12.5.2021 – Χ.Α: Η αγορά μπορεί να αργεί αλλά… (του Απόστολου Μάνθου)

Χ.Α: Η αγορά μπορεί να αργεί αλλά… (του Απόστολου Μάνθου)

Το Πλαίσιο (ΠΛΑΙΣ) ήταν από τις λίγες εταιρείες, για να μην πω η μοναδική,  που κατάφερε χάρη στις ισχυρές υποδομές της σε  e-commerce και logistics να καλύψει μέσα στην πανδημική κρίση το 90% του όγκου των παραγγελιών, με παράδοση προϊόντος εντός 2 ημερών. Η επένδυση των 38 εκατ. ευρώ στα δύο κέντρα logistics απέδωσε και με το παραπάνω, αφήνοντας με ιδιαίτερα καλές εντυπώσεις το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών της, κάτι που μόνο ως κέρδος θα μπορούσε να θεωρηθεί για τη μελλοντική της πορεία.

  • Τα θετικά αυτά στοιχεία φάνηκαν και στα ετήσια αποτελέσματα της εταιρείας, καθώς παρά το όποιο χρονικό κλείσιμο των καταστημάτων εμφάνισε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση πωλήσεων από το 2007, κλείνοντας το 2020 στα 354,6 εκατ. ευρώ με καθαρή κερδοφορία στα 3,1 εκατ. ευρώ ή κατά 59,7% (!) μεγαλύτερη σε σχέση με το 2019.

Επίσης το Πλαίσιο κατάφερε σε μια τόσο δύσκολη χρονιά να αυξήσει την ταμειακή του ρευστότητα κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ στα 58 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό ταμείο έκλεισε τη χρήση του 2020 στα 40 εκατ. ευρώ. Η απόλυτη αυτή ένδειξη της αναπτυξιακής πορείας της εταιρείας δεν έχει αποτυπωθεί στη μετοχή καθώς  βρίσκεται ακόμα πέριξ της περιοχής αντίστασης των 3,82 με 3,80 ευρώ, γράφοντας μια χρηματιστηριακή αξία λίγο πάνω από τα 84 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που σχεδόν το 50% είναι ταμείο (!) και τα ίδια κεφάλαια εντοπίζονται στα 95,7 εκατ. ευρώ υψηλότερα δηλαδή κατά +14% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.

  • Διαγραμματικά η μετοχή διέπεται από τον ανοδικό στροφέα  “Α” του Μαρτίου σπρώχνοντας την τιμή της μετοχής προς την περιοχή των 4 ευρώ και κυρίως προς το επίπεδο των 4,35 ευρώ. Η δε συσσώρευση των τελευταίων συνεδριάσεων μας προϊδεάζει για ένα αιφνίδιο ανοδικό τίναγμα διασπώντας τα 4 ευρώ. Η αγορά μπορεί να αργεί αλλά σχεδόν πάντα επιβραβεύει τις καλές εταιρείες.

πιν

 

Εκρηκτικές επιδόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021 μας επιφύλαξε ο όμιλος Πετρόπουλος (ΠΕΤΡΟ) με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 34,2% στα 29 εκατ. ευρώ από 21,6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2020, το EBITDA επίσης να αυξάνεται κατά 233,4% στα 2,8 εκατ. ευρώ από 0,8 εκατ. ευρώ και τα  κέρδη μετά φόρων να εκτοξεύονται στο  +649%, κλείνοντας στα  1,8 εκατ. ευρώ έναντι 0,2 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτη, για την περίοδο τριμήνου, είναι και η μείωση του συνολικού τραπεζικού δανεισμού κατά 27,3% στα 18 εκατ. ευρώ από 24,7 εκατ. ευρώ, που είχε στα τέλη του 2020. Κάπου στις αρχές του Απρίλη είχαμε εντοπίσει τη μετοχή να προσπαθεί να αποδράσει μετά από 145 μέρες πάνω από την πλάγια συσσώρευση που επέβαλε ο ανοδικός φράχτης των 6 ευρώ.

  • Μάλιστα είχαμε αναφέρει ότι ένα επιτυχές πέρασμα πάνω από εκεί θα έδινε το έναυσμα, υπό την αμέριστη συμπαράσταση του μακροπρόθεσμου στροφέα “W”, για να προσεγγίσει την αφετηρία της περσινής έντονης και απρόβλεπτης λόγω κορονοϊού βύθισης στα 7 ευρώ. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι εξελίσσεται διαγραμματικά με την τιμή της μετοχής να έχει προς το παρόν χτυπήσει την πόρτα των 6,90 ευρώ. Ανοδική συνέχεια και πάνω από τη ζώνη αντίστασης των 7 με 6,90 ευρώ θα απλώσει το μεσοπρόθεσμο  δρόμο για την περιοχή των 8 με 8,05 ευρώ.

πιν

 

Με ισχυρές διαγραμματικές ενδείξεις ανοδικής διαφυγής συλλαμβάνεται ο όμιλος της Inform Λύκος (ΛΥΚ), καθώς η τιμή της μετοχής έχει διαλύσει ανοδικά με σημαντικό όγκο συναλλαγών τη σθεναρή αντίσταση των 1,50 ευρώ,  ανοίγοντας το πεδίο για την προσέγγιση της επόμενης αντίστασης των 1,80 ευρώ. Η Inform, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1994, παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες ασφαλούς διαχείρισης εγγράφων και πληροφοριών, καινοτομώντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και οργανισμών με την παροχή λύσεων υψηλής εξειδίκευσης.

  • Διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα, Ρουμανία και Αλβανία, ενώ κατέχει ηγετική θέση στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με άνω των 2.000 πελατών σε 12 χώρες. Και αυτή η εταιρεία ετοιμάζεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Ο όμιλος απέδειξε τη δυνατότητα προσαρμογής στις ταχύτατα μεταβαλλόμενες και απρόβλεπτες συνθήκες που προκάλεσε η παγκόσμια υγειονομική κρίση της Covid 19 μειώνοντας για το 2020 τον κύκλο εργασιών κατά μόνο 3,7% στα 69,8 εκατ. ευρώ ενώ έχει αφήσει ισχυρή παρακαταθήκη για το 2021 και κυρίως για το 2022.

πιν

****

Ανοδική διαφυγή φαίνεται να προετοιμάζεται και στη μετοχή του Ε. Παΐρης Πλαστικών (ΠΑΙΡ), καθώς εδώ και μέρες δοκιμάζεται το ανοδικό τρυπάνι πάνω στη διαγραμματική αντίσταση του 1 ευρώ. Ημερήσια κλεισίματα πάνω από εκεί με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα δώσει τις απαραίτητες λαβές για τη φυγή προς τα πάνω, θέτοντας ως μεσομακροπρόθεσμο στόχο το επίπεδο αντίστασης των 1,44 με 1,68 ευρώ.

  • Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας εντοπίζεται λίγο πάνω από τα 5 εκατ. ευρώ ενώ για το 2020 παρουσίασε κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 1,8% στα 12,1 εκατ. ευρώ και EBITDA αυξημένα κατά 64,2% στα 1,64 εκατ. ευρώ.
  • Για κάποιους αναλυτές αποτελεί ένα πιθανό εν εξελίξει “turnaround story”. Μένει να μας το αποδείξει.

πιν

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

capital.gr