεται.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης, το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα stablecoins θα πρέπει να διατηρεί τη νομισματική ακεραιότητα του μπλοκ και να αντιμετωπίζει τους κινδύνους για τη νομισματική πολιτική, προστατεύοντας παράλληλα τους καταναλωτές.BITCOIN: Το bitcoin είναι πλέον το 6ο μεγαλύτερο παγκόσμιο νόμισμα σε αξία. Με την κεφαλαιοποίησή του να ανέρχεται στα 191 δισ. δολάρια, έχει ξεπεράσει σε αξία τα περισσότερα εθνικά νομίσματα που κυκλοφορούν.

Παρόλο που δεν υπολογίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορούμε να εκτιμήσουμε περίπου τη θέση του συγκρίνοντας την κεφαλαιοποίηση του bitcoin με την προσφορά χρήματος από τον δείκτη Μ0 των άλλων νομισμάτων. Ο M0 αντιπροσωπεύει τη συνολική αξία όλων των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία, τις καταθέσεις όψεως, τις επιταγές, τα αποθεματικά των τραπεζών στην Κεντρική Τράπεζα.

Το δολάριο ΗΠΑ βρίσκεται στην πρώτη θέση, έχοντας τη μεγαλύτερη αξία σε κυκλοφορία χρήματος. Σύμφωνα με τη FED, κυκλοφορούν χαρτονομίσματα και κέρματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αξίας 1,95 τρισ. δολαρίων. Τα περισσότερα σε χαρτονομίσματα των 20 και 100 δολαρίων. Δεύτερο είναι το ευρώ, τρίτο το κινεζικό γουάν. Λίγο πιο πίσω, στην τέταρτη θέση, είναι το ιαπωνικό γεν και ακολουθεί η ινδική ρουπία. Το bitcoin κατέχει την έκτη θέση, ξεπερνώντας το ρωσικό ρούβλι.

* Σύμφωνα με το Bloomberg, στο καντόνι Zug στην Ελβετία μπορούν πλέον να πληρώσουν τους φόρους τους χρησιμοποιώντας bitcoin και ethereum. Οι φορολογικές αρχές θα συνεργάζονται με την Bitcoin Suisse AG, για να μετατρέπουν τα έσοδά τους από τα κρυπτονομίσματα σε ελβετικά φράγκα.


Παράδοση γευμάτων κατ ‘οίκον τώρα με πληρωμές Bitcoin

  • Η υπηρεσία παράδοσης φαγητού Just Eat France άρχισε να δέχεται πληρωμές σε Bitcoin για παραγγελίες από πάνω από 15.000 εστιατόρια της Γαλλίας. Η υπηρεσία παράδοσης χρησιμοποιεί το Bitpay, που εδρεύει στις ΗΠΑ, ως πάροχο πληρωμών Bitcoin.

Οι υπηρεσίες παράδοσης κατ ‘οίκον έχουν μεγάλη ζήτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του ιού κοροναϊού , καθώς οι εντολές κλειδώματος και οι κανονισμοί κοινωνικής απόστασης έχουν αναγκάσει τους πελάτες να εγκαταλείψουν τα εστιατόρια. Ταυτόχρονα, η χρήση μετρητών μειώνεται.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι η βιομηχανία τροφίμων στρέφεται τώρα στα κρυπτονομίσματα ως μια βιώσιμη επιλογή πληρωμής για τους πελάτες. «Το Just Eat είναι ο σημαντικότερος παίκτης στην παράδοση γευμάτων στη Γαλλία. Αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να βοηθήσει στον εκδημοκρατισμό της χρήσης κρυπτονομισμάτων στο ευρύ κοινό », δήλωσε ο Γκρέγκορι Ρέιμοντ, συγγραφέας της γαλλικής έκδοσης Capital.fr , στο Decrypt .

  • «Δεν χρεώνουμε τέλη για πληρωμές Bitcoin. Για να κάνετε μια πληρωμή με Bitcoin, πρέπει να δημιουργήσετε ένα ψηφιακό πορτοφόλι κατεβάζοντας ειδικό λογισμικό ή μια εφαρμογή », λέει ο ιστότοπος Just Eat France.

Οι πληρωμές που χρησιμοποιούν Bitcoin θα υπολογίζονται με βάση την τρέχουσα τιμή που χρεώνει η Bitpay. Ωστόσο, εάν ακυρωθεί μια πληρωμή σε Bitcoin, στον πελάτη θα επιστραφούν σε ευρώ, με την αποστολή της πληρωμής στον παραδοσιακό τραπεζικό λογαριασμό του.


ΔΑΝΑΗ ΓΚΟΛΙΑ