12.8.2021- Χ.Α: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα… (μέρος 1)

 • ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ: Βραχυπρόθεσμος Κερδοσκόπος (Scalper)

Βραχυπρόθεσμος κερδοσκόπος (scalper) είναι ο επενδυτής που αγοράζει και πουλάει χρεόγραφα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του χρηματιστηρίου, με σκοπό να αποκομίσει μικρά κέρδη από την κάθε βραχυχρόνια θέση του.

 • Το scalping είναι μια πολύ δημοφιλής διαπραγματευτική στρατηγική μεταξύ των επαγγελματιών επενδυτών και θεωρείται η πιο βραχυπρόθεσμη από όλες, συμπεριλαμβανομένου του ημερήσιου trading (day trading).

Παράδειγμα:
Ένας day trader μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα γράφημα πέντε λεπτών, και να κάνει τέσσερις ή πέντε συναλλαγές ανά μέρα διαπραγμάτευσης, με κάθε διαπραγμάτευση να είναι ενεργή για μισή ώρα.

 • Αντίθετα, ένας scalper μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα γράφημα μετοχής πέντε δευτερολέπτων (όπου κάθε τιμή αντιπροσωπεύει πέντε δευτερόλεπτα συναλλαγών), και να κάνει είκοσι ή τριάντα συναλλαγές την ημέρα, με κάθε συναλλαγή να είναι ενεργή για μόλις δύο λεπτά.

Οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές (scalpers) είναι πάντα τεχνικοί αναλυτές (κι όχι θεμελιώδεις), και χωρίζονται σε:

 • Ευκαιριακούς (discretionary) και συστηματικούς (system). Οι ευκαιριακοί scalpers παίρνουν κάθε απόφαση σε πραγματικό χρόνο, ενώ οι συστηματικοί ακολουθούν ένα σύστημα και δεν κάνουν μεμονωμένες κινήσεις χωρίς να τις έχουν σχεδιάσει.

Οι scalpers χρησιμοποιούν κυρίως τις τιμές της αγοράς για να πάρουν τις αποφάσεις τους, αλλά ορισμένοι από αυτούς χρησιμοποιούν επίσης έναν ή περισσότερους τεχνικούς δείκτες (π.χ. κινητούς μέσους όρους), ενώ πρέπει να είναι είναι ικανοί να αντιδρούν ακαριαία σε διακυμάνσεις της αγοράς.

****

ΦΒΜΕΖΖ: Τι έχουν να δουν σήμερα τα ματάκια μας… Ορεξη να έχετε… Για να δούμε λοιπόν την κατάληξη της πρώτης συνεδρίασης του λιμανιάτικου μεζζέ. Οσο νάναι, μία περιέργεια την έχουμε. Θα πιάσουν δουλειά οι… προαναφερθέντες και όχι μόνον.

****

JUMBO: Στα 19,5000 ευρώ πριν ενάμισι χρόνο και τώρα έξι και πλέον ευρώ χαμηλότερα. Την ίδια περίοδο διαβάσαμε ουκ ολίγες φορές εκθέσεις αναλυτών με τιμές στόχου που την σιγοντάριζαν γιατί τα χαρτοφυλάκια πελατών τους… επέβαλαν κάποια ειδική μεταχείριση.

 • Βλέπετε, δεν είχαν φροντίσει να τα… εφοδιάσουν με μετοχές της ταπεινότητας και της φτωχολογιάς (τότε) όπως αυτές των QUEST, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΚΡΙ ΚΡΙ, CENER, AUTOHELLAS κ.α.

 • ΠΟΡΕΙΑ 30ΗΜ: Κινδυνεύει τώρα να χάσει και τα 13,00 ευρώ.

 • ΜΕΤΟΧΟΛΟΓΙΟΝ


****

ΦΟΥΡΛΗΣ: Μεγαλώνει η δική μας… πατατιά! Εκεί που υποθέταμε ότι κάπου εδώ τελειώνει ο θεσμικός που ρευστοποιούσε, έρχεται η επίσημη ανακοίνωση ότι μόλις κατήλθε του 5% και συγκεκριμένα στο 4,9% η δική του συμμετοχή.

 • Επειδή όμως είναι μία από τις λιγοστές πλέον μετοχικές αξίες που δικαιούνται αναβάθμισης, παραμένουμε ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΟΙ για την μτχ.

Αλλωστε, οι Αγορές είναι μαραθώνιος…

Κι αν σταματήσει τις πωλήσεις; Πράγμα σχεδόν απίθανο, αλλά παίζει κι αυτό το σενάριο…

 • ΓΙΑ ΤΟΥΣ φίλους του μ/μ: Αν είστε ήδη μέτοχος και έχετε ρευστότητα, ενίσχυση θέσης.


