12.6.2022- X.A: Λίγα λόγια και σταράτα από τον Λογικό- Του Αγίου Πνεύματος και η επιφοίτηση αυτού

  • Του Αγίου Πνεύματος και η επιφοίτηση αυτού ελπίζω να μας κάνει σοφότερους προκειμένου να μας φωτίσει και να μας καθοδηγεί σύμφωνα με τις γραφές. 
Η αλήθεια είναι, ότι οι μεγαλύτεροι έχουμε να θυμόμαστε καλύτερες εποχές όσοι ζήσαμε έντονα την δεκαετία του ‘90. Τέτοια δεκαετία οι νεότερες γενιές δεν πρόκειται να δουν ούτε στα όνειρα τους.
Τι να πρωτοθυμηθείς και να πρωτογράψεις. Κλιματικές ανωμαλίες και αλλαγές δεν είχαμε, τα καλοκαίρια μας περνούσαμε στις παραλίες γιατί πραγματικά δροσιζόμασταν. Δεν χρειάζονταν να κουβαλάμε μαζί μας μαγειρική σόδα για να προφυλαχτούμε από τις ροζ μέδουσες γιατί απλά δεν υπήρχαν τόσες μέδουσες και τσούχτρες.
  • Λιγότερες φωτιές, λιγότερες πλημμύρες, λιγότερες καταστροφές. Επιδημίες, καραντίνες και επισιτιστικές κρίσεις δεν γνωρίσαμε. Ζωή ωραία και τρελή περνούσαμε με τα ξενύχτια μας και τα νυχτερινά κέντρα να ανθίζουν ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ατελείωτη κίνηση της παραλιακής τα σαββατόβραδα πριν και μετά το κλείσιμο των ιστορικών πια clubs, ποιό να σας θυμίσω αλλά το επίκεντρο ήταν το αστέρι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Διακοπές κανονίζαμε ακόμα και τελευταία στιγμή στα νησιά μας όπου κάπου θα έβρισκες να μείνεις ακόμα και χωρίς κράτηση. Ε βέβαια, αν σκεφτείς ότι στη θέση που είναι το πιο πολυδιαφημισμένο εστιατόριο σε παραλία της Μυκόνου ήταν μια ταβέρνα με καΐκι, ξύλινα τραπέζια και ψάθινες καρέκλες. Όλα πιο απλά και ωραία. Ούτε βέβαια αυτός ο εκφυλισμός των πάντων και η πουτ@νίλα.
  • Πολέμους και τόσο μεγάλη παγκόσμια αστάθεια αβεβαιότητα δεν είχαμε. Ξέραμε τα βασικά που περίπου πέφτει η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και μετά την διάλυση της σοβιετικής ένωσης το ´91 ξέραμε τα σύνορα της Ρωσίας και απλά φανταζόμασταν τι συμβαίνει πέρα από εκεί.

Κάτι τέτοιες χώρες απολυταρχικών καθεστώτων και κάποιες μικρότερες πλησίον μας, έχουμε τώρα βγάλει από την απομόνωση και τις έχουμε κάνει ρυθμιστές της παγκόσμιας οικονομίας, σταθερότητας και ειρήνης. Θα το έλεγα αποτυχία του δυτικού κόσμου και της παγκοσμιοποίησης. Δυστυχώς χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία ορισμοί απολυταρχικών καθεστώτων μεγάλωσαν λόγω της δυτικής επιπολαιότητας.

  • Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ‘90 μέχρι και χρηματιστήριο είχαμε. Ποιός δεν ασχολούνταν με αυτό και σε ποιά παρέα δεν συζητούσαν για μετοχές και αποδόσεις. Υπήρχε η μετοχική ιδέα άσχετο αν μετά το ´99 ξέφυγε η κατάσταση κερδοσκοπικά με την μεγαλύτερη ευθύνη να μην βαρύνει βέβαια τους νέους ανυποψίαστους επενδυτές αλλά την χαμηλή εως ανύπαρκτη εποπτεία και το θεσμικό πλαίσιο.
Ενεργειακή κρίση και τόσο παρατεταμένες υψηλές τιμές του πετρελαίου δεν είχαμε δει. Με το οξύμωρο πριν δύο χρόνια να γράφει αρνητική τιμή, ενώ τώρα να σημειώνει απανωτά ρεκόρ και δρόμο προς τα 150$ το βαρέλι. Τρέλα κανονική.
  • Όλα πιο απλά ήταν γύρω μας και ο κόσμος πιο ανθρώπινος. Οι καθημερινοί ρυθμοί ήταν σαφώς λιγότεροι και άφηναν περιθώρια χαλάρωσης. Η έννοια της λέξης οικογένεια ξεκινούσε από το τραπέζι του φαγητού έως την σημασία των μεγάλων εθνικών και θρησκευτικών εορτών μας. Τώρα, απλά έχουν την έννοια των αργιών.
Δεν περνάμε και την καλύτερη περίοδο με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, αλλά προσπαθούμε να δείχνουμε μέσα στην τρελή χαρά. Λοιπόν, ανά χείρας τα αντιηλιακά και την μαγειρική σόδα και καλά μπάνια, καλό καλοκαίρι.
  • Ότι και να σας πω για τις μετοχές, πάλι του κεφαλιού σας θα κάνετε. Έτσι και αλλιώς στο χρηματιστήριο κερδισμένοι είναι 2 στους 10, οπότε παίζετε “against all odds”.
Σημειώνω απλά, τις επιλογές που στήριξα όλο το α’ εξάμηνο και συνεχίζω. Η σειρά είναι τυχαία ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ, CENERGY, ΜΥΤΙΛ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΜΟΤΟ, ΠΕΤΡΟ, ΙΝΚΑΤ, ΕΥΔΑΠ, και εσχάτως ΓΕΚ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ.
  • Καλό καλοκαίρι και καλά κρασιά…

O Λογικός