12.7.2021- X.A: Πού βρίσκονται τα όρια της διόρθωσης (από τον Απόστολο Μάνθο)

Η άρνηση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών να επανέλθει κατά το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου πάνω από τον μεσοπρόθεσμο ανοδικό στροφέα “W” στις 928 με 925 μονάδες και η μετέπειτα καταστρατήγηση της υπό διαμόρφωσης βάσης των αγοραστών στις 920 μονάδες δημιούργησε τη κατάλληλη ευκαιρία στους εν δυνάμει πωλητές για να σπείρουν το κλίμα ανοδικής αμφιβολίας και καθοδικής εμπότισης.

  • Ο λόγος που έγινε κάτι τέτοιο και ανέστρεψε την υπάρχουσα ανοδική τάση δεν ανήκει φυσικά στους διερευνητικούς στόχους της τεχνικής ανάλυσης, μιας που αυτή μετράει το περί του πρακτέου αποτέλεσμα της κίνησης δίχως να ψάχνει να βρει τον ένοχο.

Αυτό που μας δίνει ξεκάθαρα η τεχνική και κυρίως η διαγραμματική ανάλυση του Γενικού Δείκτη είναι μια πρώτη εικόνα από τον βραχυχρόνιο διαγραμματικό χάρτη της κίνησής του όπως αυτή καθορίζεται από την αποτύπωση του πλαγιοκαθοδικού καναλιού “C” στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών του. Βάση, λοιπόν, αυτού του πτωτικού σχηματισμού η άνω πλευρά του εν λόγω καναλιού εντοπίζεται περίπου στις 893 μονάδες, ενώ η κάτω πλευρά του βρίσκεται πάνω στην πολύ σημαντική περιοχή στήριξης των 865 με 850 μονάδων.

  • Ως πρώτο πιθανό θετικό στοιχείο αλλαγής της υπάρχουσας βραχυχρόνιας πτωτικής τάσης θα μπορούμε να εκλάβουμε τη μεταφορά και διατήρηση του δείκτη στο άνω μισό του καναλιού, πέριξ δηλαδή των 876 με 880 μονάδων. Αποτύπωση η οποία αν συνοδεύεται και με ισχυρό τζίρο συναλλαγών αναχαίτισης των πωλητών θα οδηγούσε σε ανοδική διαφυγή πάνω από τις 895 μονάδες, θέτοντας έτσι για ακόμα μια φορά ως στόχο τις 920 με 930 μονάδες.

Όσο όμως ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να λαμβάνει κύριες τιμές στην κάτω πλευρά του καναλιού, κάτι που συμβαίνει στις τελευταίες 7+ συνεδριάσεις, τότε η εξελισσόμενη κίνηση δύναται να δώσει τιμές και κάτω από τις 850 μονάδες. Οι δυνάμεις που διαθέτει το στρατόπεδο των αγοραστών στις επιθέσεις των πωλητών πάνω στο όριο των 850 μονάδων θα καθορίσει τη μετέπειτα πορεία του δείκτη, καθώς αν δεν προβάλουν σθεναρή αντίσταση στις καθοδικές ορέξεις τότε η κίνηση θα πάρει έντονες στροφές άμεσων ρευστοποιήσεων που μπορεί να οδηγήσουν την αγορά σε μετωπική σύγκρουση με τον τοίχο στήριξης των 825 με 819 μονάδων.

  • Από τις επί μέρους δεικτοβαρείς μετοχές που ρυθμίζουν τον Γενικό Δείκτη τα φώτα αναμένεται να πέσουν πάνω στις τέσσερις πρώτες: Coca-Cola HBC, ΟΤΕ, Mytilineos Holdings και ΔΕΗ όπου κατέχουν το 31% της βαρύτητάς του και στους συνήθεις “υπόπτους” τραπεζικούς τίτλους που κατέχουν το 18,5%. Κατά στατιστική πιθανότητα οι πρώτες δύνανται να παίξουν τον ρόλο των αντιολισθητικών αλυσίδων στην ολισθηρότητα του διαγραμματικού οδοστρώματος των τραπεζών.

pin

 

Η Coca-Cola HBC (ΕΕΕ), που είναι να κόψει και το μέρισμα των 0,64 ευρώ ανά μετοχή στις 8 Ιουλίου (το άρθρο γραφόταν στις 7 Ιουλίου) παρουσιάζεται στο εβδομαδιαίο chart τιμών να μένει από καύσιμα λίγο κάτω από την αντίσταση των 31,50 ευρώ τερματίζοντας έτσι την ανοδική κίνηση του περασμένου Μαρτίου. Μια ανοδική κίνηση η οποία δεν είχε και τις εντάσεις που έπρεπε μιας που το κάθε ανοδικό σκαλοπάτι συνοδευόταν με φθίνοντα όγκο συναλλαγών. Η υπάρχουσα καθοδική κίνηση μπορεί να φέρει την τιμή της μετοχής προς τη σκληρή περιοχή στήριξης των 28 με 27,70 ευρώ. Κάτω από εκεί τα πράγματα θα πάρουν πτωτική… φούντωση. Έντονη αλλαγή σεναρίου με την αρπαγή των 31,50 ευρώ.

pin

 

Η αποκοπή του μερίσματος των 0,68 ευρώ ανά μετοχή στον ΟΤΕ έφερε ως αποτέλεσμα την άμεση αποκοπή και από την τιμή διαπραγμάτευσης προκαλώντας έτσι καθοδικό χάσμα (!) και διάσπαση του μεσοπρόθεσμου ανοδικού στροφέα “S2”. Για τη συνέχεια το πρωτεύον διαγραμματικό στοιχείο είναι η διακράτηση της περιοχής στήριξης των 14,20 με 14,00 ευρώ και η επανείσοδος της μετοχής πάνω από τα 15 ευρώ. Άρνηση διεκπεραίωσης του εν λόγω θετικού σεναρίου θα επιφέρει πτωτική διάλυση των 14 ευρώ με κίνηση προς το επίπεδο στήριξης των 13,50 με 13 ευρώ, όπου και θα προκαλέσει ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον.

pin

 

Η μετοχή του ομίλου Mytlineos (ΜΥΤΙΛ) φαίνεται στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών να έχει ολοκληρώσει και με το παραπάνω τον στόχο των 15 ευρώ, που είχε δώσει η ανοδική διάσπαση των 13,50 ευρώ βρίσκοντας μάλιστα πολύ γρήγορα από ό,τι τεχνικά αναμενόταν πάνω στον στροφέα “σκεπής” “S” στα 16 ευρώ. Για τη συνέχεια το καθοδικό candlestick που φαίνεται να γεννιέται και ο τεράστιος ανοδικός σχηματισμός της μακροπρόθεσμης γραμμής τάσης “Q” με τα εν δυνάμει τόξα διακράτησης και στήριξης μπορεί να καθοδηγήσουν την τιμή της μετοχής μέσα στη ζώνη των 13,50 με 13,15 ευρώ δίνοντας έτσι ένα πολύ καλό σημείο εισόδου σε όσους επενδυτές θέλουν να συμμετάσχουν στην εξελισσόμενη μακροπρόθεσμη κίνηση της Mytilineos προς τα… 20 ευρώ.

pin

 

*Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”