****

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ που “παίζουν” το Αναπτυξιακό Story ή παρεμφερή σενάρια — αν και είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι οι φίλοι αναγνώστες μας σταδιακά έχουν ενθυλακώσει μεγάλο μέρος των λογιστικών κερδών τους μετουσιώνοντας τα σε πραγματικά — καλόν θα ήταν οι… άπληστοι να κατοχυρώσουν σημαντικό μέρος των μεγάλων και αναπάντεχων ως προς την έκταση τους κερδών. ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ είναι σοβαρό και δεν χωρά αναβολή. Παίρνετε κέρδη! Τελεία και παύλα.

****

ΜΟΗ: Εδώ υπάρχουν δύο επενδυτικές ομάδες. Αυτή που τοποθετούνταν στα υψηλά των 18,0000 με 24,0000 για να ειπράττουν το πλούσιο μέρισμα της και η άλλη που είδε φως και μπήκε στα χαμηλά κάτω των 10,0000 ευρώ έως και τα 8,0000 ευρώ. Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε τα συναισθήματα τους απέναντι στην μτχ.


 • ΒΙΟΧΑΛΚΟ – ΜΕΤΟΧΟΛΟΓΙΟΝ- απάντηση: 


 • SPACE – ΜΕΤΟΧΟΛΟΓΙΟΝ- απάντηση: 

 • KAI ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ευκαιρίας δοθείσης:

Ποιοί… γυροφέρνουν την πακετάρα της ΑΛΦΑ και σε τι τίμημα είναι διατεθειμένη η ALPHA BANK να τους την προσφέρει;


 • ΣΙΔΜΑ – ΜΕΤΟΧΟΛΟΓΙΟΝ- απάντηση:
 • ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ λίγο αργά στο να την κοιτάξουμε (στα 1,2000 ευρώ περίπου), αλλά θέλαμε πρώτα να εξετάσουμε & διευκρινίσουμε αρκετά σημεία – στοιχεία.
 • Με κ/φση 23 περίπου εκατ. ευρώ και λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές και την δυναμική που ήδη αναπτύσσει, δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε με την τρέχουσα τάση της αγοράς σημαντικές αποδόσεις μελλοντικά.
 • Πρώτα όμως πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά η εμπορευσιμότητα της, να δούμε την αντοχή της…

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ@euro2day.gr: Η ΣΙΔΜΑ αναμένεται να ανακοινώσει τον προσεχή Σεπτέμβριο εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις με θετικά ίδια κεφάλαια. Αυτό θα οφείλεται τόσο στο κερδοφόρο αποτέλεσμα της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου όσο και στη λογιστική απομείωση του τραπεζικού δανεισμού (της καθαρής παρούσας αξίας του) κατά 12,4 εκατ. ευρώ, μετά και τη διαδικασία αναχρηματοδότησης του φετινού Φεβρουαρίου.

 • Όπως όλα δείχνουν, μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, θα ακολουθήσει αίτημα της εισηγμένης προς τις χρηματιστηριακές αρχές για επάνοδο της μετοχής στην κανονική διαπραγμάτευση.

Στα χαμηλά της (κάτω από τα  0,9000 ευρώ) δόθηκαν εφέτος περίπου 260.000 τεμάχια


AEGEAN AIRLINES- ΜΕΤΟΧΟΛΟΓΙΟΝ- απάντηση:


***

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Επιτέλους, έδωσε σημάδια ζωής…

 • ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΚΑΤΟΧΟΙ του 36,3% έχουν πληρώσει τίμημα περί τα 5,0000 ευρώ ανά μτχ κατά μέσο όρο.

ΔΗΛΩΣΗ και ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ του Προέδρου του ΟΜΙΛΟΥ: Ο όμιλος εμφάνισε έντονα ανοδική πορεία κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο και αν δεν προκύψει κάποια έκτακτη αρνητική εξέλιξη, το σύνολο της φετινής χρονιάς θα κλείσει σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι (στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης)

 • Έτσι, στον βαθμό που δεν παρατηρηθούν κάποιες έκτακτες καταστάσεις στο υγειονομικό μέτωπο, οι οικονομικές επιδόσεις του ομίλου αναμένεται να σημειώσουν φέτος μεγάλη αύξηση στο σύνολο της χρήσης.

 • ΙΑΤΡΙΚΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Το #ΙΑΣΩ μας αποχαιρετάει οσονούπω με μια κεφαλαιοποίηση €183 εκατ. την ίδια ώρα που το ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ #ΙΑΤΡ είναι σχεδόν διπλάσιο με περιουσιακά στοιχεία €258 εκατ. και χρηματικά διαθέσιμα €49 εκατ. και όμως έχει κεφαλαιοποίηση πολύ μικρότερη στα 143 εκατ. ευρώ!? Μήπως…
 • Αντιθετική Επενδυτική Στρατηγική (Contrarian investment strategy)

Αντιθετική επενδυτική στρατηγική είναι η στρατηγική κατά την οποία ο επενδυτής  δημιουργεί ένα χαρτοφυλάκιο χωρίς αρχικό κεφάλαιο (zero investment strategy), πουλώντας ανοικτά (short) μετοχές που είχαν πολύ υψηλές αποδόσεις (winner) για το προηγούμενο διάστημα κι αγοράζοντας (long) μετοχές που είχαν πολύ χαμηλές αποδόσεις (loser) το ίδιο προηγούμενο διάστημα.

Αποτελέσματα από έρευνες δείχνουν ότι η μέση υπεραπόδοση του χαρτοφυλακίου με τους προηγούμενους χαμένους (losers) είναι περίπου 25% μεγαλύτερη από την μέση υπεραπόδοση του χαρτοφυλακίου με τους προηγούμενους κερδισμένους (winners) για περίοδο ελέγχου τριών ετών.

Η αντιθετική επενδυτική στρατηγική δείχνει ότι ένας επενδυτής μπορεί να προβλέψει τις μελλοντικές αποδόσεις και να επιτύχει υπερβολικές αποδόσεις χρησιμοποιώντας πληροφορίες σχετικές με την ιστορική απόδοση των μετοχών.

Σε μία πληροφοριακά αποτελεσματική αγορά κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει κι έτσι τα αποτελέσματα αποδίδονται στην υπεραντίδραση (overreaction) των επενδυτών.

Η τάση αυτή είναι πολύ πιο έντονη κάθε Ιανουάριο(ΚΛΙΚ).

******

TO AΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ – από ποιόν άλλο;

 • Θα επιδοτηθούν αγρότες, κτηνοτρόφοι και των Αθηνών-Θεσσαλονίκης…;

Του Γιώργου Κράλογλου

Τα καλύτερα να πούμε στην επιδότηση αγροτών, κτηνοτρόφων. Ανησυχούμε μόνο μήπως ξεχαστούν όσοι μένουν Θεσσαλονίκη, Αθήνα. Είναι και οι περισσότεροι…

Επειδή οι επιδοτήσεις κτηνοτρόφων αγροτών έρχονται για να ισιώσουν τα πράγματα και με τις καταστροφές (και καλά κάνουν), θεωρούμε, ως στήλη, πως είναι ευκαιρία να ψαχτούμε λίγο.

Δεν είναι κακό άλλωστε να μη ξεχνάμε ποιοι και πόσοι είμαστε…, ειδικά αυτές τις δύσκολες ώρες.

Εισάγουμε κάρβουνα από την Ναμίμπια! Γυρίστε τα σούπερ μάρκετ και ρωτείστε από πού έρχονται τα κάρβουνα που μας πουλάνε. Ίσως βρείτε και άλλες χώρες της Αφρικής…

Είμαστε από τους καλύτερους αγοραστές κρεμμυδιών, πατάτας, σκόρδων και κάθε είδους μυρωδικών από την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Μαρόκο.

Σε όλη την ακριτική Βόρεια Ελλάδα γελάνε και με τις παραγγελίες που δίνουμε σε φρούτα από την Βουλγαρία και τα Σκόπια, μιας και μας έρχονται εξαιρετικά φθηνότερα από εκείνα στα δικά μας δέντρα.

 • Εάν μας εγκαταλείψουν οι Αλβανοί, οι Βούλγαροι και οι Σκοπιανοί εργάτες θα ξεριζώσουμε τα δικά μας φρούτα σε όλη την συνοριακή γραμμή με τα άλλα Βαλκάνια.

Δεν έχουμε άλλη λύση και ας προσφέρουμε μέχρι 900 ευρώ τον μήνα σε μεροκάματα. Αλλά που να βρεις ελληνικά χέρια μέσα στη (12ετή) επιδοματική πολιτική της χρεοκοπημένης οικονομίας της σοβιετίας (που ακόμη συνεχίζεται…).

 • Ποιος ιθαγενής θα δουλέψει στα χωράφια και γιατί. Η μαύρη οικονομία τον τρέφει με τον καλύτερο τρόπο. Του δίνει 300 ευρώ μηνιάτικο στο χέρι, πράγμα που τον συμφέρει υπολογίζοντας και επιδοτήσεις μέχρι και 540 ευρώ (ανάλογα την περίπτωση) από την σοβιετία.

Έτσι συνέβη και οι Ρομά, οι Αλβανοί, οι Σκοπιανοί, οι Βούλγαροι και σιγά-σιγά οι Ινδοί από τα Μπαντζάπ και οι Σιχ γίνονται οι κυρίαρχοι της εργασιακής μας τάξης.

 • Πολύ σύντομα αυτοί θα είναι που θα προσλαμβάνουν, για λογαριασμό αγροτών, κτηνοτρόφων και εργολάβων δημοσίων έργων τους λαθρομετανάστες (που αποκλείεται να σταματήσουν να προτιμούν την Ελλάδα και τα καλούδια της στην προσφορά εργασίας και επιδομάτων για όλους…).

Είναι ή δεν είναι έτσι, ή περίπου έτσι αν θέλετε, η πραγματικότητα και η αλήθεια και στην αγροτική και κτηνοτροφική μας οικονομία, αφού αυτή η μορφή μαύρης εργασίας αποτελεί καθεστώς θεμελιωμένο εδώ και μια 20ετία;

 • Είναι ή δεν είναι μια από τις μεγάλες αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών και η εγκατάλειψη της περιφερειακής Ελλάδας. Η εγκατάλειψη της ορεινής Ελλάδας.

Η εγκατάλειψη όποιας Ελλάδας δεν προσφέρει θέσεις εργασίας για γκαρσόνια και καθαρίστριες.

 • Δηλαδή τι; Τρελάθηκαν οι ερευνητικοί Οργανισμοί της κεντρικής Ευρώπης που επιμένουν πως μια από τις αιτίες των συμφορών της φύσης στην Ελλάδα είναι η απουσία μέριμνας ως συνέπεια της μεταφοράς της οικονομικής Ελλάδας μόνο εκεί που προσφέρεται για τουριστική αξιοποίηση;

Δεν τα λένε μόνο αυτοί. Τα λένε και οι Έλληνες αγρότες. Και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι. Οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι που τρέφονται στον τόπο τους και ακόμη μας τρέφουν από τον τόπο τους.

 • Αυτοί που και δεν ζουν από τα νοίκια των διαμερισμάτων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δίνοντας, όσο-όσο, εξαιρετικά μεγάλες και εκμεταλλεύσιμες γεωργικές εκτάσεις πρώην παραγωγής ελληνικής πατάτας, κρεμμυδιού και σκόρδου σε ανταγωνιστικές τιμές.

Ποιος τους ακούει όμως. Ποιος άκουγε και την μεταποίηση, την παραγωγή, την βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή, μετά το 1980 της ένταξης στην ΕΟΚ.

 • Τι ζητούσαν και τότε για να συγκρατήσουν την εγχώρια παραγωγή που έφευγε. Δώστε μας δυνατότητα ίσων όρων ανταγωνισμού, έλεγαν. Δεν ζητούσαν περισσότερα.

Δυνατότητα αντίστοιχη προς τις χώρες της ΕΟΚ με ίση φορολογική μεταχείριση, ζητούσαν. Ενεργειακό και παραγωγικό κόστος ανταγωνιστικό προς την Ευρώπης, ζητούσαν. Κράτος λιγότερο και περισσότερο φιλικό. Κράτος συμπαραστάτη στις επενδύσεις και την εθνική παραγωγή, ζητούσαν.

 • Τα βρήκαν; Η απάντηση έρχεται και τώρα. Μετά την εγκατάλειψη της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας έφτασε η σειρά της αγροτικής παραγωγής. Πρώτη φάση οι τεραστίων διαστάσεων εγκαταλελειμμένες εκτάσεις πρώην αγροτικών καλλιεργειών.

Έλα όμως που στον απολογισμό επιδοτήσεων (όπως και σε κάθε απολογισμό επιδοτήσεων – τόσο από τον κρατικό όσο και από τον ευρωπαϊκό κορβανά) βλέπεις μια Ελλάδα να σε τρελαίνει…

 • Βλέπεις καλλιέργειες και σε απάτητες κορυφές. Βοσκή κοπαδιών εκεί που νομίζεις ότι ζουν μόνο από τουρισμό.

Βλέπεις διεκδικητές κτηνοτροφικών και αγροτικών επιδοτήσεων να παρκάρουν πανάκριβα αυτοκίνητα στις κρατικές υπηρεσίες να δώσουν στοιχεία για να μπούν σε λίστες με κτηνοτροφικές επιδοτήσεις. Κάνουμε λάθος;

george.kraloglou@capital.grΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην… ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.